גאלט טופו וירקות אביב
אני מתה על הקיש הצרפתי הסורר והפראי הזה, שמכינים לפי העין בלי תבנית וממלאים בכל מה שאוהבים. גם מכורי חמאה קשים כבר הודו שהבצק הפריך, שמשלב יוגורט סויה קרמי ושמן זית, הוא לא פחות ממושלם. נסו ולא תצטערו!
אמרתי את זה לא מעט והנה הזדמנות לומר זאת שוב – עם כל ההנאה שלי מאפייה וקונדיטוריה, הנפש שלי היא נפש של בשלנית. אני אוהבת לשנות ולאלתר ולהכין מנות לפי העין ויש לי פחות סבלנות לדייקנות וקפדנות, גם אם הן משתלמות בסוף. אז מה הפלא שאני משתגעת אחרי המאפה הצרפתי הפראי הזה שנקרא גאלט (Galette)? הוא הכי מתמסר שיש גם לבשלניות כמוני, מכינים אותו בלי להעביר בזהירות בצק פריך עדין ומרודד לתבנית, בלי להדק וליישר ולחתוך קצוות ובטח שבלי אפייה עיוורת. פשוט מרדדים על נייר אפייה (זה חוסך גם מלא בלאגן וקמח על השיש), מעמיסים עליו איזה מילוי שרוצים, ומקפלים את הקצוות פנימה, ככה שבעצם הבצק עצמו הופך לתבנית שאפשר לאכול! כל היתרונות המעולים האלה הופכים את המאפה הזה להרבה יותר קל להכנה עבור מי שלא ממש מסתדר עם בצקים (או שאין לא סבלנות לדיוקים).
דן פרץ, שצילם בכישרון אדיר את המנות לחוברת שבועות של תנובה, לא האמין שהמאפה הזה יכול להיחתך לפרוסות ולשמור על הצורה שלו גם בלי מילוי קלאסי של בלילה מייצבת, בזמן שנורית קריב, הסטייליסטית שגרמה לכל מנה להיראות מיליון דולר פלוס, לא הפסיקה לכרסם את הבצק והודתה שהוא לא נופל במאום מבצקים פריכים קלאסיים (או במילים אחרות, כאלה שיש בהם מוצרים מהחי). מפה לשם, כל מי שהיה בסביבה ביום צילום הכיפי הזה השאיר מהגאלט הזה רק פירורים. אחרי שתנסו תבינו למה 🙂
עוד להיטים מלוחים לשבועות:
עוגת שושנים במילוי קרם טופו ועגבניות מיובשות
כדורים של גבינת טופו בשלושה טעמים משגעים
לזניה של ארטישוק ובצלים עם בשמל פורצ'יני
גאלט טופו בזיליקום וירקות אביב
הבנתם כבר שמדובר במתכון להיט שהולך להיחטף, ככה שאם אתם מכינים אותו לאירוע רב משתתפים, אני ממליצה בחום להכין שני מאפים, ראו בהמשך תמצאו רעיונות לגיוונים ושינויים. שיהיה חג שבועות שמח וטעים!
לבצק:
320 גרם (1/3 2 כוסות) קמח
2 כפות קורנפלור
קורט נדיב מלח
1/2 כוס שמן זית
1 גביע (125 גרם) יוגורט סויה בטעם טבעי
כ-3 כפות מים קרים
למילוי:
1 כרישה גדולה פרוסה דק
2-3 שיני שום פרוסות
150 גרם ברוקולי טרי עם גזע מקולף, חתוך לאורך
200 גרם (כ-5 יחידות) תחתיות ארטישוק מופשרות, חתוכות ל-6
150 גרם טופו (רצוי מתובל בבזיליקום/פסטו), מפורק לנתחים קטנים
1/2 כוס אפונה קפואה
עלים טריים מ-4 גבעולי תימין
2-3 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1 גביע (250 גרם) ממרח סויה בטעם טבעי
לעיטור:
קליפת לימון מגורדת
עלי בזיליקום טריים
עלי טימין טריים
שמן זית לזילוף והברשה
גיוונים ושינויים:
- אפשר להחליף את הקמח בקמח כוסמין לבן או להחליף חצי ממנו בקמח כוסמין מלא.
- אפשר להחליף את יוגורט הסויה בממרח סויה בסגנון גבינה לבנה או בטופו משי טחון לקרם חלק.
- אפשר להחליף את ממרח הסויה בטופו משי טחון לקרם חלק.
- אפשר להחליף את הברוקולי באספרגוס, ברוקומיני או זוקיני (גם בכרובית למרות שהיא לא ירוקה!) ולהעשיר בירוקים כמו מנגולד, בק צ'וי, קייל וכדומה.
- אפשר להכין גאלט של בטטה, דלעת, עגבניות, פטריות, סלק.. אין סוף לאפשרויות.
- והשיא: אפשר להכין מהמתכון הזה גאלטים קטנטנים ומקסימים ולהגיש אותם כמנה אישית לאורחים.
לחצו כאן לעוד עשרות מתכונים מעולים לשבועות
+ מכינים את הבצק: מניחים בקערה (או במיכל של מעבד מזון) קמח, קורנפלור ומלח ומערבבים. מוסיפים שמן זית ומערבבים עד לקבלת לפירורים. מוסיפים מעדן סויה, מערבבים ומוסיפים מים בהדרגה רק לפי הצורך – עד שמתקבל בצק חלק ולא דביק. משטחים, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר.
+ מכינים את המילוי: יוצקים שמן זית למחבת רחבה ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים את הכרישה והתימין תוך כדי ערבוב כ-5 דקות, עד שהכרישה רכה וזהובה. מוסיפים שום וברוקולי ומטגנים 2 דקות נוספות. מוסיפים פלחי ארטישוק, טופו, מלח ופלפל ומטגנים עוד 2 דקות, לריכוך קל והעמקת צבע. מסירים מהאש, מוסיפים אפונה ומערבבים.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מרכיבים את הגאלט: מרדדים את הבצק על גבי נייר אפייה לעלה בעובי כ-3 מ"מ. משטחים עליו את ממרח הסויה כך שיישארו שוליים נקיים ברוחב 4-5 ס"מ מסביב. מניחים על הממרח את הירקות המטוגנים ומקפלים פנימה את שולי הבצק (אפשר יפה ומסודר ואפשר ביד חופשית בבלאגן). מברישים את השוליים בשמן זית ומזלפים מעט שמן על הירקות.
+ מעבירים נייר האפייה עם המאפה לתבנית תנור ואופים כ-35 דקות, עד שהבצק זהוב ופריך. שימו לב שהירקות לא משחימים מדי, אם זה קורה אפשר לכסות אותם ביריעה של נייר אלומיניום.
+ מוציאים את המאפה מהתנור, מניחים להתקרר מעט ומפזרים קליפת לימון, טימין ועלי בזיליקום טריים.
תגיות:
קטגוריות: פוסט נבחר
וואו, זה נראה פשוט מעולה! מושלם לחג ♥
תודה רבה!! לא האמנתי כמה הבצק יצא טעים ופריך <3
הי אורי,
המתכון נראה טעיםםם וממש בא לי להכין לשבועות גאלטים אישיים! 2 שאלות ברשותך:
1. אצלנו מאוד אוהבים בטטה. עם מה היית מכינה בפנים מלבדה?
2. כמה גאלטים אישיים יוצאים מכמות של גאלט גדול אחד מנסיונך? מנסה להבין גם לכמה יספיק וגם לכמה חתיכות לחלק את הבצק לפני שמרדדת
תודות!
היי נועה, תודה!
אני הייתי הולכת על בטטה עם בצל, שום כתוש, תימין וגבינת ממה קיו עזים, משהו בסגנון. כדי לחפש מתכונים של קיש בטטה ולהתאים אותם לגאלט.
מבחינת מנות אישיות, לתחושתי הבצק יספיק לבין 6-8 גאלטים אישיים, אבל אם ניסיתי זה היה מאד מזמן.. בהצלחה!
אורי שלום, תודה על המתכון☺
האם אפשר להשתמש בקמח ללא גלוטן ואם כן, באיזה?
אם לא מסיימים הכל, האם אפשר לשים במקרר ולחמם כעבור יום יומיים בתנור?
היי, לא ניסיתי אבל קמח תמי (אומרים שהקמח הכתום) או קמח כרגיל אמורים לעבוד. בהחלט אפשר לשמור ולחמם!