חורף לבן: מרק כרובית וחציל קלוי
עם הישמע דבר החזאי נכנסתי לכוננות מרק, הפעם כזה שמתובל בגעגועים וחלומות על שלג. הכי קל להכנה, בריא וכמובן טעים
איכשהו יצא שאת סוף השבוע הכי חורפי (בינתיים) אני מבלה בנפרד מאהוב ליבי, בדיוק כשהדבר שאני הכי רוצה זה להתכרבל איתו בפוך ואיכשהו קצת פחות לגרור את הכלבים החוצה לגשם, שזה התפקיד המסורתי שלו. כדי להתגבר על כל הבעיות – הקור, הגעגועים ובינינו, גם הקנאה על זה שהוא מסתובב עכשיו באירופה שנערכת לשלג ולכריסטמס, החלטתי לתקתק לעצמי מרק לבן: יש בו ירקות לבנים אך עתירי טעם, מה שמאפשר לא להשתמש בתבלינים בכלל. הוא קרמי, סמיך, מחמם וממלא את הבטן כמו שצריך בימים קרים. והכי חשוב, קל ממש להכין אותו.
שאני אכין ציר ירקות?? טיפ חסכוני לחיים טעימים
למרות שאני כבר שנים רבות בענייני בישול ואוכל, נדיר היה לתפוס אותי עם ציר ירקות בבית. ברצינות, למי יש כח, חשק וזמן להתעסק עם הכנה של מרק בשביל המרק? כל העניין השתנה בעקבות שיחה עם שף שפגשתי בארה"ב, שהזכיר לי שבמקום לקנות ירקות, לקלף ולחתוך אותם, אפשר פשוט לאסוף לאורך השבוע את השאריות מההכנה של מנות עם ירקות: קליפות גזר, קצוות פלפל, עגבניה שהתעייפה, עשבי תיבול שנשארו מיותמים, חלק פחות יפה של שומר ועוד ועוד. אני שומרת אותם בשקית במקרר וכשאני גם ככה במטבח פשוט זורקת הכל לסיר, מכסה במים ומבשלת. כדי לוודא שהטעם של הציר יהיה מספיק עשיר, אני מוסיפה בצל, שום, עלי דפנה ופלפל אנגלי. ככה אני גם משתמשת בכל חלקי הירק (כן, גם עלי כרובית), גם חוסכת כסף וגם נהנית מתבשילים ומרקים עשירים וטעימים יותר.
אורי שביט ואביטל סבג מבשלות לכם בראנץ' חורפי
מרק כרובית, לפת וחציל קלוי
סוף עונת החצילים ותחילת עונת הכרובית הם זמן מצויין להזמין אותם לדואט. אם רוצים, כמובן שאפשר להוסיף תבלינים לאיזה כיוון שרוצים: כמון, בהרט, קארי ועוד. רק קחו בחשבון שהצבע של המרק ישתנה בהתאם.
חומרים ל 4-6 מנות
1 ראש כרובית קטן ללא עלים, חתוך דק
2 חצילים
1 לפת חתוכה לקוביות קטנות (אפשר להחליף בקולרבי או תפוח אדמה)
1 בצל לבן, חצוי ופרוס
5 שיני שום מעוכות
2-3 כפות שמן זית
מלח
ציר ירקות או מים לכיסוי
כ-1/2 כוס קרם קוקוס
להגשה:
ענפי שמיר קטנים
שמן זית
פלפל שחור גרוס
לפני שמתחילים
בחרו חצילים קלים, כך תוודאו שאין בהם הרבה גרעינים.
לטעם עשיר יותר, קולים את החצילים על להבה גלויה (ומתמודדים עם הלכלוך).
אוהבי שום מוזמנים להכפיל בכיף את כמות השיניים.
שונאי קוקוס יכולים לוותר עליו ולהעשיר את המרק בטופו משי טחון לקרם.
למרק בריא יותר אפשר לוותר על השמן בפתיחה ולהסתפק בזילוף קליל בהגשה.
+ מחממים תנור לחום המירבי ומניחים את החצילים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, אפשר לנקב אותם מעט בסכין חדה.
+ קולים את החצילים כחצי שעה עד שעה, עד שהחצילים רכים. מחלצים את בשר החציל למסננת פלסטיק ומניחים להגיר נוזלים. אם יש הרבה גרעינים, נפטרים מהם.
+ בינתיים מחממים שמן זית מעל להבה בינונית ומאדים תוך כדי ערבוב את הבצל כ-5 דקות, לשקיפות. מוסיפים כרובית פרוסה, קוביות לפת ושיני שום, מערבבים וממשיכים לאדות עוד 2-3 דקות.
+ מוסיפים לסיר את בשר החצילים, ממליחים ויוצקים ציר ירקות או מים לכיסוי. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהירקות רכים.
+ טוחנים בבלנדר מוט לקרם חלק וסמיך ומוסיפים קרם קוקוס. מערבבים ובמידת הצורך מתקנים תיבול. יוצקים לקערות הגשה, מזלפים מעט שמן זית, מפזרים פלפל שחור ומעט שמיר ומגישים.
מרק עגבניות
מרק דלעת, שומר וכרישה
מרק של שני סוגי אפונה
מרק כרוב ועדשים כתומות
יצא מעולה!!! לא מצאתי לפת בסופר אבל יצא מעולה גם בלי. מרק מושלם. תודה!
אושר גדול! בפעם הבאה אפשר להחליף בקולרבי או אפילו תפוח אדמה.
הכנתי, ויצא פשוט מעולה. אפילו בת העשר אהבה. עם זאת, נשמעה דרישה לתיבול עז יותר… תוכלי לכוון אותי לתבלינים המתאימים? צבע פחות משנה לי…
היי, איזה כיף לשמוע! כתבתי גם בפתיח שאפשר להוסיף למשל כמון, בהרט, אבקת קארי.. אפשר גם לחזק בעלי מרווה או אורגנו. ספרי לי מה עשית ואיך יצא 🙂