מיוון ועד פרובאנס: שקשוקה ירוקה ים תיכונית
נישאת על טעמי האוכל היווני הנהדר שזללנו ביוון, נחתתי בארץ עם חשק עז לתבשיל חמצמץ של עלים ירוקים. כחלק מסל הקליטה הוא זכה לשדרוג והפך לארוחת שקשוקה טעימה, מזינה ומשביעה
איזה כיף וטעים היה לנו בחופשה ביוון! נכון שאנחנו כבר מכירים היטב את מגוון המנות הטבעוניות שהמטבח היווני מתמחה בהן, אבל בכל זאת בכל פעם שישבנו לאכול שם התרגשתי מחדש. לא ייאמן כמה אפילו באיים הקטנים והפחות מתויירים של השכנה הים תיכונית שלנו, עלתה המודעות והדרישה לעוד מנות טבעוניות – מלצר אחד דיבר איתנו על קרוב המשפחה שמעבר לטבעונות הציל את בריאותו, בעלת המלון המשפחתי הביאה חלב שקדים (שברור שלא רק אנחנו השתמשנו בו בסוף) וסיפרה איך בבית הם ממש מפחיתים, ומלצרית טבעונית סיפרה לנו איך היא דואגת שיהיה מבחר מספק בתפריט. ממש לפני כמה ימים חזרתי לארץ כשבאמתחתי רשימה ארוכה של חשקים ורעיונות למתכונים והנה, אתם כבר מקבלים את הסנונית הראשונה, שמתחילה במחבת מלאה להתפקע במגוון של עלים ירוקים בתיבול חמצמץ. ביוונית קוראים להם בשם הכללי "חורטה" והם בדרך כלל עוברים חליטה קצרה במים ומוגשים עם שמן זית ולימון. אבל אני רציתי להכין מהמנה הזו ארוחה של ממש ומה יותר מתבקש מאשר להפוך את התוספת הקלילה הזו לגרסה ים תיכונית של שקשוקה ירוקה?
בואו נפתח את זה רגע – מאז שהטבעונות החלה לשגשג בישראל, צצו בבתי קפה ובמסעדות ברחבי הארץ מנות שנקראות שקשוקה טבעונית. אבל בחלק מהמקרים, צריך להודות, לא ממש השקיעו בתוספות מעניינות, שיהיו גם טעימות וגם יחליפו את הביצה שנפרדנו ממנה מבחינה תזונתית. נכון שלא חייבים לרדוף כל היום אחרי חלבון, אבל מי שרוצה לאכול את המנה הזו כארוחה שלמה, עלול להרגיש קצת פחות מסופק בלי תוספת ראויה לשמה (יוצאת דופן כמובן היא שקשוקת התירס הותיקה שלי, שהיא פשוט כל כך טעימה ויפה, שלמי אכפת??). שלא לדבר על זה שאנחנו אוכלים עם העיניים ורוצים שהאוכל יחייך אלינו מהצלחת בחזרה (או המחבת במקרה הזה).
במקרים מאכזבים במיוחד הגיע לשולחן רוטב עגבניות ששחו בו כמה קוביות טופו לבנבנות (המשקיעים גירדו אותו, משל היה גבינה להקרמה). הרי זאת בדיוק הסיבה בגללה יצא שמו של הטופו לשמצה כמרכיב תפל וחסר אישיות! במילים אחרות, חברים – אם אתם לא ביפן כרגע או שלא הכנתם טופו טרי בעצמכם, בדרך כלל טופו שלא עבר שום טיפול מקדים, כנראה לא יהיה ממש טעים. אלא אם מדובר בטופו מתובל, שכבר קיבל חיזוק של תבלינים ותוספות, וחוסך על הדרך את ההתעסקות במרינדות והשריות ממושכות.
וזה בדיוק מה שקרה כשהחלטתי להפוך את החורטה היוונית לשקשוקה מקומית וגיליתי שהתוספת שחיפשתי, כזו שיש בה גם טעמים מעניינים וגם רכיבים מזינים, הגיעה בדיוק בימים אלה למדפי המרכולים. ככה ליהקתי לתפקיד ה"ביצה" טופו מתובל בסגנון פרובאנס, שכבר מכיל מראש בצל מטוגן, שני סוגי פלפלים ועשבי תיבול אופייניים למטבח הדרום-צרפתי. אחרי שתכינו תבינו למה את ה"וואו, כמה זה טעים" של אורן שמעו גם אצל שכנים 🙂
קורס מיוחד וקבוצת ליווי למעבר לאורח חיים בריא – ההרשמה בעיצומה!
מוזמנים לעקוב אחרי גם באינסטגרם!
שקשוקה ירוקה עם טופו, עגבניות ופלפלים
מי שמכיר אותי יודע שאני לא באמת מחפשת חיקויים, אבל בהחלט אוהבת לשחק עם רעיונות משעשעים. ככה נולד הרעיון לייצר מהטופו צורה שתזכיר חלבון ביצה ולקשט אותו ב"חלמון" שעשוי מעגבניות שרי או פלפלים צהובים קלויים. השתמשו באיזה ירוקים שאתם אוהבים, העיקר שיהיו כל מיני סוגים. בסוף המתכון מחכים לכם עוד רעיונות וגיוונים.
חומרים ל 2-3 מנות
2 חבילות (600 גרם) טופו מתובל בסגנון פרובאנס
חופן עגבניות שרי צהובות או כתומות, חצויות
1 פלפל צהוב, מנוקה מגרעינים וחתוך לפלחים
עלים טריים מ-1 גבעול תימין
לתבשיל הירוקים:
1 כרישה, פרוסה לטבעות דקות
4 שיני שום, פרוסות
4 גבעולי סלרי קטנים, קצוצים עם העלים
5 עלי מרווה טריים
עלים טריים מ-3 גבעולי תימין
6 גבעולי בצל ירוק, קצוצים גס
6 עלי קייל, ללא השדרה, קרועים גס
6 עלי מנגולד
1 פקעת בוק צ'וי
300 גרם עלי תרד
חופן עלי נענע
חופן עלי רוקט
1 כפית אורגנו יבש
1 כפית נענע יבשה
1/2 כפית זרעי שומר כתושים (לא חובה אבל כדאי)
מיץ מ-1 לימון
1/3 כוס יין לבן
1/4-1/2 כוס ציר ירקות או מים
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה:
שמן זית
מיץ לימון
קליפת לימון מגוררת
+ מחממים תנור ל-250 מעלות.
+ מכינים את התוספות: פורסים את הטופו לפרוסות בעובי 1-2 ס"מ וקורצים לעיגולים בקוטר 6 ס"מ (אני השתמשתי בחותכן של עוגיות). מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומשמנים במעט שמן זית. שומרים בצד את השאריות (ראו בסוף הצעות לשימוש).
+ מניחים בקערה את העגבניות והפלפלים ומתבלים בשמן זית, מלח ומעט עלי תימין טריים. מערבבים כך שהירקות ייעטפו בתיבול ומסדרים על התבנית לצד הטופו, כשהצד החתוך כלפי מטה. צולים במשך 8-10 דקות, עד שהטופו והירקות מזהיבים (שימו לב שלא ישחימו יותר מדי). קורצים מהפלפל עיגולים קטנים (אם רוצים, אפשר להסיר ממנו את הקליפה הדקה בקלות).
+ מכינים את התבשיל: מוודאים שכל העלים שטופים ונקיים. מפרידים את עלי המנגולד מהשדרה, את העלים קורעים גס ואת השדרה הלבנה קוצצים. מפרידים גם את עלי הבוק צ'וי וחותכים אותם לאורך לרצועות.
+ יוצקים 2-3 כפות שמן זית למחבת רחבה ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים טבעות כרישה, שום, סלרי קצוץ, עלי מרווה ותימין במשך כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד לריכוך והזהבה קלה. מוסיפים את גבעולי המנגולד הקצוצים וממשיכים לטגן כ-2 דקות נוספות.
+ מוסיפים את העלים השונים בהדרגה, תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהם מתרככים. מתבלים באורגנו, נענע יבשה, זרעי שומר, מלח ופלפל ומוסיפים יין לבן ומיץ לימון. מערבבים, טועמים ואם צריך מתקנים תיבול.
+ אופציה ב': מקרימים את תערובת הירוקים עם שאריות הטופו ששמרנו בצד, ראו הסבר למטה.
+ מניחים את עיגולי הטופו הצלויים במחבת ועליהם את העגבניות או עיגולי הפלפלים הצהובים. יוצקים מסביב את הציר או המים, מחממים עוד דקה או שתיים ומסירים מהאש.
+ מזלפים מעט שמן זית ומיץ לימון, מפזרים קליפת לימון מגורדת ומגישים מיד.
ספרו לי איך יצא, אם אהבתם את הרעיון של הטופו בצורה של ביצה ואם התבשיל הזכיר לכם חורטה יוונית – בדיוק בשביל זה יש כאן מקום לתגובות, יש עמוד פייסבוק, קבוצה מקסימה וכמובן גם אינסטגרם (תודו שזאת מנה קלאסית לתמונות). מחכה לשמוע מכם!
אז מה עושים עם הטופו שנשאר? קבלו 5 רעיונות טעימים
- טוחנים עם הנוזלים שבמתכון – יין לבן, לימון וציר או מים עד לקבלת קרם. מוסיפים בהדרגה לירוקים שבמחבת לקבלת תערובת קרמית.
- מפוררים חלק ממנו לתוך תערובת העלים.
- חותכים לקוביות ואופים יחד עם יתר המרכיבים – זאת תהיה תוספת מעולה לסלטים.
- מפוררים ומכינים מקושקשת טופו בסגנון דרום צרפתי.
- טוחנים עם מעט שמן זית לממרח טעים.
המתכון בשיתוף סויה תנובה.