המבורגר אורז, פטריות ועדשים
רמת קושי
בינוני
משך הכנה
עד שעתיים
מתאים לחג
יום העצמאות
ידידותי לילדים
ללא גלוטן
רביד: הטריק של המתכון הוא שבסיס המג'דרה נשמר – מכינים את המג'דרה ומשתמשים בחצי ממנה לתערובת הקציצות. ככה בסופו של יום יש לכם 2 מנות להתענג עליהן – מג'דרה וקציצות שהן גם נטולות גלוטן. כאן ההמבורגר בגרסה אפויה, ניתן לטגן או לצלות על הגריל.
חומרים ל 8-10 קציצות:
למגד'רה:
1 בצל גדול
2 כוסות אורז פרא
1 כוס עדשים שחורות שטופות
4.5 כוסות מים
שמן זית
1 כף סוכר חום
1 כפית פלפל שחור
1/2 1 כפיות מלח (לפי הטעם, אני משתמש במלח ים אטלנטי שהוא פחות מלוח)
1 כפית כמון (או לפי הטעם)
לקציצות:
לפחות חצי מכמות המג'דרה המוכנה
2 חבילות פטריות טריות
1 בצל בינוני
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה (או צרור פטרוזיליה או עלי תרד)
תערובת תיבול לקציצות
תמצית עישון* או טבסקו מעושן
מלח, פלפל
שמן זית
1/2 כוס קמח אורז (אני מעדיף קמח מאורז מלא)
* תמצית עישון מגיעה בבקבוקון שניתן לרכוש בחנויות המתמחות ובטיב טעם. אלה בסך הכל מים שלכדו את הארומה של העשן ומהווים מעין "תיבול". אפשר להחליף גם בפפריקה מעושנת.
- מכינים את המג'דרה: מאדים בסיר בצל קצוץ עם כף סוכר חום, מלח ופלפל (עדיין בלי שמן). כשהבצל מתחיל להיות שקוף מוסיפים שמן זית ומערבבים. מוסיפים כוס עדשים שחורות ומערבבים. מוסיפים את האורז, מערבבים ומוסיפים את המים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 30-35 דקות (כדאי לבדוק מדי פעם), עד שכל המים נספגים והאורז רך. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה למשך 10 דקות נוספות. אם עוד לא יצא לכם להכיר את האורז הזה, התוצאה הסופית אמורה להיות אורז בצבע סגול יפהפה.
- מכינים את הקציצות: קוצצים דק את הפטריות, הבצל ועשבי התיבול ומניחים בקערה. מתבלים בתערובת תיבול לקציצות, מלח, פלפל ותמצית עשן. מוסיפים לפחות חצי מכמות המג'דרה ומערבבים היטב עם מעט שמן זית. מוסיפים בהדרגה את קמח האורז תוך כדי ערבוב, עד לקבלת עיסה אחידה ודביקה (שימו לב: מעט מדי קמח יגרום לקציצות להתפרק ויותר מדי יעשה אותן יותר כמו לחמניות).
- מחממים תנור ל-250 מעלות.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים במעט שמן זית. יוצרים קציצות המבורגר שטוחות ומניחים אותן על התבנית. אופים למשך 10-15 דקות, הופכים וממשיכים לאפות 10-15 דקות נוספות, עד שהקציצות פריכות ושחומות מבחוץ ועדיין עסיסיות מבפנים. מברישים או מרססים במעט שמן זית. מניחים בלחמניה עם בצל סגול, חסה, עגבניות, מלפפון חמוץ וקטשופ ונותנים ביס גדול גדול.