מהיר ועצבני: מתכון בסולם טופו במולה
כבר כמעט שנתיים שהטעם המטריף של הרוטב המקסיקני המשוגע הזה לא בא אל פי. הגיעה העת לשים קץ לגעגועים
אוכל מקסיקני הוא אחד הטעימים והסקסיים שיש, במיוחד כשהוא חריף, מפתיע, צבעוני ומגיע עם שוט של טקילה משובחת. בשנה האחרונה החלו לצוץ בארץ מקומות חדשים שמגישים אותו, אבל את המפגש הכי מוצלח איתו אני חייבת לזיו מהבר הפלורנטיני "מסקל", שכבר חוגג חמש שנים להיווסדו. כמו שכבר סיפרתי באחד הפוסטים הראשונים בבלוג, אחד המאכלים שנצרבו בזכרוני הקולינארי היה עוף ברוטב מולה. העניין בו ממש לא היה העוף (שכמובן כבר מזמן לא נמצא ממילא בתפריט שלי) אלה הרוטב המופלא, החושני, עמוק הטעמים, המבריק והסמיך – רוטב מולה (mole).
רוטב מולה הוא רוטב מקסיקני מפורסם, שמופיע במטבח הזה בהמון גרסאות, מפשוטות ועד כאלה שמכילות 40 מרכיבים שונים. העיקרון קבוע – הוא תמיד יהיה חריף אש. בגרסאות הכי מפתות שלו הוא מכיל רכיב סודי, זה שעליו נאמר שאם תשאלו עשרה אנשים, תשעה מתוכם יגידו שהם אוהבים אותו והעשירי ישקר. שוקולד. שוקולד מריר ואיכותי, שהופך את הרוטב מטעים לאגדי. מה הפלא שטעמו נצרב בזיכרוני? בכתבת המתכונים הראשונה שלי במגזין "על השולחן", בה סקרתי את ארוחות הלילה התל אביביות, כיכב המתכון של המנה הזאת מ"מסקל" עם קיצור דרך מפתיע – את הרוטב המורכב לא הכינו שם מאפס, אלא השתמשו בתערובת מוכנה ואיכותית שאפשר לרכוש בחנויות ובמעדניות.
מאז המהפך הטבעוני שלי, כמובן שאת המנה ההיא אני כבר לא אוכלת. מצד אחד, היה לי ברור שלא תהיה שום בעיה להשתמש בטופו כדי להכין אותה, ותכלס, הוא הרבה יותר בריא וטעים מהמקור. מצד שני, משהו בי חיכה כנראה לרגע שקרה השבוע, בו נחתה בביתי קופסא מלאה טעמים מקסיקניים משתוללים מבית היוצר של "טרז פזוס". איתמר דוידוב, השף המוכשר שעומד מאחורי פס הייצור המקומי, רוקח במפעל שבחולון רטבים ומרקחות, מכין טורטיות טריות מתירס (וגם כאלה מקמח מלא עם שיבולת שועל וכוסמין, לא רעות בכלל!) ובין היתר מספק למסעדות מקסיקניות גם את רוטב המולה העשיר והנפלא – כשכל המוצרים האלה טבעוניים למהדרין. והנה האוצר הזה נפל לידיים שלי! (כאילו שלא יכולתי ללכת לקנות, נו).
מיד פשפשתי בכתבות הישנות, עשיתי כמה חיפושים ברשת והכנתי את המאכל המטורף הזה, שפשוט גרם לי להתמוגג מעונג ולדמוע מחריפות. זה לא איזה מתכון ממש, אבל עכשיו גם אתם יודעים מה אתם צריכים בשביל טיסה מהירה למקסיקו. רק אל תשכחו את השוט של הטקילה בצד.
טופו ברוטב מולה
הפעם גלגלתי את הטופו בתוך טורטיות, אבל אפשר בכיף להניח אותו על מצע של אורז לבן או מלא ואם רוצים, לגרד עוד טופו טרי מלמעלה. כמות המים והשוקולד תלויה בטעם ובסמיכות, כשהמטרה היא להגיע לרוטב סמיך למדי. כדאי מאד להכין תוספת קרירה כמו סלסת עגבניות טריות עם שום וכוסברה או גווקאמולי, שיאזנו קצת את הבערה.
חומרים ל 10-12 טורטיות
2 חבילות (600 גרם) טופו, חתוך לרצועות
1 צנצנת (200 גרם) רוטב מולה
3 עגבניות בשלות, מגורדות
50-100 גרם שוקולד מריר איכותי, קצוץ
1-2 כוסות מים
1 בצל לבן, חצוי וחתוך לרצועות
2 כפות שמן זית
1-2 כפות שמן קוקוס (לא חובה)
מלח ים
להגשה: טורטיות, שומשום קלוי
+ מחממים שמן זית ושמן קוקוס בסיר רחב. מוסיפים את רצועות הבצל ומאדים כ-5 דקות, עד שהבצל מתרכך והופך שקוף. מוסיפים את רצועות הטופו וממשיכים לטגן-לערבב 5-10 דקות נוספות.
+ מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רוטב המולה וכוס מים, ממליחים מעט ומערבבים. מביאים לרתיחה ומוסיפים את השוקולד הקצוץ. מערבבים עד שהשוקולד נמס לחלוטין וממשיכים לבשל ברתיחה עדינה וללא מכסה 15-30 דקות, עד שהרוטב מסמיך.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: טובלים את הטורטיה משני הצדדים ברוטב שבסיר וממלאים, או מניחים ממילוי הטופו והרוטב על גבי הטורטיה היבשה ומגלגלים. מגישים עם סלסת עגבניות או גווקאמולי.
תגיות: מקסיקני טבעוני, טופו, אוכל טבעוני, שוקולד, אורי שביט, מסעדות טבעוניות, אוכל מקסיקני, עוף במולה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
איפה זה משווק?
כאן אפשר לראות את הרשימה:
http://www.trespesos.co.il/%D7%90%D7%99%D7%A4%D7%94-%D7%9E%D7%A9%D7%99%D7%92%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%AA-%D7%9E%D7%95%D7%A6%D7%A8%D7%99-%D7%98%D7%A8%D7%96-%D7%A4%D7%96%D7%95%D7%A1
התבשיל יוצא ממש חריף או שגם מי שקשה לו עם חריף יכול להנות ממנו?
די חריף.. אני בדיוק חושבת איך אפשר להכין רוטב מופלא כזה באופן נייטרלי. אחזור כשיהיו מסקנות 🙂
נראה מעולה!
גם אני קניתי את הרוטב אצלם השבוע 🙂
חשבתי שהוא בעצם כבר די מוכן ורק צריך לחמם אותו ולהוסיף איזה חלבון…
לא ידעתי שהוא רק הבסיס 🙂
אפשר אולי, אבל ככה זה הרבה יותר טעים 🙂
זה בהחלט נראה הרבה יותר טעים ככה! 🙂
תודה!