פעמיים כי טופו: גלילות חצילים וזוקיני
הבאתי את הדילמה הנצחית – קישואים או חצילים – למשפט הציבור, והתוצאה לא הותירה לי ברירה. קבלו מתכון כפול שמרגיש כמו שחיתות וממולא בבריאות
כשהייתי בת 10 בערך, הלכתי עם המשפחה המורחבת של אבא שלי למסעדה. באותם ימים הליכה למסעדה היתה מאורע נדיר ומיוחד שהתרחש רק לצורך חגיגה משמעותית כמו יום הולדת עגול של דוד אפרים או משהו בסגנון. אני, למרות שכבר אז הייתי ידועה בחיבה יתרה למזון, הייתי מבועתת. מכל המסעדות שבעולם (לא באמת, אולי היו איזה סינית או שתיים) הלכנו למסעדה שנקראה "מסעדת חצילים", הלא היא ארנולד'ס המיתולוגית שבהדר יוסף. איכס, חצילים. ממש לא סבלתי חצילים וחששתי מאד שלא יהיה לי מה לאכול ושאני עומדת לעבור ערב מענה במיוחד. המצב לא השתפר עת הלכתי לשירותי המסעדה וכמעט חטפתי התקף לב – מישהו חשב שלשים תמונה של פרצוף גברי על החלון הגבוה בתא זה ממש משעשע, אני פחות. ההקלה הגיעה רק כאשר המלצר ניגש אל השולחן הארוך שלנו ושאל אם יש בקרב האורחים מישהו שממש לא אוהב חצילים – איזה מזל שהיתה להם מודעות! וכך אכלתי אוכל אחר משל כולם (האם אני מזהה פה מוטיב חוזר?) וחזרתי לנשום.
וכאן מגיע השלב שבו אני מקווה לעודד הורים לילדים סרבנים, כאלה שאוכלים רק פסטה בלי כלום ולא סובלים עגבניות – שמעו, אני שרופה על חצילים. מתה עליהם בכל מצב צבירה, בכל גודל וצורה, בכל זן והגדרה. בשנים האחרונות הצלחתי לגרור להתלהבות שלי מהם גם את הבן זוג, מה שסוף סוף הפך אותם לחברים קבועים בארגז הירקות הביתי. אבל הם לא לבד! לצידם מככבים בבית בלא מעט מתכונים (כולל אוכל מבושל לכלבים כשאנחנו משקיעים) בני הדודים שלהם, הקישואים. הם לא באמת בני דודים מבחינה בוטנית, אבל נדמה לי שכמות הילדים ששונאת את שניהם די דומה ויש משהו במרקם, באופן שבו הם מגיבים לאופני הכנה שונים, בריבוי הגרעינים או אני לא יודעת מה, שהופך אותם לצמד קבוע.
אחד הרעיונות שעלו לי לראש היה למלא בו גלילות חצילים אפויות. אבל אז חשבתי שלמלא בו גלילות זוקיני (האח הגדול והסקסי יותר של הקישוא המצוי) זה דווקא רעיון לא רע. אבל רגע, חצילים. בעצם אולי בכל זאת קישואים. כדי לצאת מהמצוקה הבאתי את השאילתא הדחופה למבחן הציבור והתוצאה הדהימה אותי – 50:50, אבל בדיוק! הייתי בטוחה שהחצילים ייקחו בנוק אאוט, כי בכל זאת, אנחנו אומה די חצילית. אבל מתברר שגם למשפחת הדלועים יש עדת מעריצים לא מבוטלת. וכך נחרץ גורלי ושמתי פעמיי למטבח, להכין גלילות חצילים וגלילות זוקיני, כי יש מקרים שכנראה אי אפשר להחליט את מי יותר אוהבים.
התוצאה, לטעמי לפחות, היא אחד המתכונים היותר מוצלחים שיצאו תחת ידיי לאחרונה. לא רק משום ששילובי הטעם היו באמת מוצלחים, אלא גם בגלל התחושה שאני בולסת בגרגרנות מאכל שכולו תשוקה, תאווה ושחיתות, בשעה שהוא בעצם פצצה מזינה ועשירה של בריאות. בונוס: גם קל להכין אותו, אז עכשיו תורכם.
לחצו כאן לרכישת רב המכר "המטבח הטבעוני שלי" במחיר מיוחד
גלילות חצילים וזוקיני במילוי קרם טופו ובזיליקום
השמחה שלי על התוספת הברוכה של מוצרי טופו למדפי המרכולים היתה כפולה – ראשית משום שחברה כמו תנובה ממשיכה להרחיב את מגוון המוצרים מן הצומח שהיא מייצרת ולהנגיש אותם לציבור בכל מכולת קטנטנה, ושנית משום ששניים מתוך שלושת הסוגים שהושקו השבוע הם מה שאפשר לכנות "טופו בטעמים". הטופו עם הבזיליקום, שמככב במתכון הזה בשתי וריאציות שונות, הוא מענה מצוין לכל המתלוננים על כך שטופו הוא חסר טעם, אנמי ובאופן כללי בעל תכונות של מחק. מדובר בטופו בעל מרקם רך יחסית, מליחות עדינה ותוספת משובבת נפש של בזיליקום קצוץ, שמשתלב נהדר במתכון שלפניכם.
חומרים ל-12 גלילות חצילים ול-10 גלילות זוקיני
2 חצילים גדולים, מוצקים ומבריקים, פרוסים לאורך לפרוסות בעובי כ-1 ס"מ
3 זוקיני גדולים ומוצקים, פרוסים לאורך לפרוסות בעובי 1/2-1 ס"מ
שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס
למילוי החצילים:
1 חבילה (300 גרם) טופו (אפשר בטעמים כמו בזיליקום או פיקנטי)
5-6 עגבניות מיובשות בשמן
1-2 שיני שום גדולות
חופן עלי בזיליקום טריים, קצוצים
חופן שקדים פרוסים, קלויים
למילוי הזוקיני:
1 חבילה (300 גרם) טופו (אפשר בטעמים כמו בזיליקום או פיקנטי)
10 זיתי קלמטה מגולענים
4 בצלי שאלוט או 1/2 גבעול כרישה, קצוצים ומטוגנים להזהבה בשמן זית
כמה עלי מרווה טריים, קצוצים דק
חופן צנוברים
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מניחים את פרוסות החצילים והזוקיני בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה (השתמשתי בשתיים), מזלפים שמן זית ומתבלים במלח ובפלפל. מעסים את הפרוסות כך שייעטפו בתיבול וצולים בתנור כ-20 דקות, עד שהחצילים והזוקיני מזהיבים ומתרככים (אבל לא הופכים לסמרטוטיים, סביר שהזוקיני יתרככו מעט לפני החצילים). מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר מעט. שומרים על התנור חם.
+ מכינים את מילוי החצילים: טוחנים במעבד מזון את הטופו, העגבניות והשום למשחה חלקה. טועמים ובמידת הצורך ממליחים מעט. מעבירים לקערית.
+ מכינים את מילוי הזוקיני: טוחנים במעבד מזון את הטופו, הזיתים והבצלים או הכרישה המטוגנים למשחה חלקה. מעבירים לקערית.
+ ממלאים ומגלגלים: מורחים על כל פרוסת חציל כפית גדושה מקרם הטופו בשכבה אחידה. מפזרים עליו בזיליקום קצוץ ופרוסות שקדים ומגלגלים מהחלק הצר לרחב. מניחים את הגלילות כשהן ניצבות בתבנית קטנה, בצפיפות.
+ ממלאים באותו אופן את פרוסות הזוקיני ומניחים את הגלילות לצד גלילות החצילים או בתבנית נפרדת.
+ אופים את הגלילות בתנור החם כ-15 דקות, עד שהמילוי מזהיב ואפוי. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.
טיפים וגיוונים:
אני מעדיפה זוקיני, שהם יפים, מוצקים ויציבים יותר, אבל בהחלט אפשר להכין את המנה עם קישואים.
אם לא מצאתם טופו בזיליקום, אפשר לטחון טופו טבעי ולהוסיף מעט מלח ועלי בזיליקום.
נשאר לכם מילוי? נפלא! אחסנו במקרר והשתמשו בו כממרח.
אם אני מכינה את זה ערב קודם ושומרת במקרר, כדאי לחמם לפני ההגשה?
בהחלט. תהני!
הגלילות לא מתפרקות בתנור ? לאחר שמוציאים מהתנור
לא! הן מצטופפות יחד וגם הטופו עוזר להדביק. זה עובד 🙂
האם אפשר להכין מראש ולהקפיא? אם כן, מה ההליך לפני ההגשה?
היי נועה, לצערי לא ניתן להקפיא