שניצל תירס טבעוני: לא רק לילדים
אני כן משתנצלת ואני ממש לא צריכה בשביל זה עוף או ביצים. שני מתכונים טבעוניים לשניצל תירס טעים
לא משנה כמה הקולינאריה הישראלית התפתחה והשתכללה בשנים האחרונות, נראה שעדיין קשה לנתק את רובנו מהמנות הכי בסיסיות שאנחנו אוהבים. וזה שמישהו הפך לטבעוני, ממש לא אומר שהוא מתכוון להפסיק לאכול שניצל. נהפוך הוא, רבים מהטבעונים עברו בדרך במשעולי הצמחונות ואמצו בחום מוצרי שניצלים מוכנים – שניצל סויה, שניצל תרד, שניצל כרובית והכוכב הבלתי מעורער – שניצל תירס. כל מה שצריך הוא כתיתה של ירקות עם פירורי לחם ואנחנו מסודרים. אלא שרוב המוצרים הקיימים בשוק נכון להיום, למרבה הצער עדיין מכילים ביצים, שכידוע לא ממש צומחות על העצים. אז איך בעצם מכינים שניצל שיהיה גם טבעוני?
לקח לי קצת זמן להתמסר לאתגר, אבל ידעתי שהרגע הזה יגיע. החלטתי להכין שניצלים שיענו על כל הדרישות – שיהיה נגיסים וטעימים, מזינים ובריאים ואהובים לא רק על ילדים אלא גם על מבוגרים. וכמובן, שלא יכילו שום מרכיב מן החי. כבסיס אימצתי את התירס, שהעמילניות שלו מסייעת לשניצל להתגבש ולהיקשר. בעונה מומלץ בחום להשתמש בגרגירים טריים ישר מהקלח, אבל גם הקפואים יעשו את העבודה. אל התירס הוספתי טופו טחון, שהופך אותו לחלבון מלא מהשורה הראשונה.
את השניצלים האלה אפיתי והם מתקבלים עסיסיים ומוצלחים, אבל אם אתם ממש רוצים – כמובן שאפשר לטגן אותם. אני ממליצה בחום לנסות להתפרע עם רעיונות וטעמים משלכם. השניצל הזה יקבל אותם באהבה.
סדנאות בישול טבעוניות – נפתחה ההרשמה לסדנאות הבאות
שניצל אפוי של תירס ותרד
התרד הירוק הוא בן זוג מתבקש לתירס הצהוב. אין תרד? השתמשו בעלים ירוקים אחרים כמו מנגולד, בק צ'וי או קייל ואפילו תערובת של כולם.
מתכון לכ-8 שניצלים
1/2 2 כוסות גרגירי תירס קפואים, מופשרים
2-3 גבעולי בצל ירוק
1/4 צרור פטרוזיליה
150 גרם טופו
1 כף שמן זית
2 כפות רוטב סויה
2 כוסות תרד טרי
2 כפות פירורי לחם מלא
2 כפות קמח חיטה מלא
לציפוי:
1/2 כוס פירורי לחם מלא
2-3 כפות שמן זית
+ טוחנים במעבד מזון 1/2 1 כוסות גרגירי תירס עם בצל ירוק, פטרוזיליה, טופו ורוטב סויה עד לקבלת בלילה חלקה. מעבירים לקערה.
+ חולטים במים רותחים למשך כדקה את עלי התרד, סוחטים היטב וקוצצים גס.
+ מוסיפים לבלילת התירס כוס נוספת של גרגירי תירס שלמים, את התרד הקצוץ, פירורי לחם וקמח. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מאחסנים במקרר למשך חצי שעה.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מערבבים את פירורי הלחם והשמן בקערה, יוצרים שניצלים מהבלילה ומצפים בפירורים משני הצדדים. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים כ-25 דקות עד שהשניצלים מזהיבים ומתייצבים.
שניצל אפוי של תירס, כרובית ועגבניות מיובשות
רוצים להעשיר את השניצל הזה עוד יותר? הוסיפו לו בסיום כמה פרחי כרובית קטנטנים, חלוטים קלות במים רותחים. את העגבניות המיובשות מומלץ להשרות כמה דקות במים רותחים.
מתכון לכ-8 שניצלים
1/2 2 כוסות גרגירי תירס מופשרים
4-5 פרחים טריים של כרובית
2-3 שיני שום
1/4 צרור כוסברה
150 גרם טופו רך
1 כף חרדל איכותי
1 כף שמן זית
2 כפות רוטב סויה
חופן עגבניות מיובשות, קצוצות
2 כפות פירורי לחם מלא
2 כפות קמח חיטה מלא
לציפוי:
1/2 כוס פירורי לחם מלא
2-3 כפות שמן זית
+ טוחנים במעבד מזון 1/2 1 כוסות גרגירי תירס עם כרובית, שום, פטרוזיליה, חרדל, טופו, שמן זית ורוטב סויה, עד לקבלת בלילה חלקה. מעבירים לקערה.
+ מוסיפים לבלילת התירס כוס נוספת של גרגירי תירס שלמים, עגבניות מיובשות, פירורי לחם וקמח. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מאחסנים במקרר למשך חצי שעה.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מערבבים את פירורי הלחם והשמן בקערה, יוצרים שניצלים מהבלילה ומצפים בפירורים משני הצדדים. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים כ-25 דקות עד שהשניצלים מזהיבים ומתייצבים.
במה אפשר להחליף את הטופו?
לטופו אין ממש תחליף. אפשר להוסיף יותר תירס וקצת יותר קמח ולהכין בלי טופו, אבל השניצל יהיה יותר דל – גם מבחינת המרקם וגם תזונתית.
אפשר להחליף בתפו"א מבושל
היי דנה, לא ניסיתי, את מה את רוצה להחליף, את הטופו? אני לא בטוחה שתפוחי אדמה יהיו יציבים מספיק.
מה אפשר לשים במקום התירס בתרבות עצמה? לא אוהבים תירס… 🙁
היי הדס, אני מניחה שהתירס הטחון יכול לעבור? כי הוא חלק משמעותי ממה ש"תופס" את התערובת, גם בכמות וגם מבחינת המרקם והעמילן. מה שאני מציעה זה להשתמש בתירס רק במרקם הטחון ולקרוא לזה שניצל תרד 🙂
ניסיתי את המתכון הראשון ויצא טעים מאוד אבל הבלילה היתה רטובה מדי. הוספתי קצת יותר קמח אבל זה לא הספיק בשביל שיצא שניצל מוצק. אני גר בקולורדו ואני מניח שיש הבדלים במרכיבים מסוימים, יש לך במקרה רעיון מה אפשר לשנות בשביל שהבלילה תצא כמו שצריך?
תודה על העזרה
רמי
היי רמי, מעניין.. אולי באמת זה קשור לסוג הטופו. זה צריך להיות טופו מוצק ואולי תנסה לסחוט אותו לפני הטחינה.. תעלה את הכמות שהטופו ביחס לתירס הטחון, אולי גם זה יעזור. צריכה לצאת בלילה רטובה אבל כזאת שאפשר ליצור ממנה צורה של שניצל.
הי
לכל המחפשים תחליף לקמח ולמוצריו עם גלוטן מציעה לנסות את המתכון עם קמח תירס דק וקמח מש לעיסה ולציפוי קמח תירס לפולנטה היותר עבה.
אני משתמשת בשניהם לקציצות ירקות.
ניתן גם להוסיף לעיסה מעט קינואה מבושלת כדי להוסיף נפח.
אורי יקרה
מאד קשה לי יום שישי ועוד תל אביב מה בצפון חיפה כרמיאל 😀
היי יפה, כרגע אין לי קבוצות מתוכננות בצפון אבל אם תתארגן קבוצה אגיע בשמחה
הכנתי עם קמח חומוס וקמח תירס דק ובלי ציפוי וזה יצא מדהים!!! בעלי שלא נוגע בתירס אהב מאוד והבת שלי לא מפסיקה לדבר כמה זה טעים לה וביקשה שארשום לך 😆
הולכת לנסות שוב עם ציפוי קמח תירס עבה .
תודה
נשמע מעולה!! ד"ש לילדה 🙂
הי
תודה על המתכונים. אשמח לדעת במה ניתן להחליף את רוטב הסויה במתכון הראשון (שניצל תירס ותרד).
תודה
היי מאיה, במלח 🙂 אם בכל זאת רוצים לתת קצת יותר עומק טעמים הייתי מוסיפה במקום טיפה משחת מיסו, אבל מניחה שגם זה לא יעבור?
טוב, החלטתי להכין מחר אז הולכת תיכף לקנות את המצרכים 🙂
רק שאלה – מה זה אומר טופו רך? זה בעצם ממרח או הקוביה הרגילה שבשקית וואקום?
איזה כיף לי 🙂 טופו רך זה טופו בקוביה אבל שכתוב עליו "רך". המרקם שלו טיפה פחות נוקשה. אבל גם עם טופו סטנדרטי זה יעבוד בלי בעיה. ספרי איך יצא!
תודה על האתר והמתכון, אני חדשה בעולם הצמחונות (עוד לא הגעתי לטבעונות – שלב שלב…) ומחפשת מאד (ללא הצלחה בינתיים) מתכונים שגם הילדים יאהבו. האם המתכון יהיה טעים ועסיסי עם תירס בלבד – ללא התרד? עם התרד (או ירוק אחר) אין הרבה סיכוי שהילדים יטעמו. תודה
בהחלט כן! ובהצלחה בדרך! ממליצה בחום להצטרף לאתגר 22, ניסוי של 22 ימי טבעונות בליווי מלא של בשלנים, תזונאים וטבעונים ותיקים באווירה תומכת וכיפית http://veg.anonymous.org.il/etgar22
הי אורי! הכנתי את המתכון השני ויצא ממש טעים! השילוב טעמים של הכוסברה, התירס, העגבניות המיובשות והשום יצא ממש מיוחד. יהיה עמיד בהקפאה לדעתך?
היי, תודה! לדעתי כן, אבל הייתי מקפיאה אחרי אפייה ואז פשוט מחממת.
תודה על המתכון, שואבת ממך השראה כל פעם שבא לי להכין משהו חדש…
האם אפשר לדעתך להשתמש בחובזה במקום התרד?
בטוחה שכן, הייתי מאדה אותה כמו שצריך קודם כי העלים שלה יותר קשים ובשרניים. הטעם כמובן יתקבל מעט שונה.
הי אורי,
תודה רבה על המתכון המעולה ורבים אחרים.
הכנתי כמה פעמים ויצא מצוין!! אפילו בן זוגי הקרניבור נהנה מהם! מפעם לפעם הורדתי את כמות התירס והוספתי יותר תרד. האם יש תחליף לתירס? אולי ירק עמילני אחר?
האם לדעתך יעבוד גם עם קישוא או כרובית?
רוב תודות,
גל
היי גל, לא ניסיתי.. מעניין לנסות את הירקות שציינת למרות שהם יחסית מלאי נוזלים. תפוח אדמה אולי? צריך לבדוק!
אפשר בלי התרד?
בטח
היי אורי. אנחנו מאוהבים בשניצל תירס שלך 🙂 היום ניסיתי לשלב בו בטטה במקום התרד כי הקטנה מאוד אוהבת בטטה.
הם עכשיו בתנור מעניין איך יצא!
שאלה -אם אני רוצה להקפיא אותם, כדאי לאפות לפני ולהקפיא כשהם כבר אפויים או אולי חצי אפויים, או שעדיף להקפיא אותם כשהם כבר עם פרורי הלחם אבל לפני אפיה?
תודה
יאאא ספרי איך יצא עם הבטטה!! אני הייתי אופה לגמרי ומקפיאה מוכן ואז מחממת בתנור לפני ההגשה. בהצלחה!
היי!
נראה מעולה!
יש תחליף לפירורי לחם? גם בפנים וגם בחוץ.
וגם, תירס משימור גם הולך?
היי רותם, תירס מקופסא נורא מתוק, עדיף להשתמש לטעמי בגרגירי תירס מופשרים.
לגבי הפירורים אני מניחה שזה בגלל גלוטן? לתערובת אפשר להשתמש בקמח עדשים כתומות, לפריכות החיצונית יש לדעתי לרכוש פירורי לחם ללא לגלוטן או שאפשר לטחון גס קורנפלקס ללא גלוטן (בהנחה שהוא טבעוני, לא בדקתי), אולי אפילו שיבולת שועל ללא גלוטן טחונה גס. בהצלחה!