הירוק היום ירוק מאד: מלוחיה טבעונית
איך קרה ששמתי ידי על ערימה נאה של העלים הנהדרים האלה, למרות שאני לא בת לעדה המצרית ולא גדלתי בכפר סנדלה שבמגזר הערבי? ואיך קרה שבישלתי מהם בעצמי את המרק הירוק המפורסם, שהוא גם טעים וגם פצצה מרוכזת של ערכים תזונתיים? הפרטים המלאים נחשפים!
הכל התחיל מקפיצה תמימה למוסך.
מוסכניק: לא ידעתי שאת בענייני טבעונות
אני: כן, נכון, איך גילית?
מוסכניק: ראיתי אותך בטלוויזיה.. אצל ההוא.. בתכנית חיסכון!
אני: אה כן, הכנתי למנחם הורוביץ פלאפל מצרי, טעמייה//
מוסכניק: כן! מה, את מצרית?
אני: לא, בכלל לא.. הם הזמינו אותי בגלל שאני טבעונית ופלאפל', אתה יודע
מוסכניק: כן, בישלו גם מלוחיה, את יודעת להכין?
מכאן התחילה שיחה שלמה על מלוחיה ועל איך קוצצים ומקפיאים את העלים ומה אני אגיד, לא רק שלא הכנתי בחיים, אפילו לא טעמתי מלוחיה! אבל מאד התרגשתי גם מהעובדה שהמוסכניק שלי (מוסך מעולה, אגב! אם יש לכם הונדה ואתם גרים במרכז, דברו איתי) גילה שיש לו לקוחה בשלנית טבעונית וגם מזה שהוא כל כך בענייני אוכל ובישול. אז כתבתי פוסט בפייסבוק (זה מה שעושים כשמתלהבים, רצים לספר לחבר'ה) וידה ידה ידה, חברי היקר לרשת הציע לארגן אותי על החומר הירוק הכי טוב בארץ. וכשחבר מציע הצעה מפתה כזו – לא אומרים לו לא. וככה בזכות עיאד המקסים, כעבור כמה ימים היה לי ביד צרור עצום של מלוחיה מהמקור האיכותי ביותר, השדות של הכפר סנדלה שבעמק התענכים.
הודיתי מאד לאיאד על המשלוח הנהדר והטרי והלכתי לשבת עם חברה, שמילדות ראתה את כל נשות המשפחה שלה מפרידות את העלים מהגבעולים לפני הבישול, ותוך שעה התגברנו על המשימה (אחלה ריפוי בעיסוק). יחד עם העלים, ביקשתי מעיאד מתכון – רוב המתכונים שתמצאו ברשת מתבססים על מוצרים מן החי ו/או שימוש נדיב באבקות מרק, שניהם לא נכנסים אלי למטבח. קיבלתי את המתכון של אמא שלו, אלהאם שלאבנה ועל הדרך ביקשתי עוד טיפים מאמהות מנוסות שמבשלות את המרק הנכסף ממתכונים שעוברים מדור לדור אבל בסופו של דבר נשארתי עם המתכון הבסיסי של אלהאם, בתוספת קטנה שמעמיקה את הטעמים המעולים שלו.
אזהרת מסע: אחרי שהכנתי פעם ועוד פעם, אני מודה שהתאהבתי. אבל אני בהחלט מבינה את מי שהמרקם הרירי-צמיגי של התבשיל גורם לו לרתיעה – המלצה שלי היא לנסות להסתגל, כי היתרונות (טעם, בריאות וקלי קלות של הכנה) עולים בעיני על המרקם (שלי באופן אישי אין בעיה איתו).
כאן מחכים לכם כל המתכונים לראש השנה
איפה משיגים מלוחיה?
עונת המלוחיה היא בקיץ, כל עוד חם בחוץ, כלומר בימים אלה היא בשיאה ותוכלו למצוא אותה בשווקים ברחבי הארץ (גם במגזר הערבי אבל ממש לא רק). כדי ליהנות ממנה כל השנה נהוג לשטוף את העלים, לקצוץ אותם ולהקפיא. ישנן חנויות בהם מוכרים עלי מלוחיה קפואים, מוכנים לשימוש.
מה מכינים מהעלים?
אז המאכל הכי מפורסם מעלי המלוכיה הנאכלת (ככה קוראים לצמח הזה) הוא המרק שלפניכם, אבל ניסיון קצר שעשיתי מוכיח שהם יהיו נהדרים ובכלל לא ריריים אם תאדו אותם כמו עלי תרד או מנגולד, אפילו על מחבת יבשה. אני אהבתי אותם גם בטריותם (אז למה לא להוסיף לסלט?) ולדעתי גם בקציצות או כמילוי למאפים הם יהיו נהדרים. שווה לנסות!
אבל זה בכלל לא המתכון!!
לפני שאתם מתנפלים עלי – נכון, יש מליון גירסאות למלוחיה ותודה ליועצות ונותנות הטיפים (במיוחד בקבוצה "אמהות מבשלות יחד") ששיתפו אותי במתכונים שלהן וגרמו לי להבין שיש לכל משפחה ובאזורים שונים בארץ (ובעולם! חוץ ממצרים המלוחיה נפוצה גם בלבנון, קפריסין הטורקית, טוניס, האיטי ובמדינות מסויימות באפריקה) יש את המתכון המנצח והמסורתי שלה. אני החלטתי ללכת על הפשוט והטעים הזה, כמובן שאפשר לאמץ גרסאות אחרות. למשל, אלהאם מבשלת את העלים ממש כמה דקות, לפני שיהפכו למרירים. מישהי אחרת כתבה לי שמבשלת אותם שעתיים וחצי (!!) כי אז המרק פחות רירי והרבה יותר עדין.
מרק מלוחיה קיצי של אלהאם שלאבנה
המרק הזה מפוצץ בויטמינים חשובים (בראשם A, C ו-E), בברזל ובסידן, בחומצה פולית, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון ועוד המון מרכיבים טובים. למרות שהוא מרק, הוא קליל מאד וכיף לאכול אותו גם כשחם בחוץ. הבונוס: מבשלים אותו תוך כמה דקות מ-5 מרכיבים בלבד ואם אתם רוצים לקצר תהליכים, קנו את העלים הקפואים כשהם קצוצים, למרות שעיאד טוען שזה לא אותו דבר כמו מרק טרי.
חומרים ל-4 מנות
כ-300 גרם עלי מלוחיה שטופים ומסוננים (בערך 1 ק"ג גבעולים ברוטו)
4 כוסות ציר ירקות או מים (זוכרים את הטיפ שלי על ציר ירקות?)
2-3 שיני שום כתושות
1 כף זרעי כוסברה טחונים
1 כף רסק עגבניות (לא חובה, אבל גיליתי שמוסיף מאד)
1-2 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
להגשה:
מיץ לימון טרי
+ קוצצים את העלים דק במעבד מזון או באמצעות סכין ייעודית.
+ מביאים לרתיחה את הציר או המים בסיר בינוני. כשהנוזל רותח מכניסים פנימה את העלים הקצוצים ומערבבים היטב. מנמיכים מעט את הלהבה וממשיכים לבשל כ-3 דקות בבעבוע עדין. אם מצטבר קצף, אפשר להסיר אותו בכף.
+ במקביל, מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים בה את השום הכתוש עם זרעי הכוסברה כדקה, תוך כדי ערבוב. מוסיפים רסק עגבניות (אלהאם לא משתמשת בו) ומערבבים היטב דקה נוספת.
+ מעבירים את תערובת התיבול לסיר המרק, מערבבים היטב וממשיכים לבשל כ-2 דקות נוספות. מסירים מהאש ומגישים לצד לחם טרי, פיתה או חלה או על אורז לבן (כל עדה והסגנון שלה).
הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם שאוכל לראות!
אוהבים ירוק? הנה עוד מתכונים ירוקים:
תגיות: קיץ, עלים ירוקים, מלוחיה, מלוכיה, מרק
קטגוריות: מרקים, פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אני חצי מצרייה וגדלתי על מלוחיה. סבתא שלי כבר איננה.
אשמח לדעת מאיפה משיגים? קונים?
היי רחלי, יש בשווקים ברחבי הארץ כמו הכרמל, התקווה, רמלה.. ויש כמובן גם במגזר בירושלים, נצרת וכדומה. ביפו יש חנויות/ירקניות שמוכרות קצוץ וקפוא.