טבעונים בתפוצות: ד"ש מגרמניה
קשר שנוצר עם פעיל טבעוני בולט שחי בברלין, מספק הצצה לסצנה הטבעונית המתפתחת בגרמניה. ראיון וסוג של מתכון
היום כבר כולם יודעים, מרגישים וטועמים שישראל, וודאי תל אביב בירתה הקולינארית, הפכה למעצמה טבעונית – עם שפע של מסעדות טבעוניות, סדנאות בישול לכל דורש והמון מקומות שמציעים תפריטים טבעוניים מגוונים ומסומנים. משום כך ואפילו יותר מתמיד, מסקרנים אותי החיים כטבעונים מעבר לים. מעניין אותי לדעת איך האוכל שם, ההיצע והמודעות לנושא, והאם גם בעולם ישנה התקדמות אדירה כמו שמתרחשת כאן, בכל הקשור לאורח החיים הטבעוני והנושאים הסובבים אותו.
לפני חודשים אחדים יצר איתי קשר בחור גרמני מקסים בשם קיליאן דרייציג, מייסד ועורך של אחד המגזינים המובילים בגרמניה בנושא טבעונות. החלטנו יחד לתת לכל אחת מהקהילות, הגרמנית והישראלית, הצצה לחיים הטבעוניים שלנו. אני התראיינתי לאתר שלו והוא התראיין לאתר שלי.
את הראיון איתי (בגרמנית) תוכלו לקרוא כאן.
וזה מה שקיליאן סיפר לי על החיים שלו כטבעוני בגרמניה.
היי קיליאן, אני אשמח אם תספר לי קצת על עצמך. למה הפכת לטבעוני ובחרת באורח החיים הזה?
הפכתי לצמחוני לפני כ-15 שנה וכעבור שלוש שנים, בגיל 17, הפכתי לטבעוני. הסיבה שבחרתי בטבעונות היתה האמפתיה שלי לבעלי החיים. בתחילה לא התייחסתי לזה כנושא פוליטי, זה היה יותר עניין של תחושה אישית שזה לא בסדר לשחוט ולהתעלל בבעלי חיים. מאוחר יותר עבדתי כעיתונאי וצילמתי התעללות ושחיטה של בעלי חיים במשחטות ובחוות שונות, תיעוד ששודר בערוצי הטלויזיה המובילים בגרמניה. לפני שנים אחדות ביימתי סרט על טבעונות, שהפך גם הוא די פופולארי. לשמחתי, מאז הטבעונות הפכה הרבה יותר מקובלת בגרמניה. ובשנת 2011 הקמתי את האתר Vegpool.de – מגזין אינטרנטי שעוסק בטבעונות, ומטרתו להנגיש את אורח החיים הזה למי שעדיין לא התנסה בו.
ספר לי קצת על המגזין שלך – מי הקוראים שלו, מה הנושאים המרכזיים שהוא עוסק בהם?
כאמור, הקמתי את Vegpool.de בשנת 2011 כדי לחשוף את יתרונות הטבעונות לאנשים שמחפשים מידע בנושא ברשת. יש באתר כמה כותבים ויש בו קטגוריות שונות כמו מדריך מסעדות טבעוניות לגרמניה, אוסטריה ושוויץ; מדריך לטבעוני המתחיל או רשימת מרכיבים, שמסייעת לאנשים לדעת אם מוצר מסויים הוא טבעוני או לא. הרשימה הזו כל כך פופולארית שהיא קיבלה בסופו של דבר אתר משל עצמה. אנחנו מתמקדים בנושאים נוספים, גם מורכבים יותר, כמו מאמרים נגד סוגנות (גזענות בין מינים שונים של בעלי חיים – א.ש.) ועוסקים גם ביצירת קשרים בינלאומיים, שלדעתנו הם חשובים ביותר.
אתה חי בברלין. מה אתה חושב על הידידותיות שלה לטבעונים ביחס לערים אחרות בגרמניה?
ברלין היא מן הסתם העיר הכי ידידותית לטבעונים בגרמניה. אני חושב שהרבה טבעונים עברו לברלין בגלל שיש בה כזה היצע טבעוני אדיר. יש בה יותר מ-80 מסעדות טבעוניות או ידידותיות לטבעונים, קיוסקים, סופרמרקטים טבעוניים וחנויות אופנה טבעוניות. אבל גם ערים אחרות כמו מינכן, קלן, פרנקפורט, דרזדן, המבורג ועוד רבות אחרות, צועדות בעקבות ברלין ומתחילות להדביק את הקצב במהירות יחסית.
מלבד ברלין, אילו ערים אחרות כבר נחשבות ידידותיות לטבעונים ומה הן מציעות להם?
אני חושב שההיצע הכי גדול לטבעונים נמצא כרגע בברלין כמובן ובמינכן. אבל כמעט בכל עיר גדולה עם מעל 250 אלף תושבים אפשר למצוא מסעדות טבעוניות, חנויות או שווקים טבעוניים. לרוב הם ימכרו מזון טבעוני מהיר כמו המבורגרים, נקניקיות, פיצה ושייקים, אבל ניתן למצוא גם אוכל טבעוני בסגנון גרמני או בינלאומי.
מה מייחד בעיניך את הטבעונות בגרמניה? כמה טבעונים יש במדינה ומה מניע אותם לבחור בטבעונות?
בגרמניה יש לא מעט צמחונים – ההערכה היא 6-12% מהאוכלוסיה. טבעונים הם עדיין הרבה פחות – 0.2-1% מהאוכלוסייה, לפי הערכה לא מדוייקת. אבל הטבעונות בהחלט במגמת עליה, במיוחד באזורים העירוניים, כך שאני מאמין שכרגע יש משהו כמו 800,000 טבעונים בגרמניה. אם בעבר המניע לעבור לטבעונות היה בעיקר זכויות בעלי חיים, היום יותר אנשים הופכים לטבעונים מכיוון שהם גילו את היתרונות הבריאותיים שטמונים בכך.
עד כמה ישנה מודעות ציבורית לנושאים המניעים את הטבעונות – זכויות בעלי חיים, בריאות ואיכות סביבה? האם התקשורת עוסקת בנושאים הללו?
כן, טבעונות הופכת ליותר ויותר פופולארית. בעבר אנשים היו צוחקים על טבעונים, רובם בחרו בה מטעמים של זכויות בעלי חיים והפעילות שלהם כללה הפגנות, נאומים פוליטיים וכדומה. עם הזמן זה הפך לנושא יותר מוכר ומקובל, כשהיתרונות הבריאותיים נכנסו לתמונה. יש כאן טבעוני מפורסם בשם אטילה הילדמן, שפרסם כמה ספרי בישול טבעוניים שהפכו לרבי מכר. הוא מופיע הרבה בטלויזיה ומגיע לקהלים רחבים מאד, שרוצים לשפר את בריאותם באמצעות תזונה טבעונית. יש גם כמה שחקנים מוכרים וספורטאים שמקדמים טבעונות, כמו "האיש החזק ביותר בעולם" פטריק בבומיאן, שעושה כאן יחסי ציבור נהדרים לטבעונות. אז אין ספק שטבעונות הפכה לנושא יותר חם וסקסי עם הזמן, גם עבור אנשים שלא מתעניינים במיוחד בנושאים כמו זכויות בעלי חיים ואיכות הסביבה.
אילו מנות טבעוניות אוהבים לאכול בגרמניה? האם אפשר למצוא אותן בכל מקום או רק במקומות מיוחדים?
חלק מהטבעונים מעדיפים מנות מבוססות סייטן וטופו, תחליפי בשר שמחקים מנות מוכרות כמו קבב, נקניקיות וכדומה, אחרים מסרבים לאכול מנות שיש להן טעם של מוצרים מבעלי חיים וכולם אוהבים מנות מבוססות דגנים, תפוחי אדמה ונודלס, כמו באוכל אסייתי או ערבי. בערים קטנות יותר, פלאפל הוא לפעמים האופציה היחידה בנוסף על צ'יפס.. יש בגרמניה גם טבעונאים (raw food) וכמה מסעדות מעולות של אוכל טבעונאי נפלא.
לגבי קניות, אפשר למצוא סוגים שונים של טופו (מעושן, טבעי או עם עשבי תיבול), סייטן, נקניקיות, חלב סויה, יוגורטים ושוקולד טבעוני כמעט בכל סופרמרקט. כדי למצוא מוצרים קצת יותר מיוחדים כמו פיצה טבעונית, גבינות טבעוניות וממתקים צריך ללכת לסופרמרקט טבעוני או להזמין ברשת. יש כאן כמה חנויות מקוונות שאפשר להזמין מהן.
אתה בטח יודע שיש לא מעט ישראלים טבעונים שמגיעים לברלין ולגרמניה בכלל. יש לך טיפים והמלצות בשבילם?
ברלין תהיה ההמלצה הראשונה, בגלל המגוון האדיר של אוכל טבעוני מכל הסוגים שיש כאן – צרפתי, איטלקי, ערבי, אסייתי.. אני ממליץ ליהנות מבראנץ' טבעוני ב MioMatto, Kopps או Viasko ויש גם בראנץ' טבעוני ללא גלוטן בקפה צרפתי קטן בשם Ohlala. יש שני מלונות צמחוניים וידידותיים לטבעונים בברלין – מלון בשם Almodovar שממוקם באזור Friedrichshain הידידותי לטבעונים ואת Essentis שממוקם במזרח ברלין.
למדריך המסעדות הטבעוניות בברלין
ובשביל הטעם, ספר לנו על מנה שאתה אוהב להכין ולאכול בבית.
אני אוהב להכין נשנוש מהיר וטעים שאני קורא לו "טוסט הוואי". זה טוסט עם ממרח עגבניות, פרוסות של נקניק סייטן, אננס, זיתים והרבה גבינה טבעונית שאופים בתנור בערך 10 דקות בחום של 175 מעלות. זה מהיר, טעים וידידותי לבעלי חיים.
תגיות: מסעדות טבעוניות, ברלין, גרמניה, חו"ל
קטגוריות: פוסט נבחר, טבעונים בתפוצות
מצטער… לא יכלתי שלא לשים את השיר הזה כאן:
https://www.youtube.com/watch?v=DHHAR1S_eKA&spfreload=10
ועדיין, מהתרשמות פורבינציאלית כמובן, ישראל היא אולי המקום המתפתח ביותר בעולם מהבחינה הזו וזה מרשים!