טבעוניות נהנות יותר - בלוג מתכונים טבעוניים

קציצות שלמדתי להכין מחברתי אורלי, שגילתה לי את סוד ההדבקה ללא הדבקה, ברוטב עגבניות שיש בו בעיקר פריט אחד – המון עגבניות מכמה סוגים, שיוצרות עושר ועומק של של טעמים וגוונים.

חומרים לכ-30 קציצות

500 גרם עדשים שחורות, מושרות לפחות 12 שעות
1 זוקיני מגורד
3-4 שיני שום פרוסות
מעט שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן צמחי לטיגון

לרוטב:
4-5 עגבניות גדולות בשלות, חתוכות גס (רצוי מכמה סוגים)
חופן גדול עגבניות שרי תמר, חצויות או פרוסות גס
חופן גדול של עגבניות שרי צהובות, חצויות
3-4 שיני שום פרוסות
1 פלפל צ'ילי קצוץ דק
שמן זית
מלח

 + מכינים את הרוטב: יוצקים שמן זית לסיר רחב ומניחים בו את פרוסות השום והצ'ילי הקצוץ. מחממים עד שהירקות מתרככים מעט ומעלים ניחוח. מוסיפים את העגבניות, מנמיכים את הלהבה ומבשלים מעל להבה נמוכה כ-15 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם עד שהעגבניות מתרככות ומפרישות מיצים. מוסיפים כוס מים, ממליחים וממשיכים לבשל מעל להבה נמוכה.
מכינים את הקציצות: מסננים את העדשים היטב ומעבירים למיכל של מעבד המזון. מוסיפים את השום הפרוס ומעט שמן הזית וטוחנים עד לקבלת תערובת יציבה (אם היא מתפוררת מדי סימן שלא טחנתם מספיק). מעבירים לקערת ערבוב.
+ מוסיפים לתערובת העדשים את הזוקיני המגורד, מתבלים, מערבבים וטועמים – התערובת צריכה להיות עזת טעמים ומלוחה, כי הטעם דוהה בטיגון.
+ מחממים שמן צמחי (לא עמוק) במחבת רחבה. יוצרים קציצות שטוחות בכפות הידיים ומטגנים 1-2 דקות עד שהצד התחתון משחים. הופכים ומטגנים כדקה נוספות. מוציאים ומעבירים לסיר עם רוטב העגבניות, בשכבה אחת.
+ ממשיכים לבשל את הקציצות ברוטב העגבניות כ-10 דקות, עד שהן סופגות את רוב הנוזלים ומתבשלות (החלק העליון נשאר פריך ושחום, מחוץ לרוטב). מגישים מיד.

קציצות טבעוניות. צילום: לני בן בשט

Print Friendly
אורי בתאריך 2013 / 02 / 19

45 תגובות so far.

  1. מאת עפרי:

    הי אורי, האם העדשים לא עוברות בישול?

  2. מאת קארן:

    יצא מעולה!!! תודה רבה!

    • מאת שוש:

      הי אורי,

      נקרא נהדר, שתי שאלות לי:
      1. יש לי ערימה של עדשים מונבטות, מתאים למתכון זה? אם כן, לדלג על ההשריה, נכון?
      2. מעדיפה קציצות אפויות על פני מטוגנות בשלב הראשון? מה דעתך?
      תודה,
      שוש

      • מאת אורי:

        היי שוש, תודה! עדשים מונבטות כבר עברו השריה, אין צורך להשרות שוב.
        לגבי אפייה – בהחלט, רק שהן מתקבלות פחות עסיסיות. ניתן לאפות אפייה ראשונית ואז להעביר לרוטב להמשך בישול.

  3. מאת ענבל:

    היי אורי!
    נראה לך שאם אגדיל את כמות הזוקיני הקציצות עדיין לא יתפרקו?? בא לי קציצה עם קצת יותר ירק..

    • מאת אורי:

      היי ענבל, אפשר אבל הייתי טוחנת את הזוקיני המגורד יחד עם העדשים ומקפידה על טחינה ממושכת, לא גסה מדי. כמובן שהכמות צריכה להיות הגיונית..

      • מאת אולגה:

        היי אני יכולה לוותר על הזוקיני?

        • מאת אורי:

          אפשר אבל כדאי להחליף בירק אחר, עגבניה למשל. המטרה היא להוסיף עסיסיות ואווריריות, כדי שהעיסה לא תהיה יבשה ודחוסה מדי.

          • מאת שלומי:

            אני בדרך להיות טבעוני. וחשבתי שזה קשה אבל לא דווקא זה קל שחושבים על זה.
            (חוץ מדבר אחד שתמיד אירחתי בגינה על האש).
            מתכון נהדר ומומלץ. :-P

          • מאת יפעת:

            הכנתי השבוע עם סלק מגורר במקום זוקיני ויצא מעולה וצבעוני. הולך טוב עם המתכון שלך לפירה עם שמן קוקוס! ליקקנו את האצבעות :)

          • מאת אורי:

            נשמע נהדר <3

  4. מאת Tamar:

    הי אורי
    נראה משגע כתמיד.
    אפ בוחרים באפייה ראשונית על פני הטיגון-על כמה מעלות ולכמה זמן היית שמה?
    המון תודה!!!

  5. מאת מרינה:

    היי אורי, הקציצות יצאו יבשות וקשות… איפה טעיתי?
    תודה רבה
    מרינה

    • מאת אורי:

      היי, אני באמת לא יודעת.. אם עקבת אחרי ההוראות זה אמור להצליח. אלא אם העדשים עצמן היו ישנות או משהו דומה.

  6. מאת מירי בן מלכה:

    אורי שלום
    הקציצות האלה מצוינות . טעימות וקלות להכנה ותמיד מצליחות. תודה. מקווה שבקרוב אגיע לאחת הסדנאות שלך כי יש הרבה מה ללמוד ממך. תודה יקה

  7. מאת עידן:

    היי אורי,
    הכנתי לא מזמן את הקציצות, אבל לא קראתי מספיק טוב את ההוראות ולכן לא טחנתי עד לקבלת מרקם משחתי אלא עד לקיצוץ דק מאוד מאוד. בגלל זה הטעם יצא, מוזר קצת. טועמים שהעדשים לא בושלו. יש לך רעיון איך "להציל" אותן?

    תודה רבה, עידן :-D

  8. מאת ליאור:

    נטלי היקרה,
    אם העדשים מושרות לשעה-שעתיים…. כמה זה קריטי?

    • מאת אורי:

      זאת אורי :-)
      הכל תלוי בעדשים והאם התרככו מספיק בזמן הזה. אפשר לנסות להוסיף קצת מים רותחים כדי לזרז.

  9. מאת מיכאל:

    היי רציתי לדעת אם אפשר להחליף את הזיקוני בטופו
    ואם כן כמה לשים ?
    אכלתי במסעדה בעבר קציצות עדשים עם טופו וזה אחד הדברים הטבעוניים הכי טעימים שאכלתי אשמח לסיוע (= :wink:

    • מאת אורי:

      נשמע לי שזה יכול לעבוד אבל לא ניסיתי את השילוב מעולם.. הייתי משתמשת ב 100-150 גרם (שליש עד חצי חבילה)

  10. מאת רני:

    האם הכוונה אכם לעדשים השחורות הפצפונות או לעדשים הירוקות כהות?
    באופן עקרוני האם גם את השחורות הקטנטנות צריך להשרות?

  11. מאת קורל-ליה:

    היי, אם בחרתי באפייה כמה זמן לאפות ועל איזה חום?

  12. מאת עידו:

    היי אורי,
    סליחה על הבורות… איך אפשר להמיר 500 גרם עדשים שחורות מונבטות לכוסות?

  13. מאת טל:

    היי אורי
    האם אפשר לעשות עם עדשים ירוקות?
    ואם לא הספקתי להשרות אותן מה את ממליצה?

    • מאת אורי:

      בעקרון כן (סליחה על התגובה המאוחרת), אם לא הספקת להשרות זאת בעיה, אפשר לזרז תהליך בהשרייה במים רותחים, אבל זה טריקי :-)

  14. מאת ענת:

    הי אורי,
    טעים מאוד והמרקם של הקציצות יצא פשוט – אליפות!!
    כמה שאלות –
    1. האם אפשר להוסיף לקציצות גם פטרוזליה ובצל קצוץ?
    2. האם אפשר להוסיף כמה כפות קוואקר? (6 כפות נניח לכמות הזאת)
    3. כמון יתאים כאן?

    תודה רבה,
    ענת

    • מאת אורי:

      בטח שאפשר להוסיף פטרוזיליה, בצל וכמון. לגבי הקוואקר – הבעיה היחידה שעלולה להיות שהוא ייבש את הקציצות יותר מדי.. אבל צריך לנסות :-)

  15. מאת כמעטבעונית:

    הי,

    הטעם מאוד טעים אך הקציצות מתפרקות לי ברוטב מאוד מהר.
    טחנתי הרבה זמן וזה ממש הרגיש מרקם קרמי אוורירי ונעים
    השחמתי מכל צד
    ממש מעט זמן ברוטב והן מתמוססות
    יש לך רעיון איך למנוע זאת להבא?

    • מאת אורי:

      היי, האם אחרי הטחינה הגעת למרקם חלק יחסית או עדיין פירורי? כי הן יוצאות יציבות.. אפשרות אחרת היא להוסיף מעט קמח ו/או פירורי לחם, אבל זה לא אמור להיות הכרחי.
      עוד משהו שיכול להועיל זאת השרייה ממושכת יותר של העדשים.

  16. מאת ענת:

    הכנתי את הקציצות הללו לשבת.
    אני לא יודעת באיזו כמו עדשים השתמשתי אבל במקום זוקיני שמתי 1 סלק טרי מגורר (האמת שגיררתי אותו במעבד המזון וזה לא הרגיש לי מספיק מגורר אז עברתי עליו עם סכין גדולה וקצצתי לחתיכות ממש קטנות). שמתי גם קצת כמון וראס אל חנות בתערובת אבל זה עניין של טעם..
    משום מה, למרות שעבדתי לפי מה שרשום כשניסיתי ליצור קציצות הרגיש לי שהן עומדות להתפרק אז הוספתי בערך 2 כפיות קמח חומוס (שמתי לפי העין, אבל זה בערך 2 כפיות). וזה הספיק.
    אני לא מתלהבת מטיגון אז אפיתי ואז זרקתי לרוטב (שאני מודה, עשיתי רוטב עגבניות מהיר ולא את מה שרשום פה מטעמי חיסכון בזמן ובעגבניות).
    הטריק שלי לאפייה (וזה תמיד יוצא מצויין): את נייר האפייה יש לשמן בשמן זית. לא צריך כל כך הרבה (בערך כף שמן זית זה מספיק ואז מורחים עם הידיים על גבי נייר האפייה). ואז מניחים על זה את הקציצות ומעל כל קציצה עוד טיפונת שמן זית (אני מטפטפת כמה טיפות ישירות מהבקבוק, אבל נניח רבע – חצי כפית שמן, תלוי בגודל הקציצה).
    בתור התנור אני שמה תבנית (או כלי חסין) עם מים ואז בזמן חימום התנור זה יוצא אדים בפנים ולחות. אופה בטורבו על 180 מעלות ל 15-20 דקות בערך.
    יצא מעולה! :P

השאר תגובה


:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)

 

המלצה חמה: הכינו מראש כמות כפולה.

מתוק לשבת: חיתוכיות ריבה טבעוניות נפלאות

כך תכינו חיתוכיות ריבה מושלמות, נימוחות ופריכות וכמובן…

שניצל טבעוני

שניצל תירס טבעוני: לא רק לילדים

שני מתכונים טבעוניים לשניצל תירס…

מסעדות טבעוניות: אותנטבעי

מסעדה 100% טבעונית…

מסעדות טבעוניות וידידותיות: לאנצ'בוקס

ארוחות טבעוניות טריות מוכנות…

מסעדות טבעוניות וידידותיות: הפיצה

מסעדה איטלקית עם מנות…

מסעדות טבעוניות וידידותיות: קפה בומביי

מסעדה הודית צמחונית עם אופציות…

מסעדות טבעוניות וידידותיות: אמא

מסעדה ביתית ומשפחתית עם תפריט…