נפוליאון לא ידע שהוא כזה!

טבעוניות נהנות גם בעיר האורות: המדריך לטבעונים בפריז

ינואר 16, 2013 מאת:

דנה ויעל חורשות את הצד הטבעוני של פריז ומגלות שגם בעיר האורות הן יכולות ליהנות יותר. לגזור ולשמור לקראת הנסיעה הבאה

כבר חלק מהנוף הפריזאי. צילום: יעל הררי

כבר חלק מהנוף הפריזאי. צילום: יעל הררי

דנה רוסו

עוד מדריכי מסעדות וקניות לערים נחשקות:

המדריך לטבעונים בברלין
המדריך לטבעונים בלונדון

המדריך לטבעונים בהאג

אל תתנו לברסרי'ס ולפטיסרי'ס האורבים בכל פינה ולריחות הנידפים מהם ברחבי העיר כולה להטעות אתכם: בין המוני הפריזאים, שקצה הבגט המציץ מתיק ידם המעוצב מעיד שבתחתיתו מסתתרות שקיות מאפים עמוסי חמאה וביצים, מסתובבים גם לא מעט שמוצאים דרכים יצירתיות לפסוח על בתי הפיתוי הריחניים, ולנהל אורח חיים טבעוני בפריז. שתיים מהם הן יעל ואני, שתי טבעוניות שהגיעו לכאן כדי ללמוד צרפתית, ובינתיים גילו ש'שפה' ו'לשון' צרפתית זה לא רק דיבורים ולא רק נשיקות – זו גם מעצמה קולינרית טעימה וידידותית לטבעוניים.

מתחילים בקינוח

אפרופו פטיסרי'ס, הרשו לי להתחיל בקינוח (הרגל מגונה שפיתחתי בחודשים האחרונים, אבל תיכף תבינו למה). במילים אחרות, הפטיסרי Vegan Folie's שכולו סביב קאפקייקס. Vegan Folie's נפתח לפני כשנה על ידי שתי בחורות, לאורה ואמנדין, שחשבו ש'זה פשוט מחדל שאין פטיסרי טבעוני אחד בפריז' והחליטו לעשות מעשה טוב עבור האנושות. אמנם העוגות האישיות בציפוי המסוכר הן אורח אמריקאי במטבח הצרפתי, ובכל זאת, כשהם כאלו צבעוניים וכאלו טבעוניים (וגם כאלו מתחת לבית במקרה של יעל ושלי), הם כבר הופכים לחלק משגרת היום הפריזאית. המקום המתוק הזה ששוכן ברחוב 'מופטאר' (אותו רחוב בו נמצא השוק המפורסם) מציע מבחר רחב של קאפקייקס בעלי שמות שנונים כמו John Lemon ו- Austin Flower, כולל שלושה טעמים מלוחים (המתגעגעים לארץ מוזמנים לנסות את קאפקייק הפלאפל בחומוס). כמו כן ניתן למצוא בתפריט של המקום בראוניז, עוגיות שוקוצ'יפס, עוגות גבינה ומשקאות על בסיס טבעוני. מבחינתי, זו הייתה תשובה מספקת בהחלט לקינוחים הצרפתיים במאפיות המקבילות.

Vegan Folie’s
53 rue Mouffetard – 75 005 Paris
שעות פתיחה: 11:00-20:00 בכל יום חוץ מביום שני
4 יורו לקאפקייק

אמריקאיות בסגנון צרפתי. צילום: דנה רוסו

אמריקאיות בסגנון צרפתי. צילום: דנה רוסו

למעשה, כל המקומות הטבעוניים בהם ביקרתי אינם מתהדרים בפז"ם ארוך במיוחד. נראה שהתזמון בו הגעתי לפריז היה מוצלח, כי כפי שמעידים הטבעונים החיים פה, עד לפני כמה שנים היה נראה כאן אחרת לגמרי. כמו בבירות אירופאיות נוספות, הטבעונות התחילה לטפטף לאיטה גם לפריז וצברה תאוצה, בעיקר בכל הקשור לעולם המסעדנות (החל מידידותיות לטבעונים ועד לחברותיות מלאה), לפני כמה שנים.

דרום אמריקה בצרפתית

אחת המסעדות הראשונות שהכריזה על בואו של הגל הצרפתי הטבעוני החדש,  Voy Alimento, נפתחה כאן לפני כחמש שנים ומציעה ניחוחות ומוצרים מיוחדים מדרום אמריקה. לא ברור אם זה קיר האבנים, החביות ששוכבות על צידן ומאכסנות בתוכן מוצרי קקאו שבאו מהצד השני של העולם, המוזיקה הטובה שמתנגנת ברקע או החתול השחור שמסתובב בין הסועדים, אבל את האווירה המיוחדת אפשר לחוש עוד לפני שפותחים את התפריט. ובכלל לא חייבים לפתוח את התפריט. הוא אמנם מציע כמה סוגי סלטים ומרקים, אבל בגדול המנה העיקרית היא 'מנת היום' שמפורטת על גבי לוח מחיק על הקיר.

אבנים, חביות, אווירה. צילום: דנה רוסו

אבנים, חביות, אווירה. צילום: דנה רוסו

למעשה, זהו אחד המקומות היחידים בפריז בהם אתם יכולים להרגיש בנוח גם אם אינכם דוברים צרפתית: כאמור, המוצרים והתבלינים שמשמשים את המטבח פה הם בהחלט יוצאי דופן, וספק אם הצרפתי הממוצע היה מכיר את המילים המתנוססות כתיאור למנת היום. אבל מה רע, ערב אחד בו לא צריך לקבל החלטות. הזמינו 'על עיוור' את מנת היום, בידיעה שלא תתקלו בהפתעות בצורת בשר, חלב או ביצים, קבלו את הצלחת המיוחלת (שמכילה בדרך כלל מעט סלט, סוג כלשהו של פחמימה או דגנים מלאים ועוד שלושה-ארבעה תבשילי ירקות שונים), והכינו את חככם להרפתקה דרום אמריקנית מרטיטת חושים.

Voy Alimento
23 rue des Vinaigriers – 75 010 Paris
שעות פתיחה: 12:00-20:00 בכל יום חוץ מביום שני
11.5-14 יורו למנת היום או 19-22 לעסקית

חגיגה דרום אמריקאית בצלחת. צילום: דנה רוסו

חגיגה דרום אמריקאית בצלחת. צילום: דנה רוסו

מהיר, זול וטעים

וכמובן, יש ימים בהם פשוט מתחשק להטביע את הרעב באיזה המבורגר או פיצה. אוכלי בשר יכולים, כמובן, לספק את הצורך הזה בקלות רבה. אבל עם קצת תכנון גם טבעונים יהיו בזמן הנכון, הלא היא שעת הרעב הגדול, במקום הנכון. הכירו את ה'בודהה בורגרס' הצרפתי: East Side Burgers. המסעדה/טייק אווי ממוקמת לא רחוק מהבסטיליה ומציעה מבחר יומי משתנה, שימלא לכם את הבטן אבל לא ירוקן לכם את הכיס. בורגרים, קישים, צ'יפס וסלטים. אפילו הצ'יז-בורגר בצורתו הטבעונית מצא את דרכו לתפריט שמציע המקום. דרך אגב, למי שמחפש מקום 'להתנחל' על בורגר או כוס קפה אה-לה חלב סויה, הגעתם למקום המושלם. בשולחנות שבקומה התחתונה אפשר להסתלבט וליהנות מהאינטרנט האלחוטי של המקום, שזה אולי המצרך הנדיר ביותר בפריז.

East Side Burgers
60 Boulevard Voltaire – 75 011 Paris
שעות פתיחה: שלישי עד חמישי: 12:00-18:00
שישי-שבת: 12:00-20:00
סגור בימי ראשון ושני
6 יורו להמבורגר

נערה עם המבורגר טבעוני. צילום: דנה רוסו

נערה עם המבורגר טבעוני. צילום: דנה רוסו

לא רחוק משם, אם במקרה בורגר אחד לא השביע את התיאבון הגדול, אפשר למצוא את מסעדת ה-fast food הטבעונית הראשונה בפריז, LovingHut. אני מודה שאם הייתי צריכה להמליץ על אחת מבין שתי ה'בורגריות' (בכל זאת, הקרבה הפיזית שלהן מחייבת את המגיעים לאזור לבחור ביניהן או להצמיח קיבה נוספת), המנצחת הייתה East Side Burgers, שם נדמה שהאווירה קצת יותר אותנטית ביחס לLoving Hut שמזכיר דיינר אמריקאי עם תפריט רב-לאומי (אפשר, למשל, לאכול אגרול כמנת פתיחה, בורגר כעיקרית וקרפ לסיום). אבל לזכותם ייאמר שהתפריט אכן מגוון, ובקופה אפשר לקנות גבינות ומוצרים טבעוניים אחרים. ובכל זאת, לסנונית של הבורגרים הטבעוניים בפריז שמור מקום של כבוד.

Loving Hut
92 Boulevard Beaumarchais – 75 011 Paris
שעות פתיחה: שני עד חמישי: 12:00-15:00, 18:30-22:00
שישי-שבת: 12:00-15:00, 19:00-22:30
סגור בימי ראשון
מנה עיקרית: 7-15 יורו

נערה עם רול טבעוני. צילום: יעל הררי

נערה עם רול טבעוני. צילום: יעל הררי

גורמה לטבעונים

את בית הקפה הבא, שנמצא בדיוק מצידה השני של הבסטיליה (שככל הנראה משמשת מגנט ענק למקומות אכילה לטבעוניים), יעל ואני גילינו קצת באיחור. כמה שבועות לפני כן המשפחה שלה קפצה לביקור וגאלה את הסטודנטיות חסרות הפרוטה שאנחנו מדלותן למשך כמה ערבים. לא עוד בגט ריק לארוחת צהריים ואורז נקי לארוחת ערב, הולכים למסעדה! אבל פה, מסתבר, הצרפתים עוד טעוני שיפור. במסעדות איטלקיות אמנם אפשר למצוא את הספגטי נפוליטנה, מפלטו של כל טבעוני הסועד בחוץ. אבל מעבר לכך קצת קשה לצרפתים, שעשויים להתרגז אפילו מבקשה לחלב סויה בקפה, 'לטבען' מנות שלא מגיעות כך באופן טבעי. וכאן בדיוק יכול היה הקפה-מסעדה Gentle Gourment Café לעזרתנו אם רק היינו שומעות עליו קודם. המקום אמנם טבעוני לגמרי, אבל מציע תפריט גורמה מקורי, שלא נופל ברמתו מאף אחד משכניו.

בשולחן שלידנו, למשל, ישבו שני אנשי עסקים שחיפשו מקום לאכול בו צהריים ונקלעו לכאן במקרה. מאחורינו, בשולחן ארוך, ישבו כעשרה אנשים באירוע משפחתי מורחב, כולם שבעי רצון מהתפריט הטבעוני. מעבר למנות הגורמה המוצלחות, גם הקינוחים עוררו התרגשות לא קטנה בשולחננו הקט. לבסוף הזמנו את הגרסה של המקום ל'עוגת נפוליאון'- דפי פילו וביניהם שכבה של קרם שוקולד וקרם וניל. כאן זו גם הזדמנות מצוינת ליהנות מהמנות המיוחדות של המטבח הצרפתי, כמו סלט ניסואז, ביף בורגיניון (כן כן), קרפ וקרם ברולה. שווה להציץ בלוח השנה באתר של המקום כדי למצוא את הערבים המיוחדים שהם מקיימים מפעם לפעם, החל מארוחת חג המולד ועד לערב פיצות.

Gentle Gourment Café
24 Boulevard de la bastille – 75 01é Paris
שעות פתיחה: שלישי עד שבת: 9:00-22:00
בראנץ' בימי ראשון 11:00-15:00
מנה עיקרית בסביבות 14 יורו

DSC_0787

נפוליאון לא ידע שהוא כזה!

יוצאים לקניות

כשאוזל התקציב, מגיע הזמן לשלוף את המחבת, להפעיל את הכיריים ולהתחיל לבשל בבית. קורדון-בלו, מאחוריך! הסופר-מרקטים בפריז ידידותיים למדי למשתמש הטבעוני, וכמעט בכל אחד אפשר למצוא את אזור הbio- ובו מגוון מוצרים טבעוניים, שלרבים מהם אין מקבילות בארץ. אני, למשל, כבר פיתחתי חרדה לקראת חזרתי לארץ, שתקטע את הרומן שפיתחתי עם היוגורטים מחלב סויה המצויים בכל סופר, וכן בכל ארוחת בוקר שלי.

הצעקה האחרונה בתחום הטבעונות בפריז היא הסופר-מרקט הטבעוני הראשון שנפתח פה בספטמבר האחרון. כמי שהסירה בשר מהתפריט שלה עוד אי שם בילדות המוקדמת (אשקר אם אגיד שאני זוכרת מה ההבדל בין אנטריקוט לפילה), אני חייבת להודות שהביקור הראשון ב- un monde vegan היה לי קצת קשה לעיכול, ולא במובן הפיזי. פתאום מצאתי את עצמי ניצבת בפני מקרר עצום, שמציע לי את כל מה שחשבתי שלא אשקול עוד להכניס לפי לעולם: סלמון מעושן, סטייק עסיסי, פילה משובח, חזיר, עוף ואפילו, כמו צרפתים טובים, כבד אווז.

אם הבישול הטבעוני מתחלק לשתי אסכולות, זו הדוגלת בשאיפה לחיקוי מושלם של המנות הבשריות הקיימות וזו המנסה ליצור עולם מושגים ומנות חדש, אין שום ספק לגבי השיוך של un monde vegan. המוח אמנם כבר הבין שזה טבעוני, אבל תהליך העברת המידע הזה אל הידיים המהססות לפני שיעזו להישלח אל דלת המקרר ולשלוף את המוצר המבוקש, ארך לפחות חצי שעה של קריאה מדוקדקת של הרכיבים בתווית שבגב האריזה. שווה להתאמץ, כי ברגע שהמחסום הזה מוסר אפשר ליהנות מהשפע האינסופי. ולא רק מוצרי 'בשר' כמובן.

לא צריך לבדוק את האותיות הקטנות. צילום: דנה רוסו

לא צריך לבדוק את האותיות הקטנות. צילום: דנה רוסו

בגן העדן הטבעוני הזה תוכלו למצוא את כל סוגי הגבינות (כולל גבינה צהובה לטוסטים ולפיצות, מוצרלה, קממבר וצ'דר), את כל סוגי הרטבים והממרחים (קשה להתחרות בסנדוויצ'ים שחבריי לכתה היו קונים במאפייה ליד, אבל אני חושבת שבסוף הסנדוויץ' שלי עם ממרח העדשים בקארי ניצח), שוקולד, קינוחים ואפילו מוצרי אפייה (כמו אבקה להכנת מאפינס, אבקה להכנת פנקייקס וקמחים מיוחדים ללחמים). וזה לא מסתכם בזה: אזור מסוים בסופר מוקדש למזון טבעוני לחיות מחמד. יבש, רטוב, לחתולים, לכלבים – מה שתרצו כדי לטבען גם את מחמדיכם. אמנם גם בארץ ניתן לרכוש את אותו מזון טבעוני לבעלי חיים, אבל כשהחבילה מונחת על מדף הסופר הרבה יותר פשוט להכניס אותו לרשימת הקניות. כמעט שלושת אלפי קילומטרים מפרידים כרגע ביני לבין חתולתי האהובה, אבל הבטחתי שלפני חזרתי לארץ אעבור לקנות שקית אוכל רטוב כדי לבדוק את התגובה.

ולא רק באוכל עסקינן – ממשחות שיניים ושמפו ועד לנעליים דמויות עור, כולם טבעוניים שלר נוסו על בעלי החיים, הכל אפשר למצוא בין מדפי הפנינה הטבעונית הזו.

Un Monde Vegan
64 rue Notre Dame de Nazareth– 75 003 Paris
שעות פתיחה: שלישי עד שבת, 12:00-19:00

אוכל, אופנה, קוסמטיקה, החיים הטובים. צילום: דנה רוסו

אוכל, אופנה, קוסמטיקה, החיים הטובים. צילום: דנה רוסו

טבעונים ברשת

הסיבה הרשמית של הגעתנו לכאן היא ללמוד צרפתית, ואת הסיבות הרשמיות להיותנו טבעוניות אני מניחה שלא צריך להסביר. אבל בינינו, הייתי מגיעה לפריז והופכת לטבעונית רק בשביל להשתתף בקבוצה הפריזאית הטבעונית שגיליתי בשיטוט אקראי באינטרנט. הקבוצה מקיימת לעיתים תכופות מפגשים במתכונות שונות. אחרי רישום קצר (וחינמי כמובן) אפשר להצטרף למפגשים מתוכננים ואף ליזום מפגשים משלכם, כל רעיון מתקבל. החברים די בינלאומיים, ובהתאם לכך השפה המדוברת בדרך כלל היא אנגלית. הרצאות בנושא טבעונות, ארוחת צהריים במקומות טבעוניים, וסיור בעקבות המקומות המוצלחים ביותר לקניית מוצרי מזון יפנים טבעוניים – כל אלו הם רעיונות שכבר שימשו בסיס לפגישות החביבות של טבעוני פריז. הזדמנות מצוינת לגלות דרכים לקיים את אורח החיים הזה גם כאן, ועל הדרך להכיר אנשים מגניבים מכל העולם.

מבשלים ביחד, כן! צילום: דנה רוסו

מבשלים ביחד, כן! צילום: דנה רוסו

 

הרעיון האהוב עליי עד כה התקיים במטבח ביתם של אן ווינסנט, זוג טבעוניים ממרכז פריז, שאירחו עשרה זרים בביתם לבוקר של אפיית עוגיות משותפת. כל אחד הביא מתכון וחומרי אפייה, ואת עשרת מגשי העוגיות השונים שיצאו מהתנור הנדיב של אן ווינסנט חלקנו בינינו בסוף היום. אבל עם כל הכבוד למתכונים המגוונים והאמיצים שהביאו עמם המשתתפים, בתחרות הסמויה הזו המנצחות היו הבנות הישראליות: הבראוניז שיעל ואני הכנו על פי המתכון מהבלוג, חוסלו עוד לפני שהספיקו להגיע לשקית ההפתעות שכל אחד לקח הביתה. אמנם השתתפותנו במפגש הייתה חלק מהמחקר שמטרתו לחלוק איתכם את תורת הטבעונות הפריזאית, אבל שלא תחשבו שהצרפתים לא למדו מאיתנו שיעור בטבעונות ישראלית על הדרך.

 

המנצחות: בראוניז מישראל. צילום: דנה רוסו

המנצחות: בראוניז מישראל. צילום: דנה רוסו

עוד מדריכי מסעדות וקניות לערים נחשקות:

המדריך לטבעונים בברלין
המדריך לטבעונים בלונדון

המדריך לטבעונים בהאג

Print Friendly

9 תגובות לפוסט

  1. מאת הילה:

    תודה רבה על הסקירה המוצלחת.
    מצטרפת להמלצה על ה- Loving Hut, וממליצה במיוחד על מרק הפטריות השווה שלהם, שהוא מאוד סמיך ועשיר בסוגים רבים של פטריות אסיאתיות מגניבות.
    יש גם מסעדה אורגנית צמחונית ידידותית לטבעונים בשם Le Potager du Marais. וריאציות צמחיות מעולות למנות צרפתיות מסורתיות.
    לא לפספס את הפאטה פטריות:
    http://www.lepotagerdumarais.fr/Potager_du_Marais/Le_Potager_du_Marais.html
    בחנויות טבע בפריז כדאי לחפש יוגורט סויה עם ערמונים, שנמכר בצנצנת זכוכית עגולה וחמודה. לא זוכרת את שמו.

  2. מאת גד השדה:

    עוד על מקומות טבעוניים בפריז, ובנורמנדי, כאן, אצלי בבלוג:
    http://wp.me/p1lW9M-Hb

  3. מאת רחלי:

    אוי איזו נחת לקרוא את הפוסט הזה. תענוג צרוף. כיף לדעת שיש את המקומות האלה בעיר האורות. זה פשוט עושה חשק להזמין כרטיס, לטוס ולבקר בכל המקומות המוזכרים כאן. תודה לכן, שימחתן אותי מאוד!!!

  4. מאת לירון:

    הי, היינו בשבוע שעבר בווי אלימנטו. בקצרה: השם ישמור. בהרחבה: המקום מצחין מרטיבות וטחב, וכל מנה בתורה הייתה נפילה קשה עד התרסקות. ירקות מבושלים עד צאת נשמתם ואפילו שייקים הם הצליחו להרוס. מקום מושלם ליצירת תדמית מזעזעת של אוכל טבעוני. אך הם לא ירתיעוני! 8)

  5. מאת snupkin:

    תודה רבה על ההמלצות!
    חזרנו עכשיו ובדקנו את רובן 🙂 (ועוד מקומות אחרים). את ההתרשמות שלי אפשר לקרוא בפוסט טבעוני בפאריז (ירק לכל פועל):
    http://snupkin.wordpress.com/2013/04/16/%d7%98%d7%91%d7%a2%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a4%d7%90%d7%a8%d7%99%d7%96/

    מקווה לבדוק גם את המדריכים האחרים לטבעונות בחו"ל באתר …. 😉

  6. מאת dikla:

    ביקרתי היום בסופר הטבעוני. הצטיידתי במלאן גבינות שאין בארץ. יופי של המלצה.
    את המסעדות אנסה מחר.
    התרשמות כרגע מפריז, לא כל כך ידידותית לטבעוניות
    ברוב בתי הקפה לא יודעים מה זה חלב סויה.
    מצאתי רק בסטארבקס (עשו לי קפה משגע עם אלפרו אגוזי)
    בסופרים רגילים אפשר למצוא יוגרט סויה טעים ביותר.

  7. מאת אייל:

    כתבה מצויינת ומעניינת מאד, יש עוד מספר מקומות ששווה לבדוק חלק מהם מופיעים בעמוד הבא של אתר in-paris.co.il
    http://in-paris.co.il/restaurants.html

  8. מאת אורי:

    עוד בית קפה שנשמע ונראה מצוין – טבעוני לגמרי!
    http://www.cafepinson.fr/

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט