פנקייק טבעוני. צילום: אורי שביט

פעם שלישית פנקייק

אפריל 6, 2013 מאת:

אחרי ניסיונות מוצלחים עם מתכונים של אחרים, חזרתי הביתה, לפנקייק של אמא

כל מה שצריך זה פנקייק. ניסיון מספר 3

כל מה שצריך זה פנקייק. ניסיון מספר 3

עוד מתכוני בראנץ' מפנקים:
שבלולי שוקולד חם
בורקס ארטישוק וזיתים
גלידת בננה-חלבה עם פירות מקורמלים

בפעם הראשונה שניגשתי להכנת חביתיות מתוקות, הילכתי עדיין בצעדי תינוקת מתנודדת בעולם הקולינאריה הטבעונית. מודה, אפילו קצת פחדתי. חיפשתי מתכון, לא היה אז יותר מדי היצע בעברית ומצאתי אחד שנראה מוצלח (נדמה לי של גלעד איילון, אבל מי זוכר) וגרם לי להצטייד לראשונה בחיי בשמרים יבשים. למרות שלא הבנתי את הקשר בין פנקייק לשמרים, זה יצא ממש טעים, אבל מסוג המתכונים שלא מיהרתי להכין שוב. בכל זאת, שמרים (לא שיש לי משהו נגדם!).

בפעם הבאה פניתי לעזרתה של אבישג הנהדרת, שהכירה לי את המתכון המנצח שלה לפנקייקס משובצים פירות טריים, שהכנתי והממתי בעזרתו את אברי גלעד והילה קורח בתכניתם בערוץ 2. אבל גם אותו לא הכנתי מאז שוב (סליחה אבישג!). עדיין לא הרגשתי שנחתי בקערת הבלילה הנכונה.

זה כנראה לא מקרי, בהתחשב בכך שחוויית הפנקייק שלי נטועה רחוק בילדות. אמא שלי לימדה אותי להכין פנקייק, כמו שהיתה אוהבת לבשל תמיד – בלי מתכונים מדוייקים, כלאחר יד, בעזרת כלים כמו אינטואיציה בריאה. כל מה שהייתי צריכה לדעת זה שפנקייק מורכב מארבעה חלקים: קמח, סוכר, ביצה וחלב (אללי). הייתי יוצרת הר לבן של קמח בקערה, מוסיפה סוכר בנדיבות מהשקית, שוברת פנימה ביצה ומערבבת עם חלב עד לסמיכות הרצויה. זה היה כל הסיפור.

אמא לא איתי כבר מזמן וככה גם חצי מארבעת המרכיבים ובכל זאת, כל מה שרציתי זה מתכון כזה, שאפשר להכין לפי העין בין רגע, בלי להצטייד במרכיבים מיוחדים ושיצא כזה נימוח, אוורירי וטעים. את הביצה, שמוסיפה שומן ומסייעת להתפחה, החלפתי בשמן ואבקת אפייה. את החלב – בתחליף חלב (לא קריטי איזה ואפשר, כך אומרים, להחליף גם במים) וכל היתר כבר היה די פשוט. יצא מושלם! עד כדי כך מושלם, שנאלצתי לבקשת הקהל להכין אותם שוב, רק כדי למדוד כמויות בשביל מתכון. כי מה לעשות, לא כולם למדו להכין פנקייקס אצל אמא שלי. מתגעגעת, אמא.

סדנאות בישול טבעוניות

פנקייק טבעוני של אמא
בבקשה אל תתחילו עם "זה לא בריא" – פנקייק לא נועד להיות בריא ובתקופה שאמא שלי לימדה אותי להכין אותו, לא היה במקומותינו קמח מלא או סוכר חום. בכל זאת, השתדלתי להוסיף טיפה מצפון, קחו את זה מכאן לאן שתרצו.

חומרים לכ-15 חביתיות

2 כוסות קמח לבן
1 כוס קמח מלא
4-5 כפות סוכר (אני השתמשתי בסוכר קנים)
1 שקית אבקת אפייה
קורט מלח
3 כפות שמן חמניות (אפשר שמן צמחי אחר)
1 כפית תמצית וניל איכותית (לא חובה)
כ-1/2 2 כוסות תחליף חלב (אני השתמשתי בחלב אורז-שקדים)

מחכים לחורים המושלמים, והופכים.

מחכים לחורים המושלמים, והופכים.

+ מניחים את הקמחים, הסוכר, אבקת האפיה והמלח בקערה גדולה ומערבבים היטב. מוסיפים שמן ותמצית וניל ואת ה"חלב" – רצוי להוסיף את החלב בהדרגה ולערבב עד להגעה לרמת הסמיכות הרצויה. מערבבים היטב לקבלת בלילה חלקה, סמיכה אך נוזלית. משהים כ-5 דקות, על מנת שאבקת האפייה תתחיל לפעול.
+ מחממים מחבת קטנה וטובה (נון-סטיק) – אפשר בלי שמן בכלל, מי שרוצה יכול לשמן בעזרת נייר סופג. יוצקים מהבלילה למחבת החמה ומפזרים בשכבה אחידה על פני המחבת. ממתינים כ 1-2 דקות להופעת בועות והשחמת השוליים, הופכים וממתינים דקה נוספת. מוציאים לצלחת הגשה וממשיכים כך עם יתרת הבלילה.
+ מגישים עם פירות חתוכים, קצפת קוקוס וסירופ מייפל אמיתי.

איך מכינים קצפת קוקוס?
מאחסנים במקרר (בעמידה, זה חשוב) פחית של קרם קוקוס (שימו לב שיש בו לפחות 16 אחוז שומן, הכי טוב 20 אחוז) למשך יממה. מוציאים בזהירות ופותחים את הפחית מבלי לנער אותה. תוכלו להבחין שהקירור גרם לשומן להתקשות ולהיפרד מהמים – ככל שאחוזי השומן גבוהים יותר, ככה יהיה יותר שומן ופחות נוזל שקוף. מוציאים מהפחית את השומן ללא הנוזל לקערת הקצפה ומקציפים 2-3 דקות, עד לקבלת קצפת יציבה. אפשר להוסיף אבקת סוכר לפני ההקצפה.

עוד מתכוני בראנץ' מפנקים:
שבלולי שוקולד חם
בורקס ארטישוק וזיתים
גלידת בננה-חלבה עם פירות מקורמלים

ממש כמו של אמא. פנקייק טבעוני מושלם

ממש כמו של אמא. פנקייק טבעוני מושלם

Print Friendly

48 תגובות לפוסט

  1. מאת יונית:

    אפשר להשתמש בקמח כוסמין, הוא מתנהג כמו קמח לבן אבל הרבה יותר טעים ובריא. החסרון היחיד שלו זה שצריך לפתוח תוכניות חיסכון בשבילו 🙁

    • מאת אבישג:

      אורי יקירתי ,
      תודה על כל המתכונים הטעימים האלה,
      המעבר לטבעונות לא היה יכול להיות קל וטעים יותר ..
      תבורכי 🙂

    • מאת זהר:

      יש להשיג חלב קוקוס בקרטון. יותר אקולוגי להבנתי. וללא חומרים משמרים. תודה על הרעיון! 😛

    • מאת נדב:

      לא שיש לי אינטרס, אבל בניצת הדובדבן יש קמח כוסמין במחיר קצת יותר זול. פעם עלה שם 15 ש"ח, היום עולה 18. שזה עדיין הרבה אבל אני משתמש בו רק מדי פעם.

      • מאת רינה:

        אני קונה קמח כוסמין בשוק פ"ת ששומרים במקרר. כשנגמר אני פשוט טוחנת גרגרי כוסמין לבד ומשתמשת

    • מאת חמוטל:

      מה עושות אם אי אפשרה להפוך (כי מחבת הפנקייק היא עם צורה)?

    • מאת חמוטל:

      מה עושות אם אי אפשרה להפוך (כי מחבת הפנקייק היא עם צורה)?
      וקמח כוסמין באמת עובד?

      • מאת אורי:

        אממ לא יודעת! לא עשיתי אף פעם בתבנית כזאת, אולי מכסים אותה? קמח כוסמין עובד 🙂

      • מאת אלה:

        אחרי שהצד הראשון נאפה ומתחילות בועות, צורת הפנקייק כבר מספיק יציבה בשביל להפוף אותו לצד השני ללא התבנית של הצורה. אם לפני ההפיכה לצד השני, הפנקייק נראה נוזלי מאוד או לא אפוי בשוליים סימן שיש יותר מידי בלילה או שלא מחכים מספיק זמן (צריכות להופיע מלא בועות…).
        בהצלחה.

  2. מאת מאיה:

    יש תחליף לשמן צמחי?

    • מאת אורי:

      היי מאיה, למה את מתכוונת? אני ממליצה להוסיף לבלילה איזה שהוא שומן, הכמות היא לא גדולה. יש הרבה סוגים ואפשר גם לנסות בלי, אבל אין לי מושג אם זה יעבוד.

  3. מאת מאיה:

    הכוונה האם אפשר להשתמש בשמן זית ? אולי קוקוס ?
    הבעיה עם שמנים כגוון סויה,וקלנולה, שהם לא בריאים בעליל..(גם בכמות מזערית)
    תודה!

    • מאת אורי:

      היי, אני השתמשתי בשמן חמניות. הכי טוב להחליף אותו בשמן זרעי ענבים, שהוא ממש מעולה.
      שמן זית יהיה דומיננטי ו"כבד" מדי. שמן קוקוס לדעתי יעבוד אם תמיסי אותו ותשימי כמות קטנה 1-2 כפות, גם הוא כבד יותר משמנים אחרים.

    • מאת יוסי טהר:

      שמן קוקוס במקרה הזה אידיאלי. יוסיף מעט ארומה של הקוקוס והוא בריא. אגב מכל השמנים הוא המתאים ביותר לטיגון.

  4. מאת מאיה:

    שמן זרעי ענבים נשמע כמו אופצייה סבירה או שמן חמניות בכבישה קרה..
    תודה!! :mrgreen:

    • מאת בת-חן:

      חסרים המון נוזלים במתכון. חוץ מזה- מתכון חביב

      • מאת אורי:

        תודה בת חן, מוזר אבל לא היו חסרים לי נוזלים בכלל ומדדתי היטב. אולי זה משתנה בהתאם לסוג ה"חלב" או הקמח.

  5. מאת אינה:

    איזה כיף של מתכון במיוחד לרגישה ללקטוז 🙂

  6. מאת שבלולה:

    תודה! יצא נהדר 🙂
    השתמשתי בקמח לבן בלבד.

  7. מאת יעל:

    אחרי שנים של הכנת פנקייק טבעוני, אני חושבת שזה המתכון הכי מוצלח שניסיתי אי פעם. מעולה!

  8. מאת Mila:

    איך זה עובד עם קמח כוסמת? ניסיתי מספר פעמים והתוצאה היא כאילו הבצק לא מוכן למרות שנוצרו בועות.
    אשמח לטיפים. קמח הכוסמת מוסיף טעם מיוחד לפנקייק במיוחד עם שמים שוקו סויה וקנמון 🙂

    תודה!

    • מאת אורי:

      היי, לא ניסיתי לעבוד עם קמח כוסמת מעולם, מודה.. אולי הפתרון הוא לערב אותו עם סוג קמח נוסף. אני יודעת שיש שמשתמשים לפנקייקס בקמח קינואה. בהצלחה!

  9. מאת קרן:

    אז בעצם, מבחינת השימוש בקרם קוקוס – עושים שימוש רק בשומן ואת הנוזל זורקים?
    תודה רבה.

    • מאת אורי:

      היי קרן, עקרונית כן, כשהקרם מאד שומני ומאד קר רוב הנוזל הופך למוצק ונשארים מעט מאד נוזלים שקופים בתחתית. אפשר לזרוק ואפשר לשלב אותם אם יש לך במה (למשל במתכון המוס שאני אעלה בקרוב, השתמשתי בנוזלים האלה בקרם השוקולד שהכנתי).

  10. מאת תום:

    היי אורי,
    ניסיתי מספר פעמים להכין קצפת מקרם קוקוס, בדיוק כמו בהוראות שרשמת למעלה, אבל נוצר קרם עם גושים קטנטנים בתוכו. למה זה קורה/ איך אני פותרת את זה?

    תודה רבה

    • מאת אורי:

      מוזר.. אולי כדאי לנסות קרם של חברה אחרת? אצלי יצא קרם חלק לגמרי.. אני מניחה שאלה גושי שומן. אולי משהו שיכול לעזור הוא לנער היטב את הפחית לפני שמכניסים אותה לקירור.

      • מאת תום:

        תודה, אבדוק את זה בפעם הבאה! מאז באמת ניסיתי להשתמש בקרם עם אחוזים נמוכים יותר של שומן וזה עבד בלי בעיה.

  11. מאת גולן ביתן:

    נשמע ונראה 'וואו'! תודה. הולך לנסות בקרוב.
    הקצפת קוקוס היא עניין ממש מרגש. בטבעונות, די קשה להשיג תחושה אוורירית/קרמית, ללא תחליפים, כמו שמנת צימחית. קוקוס זה לא תחליף, וזה יאמי.

  12. מאת סנונית:

    סוף סוף פנקייק טבעוני שיוצא לי מעולה!!

  13. מאת vegen mama:

    תודה על המתכון!!! הגנבתי אותו לארוחת שבת בבוקר (בלי לגלות לבני הבית שזה לא המתכון הרגיל שהם מכירים עם חלב וביצים). הם זללו והצהירו שזה הפנקייק הכי טעים שעשיתי ובבקשה להתמיד עם המתכון הזה. נחת…
    אציין שהשתמשתי בחלב האגוזים של אלפרו. יש לו טעם מיוחד וקצת דומיננטי שלא טוב לי בקפה אבל מתאים בדיוק למתכון הזה ואז ויתרתי על תמצית הוניל.

  14. מאת מיכל ספיר:

    היי אורי
    קראתי את המתכון והוא נשמע נפלא….
    אנחנו רק זוג במשפחה…צריכה המרה של הכמויות כך שיתאים לזוג?
    אני חושבת חצי כמות, פשוט לחלק הכל בחצי???
    תודה
    מיכל

  15. מאת שירה:

    הכנתי כניסיון, הוספתי קינמון וזה יצא טעים המון =) ו…אני לא טבעונית, אבל קצת נגעלת ממרכיבים מן החי. בקיצור , תודה 🙂

  16. מאת יופי:

    תודה רבה על המתכון. יצא מוצלח במיוחד. אפילו יותר טוב מהפנקייק הרגיל.

  17. מאת שנהב הורנשטיין:

    הפנקייקים הכי טובים שפגשתי עד היום וניסיתי מלא מתכונים, תודה….

  18. מאת מיכל:

    אפשר להשתמש ב3 כוסות קמח רגיל במקום שתיים רגיל ואחד מלא?
    לאיזה כמות זה מספיק?

  19. מאת הדס:

    יצא ממש יבש למרות שהוספתי הרבה חל ב סויה וניסיתי להנמיך את האש.

  20. מאת אפרת:

    הבת שלי כל כך התלהבה מהמתכון, השמיעה שלל הטיות של 'מעולה', שאלה איפה מצאתי אותו וביקשה שאכנס ואכתוב שטעים ואעשה לייק.

    שיניתי לשני שליש קמח מלא ושליש לבן. מעט תוספת מים. ומעט תמצית שוקולד.

    בלילה סמיכה, קלה לעבודה, לא נדבקת, מושלמת. תוצאה אוורירית ותפוחה. וטעים, כאמור..

  21. מאת ליאור:

    נראה מהמם.
    שאלה חשובה, אם אין מחבת נון סטיק ואני צריכה להשתמש בשמן אז כמה שמן והאם זה משנה איזה שמן? אולי עדיף מחמאה?

    • מאת אורי:

      לא הייתי משתמשת במחמאה. שמן קוקוס יכול להיות נהדר, גם שמן זרעי ענבים אבל גם מעט מעט שמן צמחי אחר (חמניות, תירס וכדומה) יעשה את העבודה
      עם זאת קחי בחשבון שזה עלול עדיין להידבק, לפנקייקס ממש כדאי מחבת נון סטיק

  22. מאת תמי:

    אפילו הבעל הלא טבעוני אהב:)

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט