סברינה מרנן: בבה או רום טבעונית
גם אחרי קריאה בכתובים אני עוד לא סגורה מה ההבדל בין סברינה לבבה או רום. מה שבטוח זה, שאפשר ועוד איך להכין גרסה טבעונית של העוגה האלכוהולית המושחתת הזאת
אם חמותי לא היתה קיימת, היה צריך להמציא אותה. ככה זה כשהרבה מהמתכונים בבלוג נולדים מתוך אתגר שמישהו מציב בפניי. ואם זאת חמותי הנהדרת, שמפנקת אותנו כל ארוחת שישי בשולחן עמוס מאכלים טבעוניים ובעצמה הפכה לאחרונה לטבעונית מן המניין – מי אני שאוכל לסרב למבט הערגה שלה, בשעה שסיפרה לי על געגועיה לבבה או רום?
אז בבה או רום זה יהיה – תלשתי בקפידה את המתכון הלא טבעוני בעליל של מיקי שמו מתוך העיתון שהחזיקה, שאלתי את תבנית הסיליקון שקעים שלה ויצאתי למשימה. אני מודה, לא באמת הצלחתי להבין מה ההבדל הדרמטי בין בבה או רום לבין סברינה, כוכבת שנות ה-80 של הקונדיטוריות הישראליות. השורה התחתונה של המאפה הזה די דומה – מדובר בעוגת שמרים רכה,שסופגת לקרבה המון סירופ רום אחרי האפייה ומוגשת עם הר קצפת ופירות טריים.
חמושה במתכון מהעיתון החלטתי לפצח את העניין. מה שיצא מהניסיונות שלי אכן הזכיר מאד את המקור, את טריק קצפת הקוקוס שלי רובכם כבר מכירים ופירות, תודה לאל, הם לא הבעיה שלנו. קבלו את הבבה או רום הטבעונית הראשונה שלי, היא אמנם לא מטוגנת אבל קשה לי להאמין שמישהו יסרב לקבל אותה במקום סופגניה בחנוכה.
פנקייק טבעוני
כדורי מרציפן ביתיים
לביבות תפוחי עץ ופיסטוק
בבה או רום – סברינה טבעונית
הבצק הזה אמנם לא עולה מאד גבוה בשלב ההתפחה, אבל תופח יפה בזמן האפייה ומפתח את בועות האוויר הזעירות שתפקידן לספוג היטב את הסירופ החם. גם אם העוגה יוצאת מעט דחוסה מהצפוי, מניסיון, זה עדיין עושה את העבודה.
חומרים ל-6 עוגות אישיות
לבצק:
1 כוס קמח
1/8 כפית מלח
1/2 1 כפיות שמרים לחים
2 כפיות סירופ אגבה (או סילאן או מייפל)
3/4 כוס רסק תפוחים ללא סוכר
1 כף גדושה שמן קוקוס מוצק
2-3 כפות מים חמימים
לסירופ:
1/2 1 כוסות סוכר
3 כוסות מים
קליפה מגורדת מ-1/2 לימון (לא חובה)
1 מקל וניל
3/4 כוס רום בהיר
לקצפת:
2 פחיות קרם קוקוס שאוחסן במקרר לפחות 24 שעות
1 כף אבקת סוכר
גרגירים ממקל וניל אחד
להגשה:
150 גרם פירות טריים חתוכים לקוביות (קיווי, אפרסמון, גרגרי רימון)
+ מכינים את הבצק: מערבלים במיקסר עם וו לישה קמח, מלח, סירופ אגבה ושמרים. מוסיפים בהדרגה תוך כדי לישה את רסק התפוחים, כף אחרי כף וממשיכים ללוש 3 דקות נוספות. מוסיפים את שמן הקוקוס והמים ומערבלים עד שמתקבל בצק רך וחלק. מכסים בניילון נצמד ומניחים לתפוח במשך כשעה, במקום חמים.
+ לשים שוב במיקסר במשך שניות אחדות במהירות איטית ומעבירים את הבצק לשק זילוף (אפשר גם להשתמש בשקית עבה, שקוטמים לה את אחת הפינות). מזלפים לתבנית שקעים, עד מילוי כ 3/4 מגובה השקע. מכסים במגבת נקייה ומניחים להתפחה לשעה נוספת.
+ בינתיים מכינים את הסירופ: מביאים לרתיחה את המים והסוכר. מוסיפים את קליפת הלימון והוניל, מסירים מהאש ומניחים לספיגת טעמים למשך 30 דקות. מביאים שוב לרתיחה, מסננים ומוסיפים את הרום.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים במשך כ-15 דקות, עד שהעוגות גבוהות וזהובות. מוציאים ומניחים להצטנן.
+ מכינים את הקצפת: פותחים את קופסאות קרם הקוקוס המצוננות ומחלצים לקערה את החלק המוצק בלבד. מוסיפים אבקת סוכר ואת גרגירי הוניל ומקציפים במהירות גבוהה עד לקבלת קצפת יציבה. מעבירים את הקצפת לשק זילוף.
+ מחממים את הסירופ עד שהוא כמעט רותח ומסירים מהאש. מחלצים את העוגות מתבנית השקעים ומניחים בסירופ למשך 10 דקות, על מנת שיספגו אותו. סוחטים מעט ומוציאים לצלחות הגשה.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: מזלפים מעל כל בבה מקצפת הוניל ומעטרים בקוביות פירות טריים. יוצקים מעט מהסירופ שנשאר בסיר לצלחת ומגישים.
תגיות: בבה או רום, סופגניות טבעוניות, אורי שביט, מתוקים טבעוניים, חנוכה, קינוחים, סברינה
אם בא לי על עוגה אחת גדולה ולא כמה קטנות (גם כי ככה אני זוכרת מבית אמא וגם כי אין לי תבנית שקעים), לאיזו תבנית הכמות מספיקה?
מצפה בכיליון עיניים להכין את העוגה 🙂
וואלה שאלה טובה.. עם עושים בתבנית הזאת עם החור (קוגלהוף), הייתי מכפילה כמות.
היי אורי,
שאלות של מתחילים.. ;
יכולה להסביר בבקשה את נושא ה "חילוץ" של "החלק המוצק" בפחיות קרם הקוקוס?.. מה הוא החלק הלא מוצק, ולמה לא משתמשים בו ? … וגם – האם זה יוצא עמיד מספיק ? (כי לקצפות חלביות שמזלפים איתם מוסיפים תמיד פודינג…)
תודה !
היי אורלי, אחרי קירור קרם הקוקוס נפרד לשני חלקים – חלק מוצק ולבן וחלק נוזלי ובהיר. את צריכה להוציא (עם כף, לא קשה) את הלבן בלבד ולהקציף אותו. מהניסיון שלי מעולם לא הייתי צריכה להוסיף חומר מייצב כמו פודינג.
בבה או רום זה סברינה בצרפתית..
נראה מעולה.
אבל לא צלחתי את שלב התקשות קרם הקוקוס; אחסנתי במקרר לשבוע (כך יצא, במקרה), 2 פחיות – של מזרח ומערב- 20-22%, ושל vok, 21%. שתיהן לא התקשו. פתחתי אותן הפוכות, ועדיין היה מרקם של שמנת מתוקה, וכל נסיונות ההקצפה שלי כמובן כשלו. מה עשיתי לא בסדר? חברה אחרת? אולי להקפיא במקום לקרר עשוי לעזור? להחליף מקרר?;)
תודה!
היי, מאד מוזר באמת! כן, אפשר לזרז את ההתמצקות במקפיא, אבל אם המקרר שלך מספיק קר – שבוע זה מעל הראש! כנראה סוג הקרם לא היה להיט. קשה לומר.. בדרכ הקרם של "טייסט אוף אסיה" עובד סבבה.
האם יש רום מחומרים טבעיים?
לא ידעתי שיש רום מחומרים לא טבעיים.. אין לי מושג 🙂
סליחה על הבורות..
3/4 כוס רום הכוונה לתמצית מדוללת במים? או לכמה בקבוקים של תמצית?
היי, לא לא!! הכוונה לרום אמיתי, המשקה האלכוהולי.