קציצות אפויות של שעועית לבנה וחוביזה
עת שדה החוביזה הירוק מתחיל ללבלב, מיהרתי לאמץ צרור יפה הביתה, לקצוץ היטב ולטמון בתערובת קציצות. באין שדה מתחת לבית, התערובת תקבל בברכה את הירוקים האהובים עליכם
שפר עלי מזלי והבית שלי בשנים האחרונות ממוקם ממש על פינת פארק ענקי, בחלקו הפראי והלא מטופח. זאת החצר האחורית שלנו (ושל שלושת הכלבים, כמובן), פיסה אחרונה של טבע בלב העיר, שאפשר למצוא בה ברווזים ושחפים, תנים ודררות צבעוניות וכמובן לא מעט אנשים וכלבים. כשהאוויר מתקרר והגשמים מתחילים לרדת, אדמת הבור שקרויה בפינו "אחו" נצבעת ירוק ומתמלאת חמציצים, תורמוסים ונכון, חוביזה. לקח לי זמן ללמוד לחבב את העלים הבשרניים האלה (את הפרי הקטן למדתי לכרסם כבר בילדות) ולהבין שטעמם העדין ומרקמם החזק הופכים אותם למתחרים משובחים לעלים ירוקים אחרים, כמו מנגולד ותרד. וכשיש מהם בשפע ומתחת לבית, זה ממש מתבקש לקחת כל יום כמה מהם הביתה.
הפעם החלטתי לשדך אותן לקציצות, אבל כאלה נגיסות, שמרגישים מה יש בתוכן. קצת פריכות מבחוץ, קצת עסיסיות מבפנים, שאפשר להכין מהר ובתנור, כדי שיהיה קל וגם כדי שנהיה בריאים. כדי להגיע למרקם המבוקש החלטתי לא לטחון את כל החומרים יחד, כמו שאני הרבה פעמים עושה, אלא להשאיר אותם קצוצים ידנית ורק את חומר הגלם העיקרי – במקרה הזה שעועית לבנה וטופו – לטחון למרקם סמיך ונוח לעבודה. למשימה גייסתי את החבר החדש שלי במטבח, בלנדר מוט בשם Bamix שאימצתי ממש לאחרונה. זה אולי קצת מצחיק עבור בשלנית כמוני, אבל הבלנדר הקודם שלי היה בלנדר מוט פשוט שקניתי לפני שנים, בתקופה בה הבן שלי התחיל לאכול והייתי טוחנת לו מרקים. למה מצחיק? כי הילד חגג לפני חודש יומולדת 18 וכנראה שלכבוד המאורע הבלנדר הותיק, שלא עשה הרבה חוץ מלטחון מרק, הלך לעולם שכולו מוצרים אלקטרוניים מקולקלים. הבנתי שזה הרגע שלי לקפוץ כיתה ואפילו לא ידעתי עד כמה, כי הבאמיקס הוכיח לי שבלנדר מוט ממש לא נועד לטחינת מרק בלבד. הנה, הכנתי איתו קציצות ועל הדרך גם מיונז שום (או בשמו הסטייליסטי יותר, איולי). וזה מה שיצא.
ההרשמה לסדנת בוקר שישי חורפית וטעימה במיוחד – בעיצומה!
קציצות שעועית לבנה וחוביזה קלות להכנה
אני אוהבת להכין את הקציצות האלה בגודל של ביס או שניים ולטבול ברוטב מפנק, שנותן קונטרה לפריכות שלהן – המתכון לאיולי מיד בהמשך. אפשר גם להכניס אותן לבישול קצר ברוטב עגבניות או רוטב אחר שאוהבים. טיפים ותשובות לשאלות בסוף המתכון!
חומרים לכ-15 קציצות
300 גרם (כ-2 כוסות) שעועית לבנה מבושלת (בערך כוס לפני הבישול)
150 גרם טופו, מפורר גס
1 כוס חוביזה קצוצה (או מנגולד, תרד, בק צ'וי)
1 כף שיבולת שועל דקה או קמח עדשים כתומות
1 כף טחינה
2 כפות שמן זית
1 בצל קטן, לבן או סגול, קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
1 כפית גדושה תערובת תיבול איטלקית (טימין, רוזמרין, אורגנו, בזיליקום יבשים)
מלח, פלפל שחור גרוס
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ טוחנים בבלנדר מוט חזק את השעועית והטופו למחית סמיכה וגסה.
+ מניחים בקערה את יתר החומרים, מוסיפים את השעועית והטופו ומתבלים. לשים היטב בידיים לתערובת אחידה, טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול. התערובת צריכה להיות עסיסית ורכה אך יציבה.
+ יוצרים מהתערובת קציצות קטנות ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן. מברישים בשמן זית ואופים 15-20 דקות, עד שהקציצות יציבות וזהובות (אפשר להפוך אותן באמצע האפייה. שימו לב לא לייבש אותן).
רוצים לשדרג?
החליפו חלק מהירק בבצל ירוק ושום ירוק קצוצים
טגנו את הבצל בשמן זית לפני ההוספה לתערובת
הוסיפו את הקציצות לרוטב שאתם אוהבים
שאלו אותי:
מה במקום טופו? אפשר להכין את הקציצות בלעדיו, הן תהיינה יותר יבשות, הוסיפו עוד מעט שמן ולא לייבש באפייה!
מה במקום שעועית? לא מבינה למה! אבל אפשר בהחלט עם חומוס.
מיונז שום / איולי טבעוני עם אקוופאבה
כבר שנים שאני מכינה מיונז טבעוני על בסיס חלב סויה ללא תוספת סוכר. הפעם השתמשתי באקוופאבה, המים החלבוניים שבישלו בהם חומוס. זה קל וכיף לא פחות והתוצאה נהדרת. למרקם קליל ורך יותר, אפשר להשתמש בלהב הבלנדר שמתאים להכנת ויניגרטים (בשפת המקצוענים, אמולסיה).
1/4 כוס מי חומוס (אפשר מפחית שימורים ואז לא צריך להוסיף מלח)
כ-2/3 כוס (כ-150 מ"ל) שמן צמחי
1 כף מיץ לימון סחוט טרי
1 כפית גדושה חרדל חלק
1 שן שום כתושה
מעט מלח
+ מערבלים את כל החומרים מלבד השמן בבלנדר מוט לתערובת אחידה.
+ ממשיכים לערבל ויוצקים בזרם דק את השמן לתוך המיכל, עד שמתקבל קרם סמיך ויציב מאד.
+ שומרים בצנצנת במקרר לפחות שבוע.
עוד מתכוני קציצות מעולים
תגיות: חוביזה, איולי, אקוופאבה, תרד, קציצות, מיונז, מנגולד, שעועית לבנה, קציצות טבעוניות, מי חומוס, אקווה פאבה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
ניסיתי את האיולי עם המי חומוס פעמיים, פעם עם ופעם בלי שום. יצא מאוד טעים אבל נוזלי.. מרקם לא סמיך מספיק.. מה עשיתי לא נכון לדעתך?
היי חדווה, באיזה מי חומוס השתמשת? מקופסא או שבישלת לבד? כי בדרכ אלה שמבשלים לבד דורשים צמצום משמעותי בשביל להיות עשירים מספיק בחלבון.
השתמשתי במיי חומוס מקופסאת שימורים
מעניין, אין לי הסבר לזה.. אצלי זה מקציף די מהר עם בלנדר מוט.