קציצות שעועית ודלעת ברוטב ירוקים
אם אתם מחפשים מתכון לקציצות טעימות, עסיסיות ורכות ברוטב נפלא וחמצמץ – הרי הוא לפניכם. מנה עיקרית נהדרת לכל שולחן שבת או חג
נו, אז אפשר כבר לחזור לשאול איפה אתם בערב חג? בימים האחרונים אני נתקלת בתמונות ופוסטים מלפני שנה (אתם יודעים איך המנגנונים האלה עובדים ברשתות החברתיות) ולא מאמינה איפה היינו ומה עברנו בשנה הזו. זוכרים את שירת ה"מה נשתנה" מהמרפסות? החג השנה עושה רושם שיהיה משמח בהרבה ואני מודה, שזה גם החזיר לי את החשק להשקיע ולחשוב על מתכונים מיוחדים ומעניינים, שיעשו את המפגש המחודש הזה עם בני המשפחה והחברים מסביב לשולחן למשמח אפילו יותר.
אם היתה תחרות בין מתכונים חגיגיים ואהובים במיוחד למנות עיקריות, אני מניחה שלגמר היו מגיעים שלושה סוגי מנות: ממולאים, מאפים ואיך לא – קציצות. רציתי לייצר מתכון חדש לקציצות שיהיו רכות ממש וטעימות, שיתבשלו ברוטב עשיר ומשמח ויהפכו למתכון מנצח. נדמה לי שהמתכון הזה, שהתחיל משקית של שעועית לבנה יבשה שקרצה לי מהמזווה, עונה בהחלט על ההגדרה ולפחות אצלנו הסיר נטרף הרבה לפני החג ומסתמן שלא תהיה ברירה אלא להכין לכבודו אחד נוסף. ממליצה בחום לעשות בדיוק כמוני 🙂
כל מתכוני פסח מחכים לכם במאגר המתכונים הענק לחג
הספר החדש שלי "חגיגה טבעונית" ב-69 ש"ח בלבד לכבוד החג – הקדימו להזמין מתנות!
קציצות שעועית ודלעת ברוטב ירוקים
לפני שאתם שואלים – כן, חייבים לאפות אותן לפני שהן נכנסות לרוטב. כן, אפשר להחליף את הדלעת בבטטה למשל או תפוח אדמה. כן, אפשר גם לשחק עם הירוקים שנכנסים לרוטב לפי הטעם ומה שאתם אוהבים. וכן, הסיר הזה יבטיח לכם חג שמח וטעים!
חומרים ל 6-8 סועדים
לקציצות:
2 כוסות שעועית לבנה יבשה, מושרית במי ברז למשך הלילה (אפשר להחליף ב-800 גרם שעועית מבושלת)
450 גרם דלעת (לא צריך לבשל אותה)
חופן עלי נענע
חופן עלי בזיליקום
1 כף לימון כבוש (לא חובה אבל וואו, לא לוותר!)
2 כפות שמן זית
2 כפות זרעי צ'יה
1/3 כוס מים
3 כפות קמח תפוחי אדמה (או קמח אחר)
מלח, פלפל שחור גרוס
לרוטב:
2 כפות שמן זית
2 בצלים לבנים, חתוכים לרצועות
4-5 שיני שום פרוסות או 2 גבעולי שום ירוק, קצוצים
4 יחידות שומר צעיר, חתוכות לאורך לרבעים
1 כוס (100 גרם) פול ירוק (אפשר קפוא)
2 כוסות (300 גרם) אפונה ירוקה (אפשר קפואה)
3 גבעולי סלרי קצוצים (ללא העלים)
4-5 עלי מנגולד, מופרדים לעלים וגבעולים וקצוצים
150 גרם עלי תרד
1 לימון חתוך לקוביות עם הקליפה (רצוי להוציא גרעינים)
מיץ מ-1 לימון
1 כפית גדושה נענע מיובשת
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
1/2 1 ליטר ציר ירקות או מים
+ מבשלים את השעועית: מסננים ממי ההשרייה ומעבירים לסיר גדול. מוסיפים שפע מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים מעט את הלהבה וממשיכים לבשל כשעה עד שעה וחצי, עד שהשעועית רכה אך לא מתפוררת. מסננים ומניחים להתקרר.
+ מערבבים בכוס או קערית את זרעי הצ'יה והמים ומשהים למשך 15 דקות, עד שהתערובת מסמיכה.
+ מכינים את הקציצות: מעבירים את הדלעת עם עשבי התיבול והלימון הכבוש למעבד המזון וטוחנים היטב. מוסיפים את השעועית וטוחנים ב"פולסים" לעיסה גסה. מעבירים לקערה.
+ מוסיפים לתערובת השעועית את זרעי הצ'יה התפוחים, קמח ושמן זית ומתבלים במלח ובפלפל. לשים היטב בידיים, טועמים ואם צריך מתקנים תיבול. מאחסנים במקרר במשך חצי שעה, להתייצבות ואיחוד טעמים.
+ בינתיים מבשלים את הרוטב: מחממים שמן זית בסיר רחב עם הפפריקה והכורכום, מערבבים ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים רצועות בצל, שום פרוס, סלרי קצוץ וגבעולי מנגולד קצוצים, מערבבים וממשיכים לטגן כ-5 דקות, עד שהירקות מתרככים ומזהיבים מעט.
+ מוסיפים לסיר את הירקות: רבעי שומר, פול ואפונה וממשיכים לטגן עוד 3 דקות. מוסיפים את העלים, קוביות לימון ומיץ לימון ועלי נענע ומערבבים.
+ יוצקים לסיר את הציר או המים, מתבלים במלח ובפלפל ומביאים לרתיחה. טועמים את הנוזל, מתקנים תיבול אם צריך ומנמיכים את הלהבה. מבשלים כ-20 דקות עד שכל הירקות רכים והרוטב טעים טעים.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו בשמן זית. יוצרים מהתערובת קציצות ומסדרים בתבנית. מזלפים מלמעלה שמן זית ואופים בתנור החם 15-20 דקות, עד שהקציצות יציבות וזהובות. מניחים להתקרר.
+ מעבירים את הקציצות לסיר עם הרוטב וממשיכים לבשל 5-10 דקות, כדי שהקציצות יספגו מעט את הטעמים והנוזלים. מגישים עם אורז ומפזרים עשבי תיבול טריים.
טיפים חשובים שכדאי לדעת:
אל תבשלו את הקציצות המון זמן, הזמן שכתוב במתכון לגמרי מספיק ועדיף לפני ההגשה.
אם אתם מכינים אותן מראש – עדיף לשמור את הקציצות והרוטב בנפרד ולבשל יחד לפני ההגשה.
אחרי הבישול הן רכות ועסיסיות אבל לא מתפרקות – אבל בהחלט יש לנהוג בהן בעדינות.
אפשר להקפיא את הקציצות בלי בעיה. את הרוטב עדיף שלא (בכל זאת, מלא ירוקים טריים).
אפשר לשמור במקרר גם בתוך הרוטב, רק כאמור, לא לכווצ'ץ' אותן 🙂
תגיות: שעועית לבנה, לימון כבוש, ראש השנה, קציצות טבעוניות, דלעת, פול ירוק, תרד, מתכונים בריאים, אפונה, קציצות, מנגולד, פסח
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, קציצות טבעוניות
הי,
האם לבשל את הדלעת מראש?
תודה
לא אין צורך
האם אפשר פעם ב…לתת במתכונים תחליפים לרכיבים רבי פחמיימות לטובת הסוכרתיים ? למשל: האם הקמח בקציצות הנ"ל יכול להיות גם קמח שקדים?
תודה
בהחלט אפשר אבל סביר שתצטרך להוסיף יותר. אני לא מספיק מבינה במה מותר ואסור ולא רוצה להטעות 🙂
תודה על המתכון נשמע טעים.
אבל אני לא חושבת שאני רוצה לשים את הדלעת שלי במעבד מזון בלי לבשל. זה יהרוס לי את הסכנים ?
מהניסיון שלי, ממש לא, אבל אני כמובן לא יכולה לקחת אחריות ולא מכירה את המעבד או הדלעת שלך 🙂 לדעתי לא אמורה להיות בעיה!
שלום אורי, זה נראה מעולה אבל אני לא מתחברת לגלטין של הציה. אפשר בלי?
היי, לטעמי זה בכלל לא מורגש אבל אפשר להחליף בשיבולת שועל או משהו אחר שיעזור לייצב את התערובת.
היי
לא יודע אם אני פשוט לא מתחבר לטעמים, או שעשיתי משהו לא בסדר. הקציצות יצאו בטעם של דלעת לא מבושלת. לא אכילות לצערי.
מבחינת המרקם, הכל ממש בסדר. רק עניין הטעם..
היי דוד, באסה לשמוע אבל גם קצת מוזר – דלעת מתבשלת ממש במהירות, כמו שמתבשל נניח גזר מגורר, אז אני לא רואה איך היא לא התבשלה אם עקבת אחרי המתכון. או שהבישול היה קצר מדי (יכולים כמובן להיות הבדלים בחום, בלהבה, בירקות ולכן תמיד טועמים) או שהטחינה היתה גסה מדי והיו חתיכות דלעת גדולות. בכל מקרה, המתכון נוסה פעמים רבות, לא מוצאת בו משהו לא תקין 🙂
אוף אין לי איפה למצוא פול ירוק )גרה בצפון אמריקה), יש משהו אחר שמומלץ במקום? אפשר לוותר?
היי אילנה, אפשר להוסיף עוד אפונה ירוקה וירוקים ואפשר פשוט לוותר על הפול
הי, לצערי הקציצות לא יצאו לי יציבות וזה היה ממש עיסה ,אומנם טעימה ומיוחדת כתוספת על אורז, אך לא קציצות..גם הלימוניות הורגשה באופן בולט במיוחד..האם 2 כפות קמח תפוח אדמה זה מספיק? אולי היה צריך להגדיל את הכמות של קמח תפוחי האדמה? ביחס ל800 גרם שעועית ששמתי זה נראה יחסית מעט..והצ'יה לא ייצבה את הקציצות אם זו הייתה המטרה שלה..אולי שמתי יותר מדי מים בסיר? אולי התנור שלי לא אפה את הקציצות מספיק? הוצאתי אותן לאחר יותר זמן ממה שכתוב במתכון (חיכיתי עד לסוג של חריכה/הזהבה שלהן). אולי הייתי צריכה לגלגל לכדור לאחר שיצאו מהתנור ולפני שהוכנסו לסיר? האם צריך לחכות שיתקררו לפני שמכניסים לסיר?
היי מירב, לצערי חומרי גלם מהטבע הם לא "שטאנץ" שיוצא ממפעל ולכן תמיד אני נותנת הערכה ובסוף אנחנו צריכות להרגיש אם התערובת יציבה, אם הקציצה אפויה מספיק וכדומה. כן כתוב שיש לקרר את הקציצות לפני הבישול, הן אמורות להיות יציבות ו"אטומות" אחרי האפייה – את לא אמורה להיות מסוגלת לכדרר אותן.. נשמע שהיו מאד רכות, אז כנראה שיש פה עניין של חום התנור. המתכון בוודאות עובד! לגבי הטעם הלימוני – זה כבר באמת עניין של טעם 🙂
אורי
באחד המתכונים סיפרת על משק ששולח סל מוצריי העונה פעם בשבוע.יכולה לתת את מספר הטלפון להזמנות?
היי דליה, סליחה על העיכוב – בגוגל משק אורגני המעפיל או הסל שלנו או שדה ירוק או משק מיכאלי.. עם אלה אני עובדת לאחרונה ומרוצה.
היי, יצא לי סוף, תודה.
שינויים:
*החלפתי את הקמח תפוח אדמה בקמח עדשים (לא הייתי שמה קמח רגיל).
*650 גרם שועית קפואה- השריה במים פושרים שתי דקות.
*הוספתי ביחד עם העלים את העלי סלרי
*במקום לימון כבוש-לימון פרסי שליש כוס
*את המילית שמתי איזה שעה וחצי-/שעתיים במקרר (כי ככה יצא).
-הכי חשוב- למי שחושש שיתפרק וגם למי שלא: אני הוספתי בערך חצי כוס קמח קוואקר (אפשר לטחון גם קוואקר). לדעתי אפשר להחליף בקלות גם בקמח חומוס/קמח עדשים.
-תוך כדי חימום תנור מומלץ לעשות עיגולים
-תוך כדי אפיה להפוך באמצע
*200 גרם תרד ולא 150
*עדיף פחות אפונה לטעמי ויותר פול (עניין של העדפה)
הקציצות יצאו פיתה והתחברו אחת לשנייה בתנור… מבאס.. הטעם טעים מאוד. השארתי אותם בנפרד מהרוטב ורק בהגשה חיברתי בין השניים
באמת מבאס.. אולי בפעם הבאה להגביר את חום התנור (יש הבדלים בין תנורים) כדי שיקבלו מכת חום חזקה יותר ויתייצבו מהר.