ניצנים נראו בארץ: כרוב ניצנים ודלורית ברוטב מייפל-תפוז
עכשיו העונה של הכרובונים הקטנטנים הירקרקים, שבמשך חודשים ספורים נמכרים בישראל בטריותם. הזדמנות מעולה גם למי שנמנע מהגרסה הקפואה (אני אוהבת אותם גם קפואים!) להתנסות בפלא – גם מבושל וגם טרי
עונתיות היא דבר נפלא – לא רק שהיא מאפשרת לנו ליהנות מתוצרת הטבע כשהיא בשיאה, הן מבחינת טעם ומרקם והן מבחינת ערכים תזונתיים, היא גם גורמת לנו לציפייה ולגעגוע למי שלא נמצאים כרגע בשווקים וכשהם חוזרים, יאאאא איזו חגיגה! במקרה הנוכחי אני מתכווהת לכרוב ניצנים, ירק פלאי קטנטן עם טעם נהדר. יש לו נגיסות נהדרת, מרירות עדינה (כשהוא טרי, כשהוא קפוא הוא קצת יותר עצבני), לא צריך להתעסק איתו יותר מדי והוא עשיר בחומרים מזינים מצטיינים, כיאה לבן משפחת המצליבים. גם אם אתם מאלה שלא סובלים אותו, זה הרגע לנסות אותו במצבו האופטימלי ולתת לו סיכוי מחודש.
עדכונים על הסדנאות הבאות – כאן
כשהחלטתי שבשלה השעה (אני ממש אסף אשתר היום) להכין לראשונה מנות עם כרוב ניצנים טרי, הגיעה ההודעה ממורן, האישה והאגדה ומי שעומדת מאחורי הבלוג "אמא טבעונית בהייטק" (תרגום חופשי), למרות שהיא בעצמה כבר מזמן לא שם. היא כן אמא לגמרי, כולל בן ראשון בבטן, כך שהמתכונים שהיא מפרסמת בבלוג כבר יותר מחמש שנים מיועדים במיוחד למשפחות עם ילדים. ובאופן כללי היא אחת הנשים שאני מעריכה במיוחד על הדרך מעוררת ההתפעלות בה היא מנווטת את עצמה בין הגלים המאד גבוהים של החיים, עם אופטימיות וחיוך גדול על הפנים.
אז מורן הזכירה לי שקבענו סוף סוף לבשל יחד אצלה במטבח, אחרי אינסוף דחיות ועניינים אחרים ואני מיד גייסתי את הטבע והעונה לשורותיי והצעתי שנקדיש את שיתוף הפעולה שלנו לצבע הכי עכשווי בשוק – ירוק! אחרי מטחי הגשמים שהציפו את הארץ בתקופה האחרונה השדות החקלאיים מתפקעים משפע של ירקות ירוקים ועלים וכמו שאמרתי למורן בהשאלה משרית חדד/עברי לידר – אצלנו הירוקים הם סוג של נחמה.
אני הגעתי עם סל מלא בכרוב ניצנים טרי שבדיוק הגיע לירקניה השכונתית (תמצאו אותו גם אצל מגדלים אורגניים, לפעמים אפילו מחובר עדיין לגזע או בשווקים ובאתרי משלוחים כמו כרמלה או עלה הביתה) ונחישות להכין ממנו שתי מנות – אחת מבושלת ואחת טריה. שתי המנות בהשראת המטבח האמריקאי, שדווקא לא ידוע בשפע הירקות שבו, אבל לפעמים יש בו גם כאלה הברקות. אחרי שטעמתי שם לראשונה סלט עם כרוב ניצנים טרי היה לי ברור שאני חייבת לשחזר את האירוע ואין לכם מושג כמה הוא מרענן וטעים. שני המתכונים כאן למטה.
מורן הכינה לי קדרה חורפית מהירה וכיפית עם מש מונבט ועלי תרד טריים, שאפשר בכיף להחליף או לשלב עם מנגולד או קייל טריים. את המתכון הטעים שלה תמצאו ממש כאן
כמה דברים שכדאי לדעת על כרוב ניצנים
הוא לא כרוב רגיל קטן אלא פיתוח של זן שעומד בפני עצמו וגדל על גזע עבה, שלפעמים אפשר לרכוש בשלמותו.
אפשר לאכול אותו טרי כשהוא פרוס דק או לאדות, לבשל או לאפות בתנור.
כשהוא קפוא אפשר כמובן לבשל אותו במים אבל גם צלייה חזקה בתנור או על מחבת פסים תעשה לו טוב.
כשעובדים איתו בטריותו, קוטמים את הקצה הכהה שהיה מחובר לגזע ונפטרים מהעלים הרפויים שמסביב.
קדרה חורפית של כרוב ניצנים, דלורית ובוק צ'וי
שילוב של ירוקים עונתיים, דלורית ועלים ירוקיים טריים עם תפוזים, שהם הכי עונתיים. לא אגלה אם תשתמשו בכרוב ניצנים קפוא שהפשרתם וסיננתם היטב.
800 גרם כרוב ניצנים חצוי
1/2 דלורית מקולפת וחתוכה לקוביות (אפשר גם דלעת או בטטה)
5 עלי בוק צ'וי קצוצים גס
עלי תימין טריים מ-5 גבעולים
לרוטב:
מיץ מ-2 תפוזים קטנים
קליפה מגוררת מתפוז אחד
4 כפות סירופ מייפל
2 כפות רוטב סויה
4 כפות שמן זית
3 שיני שום כתושות
1/4 כפית פפריקה מעושנת
קמצוץ קינמון
פלפל שחור גרוס, מעט מלח
להגשה:
1 כוס פקאנים קלויים על מחבת יבשה
רצועות דקות של קליפת תפוז
+ מחממים תנור ל-220 מעלות.
+ מניחים בתבנית את הכרובים, קוביות דלעת, בוק צ'וי קצוץ ועלי תימין.
+ מערבבים בכוס או צנצנת את מרכיבי הרוטב ויוצקים על הירקות שבתבנית. מערבבים היטב, רצוי בידיים נקיות, ומשטחים.
+ מכסים בנייר אלומניום או במכסה וצולים בתנור במשך כחצי שעה, עד שהירקות רכים. מסירים את הכיסוי וממשיכים לצלות 15 דקות נוספות, להשחמה.
+ מפזרים על הירקות את הפקאנים הקלויים ורצועות של קליפת תפוז, מזלפים מעט שמן זית ומגישים חם.
לצד הקדרה והסלט מגישים סלסלה של לחמניות ביתיות טריות – לחצו כאן למתכון
בואו לעקוב אחרי גם באינסטגרם!
לחצו כאן למתכון לסלט של ירקות חורפיים עם קרוטוני חומוס פריכים
תגיות: בוק צ'וי, כרוב ניצנים, פקאן, דלעת, בטטה, חורף, דלורית
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
נראה מעולה!!
אפדר לוותר על הבוק צ'וי? או יש לו תחליף?
טימין יבש יעבוד במקום טרי?
היי לאה, בטח – אפשר קייל או מנגולד במקום. לגבי הטימין כן, רק שימי פחות.