קציצות עדשים שחורות ברוטב עגבניות
קציצות שלמדתי להכין מחברתי אורלי, שגילתה לי את סוד ההדבקה ללא הדבקה, ברוטב עגבניות שיש בו בעיקר פריט אחד – המון עגבניות מכמה סוגים, שיוצרות עושר ועומק של של טעמים וגוונים.
חומרים לכ-30 קציצות
500 גרם עדשים שחורות, מושרות לפחות 12 שעות
1 זוקיני מגורד
3-4 שיני שום פרוסות
מעט שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן צמחי לטיגון
לרוטב:
4-5 עגבניות גדולות בשלות, חתוכות גס (רצוי מכמה סוגים)
חופן גדול עגבניות שרי תמר, חצויות או פרוסות גס
חופן גדול של עגבניות שרי צהובות, חצויות
3-4 שיני שום פרוסות
1 פלפל צ'ילי קצוץ דק
שמן זית
מלח
+ מכינים את הרוטב: יוצקים שמן זית לסיר רחב ומניחים בו את פרוסות השום והצ'ילי הקצוץ. מחממים עד שהירקות מתרככים מעט ומעלים ניחוח. מוסיפים את העגבניות, מנמיכים את הלהבה ומבשלים מעל להבה נמוכה כ-15 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם עד שהעגבניות מתרככות ומפרישות מיצים. מוסיפים כוס מים, ממליחים וממשיכים לבשל מעל להבה נמוכה.
+ מכינים את הקציצות: מסננים את העדשים היטב ומעבירים למיכל של מעבד המזון. מוסיפים את השום הפרוס ומעט שמן הזית וטוחנים עד לקבלת תערובת יציבה (אם היא מתפוררת מדי סימן שלא טחנתם מספיק). מעבירים לקערת ערבוב.
+ מוסיפים לתערובת העדשים את הזוקיני המגורד, מתבלים, מערבבים וטועמים – התערובת צריכה להיות עזת טעמים ומלוחה, כי הטעם דוהה בטיגון.
+ מחממים שמן צמחי (לא עמוק) במחבת רחבה. יוצרים קציצות שטוחות בכפות הידיים ומטגנים 1-2 דקות עד שהצד התחתון משחים. הופכים ומטגנים כדקה נוספות. מוציאים ומעבירים לסיר עם רוטב העגבניות, בשכבה אחת.
+ ממשיכים לבשל את הקציצות ברוטב העגבניות כ-10 דקות, עד שהן סופגות את רוב הנוזלים ומתבשלות (החלק העליון נשאר פריך ושחום, מחוץ לרוטב). מגישים מיד.
תגיות: מתכון קציצות, מתכונים טבעוניים, אורי שביט, עדשים שחורות, אורלי סגל, קציצות טבעוניות, קציצות ברוטב, קציצות עדשים
קטגוריות: קציצות טבעוניות
הי אורי, האם העדשים לא עוברות בישול?
לא! זה כל הקטע – זה עובד מצוין! תראי את כל ההסבר בפוסט המלא
https://vegansontop.co.il/vegan-lentils-latkes/
היי אורי ,
הכנתי את הקציצות ויצאו מעולה …אך בא לי לשנות .. האם אפשר להוסיף בצל לתערובת הבסיסית בנוסף לשום ולקישוא ?
בהחלט 🙂
יצא מעולה!!! תודה רבה!
הי אורי,
נקרא נהדר, שתי שאלות לי:
1. יש לי ערימה של עדשים מונבטות, מתאים למתכון זה? אם כן, לדלג על ההשריה, נכון?
2. מעדיפה קציצות אפויות על פני מטוגנות בשלב הראשון? מה דעתך?
תודה,
שוש
היי שוש, תודה! עדשים מונבטות כבר עברו השריה, אין צורך להשרות שוב.
לגבי אפייה – בהחלט, רק שהן מתקבלות פחות עסיסיות. ניתן לאפות אפייה ראשונית ואז להעביר לרוטב להמשך בישול.
תודה וחג שמח
היי אורי!
נראה לך שאם אגדיל את כמות הזוקיני הקציצות עדיין לא יתפרקו?? בא לי קציצה עם קצת יותר ירק..
היי ענבל, אפשר אבל הייתי טוחנת את הזוקיני המגורד יחד עם העדשים ומקפידה על טחינה ממושכת, לא גסה מדי. כמובן שהכמות צריכה להיות הגיונית..
היי אני יכולה לוותר על הזוקיני?
אפשר אבל כדאי להחליף בירק אחר, עגבניה למשל. המטרה היא להוסיף עסיסיות ואווריריות, כדי שהעיסה לא תהיה יבשה ודחוסה מדי.
אני בדרך להיות טבעוני. וחשבתי שזה קשה אבל לא דווקא זה קל שחושבים על זה.
(חוץ מדבר אחד שתמיד אירחתי בגינה על האש).
מתכון נהדר ומומלץ. 😛
הכנתי השבוע עם סלק מגורר במקום זוקיני ויצא מעולה וצבעוני. הולך טוב עם המתכון שלך לפירה עם שמן קוקוס! ליקקנו את האצבעות 🙂
נשמע נהדר <3
הי אורי
נראה משגע כתמיד.
אפ בוחרים באפייה ראשונית על פני הטיגון-על כמה מעלות ולכמה זמן היית שמה?
המון תודה!!!
היי אורי, הקציצות יצאו יבשות וקשות… איפה טעיתי?
תודה רבה
מרינה
היי, אני באמת לא יודעת.. אם עקבת אחרי ההוראות זה אמור להצליח. אלא אם העדשים עצמן היו ישנות או משהו דומה.
אורי שלום
הקציצות האלה מצוינות . טעימות וקלות להכנה ותמיד מצליחות. תודה. מקווה שבקרוב אגיע לאחת הסדנאות שלך כי יש הרבה מה ללמוד ממך. תודה יקה
תודה מירי!! מחכה לראותך 🙂
היי אורי,
הכנתי לא מזמן את הקציצות, אבל לא קראתי מספיק טוב את ההוראות ולכן לא טחנתי עד לקבלת מרקם משחתי אלא עד לקיצוץ דק מאוד מאוד. בגלל זה הטעם יצא, מוזר קצת. טועמים שהעדשים לא בושלו. יש לך רעיון איך "להציל" אותן?
תודה רבה, עידן 😀
נראה לי שאם כבר טיגנת אין הרבה מה לעשות, אולי עוד סיבוב בישול ברוטב 🙂
החימום הנוסף אכן עבד, תודה רבה!
נטלי היקרה,
אם העדשים מושרות לשעה-שעתיים…. כמה זה קריטי?
זאת אורי 🙂
הכל תלוי בעדשים והאם התרככו מספיק בזמן הזה. אפשר לנסות להוסיף קצת מים רותחים כדי לזרז.
היי רציתי לדעת אם אפשר להחליף את הזיקוני בטופו
ואם כן כמה לשים ?
אכלתי במסעדה בעבר קציצות עדשים עם טופו וזה אחד הדברים הטבעוניים הכי טעימים שאכלתי אשמח לסיוע (= 😉
נשמע לי שזה יכול לעבוד אבל לא ניסיתי את השילוב מעולם.. הייתי משתמשת ב 100-150 גרם (שליש עד חצי חבילה)
האם הכוונה אכם לעדשים השחורות הפצפונות או לעדשים הירוקות כהות?
באופן עקרוני האם גם את השחורות הקטנטנות צריך להשרות?
היי, הכוונה לשחורות הקטנות וכן, צריך להשרות אותן אחרת לא יהפכו לעיסה.
אורי תודה.
התכוונתי בשאלתי השניה לשאול האם לפני בישול של עדשים שחורות (לא עבור מתכון זה), יש צורך להשרות עדשים שחורות? הן לא יותר קלות לעיכול?
אה! ניתן לבשל אותן ללא השריה – את כל סוגי העדשים.
תודה 🙂
היי, אם בחרתי באפייה כמה זמן לאפות ועל איזה חום?
הייתי אופה כמה דקות מכל צד עד להשחמה, בחום של 180-200 מעלות.
היי אורי,
סליחה על הבורות… איך אפשר להמיר 500 גרם עדשים שחורות מונבטות לכוסות?
כוס עדשים זה בערך 200 גרם, קשה לי לדייק לגבי מונבטות אבל בוא נגיד שזה אזור ה 2.5 כוסות.
נהדר… תודה על התגובה המהירה 🙂
היי אורי
האם אפשר לעשות עם עדשים ירוקות?
ואם לא הספקתי להשרות אותן מה את ממליצה?
בעקרון כן (סליחה על התגובה המאוחרת), אם לא הספקת להשרות זאת בעיה, אפשר לזרז תהליך בהשרייה במים רותחים, אבל זה טריקי 🙂
הי אורי,
טעים מאוד והמרקם של הקציצות יצא פשוט – אליפות!!
כמה שאלות –
1. האם אפשר להוסיף לקציצות גם פטרוזליה ובצל קצוץ?
2. האם אפשר להוסיף כמה כפות קוואקר? (6 כפות נניח לכמות הזאת)
3. כמון יתאים כאן?
תודה רבה,
ענת
בטח שאפשר להוסיף פטרוזיליה, בצל וכמון. לגבי הקוואקר – הבעיה היחידה שעלולה להיות שהוא ייבש את הקציצות יותר מדי.. אבל צריך לנסות 🙂
הי,
הטעם מאוד טעים אך הקציצות מתפרקות לי ברוטב מאוד מהר.
טחנתי הרבה זמן וזה ממש הרגיש מרקם קרמי אוורירי ונעים
השחמתי מכל צד
ממש מעט זמן ברוטב והן מתמוססות
יש לך רעיון איך למנוע זאת להבא?
היי, האם אחרי הטחינה הגעת למרקם חלק יחסית או עדיין פירורי? כי הן יוצאות יציבות.. אפשרות אחרת היא להוסיף מעט קמח ו/או פירורי לחם, אבל זה לא אמור להיות הכרחי.
עוד משהו שיכול להועיל זאת השרייה ממושכת יותר של העדשים.
הכנתי את הקציצות הללו לשבת.
אני לא יודעת באיזו כמו עדשים השתמשתי אבל במקום זוקיני שמתי 1 סלק טרי מגורר (האמת שגיררתי אותו במעבד המזון וזה לא הרגיש לי מספיק מגורר אז עברתי עליו עם סכין גדולה וקצצתי לחתיכות ממש קטנות). שמתי גם קצת כמון וראס אל חנות בתערובת אבל זה עניין של טעם..
משום מה, למרות שעבדתי לפי מה שרשום כשניסיתי ליצור קציצות הרגיש לי שהן עומדות להתפרק אז הוספתי בערך 2 כפיות קמח חומוס (שמתי לפי העין, אבל זה בערך 2 כפיות). וזה הספיק.
אני לא מתלהבת מטיגון אז אפיתי ואז זרקתי לרוטב (שאני מודה, עשיתי רוטב עגבניות מהיר ולא את מה שרשום פה מטעמי חיסכון בזמן ובעגבניות).
הטריק שלי לאפייה (וזה תמיד יוצא מצויין): את נייר האפייה יש לשמן בשמן זית. לא צריך כל כך הרבה (בערך כף שמן זית זה מספיק ואז מורחים עם הידיים על גבי נייר האפייה). ואז מניחים על זה את הקציצות ומעל כל קציצה עוד טיפונת שמן זית (אני מטפטפת כמה טיפות ישירות מהבקבוק, אבל נניח רבע – חצי כפית שמן, תלוי בגודל הקציצה).
בתור התנור אני שמה תבנית (או כלי חסין) עם מים ואז בזמן חימום התנור זה יוצא אדים בפנים ולחות. אופה בטורבו על 180 מעלות ל 15-20 דקות בערך.
יצא מעולה! 😛
תודה! כיף לשמוע 🙂
הי אורי.
שוקלים את ה500 גרם עדשים לפני השריה או אחרי?
השריתי 500 גרם עדשים. ואחרי ההשריה זה ממש מכפיל את עצמו
היי, אכן המשקל הוא לפני הבישול, אחרת יהיה קצת קשה להעריך כמה לקנות 🙂
היי,
קודם אציין שהכנתי את הקציצות לפי המתכון מספר פעמים והן ממש טעימות!!
אני מאוד רוצה להכין אותן בחג אבל לא מוצאת עדשים שוחורת בסופר לידי… האם ניתן להכין את אותו מתכון ורק להחליף את העדשים לסוג אחר? ירוקות נגיד…?
תודה וחג שמח!
בהחלט! רצוי הירוקות השמנמנות 🙂
תודה על התשובה המהירה!
טוב לדעת לגבי העדשים הירוקות אבל עוד לא אמרתי נואש, אני אמשיך לחפש את השחורות כי איתן המתכון מושלם!!
כמה כוסות בערך זה 500 גרם עדשים?
בערך 2 כוסות
אם אני קצרה בזמן האם ניתן לבשל את העדשים במקום להשרות אותן? ואם כן, לכמה זמן?
היי קרן, לא מומלץ לבשל כי הקציצות יתפרקו – העמילנים והחלבונים שלהן לפני הבישול זה מה ש"תופס" את התערובת. את יכולה לעשות אחד משניים – לבשל אבל אז להוסיף עוד חומר "מדביק" כמו קמח חומוס, זה יתן תוצאה קצת שונה אבל מאמינה שמוצלחת – תנסי קציצה אחת לראות אם זה לא מתפרק וצריך להוסיף יותר קמח. אופציה אחרת לקיצור משך ההשרייה זה להשרות במים רותחים לזמן יותר קצר – את צריכה להגיע למצב שהעדשים לא מבושלות אבל כן מתרככות קצת לרמה שאת יכולה לתת בהן ביס בלי לשבור שן 🙂
היי אורי,
מה אם אין לי מעבד מזון? האם יש דרך אחרת לטחון? סליחה אם זה נשמע קצת מוזר- אבל יש לי ג'וסר (מכין מיץ) האם נראה לך שזה יכול לעבוד?
תודה!
אני בספק עם ג'וסר יעבוד, אבל במאמץ מסויים אפשר לנסות עם בלנדר מוט.
פשוט מדהימות! פעם שלישית שאני מכינה ולא מאכזבות! כל הקרניסטים סביבי התלהבו לא פחות 🙂
גזר/תפא"ד/בטטה יכול לעבוד במקום זוקיני?
עקרונית כן, בטטה ותפ"א צריכים להיות מבושלים. גזר פחות עסיסי מקישוא.. בכל מקרה יהיו הבדלים בטעם ובמרקם.
תודה על המתכון!!! למרות שהוספתי קמח כוסמת כי חששתי שהסוקיני תדלל את העיסה – יצא מצויין והתקבל בתיאבון ענק!!!!!
אבל העדשים השחורות של שופרסל הפכו ירוקות לאחר הטבילה הארוכה… זה בסדר????
זה בסדר גמור – העדשים השחורות השטוחות והרחבות יותר מורידות את הפיגמנט במהלך הבישול או ההשרייה והופכות ירוקות. הקטנות יותר מסוג "קוויאר" נשארות שחורות. אין איתן בעיה בכל מקרה.
לידיעתך, הקציצות מתפרקות להפליא!! זו סתם עוגמת נפש והמון טירחה. אני בשלנית מנוסה לצעריי התפתתי להכין את מה שרשמת.
יפה שלום ותודה על העדכון, מצטערת על החוויה הלא מוצלחת. הקציצות הללו נוסו מספר רב של פעמים ומעולם לא התפרקו.. אני יכולה לחשוב על מספר סיבות שזה מה שקרה – האם העדשים היו מבושלות? במידה ולא, האם ייתכן שהתערובת לא היתה ממש עיסתית אלא יותר פירורית (כלומר לא טחונה מספיק)? האם הן היו מטוגנות מספיק כך שקיבלו מעטה שחום ופריך? האם בישלת את הקציצות ברוטב זמן ארוך? אשמח להבין מה היתה הבעיה ולפתור אותה, כי המתכון עובד בהחלט.
היי אורי
האם אפשר להכין את הקציצות יום לפני בתנור
ולמחרת רק להכין את הרוטב ?
ניתן להקפיא את הקציצות?
תודה
היי, בהחלט ניתן, רק שימי לב לא לייבש אותן באפייה, רצוי לשים בתנור תבנית עם מים רותחים לשמירת הלחות ולהעביר את הקציצות לקופסא סגורה מיד בצאתן מהתנור. בהצלחה!
היי אורי
רציתי לדעת האם המתכון יכול לעבוד ללא ריסוק במעבד מזון. האם אפשר למעוך ידנית? מה דעתך?
היי מיכל, זה יהיה מאד קשה להגיע למרקם שבאמת ייתפס.. אני יודעת שיש כאלה שמצליחים להיאבק עם בלנדר מוט 🙂 ממליצה בחום לקנות מעבד מזון, אפילו הכי קטן ופשוט, זה מרחיב את האופציות במטבח באופן משמעותי.
הי, באיזה שמן את מטגנת את הקציצות? קנולה?
היי, אני מטגנת כמעט תמיד בשמן זית, במיוחד כשמדובר בטיגון קצר יחסית ובשמן רדוד. אפשר כמובן להשתמש בשמנים אחרים כמו חמניות או שמן זרעי ענבים או כל שמן אחר שאת מעדיפה.
הכנתייי יצא סוףףףף השתמשתי בטיפים של המגיבים/ות, לא היה לי קישוא אז שמתי סלק , גם קולורבי , גם בצל, וכמובן שום. הכל במעבד מזון בכמה נגלות כי לא נכנס ביחד. הקפדתי שיהיה משחתי המרקם. ערבבתי עם תבלינים כמון, קצת קורנפלור וחלק אפיתי לפי ההמלצות כאן וחלק טיגנתי. יצא מיעולהההה
עדיין לא יצא לי להכין את הרוטב, בינתיים אוכלת את הקציצות ככה ליד סלט ודברים אחרים. וכמו שאומרים כאן ״גם הקרניבורים טעמו והתלהבו״ ! ואפילו מאוד 🙂 תודה רבה על הרעיון למתכון המשובח.
איזה יופי! נשמע נהדר 🙂
היי אורי,
כמה כוסות עדשים זה 500 גרם?
תודה
היי, בערך 2 או קצת יותר 🙂
זה היה כל כך כל כך טעים! מתכון מופלא והקציצות יצאו יציבות, עסיסיות ואווריריות.
איזה כיף!!
הקציצות לא התפרקו ויצאו ממש טעימות למרות שאחרי הוספת הזוקיני לעדשים חשבתי לרגע לזרוק הכל לפח…
אני מבינה שהבלוגה לא באמת שחורות אלא צבועות, נכון? האם יש עדשים שחורות שלא עברו תהליך "צביעה"?
היי, מזל שלא זרקת! למה לזרוק?? שמחה שיצא מוצלח. העדשים ממש לא צבועות, אין דבר כזה לדעתי עדשים צבועות.. כל הקטניות והדגנים המאד כהים מוציאים את הפגמנט שלהם בבישול וזה טבעי ובסדר גמור. גם בבישול שעועית שחורה או אורז שחור את תראי שמי הבישול משחירים.