טסים לאכול: 7 מקומות מומלצים לטבעונים בלונדון
נסיבות אישיות אילצו אותי להמריא לסופש אינטנסיבי בבירת הממלכה הבריטית, רק כדי לגלות שהיא טסה קדימה בשלוש השנים שחלפו מאז ביקורי האחרון בעיר, והפכה לבירה טבעונית מטורפת. אם יש לכם התלבטות לאן לטוס הקיץ, היא נגמרה ברגע זה
לא שצריך סיבה מיוחדת להמריא ללונדון (גילוי נאות: נולדתי בעיר ואני אוחזת באזרחות מקומית) אבל כשהתקרב יום הולדתו ה-40 של אהוב ליבי, לא היה לי ספק לאן אני לוקחת אותו במפתיע (הוא גילה את זה בבוקר הטיסה). יותר משלוש שנים חלפו מאז שביקרתי בעיר לטיול נוער עם המתבגר שלי, גם אז נהניתי מאד (טוב, לונדון) אבל קולינאריה טבעונית לא היתה מרכז הטיול או במרכז העניינים בבירת הממלכה. מאז, במיוחד בשנתיים האחרונות, לא מפסיקים להגיע דיווחים על ההתקדמות המטאורית של ההיצע מן הצומח בעיר, אינספור מסעדות טבעוניות שנפתחו, תפריטים ומוצרים בכל מקום (כולל במקומות נידחים ובתחנות דלק), פיצריה טבעונית שזוכה בפרס הפיצה הטובה בעולם (לא הטבעונית, הפיצה באשר היא!) ועוד חדשות מרעישות גרמו לי להתרגש מהביקור החגיגי יותר מתמיד.
לקראת הנסיעה הסתייעתי בחברי הפודי'ס המקומיים (תודה אייל ותום!) והיה לי ברור מראש שאני צריכה לשחרר, לנשום עמוק ולהבטיח לעצמי לחזור שוב עוד לפני שעזבתי את הארץ, פשוט כי אין שום סיכוי להספיק לטעום ולנסות את כל ההמלצות. מכיוון שמדובר היה בחופשונת קצרה דחסנו לתוכה מה שנשמע הכי עדכני ומעניין וגם מפנק במיוחד, כי בכל זאת, יום הולדת וויתרנו מראש על נסיעות ארוכות ליעדים מרוחקים (היי, אפילו לקמדן לא הצלחנו להגיע הפעם). מיד תגלו קצת ממה שהספקנו לבדוק, עד הפעם הבאה.
רגע לפני שנתחיל, כמה מילים כלליות – לונדון הפכה לעיר סופר דופר ידידותית לטבעונים, עד כדי כך שאני במקום תל אביב הייתי מתחילה לחשוש למעמדי כמובילת המגמה העולמית. ראשית, יש בה המון מסעדות טבעוניות, אבל הרבה יותר מכך, מסעדות ידידותיות לטבעונים – מדוכני דונאטס ועד מסעדות יוקרה שיודעות להגיש תפריט טבעוני עילי מוקפד ומוצלח, שבקושי תצליחו למצוא כמותם במחוזותינו. תוסיפו על כך את היצע המוצרים המרשים והרשתות הגדולות, כמו מארקס אנד ספנסר ופילסבורי'ז שמציעות אוכל מוכן מסומן לקנות הביתה, את ההיצע הטבעוני בשדה התעופה, את העובדה שהעיר היתה פשוט מוצפת בפרסומות על ההיצע הטבעוני החדש ב Subway, את שוק הלילה הטבעוני השנתי, את הדוכנים הטבעוניים שצצו בכל השווקים האפשריים, וכמובן את פירות היער החלומיים והיוגורט הטרי הנהדר שמארגנים לכם ארוחת בוקר ביתית מושלמת, ותבינו למה אני כבר מתכננת את הנסיעה הבאה. וזה עוד לפני שהזכרתי את המהלך המעולה שרשת Wagamama עשתה עם Gaz Oakley, אחד הבלוגרים הטבעוניים המצליחים באנגליה, שפיתח עבורם מנות טבעוניות חדשות ואת מדפי הספרים המתפקעים מספרי בישול טבעוניים חדשים.
זה בעיני בדיוק מה שהופך עיר מידידותית לטבעונים לממלכה טבעונית של ממש – העובדה שבכל מקום שתסתובבו בו תמצאו אוכל טבעוני טעים ומוצרים מתאימים ולא תיאלצו לכתת רגליים לצד השני של העיר. דוגמא עדכנית: הדיינר The Diner שנקלענו אליו לקראת חצות, שם הוגש לנו בטבעיות תפריט צמחוני-טבעוני רחב היקף, שכולל ארוחות בוקר שמוגשות כל היום כמו בנדיקט טבעוני, מק אנד צ'יז טבעוני ולא פחות מ-7 סוגי המבורגרים ונקניקיות. נגישות היא שם המשחק, וכמו תמיד, האפליקציות Happy Cow ו-Yelp יעשו מצויין את העבודה גם לספונטניים שמסתובבים בלי רשימה מסודרת של המלצות.
בא לכם בכלל אסייתי? מהרו להירשם לסדנה חד פעמית טעימה במיוחד!
Friend of Ours
בהמלצת אייל, ישנו בדירה מתוקה ממש על הגבול בין Hoxton לשכונת Shoreditch, שהיא כרגע מרכז העניינים בכל מה שקשור לתרבות, אמנות, חיי לילה ואוכל. לפני שיצאנו לשיטוט היומי חיפשנו מקום קרוב לארוחת בוקר ראויה וגילינו את בית הקפה המושלם הזה, שהוא בעצם מסעדה לכל דבר, שמגישה ארוחות בוקר/בראנץ' טריות, עונתיות, יפהפיות וטעימות מהבוקר עד חמש אחה"צ. המקום לא טבעוני (צמחו-דג אני קוראת לזה) והתפריט המתחלף מצומצם, אבל המנות הטבעוניות מספקות ומוצלחות, כך שאני רק מחכה להזדמנות לחזור כדי להזמין את מה שלא טעמנו. גם השירות נעים ולבבי, מה גם ששמחנו לגלות שהמלצרית שלנו טבעונית (קעקוע של 269 הסגיר אותה, רגע לפני שאמרה לנו בעצמה). ניסינו דייסת מנגו עם אננס צלוי, קרם פרש ליים מבוסס על קוקוס, קיווי מיובש, פטל וקראמבל מקדמיה וסטייק ברוקולי צלוי בסגנון ים תיכוני, עם קרם חומוס, טחינה-אריבנ, זעתר וגרגירי רימון. קינחנו עם עוגת שוקולד-בוטנים (תמיד יש היצע טבעוני גם בגזרת המתוקים). ינוסו בפעם הבאה: בודהה בול יפנית ומנת חציל שנשמעות מבטיחות.
Farmstand
בקטע הכי תיירותי של הטיול (בכל זאת, אורן לא היה בלונדון 17 שנה!) עשינו סיבוב ב Covent Garden ובגלל שכבר אכלנו בניו יורק ב By Chloe (וגם בגלל שאני קצת מחרימה אותם מאז שנישלו מהעסק את השפית והבעלים שעל שמה קרויה הרשת) החלטנו ללכת על מקום ידידותי לטבעונים, שנשמע מושלם לארוחת צהריים מהירה וקלילה לקראת ה-ארוחה שרק אני ידעתי שמצפה לנו בערב. כשהגענו למקום קידם את פנינו כיתוב עם הצהרות כוונות ברורה – הקונספט מבוסס על התפריט של המייסד, שחלה בסרטן ומצא את התזונה שלטענתו סייעה לו להחלים. אולי, אבל בטוח שהיא היתה מסייעת לו יותר לו היה מבסס אותה על הצומח בלבד ולא משלב בה מוצרים מן החי. כך או כך, על הדלפק ממנו מגישים את האוכל היו לא מעט קערות גדושות במנות טבעוניות ביתיות, טריות מאד ומגוונות, שהיו גם טעימות (רק למה להגיש סטייק חציל קר מהמקרר??). המנות הטבעוניות ו/או נטולות הגלוטן מסומנות באופן ברור ומזמינים לפי שיטה פשוטה – עיקרית אחת ושתי תוספות לכל ארוחה, לא כולל מאפים ומשקאות. מבין המנות שבחרנו, סלט שעועית לבנה עם פלפלים ירוקים וזעתר (מתכון בקרוב) וירקות שורש ברוטב טחינה ומיסו (גם את זה צריך לנסות) היו מוצלחות במיוחד. אפשר לקחת ואפשר לשבת במקום המרווח והמעוצב בנעימות, ולמי שמחפש ארוחת צהריים בריאה, זאת בהחלט אפשרות שסוגרת את הפינה.
Doughnut Time
כאמור, ישנו באזור נהדר במרחק כמה דקות הליכה מתחנת Old Street (ככלל, פשוט בדקו שהדירה/מלון שלכם במרחק יריקה מתחנת הרכבת התחתית. התחבורה הציבורית בלונדון מושלמת ותגיעו משם בקלות לכל מקום בעיר). תום גילה לי מבעוד מועד שממש ליד התחנה יש סניף (אחד מתוך 12!) של רשת הדונאטס החמודה הזו, שמציעה מגוון טרי של הסופגנייה המושחתת, כשבערך שליש מהמבחר הוא תמיד טבעוני. בשבילי מדובר בפצצה של שמן וסוכר שאני לא יכולה לעמוד ביותר מביס אחד ממנה, אבל מקורות יודעי דבר שבדקו את ההיצע יותר מפעם אחת בשלושת הימים שלנו בעיר מדווחים, שמדובר בפתרון הולם לקרייב שלכם למתוק. נסו ותהנו.
Lyle's
מה שמחתי השבוע לגלות, שהמסעדה המצוינת הזו, שמציעה באופן קבוע תפריט FIX צמחוני-טבעוני (פשוט ציינו בעת ההזמנה שאתם טבעונים), נכנסה אחר כבוד לרשימת 50 המסעדות הטובות בעולם (והייתי בשתיים מהן! השניה היא כמובן NOMA). המיקום שלה מושלם – ממש מול BoxPark, מרכז חנויות ומסעדות פופ-אפ בלב שכונת שורדיץ' הטרנדית (שמועה מבוססת אומרת שגם שם יש אוכל טבעוני מצוין). אל תתנו לחלל הפשוט והחף ממפות לבנות להטעות אתכם, מדובר במסעדת יוקרה מוקפדת, שעונה על כל הציפיות רק בלי להגזים בטרחה ובטרחנות. התפריט הטבעוני מתחלף בהתאם לעונה ולחשק של השף ואם לשפוט לפי הארוחה שלנו, שומר על עקביות ברמה וביצירתיות. ההערה היחידה שלי למטבח, שהבנתי כשהגיעה המנה השלישית, היא שידו של השף קלה על החומץ, הלימון וחבריהם – כדאי להתיידד עם דרכים נוספות ליצירת עומק טעמים במנות מהצומח (לא חסרות כאלה) ולעולם לא להסתפק בלהוציא את הגבינה מהמנה (גילינו זאת מהצצה לשולחנה של אורחת צמחונית שישבה לידינו). הארוחה נפתחה במזיגה של מים מבעבעים על חשבון הבית והמשיכה בפתיח של לחם עם מטבל זוקיני, מרווה ושמן זית. אחריהם הגיעה הכוכבת של הארוחה – מנה טעימה מאד של אספרגוס לבן עם אגוזי מלך וטימין לימוני. עוד אכלנו ארטישוקים טריים וצרובים עם שעועית רחבה ולימון כבוש, מנה של צנון עם שעועית ושום טרי וקינוח של גלידת חלב שקדים ורובארב. היה כיף, טעים ונעים ומי ששואל את עצמו לגבי המחיר, 49 ליש"ט לסועד במסעדה ברמה הזו נשמע לי לגמרי סביר, מה גם שכוס יין אדום צרפתי (לא כלולה במחיר) עלתה קצת יותר מ-20 ש"ח. נדמה לי או שתל אביב באמת יקרה יותר??
Slaw
אם יש מסעדה טבעונית אחת שאסור לכם לוותר עליה במהלך הביקור, הרי שמצאתם אותה – כל שנותר לכם הוא להתפלל שהבעלים, שלושה צעירים עם אג'נדה נהדרת של קיימות, ניצול כל חלקי הירק לצמצום פסולת ובזבוז מזון (מה שנקרא אצלנו "משורש ועד עלה") ואכפתיות כללית, החליטו להאריך את תוקפו של הפופ-אפ לאור ההצלחה (לא פלא שהיא הזכירה לי את "מיס קפלן" עליה השלום, ובגלל יותר מסיבה אחת). לפי התכניות המקוריות, בסוף יולי 2019 המסעדה שבשכונת Islington היפה, מרחק יריקה מאחת המסעדות של יותם אוטולנגי, עתידה להיסגר ולהיפתח מחדש כרשת של מזון מהיר ונגיש יותר, המבוסס על מנות דומות ועל אותה תפיסה. בינתיים מדובר במסעדה גבוהה יחסית, עם מנות שנעות בין מעולות לטעימות, שירות מקסים, חלל נעים ובכלל, הלוואי שתישאר פתוחה! התפריט מצומצם יחסית וכצפוי עונתי, מתחלף ומבוסס בעיקר על ירקות. המנות בגודל בינוני, כך שמומלץ להזמין לפחות שתי מנות לאדם. אנחנו טעמנו את הגזר (גזרים צלויים ומוחמצים, חומוס גזר, פסטו של עלי גזר וקראמבל לוז ושיפון), הברוקולי (מעין סלט עם קולרבי, עלים, שקדים ורוטב כוסברה ונענע), קארי של דלורית וקייל (תמיד טענתי של דלעת אגוז החמאה זה שם סקסי יותר!) על אורז אדום עם קליפות דלורית צלויות וקינוח שוקולד עם מלח ים וטוויל שקדים. ברוח התקופה, גם כאן אפשר למצוא מיצים בכבישה קרה, כולל לימונדה שחורה שמכילה פחם פעיל. כל הארוחה המרהיבה והכיפית הזו עלתה לזוג בערך מה שעלתה ארוחה ב"לייל" לאדם אחד.
Cub
עוד מסעדה מעניינת מהז'אנר הגבוה, שמציעה תפריט 100% טבעוני מושקע בהודעה מראש, ובקונספט ייחודי של ארוחה קבועה הכוללת קוקטיילים מושקעים לא פחות. המפגש שלנו עם המקום היה בעייתי ובאשמתנו, מקרה קלאסי של "תפסת מרובה לא תפסת". הגענו למקום לארוחת ערב מוקדמת שכללה מפגש בהפתעה עם אח של אורן, שהגיעה לכבוד החגיגות במיוחד מדבלין. היו לנו כרטיסים להופעת סטנד-אפ (ערב מקסים במסגרת פסטיבל הקיץ ב Belly שמעבר לנהר) מה שלא איפשר לנו לאכול בנחת, כמו שראוי במקום מהסוג הזה. הטעות היתה שלי, שכן לא הבנתי שמדובר בתפריט שלם וקבוע מראש וההלם רק גדל כשהבנו שהוא כולל משקאות אלכוהוליים כמספר המנות במחיר של 67 ליש"ט לראש (אם אני לא טועה היו שם 6 מנות, 6 משקאות ועוד פתיח וסגיר קטנים וטעימים). במילים אחרות, חוויה שצריך עבורה זמן, הלך רוח מסויים וכיסים עמוקים. לצערי, למרות שאמרנו למלצרית שהזמן שלנו קצר, היא התעקשה שנספיק – אכן הספקנו, אבל היה עדיף להזמין תפריט מקוצר (היא רמזה שיש אופציה כזו ואז חזרה בה) ולא לאכול ולשתות בזריזות יחסית (המבטא הבריטי הכבד שלה והעובדה שלא הגישו לנו תפריט טבעוני מודפס למרות שיש כזה הם עוד סיבה לכך שאין לי בעצם ממש מושג מה אכלנו). בגדול כל המנות היו טעימות מאד, המנה היחידה שאכזבה ממש היתה הקינוח, שהשוויצו בקציפת מי החומוס שלו כאילו לא הכנו כאלה בעצמנו (סתם, זה באמת יופי שזה תופס ככה בכל מקום). האלכוהול היה משובח ובצירוף מקרים נינוח יותר, אין לי ספק שהיינו יוצאים משם יותר מאושרים. מומלץ בהחלט, בתזמון המתאים.
Redemption
הכי כיף לגלות שמאחורי מיזם טבעוני מעניין וטעים עומדות נשים, כמו במקרה של הרשת הלונדונית הקטנה והמצליחה הזו, שמציעה אוכל בריא אך מפנק בשלושה לוקיישנים עמוסי לקוחות ברחבי העיר. אנחנו נכנסנו בספונטניות למסעדה בפטיו קולינארי עתיר מסעדות בשם Shorts Gardens, אחרי שלא היה מקום לשבת ב Wild Food Cafe הטבעונית, שנמצאת ממש באותו מתחם. המסעדה מגישה מנות טבעוניות טריות וכיפיות ללא גלוטן וללא סוכר כמו סלט קיסר עתיר קייל, המבורגר שעועית שחורה, שיטאקי וסלק, קערות בודהה מתחלפות וגם ארוחות בוקר מוצלחות (שמעו של הפנקייק כוסמת יצא למרחוק). תפריט הערב שונה מזה של היום, אבל לתחושתי זה ממילא מסוג המקומות הקלאסיים לבוקר או לצהריים, שמתאימים יותר למזון קל, בריא ואפילו נא (RAW) לחובבי הז'אנר. לצד האוכל תמצאו כצפוי שייקים ומיצים, משקאות חמים (לאטה כורכום מישהו?) וגם קינוחים מוצלחים. שווה.
עוד המלצות על יעדים מוצלחים למסע טבעוני טעים:
מסעדות מומלצות לטבעונים בליסבון
יש אוכל טבעוני טעים מאד במילאנו
מה טבעונים אוכלים ביוון?
תגיות: אנגליה, חו"ל, מסעדות, לונדון, מסעדות טבעוניות, מסעדות ידידותיות
קטגוריות: פוסט נבחר, טבעונים בתפוצות