הכי חורף שיש: מרק בצל ועדשים עם קרוטונים ביתיים
לא יכולים לעבור את החורף בלי מרק בצל? קבלו מתכון קל להכנה, עשיר וכל כך טעים למרק בצל עם עדשים וקרוטונים, שלא תוכלו להפסיק להכין
צילום ועריכה: חגי לפלר
אני גרגרנית אמיתית מאז שאני זוכרת את עצמי. אוכל תמיד היה הדבר שהכי עניין אותי בכל סיטואציה – ביקור אצל חברים או משפחה, טיול בארץ או בחו"ל – קודם כל לפני כל אטרקציה, משחק או שיחה, הייתי מחכה לאוכל. לא יודעת מאיפה זה הגיע, אבל אין טעם להתכחש וזה לגמרי מסביר את זה שהפכתי את התאווה הזאת לעיסוק העיקרי שלי.
הטיולים עם ההורים שלי, אי שם בילדות המוקדמת, לא היו שונים מהבחינה הזו. נוסעים לירושלים? הילדה מחכה שנגיע לאבו גוש לאכול חומוס. נוסעים לאילת? כל הדרך אני חולמת על העצירה ביטבתה. נוסעים לצפון ביום חורפי? אני חולמת במושב האחורי על הביקור בורד הגליל לאכול מרק בצל וללטף את הסוסים (הרבה לפני שהבנתי שלרכב על סוסים זה עניין בעייתי).
למרות שמרק הבצל המיתולוגי ההוא היה ממש לא טבעוני, כשהכנתי סוף סוף מרק בצל אחרי שנים שלא ניסיתי, יכולתי לעצום עיניים ולדמיין שאני שם בצפון ביום חורף, בדרך אל או בדרך חזרה מהחרמון, עם אבא ואמא ואחותי הגדולה (הקטנה עוד לא נולדה לדעתי), יושבים סביב שולחן עגול ולוגמים מרק עשיר, מחמם וכל כך כל כך טעים. מקווה שתהנו ממנו לפחות כמוני.
בא לכם ללמוד איך מכינים קציצות ולביבות טבעוניות? הצטרפו לסדנת זום ב-60 ש"ח בלבד
צפו בסרטון כדי לראות כמה קל להכין מרק בצל ועדשים:
אל תשכחו לקפוץ לבקר אותי גם באינסטגרם – טעים שם ממש!
מרק בצל ועדשים עם קרוטונים ביתיים
איזה מרק זה, בחיי! ויש לו בונוס אדיר, בזכות תוספת העדשים והקרוטונים הוא גם עשיר מאד בערכים תזונתיים. שימו לב לטכניקה של טיגון הבצל במכסה סגור, כדי שיתרכך ולאחר מכן גם ישחים היטב.
הערה חשובה: אם אין לכם עדשים מנומרות (הן נהדרות!), אפשר להשתמש בעדשים שחורות או ירוקות.
חומרים ל 4-6 מנות
1 קילו בצלים, חצויים ופרוסים
2-3 כפות שמן זית
2 כפות רוטב סויה
4 שיני שום, קצוצות
2 כפות קמח רב תכליתי (לבן) "סוגת"
3/4 כוס יין לבן יבש
1/2 1 כוסות (250 גרם) עדשים מנומרות "סוגת"
עלים טריים מ-3 גבעולי תימין
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 1 ליטר ציר ירקות או מים
מלח – אם צריך
לקרוטונים:
1/2 בגט חתוך לקוביות
2 כפות שמן זית
מלח גס/ים
+ מחממים סיר גדול ויבש מעל להבה בינונית ומכניסים אליו את הבצלים. מערבבים וממשיכים לצרוב את הבצלים במשך 2 דקות, מכסים ומאדים 5 דקות נוספות בלי לערבב.
+ מוסיפים לסיר שמן זית, רוטב סויה ושום קצוץ ומערבבים. ממשיכים לטגן עוד 5 דקות, מכסים ומשאירים במכסה סגור 5 דקות נוספות, עד שהבצלים שחומים ורכים.
+ מוסיפים לבצלים 2 כפות קמח ומערבבים כך שלא יישארו גושים. יוצקים לסיר את היין, מערבבים וממשיכים לבשל עד שכל הנוזלים מתאדים.
+ מוסיפים לבצל שבסיר עדשים, תימין ופלפל שחור ומערבבים. יוצקים ציר או מים ומביאים לרתיחה.
+ מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים את המרק 25-35 דקות, עד שהעדשים רכות אך עדיין מעט נגיסות. טועמים ומתקנים תיבול. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים מעט ציר או מים ומערבבים. בשלב זה אפשר לטעום את הנוזל כדי לחוש את המליחות ולהחליט אם להוסיף מלח וכמה.
+ בזמן שהמרק מתבשל מכינים את הקרוטונים: מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מעבירים את קוביות הבגט לתבנית מרופדת בנייר אפייה. מזלפים שמן זית, בוזקים מלח גס ומערבבים בידיים לכיסוי. משטחים בשכבה אחידה ואופים 10-15 דקות עד שהקרוטונים זהובים ופריכים.
+ יוצקים מהמרק לקערות, מוסיפים קרוטונים, מפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה ומגישים מיד.
** המתכון בשיתוף "סוגת"
עוד מתכוני מרק שיחממו אתכם החורף:
מרק אספרגוס קל להכנה
מרק ארטישוק ירושלמי ותפוחי אדמה
מרק ברוקולי ועדשים ירוקות
הצטרפו לקהילה הנהדרת של טבעוניות נהנות יותר בפייסבוק
תגיות: עדשים, מרק בצל, איך מכינים מרק בצל, מרק, חורף
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, מרקים
הי, ניראה יאמי ומזין. תודה! רק שאלונית,
הבצלים חצויים ופרוסים …כלומר רק לחתוך לחצי או ממש לפרוס?
הכונה לחתוך לחצי ואז לפרוס לפרוסות 🙂 כדי שיהיו חצאי עיגולים ולא עיגולים שלמים. בהצלחה!
לא הבנתי משהו…מוסיפים לסיר את היין ואז מחכים שכולו יתאדה? אז בשביל מה להוסיף אותו בכלל?
היי יעל, זה אולי נשמע מוזר אבל ככה זה עובד 🙂 הנוזלים מתאדים, חלקם נספגים בבצל והטעם.. הטעם נשאר!! זה טעם משמעותי מאד במרק כזה.
בהתחלה צורבים את הבצלים בלי שמן? הם לא ישרפו תוך שניה?
אפשר עם ואפשר בלי. אני נותנת להם להיצרב ככה כמה דקות ואפשר לכסות שהאדים יישארו בפנים. הבצלים מגירים הרבה נוזלים וגם אפשר להוסיף טיפונת ציר או מים.
המתכון נראה מעולה, אבל חייבת לשאול… כתבת שהגרסא המקורית של מרק הבצל לא הייתה טבעונית- מה שונה לעומת המתכון הנוכחי?
וסליחה אם השאלה לא במקום…
וואלה לא זוכרת, מניחה שעצמות או ציר בקר.