לביבות עדשים כתומות ועגבניות
אם תדייקו ביחס בין העדשים לעגבניות, תגיעו למרקם הקצפתי המדוייק – כדאי לטחון עם עגבניה אחת ולראות אם צריך להוסיף עוד. אם התערובת נוזלת מדי, לא נורא, הוסיפו קמח (חיטה מלא, אורז מלא, חומוס או כל קמח אחר שיש לכם בבית) עד שהעיסה תהיה נוחה לעבודה – וכן, היא צריכה להיות קצפתית, אבל לא נוזלית. אחרי ההכנה אם לא אוכלים מיד – מעבירים לכלי אטום כשהלביבות עדיין חמות, על מנת שלא יתייבשו.
חומרים לכ-30 לביבות גדולות
500 גרם עדשים כתומות, שטופות ומושרות לפחות 4 שעות
1-2 עגבניות בשלות ועסיסיות, חתוכות לרבעים
3-4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
2 כפיות ג'ינג'ר מגורד
1 פלפל צ'ילי קצוץ דק
מעט שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן צמחי לטיגון (חמניות, זרעי ענבים, זית.. או מה שאתם מעדיפים)
+ מסננים את העדשים היטב ומעבירים למיכל של מעבד המזון. מוסיפים רבעי עגבניות (רצוי להוסיף עגבניה אחת בשלב הראשון) וטוחנים עד לקבלת מרקם סמיך ורטוב. במידת הצורך מוסיפים עוד רבעי עגבניה וטוחנים היטב. מעבירים לקערת ערבוב.
+ מוסיפים לתערובת העדשים את הבצל הירוק, הג'ינג'ר, הצ'ילי ומעט שמן זית. מתבלים, מערבבים וטועמים – התערובת צריכה להיות עזת טעמים ומלוחה, כי הטעם דוהה בטיגון.
+ מחממים שמן צמחי (לא עמוק) במחבת רחבה. מניחים בכל פעם כף מהתערובת (אני הנחתי בידיים, הן יוצאות יותר עגולות ואחידות), משטחים מעט ומטגנים 2-3 דקות עד שהצד התחתון משחים. הופכים ומטגנים כ-2 דקות נוספות. מוציאים לנייר סופג.
+ אם מעדיפים לאפות: מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומברישים בשמן זית. מניחים עליה כפות מתערובת העדשים במרווח קל זו מזו, ומשטחים מעט. אם אפשר, מרססים את הצד העליון במעט שמן זית ואופים כ-5 דקות. הופכים בזהירות ואופים 2-3 דקות נוספות. שימו לב לא לייבש אותן מדי – כדאי לבדוק במהלך האפייה אם הן כבר מוכנות, כי ישנם הבדלים בין תנור לתנור במשך האפייה.
+ מגישים מיד עם סלסת עגבניות וכוסברה.
תגיות: אורי שביט, עדשים כתומות, עדשים אדומות, קציצות טבעוניות, קציצות עדשים, לביבות עדשים, קמח, ביצים
קטגוריות: קטניות, קציצות טבעוניות
אם העדשים יהיו מושרות קצת פחות מ-12 שעות (יש לי 7-8 שעות בערך) זה ממש ישנה?
ברור, גם כמה שעות יספיקו, העיקר שהן תתרככנה ותהפוכנה לנגיסות.
אפשר גם בלי להשרות.
מה שעשיתי זה הרתחתי את העדשים. לכבות איך שרותח! להמתין 10 דקות וקיבלת את אותו אפקט של להשרות 12 שעות.
אחלה טריק! האמת שעדכנתי בהזדמנות זו את השעות, גם שעות בודדות יספיקו במקרה של עדשים כתומות, אבל ההרתחה בהחלט יכולה לקצר תהליכים, בתנאי שהיא לא מפוגגת את העמילן.
הי אורי, האם זה בסדר לשטוף אותן היטב לפני ההשרייה?
תודה רבה!
בהחלט
היי, יש לי רק 140 גרם של עדשים כתומות. אפשר להוסיף סוג עדשים נוסף?
בטח! עדיף ירוקות
היי אורי.
דבר ראשון, הבלוג מעולה! מצאתי את עצמי משוטטת בו שעות ארוכות 😉
ודבר שני, הכנתי היום את הלביבות אך במקום לטגן אפיתי אותן בתנור. העניין הוא שהן יצאו מעט יבשות.. ממש השתדלתי שלא יהיו הרבה זמן בתנור.
יש לך רעיון לעשות אותן יותר עסיסיות?
חוץ מזה יצא מעולה.. בעיקר עם הסלסת עגבניות 😛
תודה רבה 🙂
כן, אפייה הרבה יותר מייבשת אותן. כמה דברים – לשמן היטב ומכל הכיוונים, להוסיף עוד קצת שמן ועגבניה לתערובת וכשמוציאים מהתנור אם לא אוכלים מיד, להעביר לכלי סגור בעודן חמות.
הכנתי אפוי ויצא מעולה ממש! כדי שלא יתייבש הוספתי כרבע כוס שמן בזרם דק לתוך התערובת בזמן הטחינה. הג'ינג'ר מוסיף טעם מפתיע שלא ציפיתי לו וקשה לזהות אותו.
תודה על הבלוג שהפף טבעונות לבילוי קולינרי.
נשמע מעולה! תודה 🙂
נראה מעולה, הקציצות שורדות הקפאה?
אותן ספציפית לא ניסיתי, אני מאמינה שכן – רק להקפיד לא לייבש אותן, להכניס לכלי סגור מיד אחרי ההכנה.
עשיתי וואריאציה…בלי בצל ירוק ועם פטרוזיליה וכוסברה הוספתי גם קישוא מגורד..ויצא מגניב
אני תוהה עם אפשר להוסיף לזה גם בצל ירוק? -פטרוזיליה וכוסברה ובצל ירוק הולך?
אפשר להוסיף נענע?
לא רואה שום סיבה שלא 🙂 נשמע מעולה!!
היי! חלק טיגנתי וחלק אפיתיוכולן יצאו לי ממש מתפרקות.. במה טעיתי?..
תודה!
וואו תקשיבי, כל הבית (כולל אני, מודה..) היה סקפטי ביחס לסיכויי ההצלחה של הקציצות הללו שניסינו להכין ("אבל מה ידביק אותם?..", "נראה לי יהיה לזה טעם תפל, זה רק עדשים.."). הורדנו את הג'ינג'ר, הוספנו שמיר וכוסברה, הכנסנו למחבת, והופ! הפלא ופלא, יצא מדהים!!! ביתי הספרדי למדי לא נחשד בנטיות טבעוניות למדי, ובכל זאת כולם כולל כולם התלהבו!! הם אכלו מהן לא פחות ממני.. תודה רבה לך, מתכון פשוט, מוצלח וטעים!
איזה כיף לשמוע!!
תודה רבה על המתכון! ניסיתי ויצא מוצלח מאוד. אני חושבת שבפעם הבאה ״אעמיס״ קצת יותר תבלינים או גיוונים (שמיר, פטרוזיליה, נענע וכיו״ב), זה נהדר כמתכון בסיסי. הסלסה פשוט חובה. כמה פשוט-ככה טעים!
דרך אגב, הבת שלי אהבה את זה יותר ב״רוטב״ רסק תפוחים – סטייל ״לטקע״ (לביבה) צפון אמריקאית.
טיפ למנסים : כשטחנתי את זה במעבד מזון נתתי לזה די הרבה זמן להטחן, עד שזה ממש ממש עיסתי במרקם די חלק (אורי, אולי תמונה לשלב הזה תעזור למנוע התפרקויות).
תודה רבה על הבלוג!
הכנתי (בטיגון), והבאופן מפתיע יצא טוב!
מפתיע, כי התערובת לא היתה טעימה, ואני בד"כ לא טובה בהכנת אוכל 😛
בטח, כי התערובת לא טעימה 🙂 אלה עדשים לא מבושלות.. כיף שהצליח!
היי אורי, מה דעתך על להשתמש בתערובת הזאת כמילוי לפלפלים/פטריות/משהו בסגנון? השריתי עדשים וטרם החלטתי איך לשלב אותם בארוחת החג
היי סליחה לא הייתי בארץ.. למילוי הייתי מכינה משהו מעדשים מבושלות ולא רק מושרות
הכנתי לפי המתכון וכולם קיטרו שיצא מר… 🙁
מכירה את בעיית המרירות? איך אפשר לתקן?
היי, מר אחרי הטיגון? מוזר.. לפעמים התערובת מרירה לפני ההכנה וזה הגיוני כי העדשים לא מבושלות. אבל אחרי זה ממש לא אמור לקרות. אולי לא היו מוכנות מספיק?
גם אני הייתי קצת סקפטית אבל בגלל שאני סומכת עלייך העזתי להכין ויצא מעולה, מומלץ!
לא היה לי בצל ירוק או ג'ינג'ר אז תיבלתי עם הרבה כמון וקארי ואבקת שום, פטרוזיליה יבשה וכף טחינה גולמית, אם היה לי בצל לבן לטגן ולהוסיף לתערובת זה היה רק משדרג.
החלטתי שאין לי כוח לטגן בנאגלות אז שיטחתי במחבת עם שמן קוקוס לצורת חביתה ענקית ודקה וכיסיתי במכסה בזמן הטיגון – יצא שחום ועסיסי ולא מתפרק ב-כ-ל-ל – הטעם הפתיע והזכיר לי פלאפל 🙂 בטוחה שאם כדורי תערובת כזו עם תיבול נכון וקצת שומשום יטוגנו בשמן עמוק הם יהיו פלאפל מהמם. תודה רבה על המתכון המגניב והבסיסי, בטוחה שאוציא הרבה וריאציות עליו או אתענג עליו כמו שהוא
אפשר גם להרתיח במים חמים במקום להשרות את העדשים? יש בכלל הבדל?
היי אור, כל העניין הוא שהחלבונים והעמילנים הטבעיים שבעדשים ידביקו את הקציצות.. וכן שהעדשים יספיקו לספוח חלק מהנוזלים. בישול יכול לעשות את זה אם הוא מאד קצר והעדשים לא מספיקות בעצם להתבשל, זה סיכון. השרייה של שעתיים אפילו יכולה להספיק לעדשים כתומות.
להכין ולא להאמין… מתכון גאוני וטעים בצורה יוצאת דופן. כבת למפרקת קציצות סדרתית קצת חשדתי שלא יצא לי טוב אבל להפתעתי יצא מעולה.. טעים ולא מתפרק, ממש כמו בתמונה. תודה אורי.. נ.ב. עדיף פשוט להגיד לקרניבורים בסביבתכם שהקציצות טבעוניות מראש ואז לקוות שלא יבקשו לטעום בכל זאת… 😛
איזה כיף 🙂 תודה!
הכנתי בדיוק לפי ההוראות ויצא מעולה! בדיוק מושלם ליום שישי בצהריים.
איזה קציצות אליפות! ויתרתי על הפלפל החריף והוספתי קישוא מגורר ופטרוזיליה, ביתי בת ה-8 חודשים עפה עליהן עם קצת טחינה בצד ואני השתדלתי שלא לנשנש את כולן 😉
איזה כיף!
אורי שלום,
הכנתי את הלביבות ןהן יצאו מעולות! הידים טרפו אותן(לא נשאר כלום לאבא…)
הוספתי כוסברה והשמטתי את הגי'נג'ר.
תודה,
אילנה
נהדר! 🙂
מצוקת העגבניות הביאה אותנו להשתמש ב4 כפות עגבניות מרוסקות,הוספנו כוסברה ורוטב צ'ילי חריף(פעם הבאה נוסיף גם ג'ינג'ר..),עוד קצת שמן זית ו2 כפות קמח חומוס בשם הספקנות, שימנו נייר אפייה וליטפנו עם שמן מלמעלה. תודה על מתכון מעולה, גרף מחמאות גם מהקרניבורים 😉
מי היה מאמין שמהעיסה הנוזלית הזו יצאו לביבות כל כך קריספיות ויציבות!! מצויין! התיבול היה לי מועט מדי אז שדרגתי אבל המתכון. מעולה. תודה!!!
היי אורי, בןקר טוב.
אני רוצה להכין את הקציצות האלה אבל ברוטב עגבניות סטנדרטי מבושל.
זה ייצא טעים לדעתך?
ואם כן, קודם להכין את הקציצות בנפרד ואח"כ את הרוטב ובסוף לערבב?
כן צריך להכין את הרוטב ואת הקציצות בנפרד ולאחד אותם ממש עם ההגשה. אם יהיה בישול מלא הקציצות יתפרקו.
היי אורי
הקציצות יצאו טעימות מאוד! תודה על הטיפ לשים הרבה מלח לפני הטיגון כי בטיגון הטעמים דוהים. יש רק בעיה אחת- השתמשתי בעגבניה אחת וזה יצא נוזלי מידי אז ישר הוספתי פירורי לחם. אמרת שיש להוסיף כל פעם רבעי עגבניה ולבדוק אבל אני רציתי שירגישו את טעם העגבניה אז שמתי 1 שלמה. האמת שיכול להיות שזה נראה לי נוזלי מידי רק לפי העין. אף פעם לא הכנתי פנקייק אז אני לא יודעת איך זה אמור להראות. מצטרפת לאותה אחת שביקשה תמונה לשלב הזה.
תודה רבה על המתכון!
הרגע סיימתי להכין את הקציצות יצאו מצוינות! לאחר הרבה נסיונות כושלים עם קציצות (תמיד מתפרקות, במיוחד אלו שאני מנסה לאפות) סוף סוף יצאה עיסה כמו שצריך, קל לעבוד איתה, הופך את כל מלאכת ההכנה למהנה יותר והתוצאה מצוינת. אני אפיתי ולא טיגנתי ומצאתי שצריך מעט יותר זמן ממה שכתוב במתכון. המון תודה על מתכון נהדר!
איזה כיף 🙂
משקל העדשים זה לפני או אחרי ההשריה?
לפני
אכזבה 🙁
הכנתי בדיוק לפי המתכון
טחנתי בבלנדר
העיסה לא נראתה נוזלית,
ברגע ששמתי את הלביבות על המחבת נהיו מלא בועות בשמן והכל נהיה נוזלי, חבל שאי אפשר לשים פה תמונה
נהייתה מין חביתה ענקית שלא התבשלה גם אחרי 10 דקות
היי אלי, מוזר.. זה מתכון שרץ פה כבר המון זמן אז אני מנסה להבין מה השתבש. אולי הטחינה בבלנדר ולא במעבד מזון עשתה את התערובת נוזלית מדי?
תודה על המתכון!
לא האמנתי שיצאו קציצות, חשבתי שתצא עיסה נוזלית 🙂
אבל יצא וואו.
תודה רבה!!!
הצילו!!! אני נוטה לא לעקוב אחרי מתכונים וזה מה שיצא…
בישלתי עדשים כתומות וטחנתי אותן עם עגבניות ובצל ירוק, מלח הימלאיה ופלפל גרוס. עד כה הכל בסדר. אבל אז החלטתי בתור קמח להוסיף את הקמח של ה"חביתה הטבעונית" (שתוקפה פג לפני כחודש אבל הנחתי מהריח והמראה שהיא בסדר), והוספתי ממנו דיי הרבה בלי לטעום וקיבלתי טעם מר בטירוף… ניסיתי למסך את הטעם המר עם מיץ לימון, סוכר, סלק מבושל ומושרה בשמן וחומץ. עכשיו הטעם הרבה פחות מר אבל עדיין לא טעים בעליל. המרקם הוא של בלילה, כלומר קצת פחות סמיך מקציפה. אין לי בעיה אפילו לעשות מזה רוטב או כל שימוש אחר שיעלה על דעתכן. האם יש דרך להציל את הבלילה או שאזרוק אותה לפח? בינתיים שמתי אותה במקרר…
תודה לכל המייעצות 🙂
היי נורית, קצת קשה לי להבין מה קרה בדיוק כי המתכון הוא עם עדשים לא מבושלות ואם בישלת אותן הרי שזה משנה לחלוטין את המתכון.. בכל מקרה אני מניחה שבינתיים כבר החלטת מה לעשות איתה 🙂 חבל!
הי אורי, תודה על מתכון גאוני שנכנס כאורח קבוע למטבח שלנו!
שתי שאלות:
1. יעבוד לדעתך עם עדשים מונבטות? כלומר ההכנה איתן תוסיף ערך תזונתי במידה והמטגנים את העיסה וכו?
2. האם אפשר להכין את העיסה מראש ולשמור כמה שעות במקרר עד להכנה?
היי קרן, איזה כיף לשמוע 🙂
המתכון יעבוד עם עדשים מונבטות, שימי לב להנביט רק עד שהנבטוט מתחיל לצוץ ולא מתארך מאד, שאז הקטנית הופכת לירק והתערובת עלולה להתפרק.
בהחלט אפשר לשמור את העיסה במקרר וגם להקפיא.