אופות השתיים: עוגות של ילדות
לקראת שבועות, מתכון ראשון מתוך שני מתכוני עוגות נפלאים שהכנתי עם שקמה יעקובי המקסימה מהבלוג Tivoneat. הישארו בהאזנה לחלק ב'!
צילום: שקמה יעקובי
כששקמה כתבה לי שהיא רוצה שנשתף פעולה, מיד הסכמתי – גם כי שיתופי פעולה הם נהדרים, מעוררי יצירתיות טעימה וכיפיים במיוחד, וגם כי אני עוקבת אחריה ויודעת כמה היא קפדנית ומוכשרת, בדיוק כמו שאני אוהבת. מכיוון שהיא מתמחה באפייה הרבה יותר ממני, מיד הצעתי שנכין יחד עוגות לשבועות, אבל שיהיו מעניינות ולא שגרתיות. ניסיתי לחשוב על העוגות שהייתי נוהגת להכין או לאכול בחג הזה לפני ימי הטבעונות ועלו לי לראש שני זכרונות ברורים של עוגות של פעם, שמתחבאות בין דפים של ספרי בישול ישנים.
לא רבים יודעים שאת הקשר שלי עם המטבח התחלתי דווקא בעולם האפייה, אי שם בגיל 12. היתה לי תקופה שאפיתי נון סטופ, מספרי האפייה הישנים והקלאסיים שהיו אצל ההורים שלי במטבח. אחד הספרים שכיכב אצלנו היה הספר האלמותי "עוגות לכל עת" של נירה שויאר, שהייתי אופה ממנו המון. עד כדי כך שאמא שלי, ברבות הימים, הרגישה צורך לרכוש עבורי עותק חדש, שנים אחרי שכבר הפסקתי לאפות במטבח שלה ועברתי לבית משלי.
ברבות השנים, למרות לימודי קונדיטוריה מקצועיים, מצאתי את עצמי בעיקר מבשלת וכך קפצתי על המציאה – פוסט עם שקמה יחייב אותי לחזור לאפייה! החלטנו לשחזר יחד מתכון מתוך הספר המיתולוגי, בגרסה טבעונית כמובן, שאבא שלי נהג לאפות כשהייתי ילדה ואני הייתי טורפת בהנאה גרגרנית. למזלי שקמה זרמה עם הרעיון למרות שבכלל לא הכירה את הספר (נוותר לה, בכל זאת היא צעירה ממני בכמה שנים). את הבוקר פתחנו בקניות בשוק לוינסקי, ששקמה גרה ממש בסמוך לו, ועלינו אליה למטבח כדי לפצוח בניסיונות. התוצאה שהתקבלה לא פחות ממושלמת ואני ממליצה בחום לנסות בעצמכם, כל עוד יש תותים בסביבה.
בקרוב יעלה לאתר המתכון השני שהכנו – שהוא הכי פשוט להכנה ומרשים במיוחד, אל תחמיצו 🙂
עוד מתכונים מעולים לשבועות, ממש כאן
פאי תותים עם קרם משי
בהשראת הספר "עוגות לכל עת" של נירה שויאר
חומרים לתבנית פאי נשלפת בקוטר 20 ס"מ
לקלתית:
3/4 1 כוסות קמח לבן – חיטה או כוסמין
1/3 כוס מים
קורט מלח
1/3 כוס שמן קוקוס
לקרם:
200 גרם טופו משי
2 כפות מיץ לימון טרי
1 כפית תמצית וניל
לשכבת תותים טריים:
8 תותים גדולים, שטופים ופרוסים
למילוי תותים מבושלים:
כ-17 תותים גדולים, שטופים ושלמים
3/4 כוס מים
1/2 כוס סוכר חום בהיר
1 כף קמח טפיוקה או קורנפלור
+ מחממים תנור ל 180 מעלות
+ מכינים את הקלתית: מניחים את כל חומרי הבצק במיכל של מעבד מזון. מעבדים עד לקבלת בצק רך וחלק. משטחים את הבצק בתבנית בעזרת האצבעות, כך שיכסה בשכבה אחידה את התחתית והשוליים. דוקרים מעט במזלג ואופים בתנור 15-18 דקות או עד שהבצק אפוי לחלוטין ומזהיב מעט.
+ מכינים את מילוי התותים: מניחים את התותים השלמים בסיר בינוני ומוסיפים 1/2 כוס מים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה.
+ מערבבים היטב בקערה קטנה את הסוכר, הטפיוקה ו-1/4 כוס מים לקבלת תערובת חלקה. יוצקים באיטיות את התערובת לסיר עם התותים המבושלים תוך כדי בחישה וממשיכים לבשל מעל להבה נמוכה 2-3 דקות נוספות, עד שמתקבלת ריבה סמיכה ומבריקה. מסירים מהאש ומניחים להצטנן.
+ מכינים קרם משי: מערבלים את כל החומרים בעזרת בלנדר מוט לקרם חלק.
+ מרכיבים את הפאי: משטחים את הקרם על הקלתית האפויה בשכבה אחידה. מסדרים על הקרם את פרוסות התותים הטריים ועליהם יוצקים את הריבה עם התותים השלמים, כך שיכסו את כל שטח הפאי. מאחסנים במקרר למשך שעתיים לפחות לפני שפורסים ומגישים.
גם טופו רגיל יעבוד? אני לא מצליח למצוא פה טופו משי בשום בקום בצפון 🙂
אפשר לטחון טופו רגיל עם חלב סויה למרקם יותר רך, אני מאמינה שזה יעבוד. ואפשר להשתמש בגבינות סויה קנויות.
אורי ראשית תודה, אני מאוד נהנת מהספר שלך זאת הזדמנות נהדרת להודות לך. כל המתכונים ברורים/מובנים ונעימים להכנה. אודה לך באם תכתבי מידי פעם היכן ניתן להשיג את החומרים, שאת משתמשת בהם.
לצערי לא פעם שאני מבקשת בחנות שהצפיה שלי שיהיה להם מסתכים עלי כמו מאיפה אני נוחתת עליהם.
ולחג השבועות אני רוכשת את הספר החדש לעצמי מתנה – אם אין אני לי מי לי? 🙂
חג שבועות, חג מתן תורה, חג הקציר, חג לבן שמיח
היי זמירה, אני מנהלת את האתר בזמן שאורי בחופשה, אז אני אגיד לך תודה בשמה 🙂
ואם יש לך שאלה לגבי רכיב ספציפי, אני יכולה לנסות לעזור.
חג שמח גם לך!
היי, אפשר להשתמש בקרן קוקוס במקום שמן קוקוס ? כבר יש בבית 🙂
היי עדי, אני לא חושבת.. עדיף להשתמש בשמן צמחי רגיל לדעתי, מאמינה שזה יעבוד אבל לא ניסיתי.