קנלוני טבעוני: גלילי פסטה במילוי מנגולד ואגוזים
צרורות ענקיים של מנגולד שהגיעו מהחמות שלי שלחו אותי למטבח למלא קנלוני בפעם הראשונה בחיים. נחשו איך יצא
מתכונים לשבועות – אוסף מתכוני החג הטבעוניים שלי
"הימים חלפו לאט כמו שעון, עון, עון.
לא חיכה לה שום משיח באופק.
עד שיום אחד פגשה היא בחורון, רון, רון.
איטלקי שקצת הקפיץ לה את הדופק.
עזבה את סוניה ואת הדירה
עזבה משענת וחברה
עברה לגור עם טוני,
בישלה לו קנלוני,
הם חיו בסגנון מסור.
ויום אחד היא קמה,
ורק פיג'מה נשארה מהבחור."
(ציפי פרימו, גזוז. מילים: דני סנדרסון)
על אף שמדובר באחד הלהיטים שזימרתי ימי ילדותי המוקדמים, המפגש שלי עם קנלוני אמיתי חיכה הרבה מאד שנים, לרגע שבו חמותי תרעיף עלי צרורות ענקיים וטריים של מנגולד שלא יכלה להשאיר אצל הירקן. אני כמובן אימצתי אותם בשמחה בלי לדעת עדיין מה אעשה איתם, שזה הדבר שאני הכי אוהבת במטבח. להכניס אליו חומרי גלם ללא ייעוד מוגדר, שבאורח פלא ימצאו את דרך יצירתית להיכנס לצלחת. מומלץ לתרגל את העניין בכל פעם שאתם יוצאים לקניות, במיוחד של פירות וירקות.
אז איך מכינים את הקנלוני הזה? תכלס, זה התגלה כעניין ממש פשוט. מכינים מילוי ודוחסים אותו (בזהירות לא לשבור!) לתוך גלילי הפסטה היבשים (לא מבשלים אותם קודם, ממש כמו בלזניה). מכינים רוטב, בדרך כלל עגבניות, ויוצקים מעט ממנו על תחתית התבנית. עליו מניחים את גלילי הקנלוני הממולאים ומכסים אותם לגמרי ברוטב. כל הדבר המדהים הזה נכנס לתנור וזהו, עשיתם את זה. עכשיו תראו מה אני עשיתי.
קנלוני במילוי מנגולד, טופו ואגוזים
אם הצלחתם לשים יד על טופו משי או לפחות טופו רך, שיחקתם אותה. אבל גם אם לא, טופו מפורר היטב שסופח טעמים נהדרים מהשום והבצל שבמילוי, יעשה את העבודה. אם אין מנגולד, אפשר להחליף אותו בתרד ולוותר על הגבעולים ברוטב.
חומרים ל 15-20 גלילי קנלוני
1 חבילה (250 גרם) קנלוני יבש
למילוי:
1 צרור גדול מנגולד, מופרד לעלים ולגבעולים, קצוץ
1 חבילה (300 גרם) טופו, רצוי רך
1 בצל קצוצים
3 שיני שום קצוצות
1 כוס אגוזי מלך ו/או קשיו טבעיים, קצוצים
מלח ים, פלפל שחור גרוס
שמן זית
1 כף שמן קוקוס ללא ריח (לא חובה)
לרוטב:
1 קופסא גדולה (800 גרם) עגבניות מרוסקות
1 בצל קצוץ
1 כפית סוכר חום בהיר
1/3 כוס מים
1/4 צרור פטרוזיליה קצוצה
מלח ים, פלפל שחור גרוס
שמן זית
אם רוצים: פירורי לחם או פנקו, שמרי בירה
+ מכינים את המילוי: מחממים במחבת רחבה שמן זית ושמן קוקוס. מאדים את הבצל והשום כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מוסיפים את עלי המנגולד הקצוצים (ללא הגבעולים) וממשיכים לאדות 5 דקות נוספות.
+ שומרים בצד 3/4 כוס טופו מפורר ואת היתר מעבירים למחבת. מערבבים היטב וממשיכים לאדות 5 דקות נוספות.
+ מסירים את המחבת מהאש, מתבלים במלח ובפלפל, מוסיפים את האגוזים הקצוצים ומערבבים. מניחים להתקרר.
+ מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים את הבצל ואת גבעולי המנגולד הקצוצים כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, פטרוזיליה, סוכר, מלח ופלפל ואת המים, מערבבים ומביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים תיבול.
+ יוצקים מעט מהרוטב כך שיכסה את התחתית של תבנית פיירקס בשכבה דקה.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ ממלאים את הקנלוני: בעזרת האצבעות מכניסים את מילוי המנגולד לתוך הגלילים (בעדינות שלא יישברו) ודוחסים כך שיהיו מלאים לגמרי. מניחים על הרוטב שבתבנית.
+ יוצקים את שאר הרוטב על הקנלוני הממולאים כך שיכסה אותם לחלוטין. מפזרים למעלה את הטופו המפורר ששמרנו בצד. אפשר להוסיף שמרי בירה לטעם "גבינתי" ו/או פירורי לחם להוספת פריכות.
+ אופים בתנור במשך כ-30 דקות, עד שהקנלוני מוכנים והרוטב משחים מעט ומגישים.
נראה מהמם!
תודה על הרעיון.
יש לי שתי הצעות:
1. כדי לחזק יכולת ספיגה של טופו (זה הרגיל שנמכר בחנויות) מומלץ להקפיא אותו. אחרי ההקפאה (והפשרה במקרר כמובן)הטופו הופך ספוגי יותר ומקבל טוב יותר את הטעמים.
2. אם מתכננים את המנה מראש, אפשר את הטופו המפורר, עם הבצל, השום, שמן הזית והמלח, לאחסן בקופסה במקרר ביום לפני כמו במרינדה, כך יספוג הטופו את הטעמים.
תודה ערן!
נראה מהמם.
באיזה ירק עלים או בכלל לדעתך ניתן וטעים להמיר את המנגולד?
תרד יהיה השידוך המושלם 🙂
יש לך עוד רעיון?
תרד פחות הולך אצלנו
פטריות ובצל גם יעבדו טוב
תודה על התשובה.
איזו כמות של תרד לדעתך?
והאם שילוב בין מנגולד לתרד טעים?
צריך הרבה תרד כי הוא מתכווץ.. אפילו 2 קופסאות גדולות. לגבי השילוב, בטח למה לא 🙂
שאלה: האם יש מתכון מוכר לקנלוני ברוטב ירוק/לבן? משהו בסגנון של שמנת פסטו, רק טבעוני כמובן? תודה!
לא ניסיתי, אבל אני מניחה שאין בעיה להכין – אפשר באמת על בסיס רוטב פסטו בלבד ואפשר להוסיף שמנת סויה או קרם קשיו מדולל בשביל אפקט שמנתי 🙂
נשמע רעיון טוב! תודה רבה.
האם ילך טוב גם עם רוטב אלפרדו במקום רוטב העגבניות?
נניח עם שמנת לבישול של אלפרו ואגוז מוסקט?
לא רואה סיבה שלא!
הי 🙂
אני יודע שזה לא קשור לפוסט, אבל זה הפוסט הראשון שהופיע אז..
למה קראת לאתר דווקא טבעוניות נהנות ולא טבעונים נהנים או משהו כזה?..
סתם עניין אותי, תודה 😀
היי, שאלה מעולה 🙂 זה התחיל בתור בדיחה על "בלונדיניות נהנות יותר" והמשיך לזה שבדיעבד גיליתי שכשהטבעוניות נהנות יותר – גם הטבעונים נהנים! בקיצור, כולם מוזמנים 🙂
כתבת שמריך צרור מנגולד לכל המתכון. הכוונה היא לשם חצי ברוטב וחצי במילוי? קצת מבלבל
היי תמי, הכוונה היא למלא בעלים בלבד ואת הגבעולים הקצוצים להוסיף לרוטב.
אההה זה לא ממש היה ברור מהמתכון. בכל מקרה הכנתי ויצא ממש טעים. אגב גם כתוב ברכיבים פטרוזיליה אבל בדרך ההכנה לא כתוב "הוסף את הפטרוזיליה הקצוצה" לידיעתך 🙂
תודה!
תודה על המתכון, יצא מאוד טעים! במקום קנלוני לקחתי פסטה עבה .במילוי הוספתי גם תרד.
תודה על המתכון 🙂
אין לי כרגע מנוגלד, נראה לך זה ילך טוב עם עלי קייל? או שזה מר מידי?
קייל+ גבינת קשיו. ילך?
באמת קייל הוא גבולי.. אבל אולי לחלוט אותו קודם כמה דקות במים רותחים לריכוך והוצאת מרירות. ולהוסיף קצת סוכר גם לתבשיל עם הקשיו. יש מצב 🙂
אז הכנתי את המתכון,הכנסתי הכל לתנור ו… נותרתי עם פטרוזיליה קצוצה בצד 🙁
באיזה שלב הייתי אמור להשתמש בה? זה לא מופיע במתכון…
אויש איזו בושה! הפטרוזיליה נכנסת לרוטב. תודה על ההערה, אני אוסיף.
הי,
האם לדעתך ניתן להחליף את הקנלוני בדפי אורז ???
כן, אפשר. אני הייתי מרככת אותם מראש, מניחה 2-3 דפים אחד על השני, ממלאה ומגלגלת ואז אופה.
הי אורי מתכון מהמם! הכנתי בשבועות שעבר ולא זוכרת כמה תרד (בקג כי אני לא בארץ…) לשים
וגפ קראתי הרגע בתגובות שאמרת שגם בצל פטריות יילך טוב. מסכימה. באיזה כמות?
תודה רבה
היי, תרד צריך בכמות גדולה כי הוא מאד מתכווץ, הייתי משתמשת בקילו. לגבי פטריות אני מניחה שחצי קילו צריך להספיק, הייתי מערבת מכמה סוגים.
חיפשתי מה לעשות עם צרורות מנגולד עייפים והגעתי לפה – יצא פנטסטי!! במקום טופו השתמשנו בגבינת אגוזים הום-מייד (שקדים מושרים וטחונים עם מים) – בכל מקרה, נפלא! תודה 🙂
איזה כיף לשמוע, תודה!!
הי אורי,
צריך לכסות באפייה?
היי, לא, אבל כמובן ניתן. אם את מכסה, הסירי לקראת סיום להזהבה.
nמה אורך הקנולים?
סטנדרטי 🙂 קונים אותם מוכנים