ארזתי לבד
רק למקרה שיש אפילו מישהו אחד שעוד לא מכיר את חומר הגלם הפלאי הזה, הנה כמה דברים שאני אוהבת לעשות איתו במיוחד
הפעם הראשונה שעבדתי עם דפי אורז היתה אחרי המעבר לטבעונות. לא יודעת איך, לא יצא לי להתעסק איתם קודם וכנראה שרק עם פרוץ הרוח היצירתית החדשה במטבח שלי התפניתי לתור אחרי חומרי גלם מעניינים אחרים. הם כיכבו באחד הפוסטים הראשונים, ממולאים בפיג'ואדה צמחונית – תבשיל ברזילאי של שעועית שחורה ועגבניות. מהר מאד הפך המתכון הפשוט לאחד הלהיטים של הבלוג, שהיה לו גם ערך מוסף בהיותו נטול גלוטן וכשר לפסח (למי שאוכל אורז וקטניות). אין מה לומר, גם אני התאהבתי.
מאז כיכבו העלים המטריפים האלה בשלל מתכונים שהכנתי, בסדנאות ובמטבח הפרטי שלי וגם בפוסט אורח שהגיע היישר מסיאטל ולימד אותי את סוד העלים הכפולים. הייתי בטוחה שאין כבר מה לחדש, שכולם מכירים את הטריק של חומר הגלם הפלאי הזה. אלא שלאחרונה, במהלך ביקור באולפן של "העולם הבוקר" בערוץ 2, גיליתי שממש לא כולם מכירים את העלים האלה. הבאתי לאולפן כמה מטעמים שהכנתי ודווקא העלים המגולגלים היו המנה הפשוטה והקלילה ביותר, שזכתה להכי הרבה תשואות (כולל מאברי גלעד, שפשוט יצא מריכוז ולא נרגע עד שארזתי לו את מה שנשאר הביתה). זה היה בשבילי סימן שיש מקום לדבר עליהם עוד קצת, כדי שכולם יוכלו ליהנות מהרולים המופלאים האלה.
אז מה הסיפור בעצם? דפי אורז שימשו במקור בעיקר במטבח האסייתי, אבל היום ניתן להשיג אותם כמעט בכל מרכול ולא רק בחנויות המתמחות במוצרים מן המזרח. הם עשויים מאורז ומים, לעיתים בתוספת מלח ועמילן טפיוקה וכאמור, הם נטולי גלוטן. הם מגיעים בכמה צורות וגדלים – יש עיגולים גדולים וקטנים ולאחרונה הצטרפו אליהם דפים מרובעים, ואלה המועדפים עלי כי הם הכי נוחים לגלגול מדויק של רולים אחידים יפהפיים. הדפים ארוזים בניילון והם קשיחים לגמרי למגע – אם תנסו לגלגל אותם הם פשוט יתפצחו לשברים. אבל הטבלה קצרה בקערת מים (יש שאומרים רותחים ויש שאומרים קרים, אני מטבילה אותם במים חמימים) מרככת אותם מיד. מטבילים אותם אחד אחד כדי שלא יידבקו ומוציאים מהמים אחרי כמה שניות כשהם מתרככים, אבל לא הופכים לסמרטוטיים. אפשר להניח על קרש חיתוך או על מגבת יבשה. מניחים מילוי בחלק התחתון, מקפלים את הקצה התחתון ושני הצדדים פנימה ומגלגלים לרול מושלם ומרשים. כמה פשוט – ככה האורחים מתלהבים.
במה ממלאים אותם? אפשר להכין פרש רולס ולמלא אותם בירקות טריים ואפשר למלא בתערובות חמות מבושלות. אפשר לאכול אותם מיד ככה ואפשר לאדות בסלסלה, לטגן ואפילו להבריש בשמן זית או רוטב צ'ילי מתוק ולצרוב קצת בתנור. מגרש המשחקים כולו שלכם. אם רוצים אפשר גם לחצות או לפרוסות לפרוסות בעדינות ולקבל לוק מרהיב של "סושי דפי אורז".
דפי אורז במילוי תבשיל עדשים הודי
אדוני הטעם הם אתם – שחקו עם הכמויות והטעמים, ותרו כליל על האפייה בתנור, הוסיפו מיץ לימון וקליפת לימון מגורדת – אני רק אומרת 🙂
חומרים ל 15-20 רולים
כ-300 גרם עדשים כתומות מבושלות עד לריכוך מלא
2-3 שיני שום כתושות
1 כפית ג'ינג'ר טרי כתוש
1/2 פלפל צ'ילי מנוקה מגרעינים, קצוץ
1 כפית זרעי כמון
1 כפית זרעי כוסברה
כורכום, קינמון, הל טחון
מלח גס (רצוי מלח ים), פלפל שחור גרוס טרי
1/2 צרור קטן כוסברה קצוצה
שמן זית
15-20 דפי אורז
חופן עלי כוסברה טריים (אפשר גם נענע למי שאוהב)
מעט שמן זית, להברשה
+ כותשים את זרעי הכוסברה וזרעי הכמון במכתש ועלי.
+ מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים שום, ג'ינג'ר, צ'ילי, זרעי כמון וזרעי כוסברה תוך כדי ערבוב בכף עץ 1-2 דקות, עד שהם מעלים ניחוח (נזהרים שלא ייחרכו).
+ מוסיפים את העדשים המבושלות ומתבלים בכורכום, מעט קינמון, הל, מלח ופלפל. מערבבים היטב כדקה נוספת, טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הכוסברה הטרייה, מערבבים ומסירים מהאש.
+ משרים עלה אורז בקערת מים חמימים למשך מספר שניות, עד שהוא מתרכך (אבל לא סמרטוטי) ומניחים על משטח עבודה. מניחים כף גדושה של תבשיל העדשים בשליש התחתון של העלה ועליה מניחים כמה עלי כוסברה טריים (אפשר גם גבעול כוסברה שלם). מקפלים את הפאה התחתונה כלפי מעלה, מקפלים פנימה את הצד הימני והשמאלי של העלה ומגלגלים לרול. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. חוזרים על הפעולה עד שהמילוי נגמר.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מברישים את העלים במעט שמן זית ומכניסים לתנור ל 5-10 דקות, עד שהחלק העליון של הרולים מתקשה ומשחים מעט. מגישים שלם, חצוי או פרוס (כמו סושי).
פרש רולס אבוקדו
אברי גלעד נטרף עליהם ובצדק – מה כבר יכול להיות רע באבוקדו טרי? עכשיו העונה, עופו על זה.
חומרים ל 15-20 רולים
15-20 דפי אורז
6 אבוקדו בשלים ומוצקים, מקולפים וחתוכים לרצועות
5-6 בצלים ירוקים קצוצים
מיץ מלימון אחד
מלח ים
שמן זית
גיוונים אפשריים: עלי נענע טריים, ענפי אספרגוס חלוטים, פלפל חריף טרי, כוסברה טריה קצוצה וכד'.
+ מניחים את רצועות האבוקדו בקערה, מוסיפים את הבצל הירוק הקצוץ ומתבלים במיץ לימון, שמן זית ומלח ים. טועמים ומתקנים תיבול.
+ משרים עלה אורז בקערת מים חמימים למשך מספר שניות, עד שהוא מתרכך (אבל לא סמרטוטי) ומניחים על משטח עבודה. מניחים כף של רצועות אבוקדו בשליש התחתון של העלה (אפשר בשלב הזה להוסיף חצי ענף אספרגוס או נענע טריה). מקפלים את הפאה התחתונה כלפי מעלה, מקפלים פנימה את הצד הימני והשמאלי של העלה ומגלגלים לרול. מניחים בצלחת הגשה. חוזרים על הפעולה עד שהמילוי נגמר, מברישים במעט שמן זית ומגישים מיד.
תגיות: עלי אורז, דפי אורז, שעועית שחורה, אורי שביט, עדשים כתומות, אברי גלעד, רולים, רול טבעוני, אבוקדו
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אצלני הטף אוהב רק "פרש רולז" ובימים משקיעניים במיוחד אני קמה בבוקר מוקדם מהרגיל ומכינה להם כאלה לביה"ס. אנסה את אלו עם העדשים הכתומות לארוחת הצהריים היום (בלי לאפות)
תודה על הרעיונות, פרש רולס אבוקדו נראה מפתה במיוחד..
גם לי יש וריאציה לדפי אורז ממולאים-
http://bento-na.com/%D7%93%D7%A4%D7%99-%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%96-%D7%9E%D7%9E%D7%95%D7%9C%D7%90%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%A7%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%97%D7%A8%D7%93%D7%9C/
אנחנו מוסיפות לפרש רולס (מעבר לכרוב, גזר וכל הרגילים..) חופן רצועות דקות, גזורות במספריים, של אצת נורי לסושי.
ניסיתי בשבת בשביל חברה שהפכה טבעונית
קניתי את דפי האורז די מזמן וסופסוף עשיתי בהם שימוש
יצא מעולה!
תודה רבה
המילוי של העדשים הכתומים יצא מעולה!!!
אבל על אף שאפיתי את הרולים, היה צריך ללעוס הרבה את העלה והתחושה היתה שיש ממש הרבה ממנו ושהוא לא ממש לעיס.
האם הייתי צריכה להשתמש בעלה קטן? (השתמשתי בגדולים)
היי הדס, שמחה שיצא טעים 🙂
מה שאת מתארת יכול לנבוע מכך שהעלים היו רטובים מדי בזמן הגלגול – בפעם הבאה נסי אולי להוציא אותם למגבת יבשה ונקיה ואז לגלגל. ועוד משהו, נשמע לי ששמת מעט מדי מלית על עלה גדול – את צריכה להחליט על היחס בין המלית לעלה, שלא יתפוצץ מצד אחד ושלא ירגיש שיש המון עטיפה ומעט תוכן מצד שני 😆
אורי, האם תוכלי לומר איזו פירמה של דפי אורז את קונה? עשיתי אותם עם אבוקדו והמרקם של העלים, שקשה לנגוס מהם…עשה לי בבבעעה – ממש לא אהבתי
היי אפרת, אני משתמשת לרוב ב taste of asia אבל גם הסוג השני בסדר גמור. המרקם שלהם קצת צמיגי, אבל אולי לא השרית מספיק? כי הם מאד מתרככים. עוד אני ממליצה להבריש בשמן זית או שמן שומשום.
תודה על המתכונים~ 🙂
אני מתכוונת להכין את המלית עם העדשים, ורציתי לדעת איזה רוטב מתאים לזה? האם חייבים לאכול מייד או שאפשר לשמור במקרר?
אני לא הכנתי עבורם רוטב אבל אפשר לעשות – לימון, שמן זית, צ'ילי והרבה כוסברה או בכלל מין צ'אטני חריף של עגבניות (כמו ריבה)
אפשר לשמור במקרר ולהכניס לתנור לפני ההגשה.