פותחים אביב טבעוני: תבשיל אורז ירוק ויווני
הוא דומה לריזוטו, טעים בשיגעון ועושה חשק להצטייד בכל העלים הירוקים שנמצאים עכשיו בשיאם. גרסה קצת אחרת לספאנקוריזו הבלקני
כשאני שומעת בשלנים מוכשרים מספרים על מסורת הבישול המשפחתית שלהם, ממנה ינקו את הידע הקולינארי, חוש הטעם המפותח והמתכונים הסודיים של סבתא, משהו בי קצת מתכווץ. ככה זה כשאת בת לשני בשלנים מאלתרים (עולם קסום בפני עצמו, כן), שלא ממש נשענו על מטבח מסורתי כזה או אחר, אלא יותר על אינטואיציה וכמה ספרי בישול מעניינים. שמות אקזוטיים, תבלינים סודיים וארוחות שמתגעגעים אליהן עם דוק בעיניים, גורמים לי לפעמים קצת להצטער שסבתא שלי הגיעה לארץ דווקא מאנגליה, עם מסורת קולינארית שכללה בעיקר תה קפדני של אחר הצהריים לצד טוסט. אולי זאת הסיבה, שכאשר עורכים לי היכרות מקרוב עם מאכלים קלאסיים כאלה שעוברים מדור לדור, אני ממהרת לאמץ אותם אל ליבי.
כך קרה גם עם האזרח החדש במטבח שלי – תבשיל יווני-בלקני בשם ספאנקוריזו (אם אני מבינה נכון, המשמעות היא "תרד עם אורז"), שהכירה לי החברה והקולגה המוכשרת שי לי ליפא. מדובר במתכון קסום ממש – מכינים אותו מאורז ארבוריו, הוא מתבשל במי עגבניות מרוסקות וסופג לתוכו שפע של עלי תרד רעננים, חמיצות לימונית ושמיר. מעבר לחיבור הטעמים המושלם, המרקם שמתקבל בתום הבישול הוא ממש כשל ריזוטו, רק בלי המטלה המעיקה של בחישה בלתי פוסקת. שווה, לא?
מיד אחרי שטעמתי את הספאנקוריזו של שי לי כשביקרתי על סט הצילומים שלה ושל אורלי פלאי-ברונשטיין, היה לי ברור שאכין אותו גם במטבח שלי. אך אבוי, כשהלכתי להצטייד בתרד טורקי, קרצו אלי שלל עלים ירוקים נפלאים וטריים נוספים, כך שלא היתה ברירה אלא לקחת אותם איתי הביתה ולצרף למתכון. את הארבוריו, בשביל התזונה והטעם האגוזי, החלפתי באורז עגול מלא (אחד המוצלחים! גם למי שלא מת על אורז מלא אני ממש ממליצה לנסות) וכדי לתת טאץ' פריך, עיטרתי את המנה בפירורי לחם מתובלים. נכון, המתכון שהתקבל קצת חוטא למסורת של הסבתא שאף פעם לא היתה לי, אבל היי – זה יוצא ממש טעים.
סדנאות בישול טבעוניות – ההרשמה בעיצומה
ספאנקוריזו של אורז מלא, ירוקים ועגבניות
האביב מביא אלינו שפע של ירוקים – שחקו עם מה שאתם אוהבים! ואם הנחתם יד על שום ירוק, צרפו גם את הגבעולים שלו לחגיגה.
חומרים ל- 6-8 מנות
2 כוסות (400 גרם) אורז עגול מלא
400 גרם עלי תרד (או צרור תרד טורקי) שטופים היטב
צרור קטן של קייל, קצוץ גס
צרור קטן של באק צ'וי או מנגולד, קצוץ גס
2 גבעולי סלרי, קצוצים עם העלים
1 כרישה (או בצל לבן), פרוסה דק
4 שיני שום, פרוסות
מיץ מ-1/2 לימון
200 גרם טופו מגורד (לא חובה)
400 גרם (קופסא קטנה) עגבניות מרוסקות
2 כוסות מים רותחים
1/2 כפית סוכר חום בהיר
מלח אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
להגשה:
1 כוס פירורי לחם מלאים
חופן טימין טרי
1 שן שום
1 כף שמרי בירה
3 כפות שמן זית
מעט מלח אטלנטי
לעיטור:
חופן נענע קצוצה
קליפה מגורדת מלימון אחד
+ מחממים שמן זית בסיר רחב ומאדים בו את הכרישה והשום במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט ומעלים ניחוח. מוסיפים את התרד, הקייל, הבאק צ'וי והסלרי, מערבבים וממשיכים לאדות 5 דקות נוספות. אם רוצים לשלב טופו – זה הרגע להוסיף אותו לסיר.
+ מוסיפים את האורז לסיר ומערבבים היטב. מוסיפים מיץ לימון, מערבבים ומאדים יחד עוד דקותיים.
+ מוסיפים עגבניות מרוסקות, מים, מלח, פלפל וסוכר ומביאים לרתיחה. טועמים את הרוטב ואם צריך מתקנים תיבול.
+ מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-40 דקות עד שהאורז רך והנוזלים נספגים. מכבים את האש ומניחים למשך 5 דקות נוספות במכסה סגור.
+ בינתיים מכינים פירורי לחם מתובלים: מניחים את כל החומרים במיכל של מעבד מזון ומעבדים לתערובת פירורית אחידה. מלהיטים מחבת יבשה וקולים עליה את פירורי הלחם. שומרים בצד.
+ מניחים את תבשיל האורז על צלחות הגשה, מפזרים פירורי לחם מתובלים, נענע קצוצה וקליפת לימון מגורדת ומגישים.
רוצים חולצה של טבעוניות נהנות יותר? כאן מזמינים
תגיות: אורי שביט, מנגולד, אביב, פסח, קייל, בק צ'וי, שי לי ליפא, אורז, תרד, ריזוטו
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, אורז
היי:)
המתכון נשמע מעולה! שתי שאלות:
1. אם אני רוצה להשתמש באורז עגול רגיל ולא מלא, יש איזשהו שוני מבחינת כמות הנוזלים או משך זמן הבישול?
2. אני רוצה להפוך את המנה לכשרה לפסח, אבל הרעיון של הפירורי לחם נשמע טוב, יש לדעתך תחליף טוב כשלפ לפירורי הלחם? חשבתי על קמח מצה טחון גס אבל אני לא בטוחה שזה יעבוד טוב…
תודה!
כן – אורז עגול רגיל זקוק לזמן בישול קצר יותר (בערך חצי) ולמעט פחות נוזלים. הייתי מפחיתה קצת, מקסימום יהיה קצת יותר רוטב, זה לא מזיק.
קמח מצה אולי יכול לעבוד אם תטחני אותו דק עם התבלינים ותקלי כמו שהצעתי. עוד אופציה זה לטחון נאצ'וס 🙂 מקמח תירס. או לחפש קורנפלקס כשר לפסח ולא ממותק ואותו לטחון.
תודה רבה! הנאצ'וס נשמע מעניין…:-)
לפסח הבא – נראה לי שממש יתאימו פה שקדים פרוסים שנקלו לדקה במחבת במקום פירורי הלחם.
רעיון מעולה!
היי אורי,
שאלה נוספת:)
הכנתי את האורז והוא יצא טעים מאוד אבל אחרי שעה כשהתקרר הכל ממש נדבק וכל הנוזלים נספגו. בערב כשאני מחממת אותו, להוסיף עוד מים לדעתך? מה הדרך הכי טובה לחמם אותו בלי שיהפוך לעיסה דביקה אחת גדולה?
תודה!
היי, כן הייתי מוסיפה מים וקצת לימון ומחממת בסיר/מחבת, הגיוני שייצא קצת דביק כי זה מין ריזוטו כזה, אבל לא אמור לצאת ממש גוש..
אוקיי, תודה!
הכנתי והיה מאוד טעים, לא הוספתי את פירורי הלחם, הזכיר לי את האורז שאמא שלי ז"ל הייתה מכינה , רק עם תרד.