יום כתום: מתכונים עם בטטה
היו לי 2 קילו בטטה ושבת אחת. האתגר שהצבתי לעצמי: מבחן הניוקי והפשטידה
האתגרים הכי קשים הם אלה שאנחנו מציבים לעצמנו. אחרת קצת קשה להסביר את השבת האחרונה, שעברה עלי בהכנה כמעט בו זמנית של ניוקי ושל פשטידה, רק בגלל שהסתכלתי על הבטטות שבארגז הירקות. הן היו רבות ואני מעטה, הן הסתכלו עלי בחזרה ואני ידעתי שלא יעבור הרבה זמן עד שהן יתחילו לצמח תלתלים ולהתרכך במקומות הלגמרי לא נכונים. אבל אני, במקום להסתפק בפירה או פרוסות צלויות בתנור, הייתי חייבת ללכת על זה כל הדרך.
עבר לא מעט זמן מאז שהכנתי ניוקי בעצמי, אבל אני זוכרת היטב את הניוקי שהכין השף המוכשר יוסי שטרית באחת הסדנאות המשותפות שלנו – כמה פשוט היה לו לוותר על חלמון הביצה הבודד, לוותר ולא להחליף. "חשבתי מה זה כבר חלמון אחד על קילו תפוחי אדמה", יוסי אמר ואני זכרתי. עוד הוא אמר שאת המרקם האוורירי נשיג על ידי ייבוש מקסימלי של תפוחי האדמה, ובעוד מקום שמעתי שצריך להיזהר מתוספת קמח מיותר, שיהפכו את התוצאה למשהו שפחות מזכיר ניוקי ויותר אבנים קטנות.
אחרי שקילו אחד של בטטות אופסן בתנור לטובת הייבוש והניוקי, הקילו השני עבר לבישול לקראת הכנת פשטידה. שמעו, אני לא אשת פשטידות וכנראה שכבר לא אהיה – לא חיבבתי את ההכנה שלהן עוד לפני הטבעונות (האמת, כנראה גם לא עפתי על האכילה שלהן) והפרידה מהשמנת והביצים לא השאירה אותי עם געגועים עזים למאפה הניחוחי. אבל אני מודה שכאשר התפשט בבית ריח האפייה המתקתק של הבטטות, שעורבבו עם פרחי כרובית קטנים ובצל והתמזגו להם יחד בתבנית – קצת התרגשתי. אז הנה, הכנתי גם סוג של פשטידה טבעונית – בטח יש טובות ומקצועיות ממנה, אבל בני הבית שלי מאד נהנו ממנה, אני בטוחה שהיא תשמח גם אתכם.
ניוקי בטטה
גרסה כתומה, מתוקה ומזינה של ניוקי, בשילוב קמח חיטה מלאה ונגיעת טחינה, למרקם מושלם. מוזמנים לעוף עם התיבול גם לכיוון האסייתי – הרבה ג'ינג'ר בניוקי וקצת קוקוס ברוטב ויש לכם גרסה חדשה.
חומרים ל 4-6 מנות
לניוקי:
כ-1 ק"ג בטטות, רחוצות היטב על קליפתן
כ-2 כוסות (250 גרם) קמח חיטה מלאה
1-2 כפות טחינה גולמית
1 כפית הל טחון
חופן עלי טימין טריים (לא חובה)
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
לזיגוג:
5 עלי מרווה טריים
1 שן שום כתושה
2 כפות שמן זית
1 כף שמן קוקוס
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
+ מחממים תנור לחום גבוה (לפחות 250 מעלות) וצולים את הבטטות בשלמותן במשך כחצי שעה, עד שהן מאד רכות. מוציאים ומניחים להצטנן מעט.
+ מחלצים את בשר הבטטות מהקליפה לקערה גדולה. מוסיפים כמחצית מכמות הקמח ואת הטחינה ומתבלים בהל, מלח ופלפל. מערבבים היטב רק עד שהתערובת אחידה. ממשיכים להוסיף את הקמח בהדרגה ולערבב מעט, רק עד שמתקבלת תערובת אחידה ועדיין דביקה (כן, ממש נדבקת לידיים).
+ מכינים סיר עם מים רותחים ומומלחים לבישול הניוקי.
+ מקמחים היטב משטח עבודה ואת הידיים ומחלצים מהקערה "כדור" בצק. מצפים אותו במעט קמח עד שיהיה נוח לאחיזה ולא יידבק ויוצקים ממנו גליל ארוך, בעובי כ-1 ס"מ. חותכים את הגליל למקטעים באורך כ-2 ס"מ בעזרת סכין חדה ומקומחת או קלף פלסטיק.
+ מעבירים את פיסות הבצק אל המים הרותחים וממתינים 3-4 דקות, עד שהניוקי צפים למעלה. מוציאים לצלחת וממשיכים כך עם יתר הבצק. לא כדאי לבשל כמות גדולה של ניוקי יחד, כדי לא להוריד את טמפרטורת המים בבת אחת.
+ מניחים במחבת גדולה וקרה את השמנים, עלי המרווה והשום ומחממים מעל להבה בינונית (נזהרים שהשום לא ייחרך). מעבירים את הניוקי המבושלים למחבת ומנענעים קלות עד שכל הכופתאות מצופות בשמן. מתבלים במלח ובפלפל ומגישים.
פשטידת בטטה, כרובית ובצל
לא יודעת מה איתכם, אני מוכנה לאכול את התחתית של הפשטידה הזאת עד אחרון ימי. אבל כדי שלא ישעמם הוספתי מעליה שכבה של בטטה עם כרובית. את נוזל הקוקוס אפשר להחליף ב"חלב" אחר לטעמכם ויש שנשבעים שכדאי להוסיף טחינה לתחושת הקרמיות, אנחנו הסתדרנו בלעדיה.
חומרים לתבנית מלבנית 20X30
כ-1 ק"ג בטטה, חתוכה לקוביות
1 ראש כרובית בינוני, מפורק לפרחים קטנים
4 בצלים סגולים, חצויים ופרוסים לרצועות
4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
3/4 כוס חלב קוקוס או חלב צמחי אחר
1/2 כוס + 2 כפות קמח חיטה מלאה
2 כפות שמן זית
2 כפות שמן קוקוס
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
+ מבשלים בנפרד את הבטטה והכרובית במים רותחים ומומלחים מעט, עד לריכוך. מסננים ומשהים במסננת כחצי שעה כדי להיפטר מנוזלים עודפים.
+ מחממים במחבת רחבה את שמן הזית עם כף אחת של שמן קוקוס. מאדים את רצועות הבצל הסגול במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ונעשים שקופים. מוסיפים 2 כפות קמח וממשיכים לערבב ולטגן את הבצל 5-10 דקות נוספות, להשחמה קלה.
+ משמנים את התבנית במעט שמן זית ומשטחים את הבצל המטוגן על פני התחתית.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מניחים את קוביות הבטטה המבושלות בקערה גדולה. מועכים ומערבבים לקבלת מחית גסה. מוסיפים פרחי כרובית מבושלים, בצל ירוק קצוץ, חלב קוקוס, כף שמן קוקוס ו-1/2 כוס קמח. מתבלים בנדיבות במלח ובפלפל ומערבבים היטב, עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה.
+ משטחים את תערובת הבטטה על גבי הבצל שבתבנית ואופים כ-40 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומשחימה מעט. מוציאים ומניחים להצטנן ולהייצב בטמפרטורת החדר.
תגיות: פשטידה, בטטה, ניוקי, אורי שביט, כרובית, מתכון לניוקי
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
תודה על המתכונים הנפלאים, אני נהנית להכין ולאכול! בקשה קטנה – במתכונים של אפייה, אם אפשר להוסיף את גודל התבנית שבה אופים את המאפה, כדי שנדע מראש במה מדובר, פחות או יותר..
תודה רבה, והמשך פורה! 🙂
היי רחל, תודה על המילים הטובות 🙂 גודל התבנית מצויין במתכון מעל רשימת המרכיבים. יום מקסים!
הניוקי יצא מעולה, ממש תאווה לחיך! ממליצים בחום!
תודה! נראה מעולה!
נראה לך שאפשר להחליף את קמח החיטה בקמחים אחרים?
להערכתי כן, בעיקר בפשטידה, אבל תלוי איזה קמח כמובן.. לא ניסיתי לעשות ניוקי מקמח אורז למשל, אבל אני מניחה שניתן.
גם אני מצטרפת לשאלה לגבי קמח ללא גלוטן. עשיתי ניוקי מתפוחי אדמה בתוספת קמח תפוחי אדמה, אבל שם יש יותר עמילן מאשר בבטטות. אנסה גם את המתכון שלך עם קמח תפוחי אדמה או טיפה קמח חומוס.
ועוד משהו: אני צולה (זאת לא המילה המתאימה אבל אין לי אחרת) תפוחי אדמה, בטטות, סלק, חצילים וקישואים בסיר חרס ללא מים. מאד מתאים לניוקי ובכלל טעים מאוד.
שלום ענת,
האם כבר עשית את הפשטידת בטטה עם קמח תחליפי לקמח רגיל?
תודה נאוה
אפשר להחליף את הקמח בפשטידה לקמח כוסמין מלא באותו מינון? או לחילופים קמח חיטה לבן רגיל?
היי, כן אין בעיה להחליף קמחים.
תודה רבה על התגובה! כשעירבבתי את הבצל עם שתי כפות הקמח (כוסמין מלא) חלק ממנו נשאר בגושים. האם זה בסדר ככה? או האם יש דרך להימנע? לא טעמתי מהפשטידה כי היא נשלחה לחברים.
איך היו התגובות? 🙂 אם זה בעייתי, הייתי קודם כל מערבבת את הקמח עם חלב הקוקס בנפרד, ואחר כך מוסיפה לתערובת.
לגבי ניוקי ופשטידה, טפשר להחליף בקמח כוסמין לבן?תודה
כן, יתכן שהכמויות ישתנו מעט, תרגישי את הבצק.
נראה מדהים!!
תודה רבה:)
אפשר להחליף את השמן קוקוס בשמן קנולה/זית? יש לי גם נוזל קוקוס אם זה קריטי לטעם.. מה את ממליצה?
אפשר, כדאי להוסיף פחות או לוותר בכלל, שמן הקוקוס נועד לקרמיות ולהתמצקות אחרי הקירור, לא לטעם 🙂
היי , אפשר להשים חלב סויה במקום? תודה מראש;)
בהחלט 🙂
יש לי גם ממרח קשיו ובזיליקום שהכנתי הבוקר. זה יכול להתחבר לניוקי איכשהו?
תודה רבה! 😛
היי אורי,
בשביל הניוקי, אפיתי 5-6 דלעות ערמונים. וכבר רוקנתי אותן והכל. כמה נראה לך שזה אמור להיות מבחינת כמויות? כאילו, כמה קמח וטחינה נראה לך יתאים לכמות שלי….?
תודה!
קשה לומר בלי לדעת מה הכמות, הייתי שוקלת (או אם את יודעת כמה הדלעות שקלו, למרות שאחרי שרוקנת המשקל יהיה נמוך בהרבה.
אין לי משקל… 😕
בכל מקרה, בסוף עשיתי כמות של בערך כוס וחצי דלעות על בערך כוס קמח מלא.
תיבלתי עם הל (ממש אהבתי את הרעיון!) והקפצתי בשמן זית, ערמונים קצוצים, פורצ'יני מיובשות שהושרו במים ובזיליקום טרי. יצא מ-ע-ו-ל-ה!
הולכת להכין עכשיו שוב, הפעם עם מרווה במקום בזיליקום 😉
נשמע מעולה!
תודה על המתכון. אני מאוד מתגעגעת לפשטידות ולכן מיד קניתי מצרכים והכנתי.
אני השתמשתי במקום בשמן הקוקוס בתחליף ביצה אחר ויצא גם טוב.
קיבלתי המלצה מחברה להכין מזרעי פשתן, אבל לא לטחון אלא לבשל אותם ואז משתחרר מהקליפה חומר דמוי חלבון. ניסיתי גם בעוגה, וזה מחליף ביצה בצורה הכי טובה שראיתי עד כה. ממליצה לנסות. אני משתפת את הלינק למאמר:
http://www.veganbaking.net/egg-replacers/198-flax-seed-egg-replacer#.UgMXENKsioD
תגיעו לחלק של הג'ל.
אני מזהירה מראש שזה דורש עבודה, אבל התוצאה פשוט הדהימה אותי.
כמו כן ניתן להכין מראש כמות לשמור במקרר או להקפיא.
מתאים לעוגות , למאפים, לא בדקתי עדיין לגבי חביתות… 😉
היי אורי!
אחלה אתר וישר כח! בזכותך יש לי מה להכין לבעלי 🙂
שאלה לגבי המתכון האם חייב להוסיף הל או שאפשר להחליף במשהו אחר?
תודה רבה וחג שמח!
איילת
היי, תודה 🙂
הייתי פשוט מוותרת על ההל
הכנתי כבר מספר פעמים !! הפעם עם ברוקולי חלוט במקום הכרובית
תחתית הבצל מושלמת להמון פשטידות !
תודה!
היי, יש לך רעיון במה אפשר להחליף את הכרובית?
תודה
אין לכרובית בדיוק מקבילה, אולי ברוקולי או ירק אחר שהוא נגיס ובעל נפח. או לנסות מתכון אחר 🙂
אם אחליף את הבטטה בתפ"א מה יקרה(אין לי בטטה🙁)
תודה,טלי
את מדברת על הניוקי או הפשטידה? את הניוקי אין בעיה אבל מן הסתם הכמויות ישתנו. לגבי הפשטידה – פחות ממליצה.
היי אורי!
נראה מעולה! אני מתכננת להכין את הניוקי הזה לשבועות ורציתי לדעת אם אפשר להקפיא חלק מהבצק לפי הבישול במים? אני מתכוונת להכין היום את הבצק ורק ביום שלישי להפשיר אותו ואז לבשל אותו במים + רוטב לאחר מכן. ניתן להקפיא ואז להפשיר ולבשל? או שיהרס?
תודה רבה וחג שמח 🙂
נראה לי שהקפאה לא תיטיב עם הבצק..
הפשטידה פשוט מעולה!!! היה קשה להפסיק לאכול ממנה. תודה רבה!
תודה רבה, הכנתי היום את הפשטידה והיא יצאה מעולה 😆
נדלקתי גם על המתכון של הניוקי אבל הטוסטר אובן שלי מגיע עד 230 מעלות בלבד (נטולת תנור לצערי), חושבת שיעבוד?
כן, אין לי ספק שיעבוד! כיף שיצא מוצלח 🙂
בקשר לפשטידה- החלב קוקוס הכוונה של אלפרו? הדליל של 20 קלוריות ל100 גרם?
ואפשר במקום למעוך ולערבב פשוט לשים הכל בבלנדר לעיסה אחידה?
הכוונה לחלב קוקוס בקופסת שימורים, לא של אלפרו. בלנדר יתן מרקם לדעתי רך מדי..
האם אפשר לוותר על תחתית הבצל (בגלל ילדים שלא אוהבים בצל)?
כן למרות שחבל 🙂
היי,
תודה רבה על המתכון!
אני מעוניינת להכין את הפשטידה אבל עם בצל, ברוקולי ובטטה.
נתקעתי בלי חלב קוקוס בבית או כל חלב אחר לצורך העניין…
מה אוכל להוסיף במקום?
תודה!
היי, אני חוששת שזה לא יעבוד בלי נוזל סמיך כל שהוא.. לא בטוחה שמים יהיו מספיקים אבל אפשר לנסות לשים פחות ולקוות שיתייצב.
היי,
הכרובית אמורה להגיע למצב שהיא ממש נהיית מעוכה וכחלק מהעיסה?
לטעמי לא, עדיף לבשל אותה עד שהיא רכה אבל עדיין יציבה ונגיסה. למרות שלא נורא אם היא נטמעת בעיסה.
הי,
מהי הדרך הטובה ביותר לשמור על טעם ומרקם הפשטידה? (אופה ביום חמישי, עם כוונה להגיש בשבת). האם להקפיא? האם במקרר? כיצד כדאי לחמם בהגשה?
סליחה.. נעלמה לי ההודעה! אני הייתי שומרת במקרר ומחממת בתנור. מה עשית בסוף?
היי, אם אין לי עלי מרווה, במה אפשר להחליף? בשביל הרוטב לניוקי?
קצת קשה למצוא תחליף אבל הייתי מנסה אורגנו או זעתר טריים. אופציה אחרת היא לתבל במעט פפריקה מעושנת.
בשביל פשטידת הבטטה-כנראה בגלל העונה אני לא מוצאת כרובית יפה, האם אפשר להחליף בברוקולי/קישוא/תפוחי אדמה?
אממ לכרובית יש מרקם ונפח קצת שונים, מכל האופציות האלה הייתי הולכת על קישואים. ספרי איך יצא!
שלום אורי ולכלהמגיבים/ות
איזה רוטב מתאים לניוקי ?
אשמח על מתכון
תודה
היי אראלה, אפשר להגיש ניוקי בהרבה סוגים של רטבים: עגבניות כמובן, פסטו, "שמנת" שאפשר להכין משמנת צמחית מבוססת סויה או אורז (יש לאלפרו למשל) או מטופו משי טחון ומדולל בחלב שקדים או סויה ללא תוספת סוכר. במקרה הזה פשוט הגשתי אותו כך, בשמן זית, שום ומרווה, אלי אוליו.
תודה רבה
אשמח אם תוכלי לתת מתכון לרוטב עגבניות שלא יזכיר את רוטב העגבניות שבד"כ מכינים לפסטה /ספגטי או פיצה.
היי, אני לא מכירה רוטב עגבניות שהוא "אחר" לגמרי.. אפשר אולי לשלב עגבניות ושמנת סויה כדי לייצר רוטב רוזה, זה יכול להיות נהדר.
עוד שאלה קטנה
האם אפשר להשתמש בתפ"א במקום הבטטה ( כלומר אותן כמויות ותבלינים) ?
תודה
היי, העיקרון בסך הכל דומה, אני מניחה שזה יכול לעבוד.
תודה
תודה רבה 🙂
האם זה מתאים בהכנה מראש? לדוגמא להכין היום לארוחה של מחר בערב?
היי יסכה, את הפשטידה אפילו רצוי להכין יום מראש. הניוקי קצת פחות מתאימים אבל אולי להכין את הבצק ולבשל לפני ההגשה זה אפשרי.
הניוקי נראה מדהים! ככ חיפשתי מתכון ללא קמח לבן!
שאלה – האם ניתן להכין את הבצק ולשמור אותו במקרר יום לפני?
תודה אפרת! לא ניסיתי, אבל אני מאמינה שכן.
האם אפשר להחליף את חלב הקוקוס בקרם קוקוס?
בהחלט
זה לא ממש החזיק לי. קצת התפרקה הפשטידה. צריך אולי עוד קמח?
היי, באסה! יכול להיות שהיו יותר מדי נוזלים בבטטה או בכרובית, צריך לסנן ממש טוב (עדיף אפילו להשהות בסינון, אני אוסיף את זה למתכון). כמובן שאפשר להוסיף עוד קמח.. בעיקרון אחרי שהיא מתקררת היא ממש מתייצבת.
תודה
אורי, יש לך רעיון במה להחליף את הבצל בפשטידה? (יש לי רגישות לכל משפחת הבצל)
היי מירי, הבצל די משמעותי בטעם ובכמות אבל אפשר אולי לנסות לגרד קישואים על פומפיה גסה ולטגן אותם טוב טוב. אם את מנסה ספרי איך יצא!!
היי
הניוקי נראה מדהים.
במידה ולא אוכל את הכל היום כיצד את מציעה לשמור את השאריות? לפני בישול או אחרי? במקרר? במקפיא?
תודה מאיה, סליחה על העיכוב. אפשר לקמח היטב את הניוקי לפני בישול ולשמור במקרר אם זה ליום יומיים.
היי אורי, תודה על הכל כאן ובכלל, את נהדרת.
שאלה קצת מוזרה: את חושבת שאפשר להכין ניוקי קולורבי? (במקום בטטה/תפו"א)
תודה רבה מורן!
לגבי קולרבי, אני מתה עליו! אבל.. לדעתי המרקם שלו בעייתי ליצירת ניוקי. הוא יצטרך הרבה קמח כי הוא יותר מימי ושברירי כזה. יש לו פחות "גוף" מה שנקרא, שזה בטח בגלל תכולת עמילן נמוכה.
תודה על התשובה ובאמת הגיוני.
החלטתי להיות בכ"ז אופטימית, והכנתי *ניוקי קולרבי* עם קמח כוסמין מלא ועם קורנפלור בתור ממלא העמילן 🙂 יצא לגמרי ניוקי למהדרין ולזלילה 🙂
!
מגניב!!!
לדעתך הניוקי יעבוד עם בטטה לבנה?
~מתלהבת~
לדעתי כן!