נהנים יותר למען בעלי החיים. צילום: לירון שקל, אנונימוס

כנסת טבעונית: חברי הכנסת נהנים יותר

מרץ 3, 2014 מאת:
העיצוב החדש של מזנון הח"כים. ירוק בעיניים

העיצוב החדש של מזנון הח"כים. ירוק בעיניים

לרגל יום זכויות בעלי החיים שהתקיים בכנסת בשבוע שעבר, הפך מזנון חברי הכנסת המפורסם לטבעוני. אורי שביט בישלה לנבחרי העם וחזרה כדי לספר

"יהיה בסדר, אל תדאגי", הבטיח לי רמי ניסים מקייטרינג "שולץ", השף הראשי המפקד על מזנוני הכנסת. ואני מה זה דאגתי. נכון שבכל יום אפשר להזמין במזנון הכנסת מנה טבעונית, אבל יתר המנות המוגשות שם לא בדיוק טבעוניות, כפי שנוכחתי לראות במו עיני בביקור המקדים שלי במקום. להיכנס למטבח ההומה בלב בית המחוקקים הישראלי ולהשתלט עליו ליום אחד כדי להפיק ארוחה טבעונית מלאה ומגוונת לחברי הכנסת, נראה ברגע הראשון כמו אתגר רציני.

את ההזמנה המרגשת לבשל לחברי הכנסת קיבלתי לפני שבועות אחדים, כחלק מתכנון הפעילויות השונות שהתרחשו במסגרת יום זכויות בעלי החיים בכנסת. במהלך היום, שיזם יו"ר שדולת בעלי החיים ח"כ איתן כבל, התקיימו דיונים בנושא חינוך לחמלה לבעלי חיים ונידונו גם חוקים רלוונטיים. לי ניתנה ההזדמנות להדגים בפני הח"כים את הצד המוחשי יותר של הנושא, כזה שאפשר לשים בצלחת ולקרב אל הבטן ואל הלב. חברת הכנסת תמר זנדברג, בשיתוף עם עמותת "אנונימוס", יזמה את הרעיון להגיש לחברי הכנסת מנות טבעוניות, שימחישו להם באופן בלתי אמצעי וטעים איך לצמצם את הפגיעה בבעלי החיים בדרך פשוטה וזמינה – באמצעות הבחירה שלנו מה לאכול.

הצטיידתי בכל הנחישות האפשרית, בכמה רעיונות ומתכונים ובשרה הורניק, בשלנית ובעלת הבלוג "משחקת באוכל", ויחד התייצבנו במקררי הירקות והפירות העמוסים של הכנסת. העמסנו מכל הבא ליד על העגלה, עלינו למטבח ויצאנו לדרך לצידו של רמי השף, שגילה רצון טוב, פתיחות והתלהבות יוצאת דופן, מהאפשרות להוציא תחת ידיו ארוחה מושקעת וטעימה ללא מרכיבים מן החי.

מטבח הכנסת הוא מפעל עמלני שמייצר ארוחות לשלושה מזנונים במקביל, ובתוך ההמולה הקצו לנו חדר בישול צדדי שבמשך יומיים הפך לטבעוני לחלוטין. הסירים התמלאו באורז ובקינואה, בתרד ובטופו, בפלפלים ובבצלים ומה שבתחילת היום נראה כמו משימה בלתי אפשרית, כעבור שעות אחדות הפך לתערוכה מרשימה של מנות טבעוניות. בין היתר בישלנו עגבניות, פלפלים ובצלים ממולאים באורז בסמטי מתובל; לביבות בטטה נימוחות; המבורגר של אורז מלא, עדשים שחורות וסלק; מאפה בצק עלים במילוי תרד וטופו; פטריות ממולאות עטופות בצק פילו; שיפודי טופו וירקות; קציצות עדשים שחורות ברוטב עגבניות; ועוד ועוד.

ככה עושים על האש טבעוני. שיפודי טופו וירקות והמבורגר אורז מלא ועדשים שחורות

ככה עושים על האש טבעוני. שיפודי טופו וירקות והמבורגר אורז מלא ועדשים שחורות

חברי הכנסת הוזמנו למזנון הח"כים לטעום את המנות, ובשעה היעודה הפכו כל עמדות ההגשה במזנון לתצוגה מרהיבה של תבשילים, סלטים, מאפים וגם מתוקים על טהרת הצומח. היה זה רגע מרגש במיוחד, בהתחשב באיך שאותו המזנון נראה בימים שבשגרה. חברי הכנסת נכנסו, הצטלמו והתיישבו סביב שולחן מלא בכל טוב. לפני שהתחילו לאכול הסברתי להם בקצרה מהם יתרונות הטבעונות, דיברתי על הקשר ההדוק שלה לזכויות בעלי החיים כמו גם לשיפור הבריאות ולשמירה על איכות הסביבה, ופירטתי ממה מורכבות המנות שהונחו לפניהם. הונחו, ומהר מאד נבלעו – כי כמו שאני תמיד טוענת, אוכל יכול להיות או טעים או לא טעים. וכשהאוכל טעים, אוכלים אותו ונהנים.

לא מעט מחברי הכנסת שטעמו את המנות הופתעו לטובה – מתברר שעדיין יש מי שחושבים שאוכל טבעוני משמעו חסה וזרעונים או לחילופין מזון אפרורי וחסר חיות, אנטיתזה מוחלטת למנות המושקעות, המגוונות והצבעוניות שחיכו להם במזנון באותו היום. גם אני הופתעתי מחברי הכנסת – שטעמו, התלהבו, פרגנו והודו מקרב לב על ההזדמנות לטעום מנות שיש בהן המון טעם לצד מחשבה תחילה וגם, רחמנא ליצלן, קצת יותר אחריות סביבתית וחמלה. הנה ההזדמנות לשחזר חלק קטנטן מהארוחה המיוחדת אצלכם במטבח.

סדנאות בישול טבעוניות

נהנים יותר למען בעלי החיים. צילום: לירון שקל, אנונימוס

נהנים יותר למען בעלי החיים. מימין: ח"כ דב ליפמן, אורי שביט, שף רמי ניסים, ח"כ תמר זנדברג וח"כ איתן כבל. צילום: לירון שקל, אנונימוס

מאפה בצק עלים במילוי תרד וטופו/שרה הורניק
במקור שרה מכינה את המאפה הזה עם גבינת סויה בהכנה ביתית, בכנסת הוא הוגש בגרסה מעט שונה עם טופו. מי שרוצה להשתמש בבצק עלים איכותי יותר, יכול למצוא במאפיות נבחרות (למשל "פנסו" או "מאפה לאון" בתל אביב) בצק עלים מבוסס שמן ונטול מרגרינה. אפשר להכין ממנו רולדה גדולה או לאפות כמו כאן, בתבנית פאי גדולה.

חומרים לתבנית פאי בקוטר 25 ס"מ

כ-1 ק"ג תרד טרי ,שטוף היטב וקצוץ גס (או כ-400 גרם מדליוני תרד מופשרים)
200 גרם טופו, סחוט היטב מנוזלים ומפורר
1 בצל גדול, קצוץ דק
6 שיני שום, קצוצות דק
1 כוס אגוזי מלך קצוצים
מיץ מ 1/2 לימון
3 כפות שמן זית
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כף ממרח לימונים כבושים (לא חובה)

כ-600 גרם בצק עלים, מופשר – 2 יריעות מרובעות בגודל 25 X 25 ס"מ
מעט שמן זית להברשה
2 כפות זרעי שומשום, לעיטור

+ מכינים את מילוי התרד: מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים את הבצל כ-5 דקות עד שהוא מזהיב מעט. מוסיפים את השום ומטגנים יחד דקה נוספת. מוסיפים את התרד הטרי או המופשר, מערבבים ומאדים 2-3 דקות עד שהתרד מתרכך. מעבירים את התערובת למסננת דקה וסוחטים היטב להגרת נוזלים מיותרים (חשוב שהתערובת תהיה יבשה ככל הניתן). מעבירים לקערה.
+ מוסיפים את הטופו המפורר, האגוזים, מיץ הלימון וממרח הלימונים הכבושים לקערת התרד. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מרכיבים את המאפה ואופים: מניחים יריעת בצק אחת על גבי תבנית משומנת, במידת הצורך מותחים אותה קלות כדי שתעבור את דפנות התבנית. דוקרים כמה פעמים במזלג, משטחים עליה את מילוי התרד והטופו ומכסים ביריעת בצק עלים נוספת.  מהדקים היטב זו לזו את שתי שכבות הבצק, חותכים בסכין את השאריות שמחוץ לדופן התבנית, ומהדקים שוב מסביב בעזרת מזלג. דוקרים גם את השכבה העליונה במזלג כמה פעמים.
+ מברישים את הבצק במעט שמן זית, בוזקים שומשום ואופים בתנור כ-35 דקות, עד שהשכבה העליונה מזהיבה היטב.

פריך, עסיסי ומלא טעם. מאפה בצק עלים במילוי תרד וחברים

פריך, עסיסי ומלא טעם. מאפה בצק עלים במילוי תרד וחברים

מנגולד ממולא בקינואה ופירות יבשים/אורי שביט
מנה שנולדה במטבח הכנסת, בזמן שהיינו צריכים להחליט במה אנחנו ממלאים את שפע הירקות שהקיף אותנו. את חלקם מילא רמי השף במיומנות עוצרת נשימה באורז בסמטי מתובל, ועל מנת לגוון החלטנו למלא את העלים הירוקים דווקא בקינואה מנוקדת פירות מיובשים. להיט.

חומרים ל-20 ממולאים

20 עלי מנגולד טריים וגדולים

למילוי:
2 כוסות קינואה לבנה או תערובת של קינואה לבנה, אדומה ושחורה
4 כוסות מים רותחים
שמן זית, מלח
1 בצל, קצוץ דק
1/2 כוס משמשים מיובשים, קצוצים גס
1/2 כוס חמוציות קצוצות גס
1/2 כוס צימוקים כהים קצוצים גס
1/2 כוס שברי בוטנים או שקדים, קלויים
1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה דק
מלח, פלפל שחור גרוס טרי

לרוטב עגבניות:
10 עגבניות גדולות ובשלות מגורדות לרסק (או קופסא גדולה עגבניות מרוסקות)
3 שיני שום כתושות
1/2 כפית סוכר
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1 כוס מים
שמן זית

+ מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים במשך כדקה את השום הכתוש (זהירות לא לחרוך). מוסיפים את העגבניות המרוסקות, הסוכר, המלח והפלפל ומערבבים. מוסיפים כוס מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך כ-10 דקות. מסירים מהאש.
+ מבשלים את הקינואה: מחממים מעט שמן זית בסיר, מטגנים קלות את הקינואה ומוסיפים מעט מלח. מוסיפים את המים הרותחים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 15-20 דקות עד שכל המים נספגים והקינואה מוכנה. מעבירים לקערה ומניחים להצטנן מעט.
+ בינתיים חולטים את עלי המנגולד: מרתיחים הרבה מים בסיר גדול, חולטים את עלי המנגולד במשך כ-2 דקות, עד שהעלים מתרככים מעט. מוציאים לקערה עם מי קרח לעצירת הבישול ומעבירים למסננת להגרת נוזלים.
+ מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצל הקצוץ במשך 5-10 דקות, עד שהוא מתרכך ומזהיב מעט. מעבירים יחד עם השמן שבמחבת לקערת הקינואה.
+ מוסיפים לקערה את הפירות היבשים, הבוטנים או השקדים והפטרוזיליה ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
+ ממלאים: משטחים עלה מנגולד על משטח עבודה וחותכים את הגבעול מתחתית העלה בעזרת סכין חדה. הופכים כך שהצד החלק של העלה יפנה כלפי מטה ומניחים במרכזו 2-3 כפות ממילוי הקינואה. מקפלים את החלק התחתון למעלה ואת שני הצדדים פנימה, ומגלגלים לרול. אפשר גם לאסוף את שולי העלה לצרור, להפוך ולהדק לצורת כדור. מניחים על גבי ה"תפר" וממשיכים כך עם יתר העלים.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ יוצקים את רוטב העגבניות לתבנית אפייה גדולה ומניחים את העלים ברוטב, כך שהוא יגיע למחצית מגובה הממולאים. אופים במשך כ-20 דקות ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.

רגע לפני שהן נכנסות לרוטב. גלילות מנגולד ממולאות בקינואה ופירות מיובשים

רגע לפני שהן נכנסות לרוטב. גלילות מנגולד ממולאות בקינואה ופירות מיובשים

שטרודל פילו במילוי תפוחים מתובלים/שרה הורניק
בנושא הקינוחים הייתי שאננה לגמרי, הרי שוקולד מריר משובח צומח על העצים ולגמרי טבעוני. אלא שאז התברר שאין שוקולד במטבח הכנסת, ושרה אצה לסירים כדי לרקוח מילוי מתוק לשטרודל תפוחים עם טוויסט הדרים נפלא.

חומרים לרולדה אחת

5 דפי פילו מופשרים
מעט שמן צמחי להברשה

למילוי:
3 תפוחים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
חופן צימוקים כהים
חופן אגוזי מלך קצוצים גס
1-2 כפות סוכר חום כהה
1 כפית קינמון
1/4 כוס קליפת תפוז (ללא החלק הלבן), חתוכה לרצועות דקיקות
1 כף שמן קוקוס או שמן צמחי אחר

לעיטור: אבקת סוכר

+ מניחים את כל חומרי המילוי בסיר ומבשלים מעל להבה נמוכה 10-15 דקות תוך כדי ערבוב, עד שהתפוחים מתרככים והמילוי מעלה ניחוח. מניחים להצטנן.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מניחים עלה פילו אחד על משטח עבודה, מברישים במעט שמן ומניחים עליו עלה נוסף. ממשיכים כך עם יתר העלים.
+ מניחים על גבי שכבות הפילו את מילוי התפוחים כך שיכסה את רוחב העלה ומגלגלים לרולדה פתוחה (אפשר כמובן לקפל את הפאות הצדדיות פנימה כדי לאפות אותה סגורה).
+ אופים במשך 10-12 דקות, עד שהמאפה פריך וזהוב. מוציאים מהתנור, מפזרים אבקת סוכר ומגישים חם.

 עוד מתכונים שהוגשו בכנסת:
קציצות עדשים שחורות ברוטב עגבניות
המבורגר טבעוני

חברי כנסת נהנים יותר. מגוון מנות מהכנסת הטבעונית

חברי כנסת נהנים יותר. מגוון מנות מהכנסת הטבעונית

Print Friendly

4 תגובות לפוסט

  1. מאת שחר:

    הביקור שלך בכנסת היה נפלא והיה טעים במיוחד. בהחלט חוויה שהיה שווה ומענג לחוות.
    מקווה שחלק מהמנות יוכנסו באופן קבוע לתפריט שם, יקלו קצת על חברי כנסת נוספים להכיר את הטבעונות ויפחיתו את היקף סבלם ומותם של בעלי החיים…

  2. ב"ה

    שלום לך , גברת אורי שביט היקרה

    רציתי להוסיף כאן הערה, המטרה לא לאכול בשר ועוף, זה לא רק מטעמי רחמים

    כלפי הפרה, הכבש, התרנגול וכו', המטרה היא טעמי בריאות, ובמיוחד שיש היום

    הרבה בעיות בריאותיות באכילת בשר ועוף, אנו כצמחונים/טבעונים לפי מה שידוע אחוזינו באוכלוסיה הוא 10%, זה בערך אחוז-שניים טבעונים מתוכם, אני לא טועה?

    יש עוד צמחונים בכנסת, כמו רובי רבלין, והשרה ציפי לבני

    המודעות עולה לאט לאט, יש לי קרובי משפחה שהפכו לטבעונים בשנים האחרונות

    שיהיה לך בהצלחה, זה לא קל 🙂

  3. מאת תמרה:

    הי אורי

    כל הכבוד על היום הזה
    נשמע נפלא
    וחשוב כל כך
    הרי ההחלטות שמתבצעות שם משפיעות על מליונים

    אפילו בנושאים שכה היינו רוצים להתרחק מהם
    כמו תקנות אחזקת בע"ח בתעשיית הבשר/ביצים/חלב
    כל שיפור עוזר

    חזק ואמץ 🙂

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט