ברביקיו עדשים

מאי 28, 2012 מאת:

איך הצליח אורח לא טבעוני להסתנן אלי לבלוג? בזכות להטוט קולינארי טעים שרציתי שכולכם תכירו. אליך, עז

מאת עז תלם

המתכון שמובא לפניכם היום נולד כמו הרבה מתכונים אחרים אצלי – במקרה לחלוטין. נשאר לי במקרר הרבה רוטב ברביקיו תוצרת בית מיום העצמאות (אני לא טבעוני – תסקלו אותי אחר כך), והייתי רעב, אבל המקרר היה ריק למדי. דבר אחד שאני מקפיד עליו הוא שהמזווה יישאר מלא, בכמה שיותר קטניות ודגנים, ועיני חלפו על פני העדשים השחורים. אחרי שכיביתי את הנורה שנדלקה והעדשים כבר בעבעו להם בסיר עם מים, נפל לי אסימון לא פחות חשוב – כל התקרובת הזאת טבעונית.

הרי העדשים (שלצורך העניין אתייחס עליהם כזכרים, אבל יכול להיות שאני טועה), כמו שאתם בטוח יודעים, הם אחד מחומרי הגלם הטובים והבריאים ביותר לגוף – הם מתעכלים בקלות, ומכילים כמות מכובדת מאוד של חלבונים ומינרלים. לעדשים השחורים בפרט יש מרקם בשרי משהו – כשמבשלים אותם אל דנטה, שזה פשוט אומר: לא קשים מדי, ולא עד ריכוך מוחלט (בשביל זה יש את העדשים הכתומים שכבודם במקומו מונח). אגב, את העדשים השחורים אפשר לבשל מראש לפי המתכון המובא להלן בכמות כפולה ויותר, לתת להם להתקרר ואז לנצל אותם לסלטים, תבשילים, תוספות ועוד. גם את העדשים וגם את הרוטב למנה ניתן להכין מראש בתחילת השבוע בכמות גדולה ולערבב ביניהם כשרעבים. המנה טעימה גם קרה.

גם רוטב ברביקיו יכול להיות מורכב כולו על טהרת הטבע. בגרסאות הקלאסיות משלבים במתכון רוטב ווסטרשייר – שמכיל אנשובים מותססים, אבל כשיש לך ברוטב אחד גם קטשופ, גם רסק עגבניות, גם מולסה (או כל ממתיק כהה אחר), גם סויה וגם חומץ, היעדרותו אינה מורגשת.

את המנה הבסיסית יחסית שהכנתי כאן בהחלט אפשר לשדרג, ולשלב לתערובת פטריות מוקפצות, עשבי תיבול, ארטישוק ירושלמי מבושל, פריקי מוכנה, בטטות/דלעות צלויות ועוד ועוד. הרוטב בפני עצמו מכיל את כל הטעמים הבסיסיים וכשמקפידים לטעום ולדאוג שיהיה מאוזן, הוא יכול להיות נכס קולינרי משמעותי במטבח שלכם. הוא שורד במקרר שלושה שבועות בשקט, וכמובן יהיה טעים יותר מכל רוטב קנוי.

פסקה על מולסה – מולסה היא תוצר לוואי של תהליך עיבוד קנה הסוכר. היא מכילה חומרים מזינים רבים (בעוד סוכר לבן מכיל רק קלוריות), וטעמה עשיר ומורכב מאוד. תחשבו סוכר חום (שהוא בעצם סוכר לבן שמחזירים לו מולסה) רק הרבה יותר מרוכז. מסיבה שעדיין לא ברורה לי, המולסה שמוכרים בארץ בצנצנות קטנטנות ממש לא עולה כמו התוצר לוואי שהיא באמת. אפשר, כדאי ואף מומלץ להשתמש בסילאן (עדיף כזה ללא תוספת סוכר), שהוא לפחות תוצר מקומי. אם אין בשכונת מגוריכם אף אחד מהנ"ל – אז שימו סוכר חום כהה.

עוד טיפ קטן לשדרוג הרוטב – יש חנויות שמוכרות מוצר שנקרא עשן נוזלי – טיב טעם למיטב ידיעתי ועוד כמה חנויות מתמחות. כמה טיפות מהנוזל הזה לרוטב ואתם כבר בכלל מסודרים. חומר מעושן שאני יודע בוודאות שאפשר להשיג בקלות, הויא הפפריקה המעושנת שתראו במתכון – תמצאו אותה בכל חנות תבלינים שמכבדת את עצמה.

מתכון? קבלו.

[showad]

עדשים שחורות ברוטב ברביקיו
חומרים ל 4-6 מנות עיקריות

לעדשים:
2 כוסות עדשים שחורים, שטופים היטב
מעט מלח גס

לרוטב:
בצל בינוני, קצוץ דק
חתיכה קטנה של ג'ינג'ר, מגורר דק
חבילה קטנה רסק עגבניות
6 כפות קטשופ
1/2 כוס רוטב סויה
1/2 כוס מולסה/סילאן/סירופ חרובים
1 כפית פפריקה חריפה (או פחות אם אתם פחות בקטע)
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כוס מים
4 כפות חומץ (עדיף כזה שאביו היה יין אדום)
מעט שמן צמחי, לטיגון
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם

+ מכינים את הרוטב: מחממים בסיר בגודל בינוני מעט שמן, מוסיפים את הבצל ומטגנים תוך כדי ערבוב כ-3 דקות. מוסיפים את הג'ינג'ר ואת רסק העגבניות ומטגנים כ-2 דקות נוספות. מוסיפים את כל שאר חומרי הרוטב וחצי כוס מהמים. מערבבים היטב. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים בבעבוע עדין כ-15 דקות עד שהטעמים יתמזגו. אם הרוטב נראה סמיך מדי (שומעים את הבועות) מוסיפים מעט מים לפי הצורך. טועמים את הרוטב ומאזנים טעמים – אם מתוק מדי מוסיפים חומץ, אם חמוץ או מלוח מדי מוסיפים סוכר. מסירים מהאש ומניחים להתקרר.
+ מכינים את העדשים: מניחים את העדשים השטופים בסיר, מכסים בהרבה מים ומביאים לרתיחה מעל להבה גבוהה. מנמיכים את האש ומבשלים בבעבוע עדין. אחרי 6 דקות בישול בערך מוסיפים למים קורט גדול של מלח (לא לדאוג, העדשים יהיו בסדר). מבשלים כ-7 דקות נוספות (כמו פסטה), עד שהעדשים מתרככים – פשוט טועמים כדי לבדוק, תוכן העדשים צריך להיות רך אך לא "מושי". כשהעדשים מוכנים מסננים אותם ומניחים להתקרר (לא שוטפים במים קרים).
+ מרכיבים את התבשיל: מניחים את העדשים בסיר (אפשר גם עם בצל ושום מטוגנים) ומוסיפים להם בערך כוס אחת מהרוטב (לפי טעמכם האישי). מערבבים היטב וכשהמנה חמה מעבירים לצלחות הגשה ומגישים.

 [showad]

טעמים עמוקים ומעושנים, בלי בשר בכלל. ברביקיו עדשים

 בקרוב! סדנה טבעונית עם ניוקי, כרוב קייל ממולא וקינוח שוקולד וקוקוס

Print Friendly

2 תגובות לפוסט

  1. santa הגיב:

    נראה טוב. עדשים, אגב, הן שחורות ולא שחורים…

  2. נטע הגיב:

    במקרה לחלוטין אני ואחי הכנו את זה השבוע כל אחד לעצמו וללא תיאום, שנינו התעלפנו 😛

השאר תגובה

מצעד בעלי החיים הגדול בהיסטוריה
בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games