גריסים, זה מה שאני גורסת!

ינואר 21, 2012 מאת:

למרות שבדם שלי זורמים הגנים המתאימים, לא יצא לי לאכול יותר מדי גריסים בחיים שלי. אמא שלי לא היתה עומלת בחורפים הקשים של השרון מעל סירים מהבילים של מרק קרופניק סמיך (לא היה פעם משהו כזה שהיו מכינים מאבקה, טפו??) ומקסימום היתה מצטיידת בדגנים הלבנבנים האלה לקראת סיר החמין הדו-שנתי, שהיתה משכיבה לישון בתנור לעת ליל סערה. גריסים בתור מנה? או תוספת? לא ממש.

שינויי הזמן האחרון, שהביאו לניסויים מרתקים וטעימים במיוחד עם מגוון דגנים, הפגישו אותי גם עם הדגן המופלא הזה, שהוא בעצם גרגירים שבורים או קלופים של שעורה, זה הכל. לגריסים יש כמה תכונות שגורמות לי לחבב אותם במיוחד – גם בגרסתם הקלופה ה"לבנה", המכונה גריסי פנינה, יש להם יתרונות תזונתיים מוצלחים במיוחד; הם מתבשלים מהר ומספיקה להם השרייה קצרה אם בכלל; והכי כיף – יש להם מרקם עמילני כזה, שמצד אחד נותן סמיכות וחלקלקות ומצד שני נשאר נפרד ונגיס ולא הופך להיות "מושי" (אלא אם הם באמת בילו לילה שלם עם החמין בתנור, תענוג!).

התכונה האחרונה הופכת אותם למתחרים ראויים בהחלט לאורז בריזוטו. לראשונה נתקלתי במתכון כזה בכתבה שהכנתי עם רן שמואלי, השף והקייטרינג העילי, שקרא ליצירה שלו "גריזוטו". אצלו הוא שימש כתוספת והוא הכין אותו בשיטת הריזוטו הידועה (אחרי שעתיים השרייה) – בישול תוך בחישה וספיגה הדרגתית של נוזלים רותחים. אני הסתפקתי בהכנה הרגילה, שבזכות העמילניות הנהדרת של הגריסים סיפקה תוצאה לא פחות מרנינה.

משרים, מבשלים ומתפנקים. ממש טעים לי גריסים!

גריסים בכרישה ויין לבן

כרישה! כרישה! אני מאוהבת. הטעם הבצלי העדין והמרקם החמאתי-אגוזי הנימוח, מעניק לגריסים העמילניים (יחד עם שמן הקוקוס) מעטפת נהדרת של טעם ושמנוניות ברוכה. אפשר כמובן לבשל בהדרגה עם מים רותחים (או יותר טוב, ציר ירקות מושקע) בשיטת הריזוטו. מי שאוהב טעם בצלי יותר מוזמן לאמץ את הגיוון שבתחתית המתכון.

ל 4-6 מנות

500 גרם גריסי פנינה, מושרים במים קרים חצי שעה עד שעתיים

1 כרישה פרוסה דק (החלק הלבן בלבד)

3 שיני שום פרוסות דק

1/4 כוס יין לבן

2 כפות שמן זית

1 כף שמן קוקוס (לא חובה אך מומלץ בחום!)

מלח, פלפל לבן

+ מסננים ושוטפים את הגריסים המושרים. מבשלים אותם כמו פסטה 25-30 דקות, בסיר עם הרבה מים רותחים ומומלחים, עד שהם רכים אך עדיין נגיסים. כדאי מאד להסיר את הקצף הלבן בכף (מה שנקרא, לקפות), הוא מכיל הרבה עמילן ונעשה צמיגי כזה, לא משהו שאתם רוצים שיישאר בתוך המנה.

+ מחממים בסיר רחב שמן זית ושמן קוקוס. מאדים תוך כדי ערבוב מעל להבה גבוהה את השום והכרישה במשך 2-3 דקות, עד שהכרישה מתרככת (לא משחימים). מוסיפים את היין הלבן וממשיכים לאדות כ-2 דקות נוספות.

חמאתית, אגוזית ובצלצלית. מאוהבת בכרישה מעל הראש

+ מוסיפים את הגריסים המבושלים ומערבבים מטגנים 2-3 דקות נוספות, לספיגת טעמים. מתבלים במלח ובפלפל לבן, טועמים ומתקנים תיבול.

+ גיוון: מכינים גריסים עם שלושה בצלים – בשלב הטיגון הראשון מוסיפים גם חצי בצל לבן פרוס דק ובהגשה מעטרים בבצל ירוק או בעירית קצוצה.

יותר מהתוכן, זאת הצלחת עצמה שמסגירה את הגנים

Print Friendly, PDF & Email

15 תגובות לפוסט

  1. אסף הגיב:

    אני המגיב הראשון!!!11!! 🙂

  2. אלזה הגיב:

    נשמע טעים מאוד, בעיקר ורסיית הבצלים. רק שבתמונה הם נראים לי כמו גריסי פנינה. האם הם פנינה או גריסים רגילים?

  3. דינה הגיב:

    האם ניתן לעשות זאת גם עם גריסים רגילים (לא פנינה)?

    • אורי הגיב:

      היי דינה, לדעתי אין סיבה שלא. הדבר היחידי הוא זמן הבישול שעשוי להתארך (אולי גם ההשרייה?). אני אנסה לברר כי לא ניסיתי. אבל בטוחה שניתן.

  4. הלה הגיב:

    גם אני גרסתי מרק גריסים ענק בסוף השבוע, עם…
    כרישה!
    פטריות, גזר, שורש סלרי
    יצא טעיםםםםם

    אגב, הן גם מומלצות כסלט. אחרי שהן מתקררות לחתוך פנימה המון עלים ירוקים, עגבניות מיובשות ולבת בשמן זית, מלח, פלפל
    יוצא מעדן!

  5. aleph הגיב:

    I love barley! for years i've eaten only pearl barley since I didn't know there is also "whole" barley (or maybe it wasn't available in Israel?) but now I prefer whole/regular barley and use it whenever I can (it is amazing in mushroom and other vegetable soups!)

    y

  6. עלמה הגיב:

    את בטוחה שחייבים להשרות גריסים? זה בדרך כלל יוצא לי טוב גם בלי השרייה (אפילו לא ידעתי שאמורים להשרות).

    • אורי הגיב:

      היי עלמה, לא חייבים! הנה הציטוט מלמעלה:
      "הם מתבשלים מהר ומספיקה להם השרייה קצרה אם בכלל"
      אבל אם יש זמן, למה לא? זה מפחית קצת את כמות העמילן ונותן להם התפחה קלה מוקדמת שאני מניחה שמקלה על הבישול. שיהיה! :mrgreen:

  7. דינו יהודה הגיב:

    שלום רב
    מה זה פניני גריסה האם זה חיטה או דגן אחר מה התכונות שלו
    כמה קלוריות יש במאה גרם
    האם הדגן הזה טוב לבריאות
    תודה רבה יהודה

    • אורי הגיב:

      היי יהודה, גריסי פנינה אלה גרעיני שעורה ולא חיטה
      הם נחשבים בריאים יחסית לדגן שאיננו מלא (יש גריסים, שהם הגירסה המלאה של גריסי הפנינה)
      לגבי נתונים תזונתיים כדאי לחפש ברשת.

  8. דנה הגיב:

    לא ניתן למצאו גריסים מלאים.

  9. רותם הגיב:

    היי, האם גריסי פנינה אמורים לצאת רכים מאוד (כמו גריסים רגילים בחמין?) או שהם מעט יותר קשים? אני לא בטוחה אם הם התבשלו דיו

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games