מבט חדש על העיר האהובה. אמסטרדם חורף 2013

פעם בחיים: מסע טבעוני לאמסטרדם, חלק א'

מרץ 9, 2013 מאת:

שני טבעונים אוהבי אוכל נפגשו באמצע הדרך בין ישראל לארה"ב לסופשבוע אתגרי של טבעונות בארץ הגבינה והכפכף, ושרדו כדי לספר

מבט חדש על העיר האהובה. אמסטרדם חורף 2013

מבט חדש על העיר האהובה. אמסטרדם חורף 2013

לחלק השני של המסע

אמסטרדם היתה המקום שבו פתחתי את עצמי לאוכל ברצינות, בהתמסרות מוחלטת ומתוך החלטה. אוכל תמיד עניין וסיקרן אותי אבל לפעמים מצאתי את עצמי נרתעת (איכס, שרימפס זה כמו ג'וקים) או סתם לא מספיק מכירה. טוב, הייתי בת 20 בתל אביב, שרק התחילה להתעורר מנמנום קולינארי של שנים ארוכות. כשארזתי מזוודה גדולה וגיטרה והעתקתי את מקום מגוריי לעיר התעלות המצוירת, החלטתי שהתקופה הזאת תהיה גם תקופה של אוכל – של התנסות בטעמים חדשים, חומרי גלם שלא הכרתי, חוויות אכילה מעולמות שעד אז היו בשבילי נעלמים. חייתי בעיר המקסימה והידידותית הזאת פחות משנה, אבל הספקתי לחרוש מסעדות קטנות וגדולות, מקומיות (מעט) וזרות (הכי טעימות), להתגבר על רתיעות וללמוד שפה בינלאומית מרגשת ומרתקת, להוסיף עוד שכבה למה שהפך אותי למי שאני היום.

ביקרתי באמסטרדם כמה פעמים מאז, אבל הביקור האחרון שלי בעיר היה שונה מכל קודמיו. חזרתי אל אהובתי הישנה מצוידת באידיאולוגיה חדשה, מבט נקי יותר על המציאות וחבר טוב בשם אסף שקרא לי מהצד השני של העולם, כדי שנפגש להרפתקה טבעונית משותפת באמצע הדרך. תכלס, חתיכת קטע.

שורות תחתונות נכתבות הכי טוב כשהן עליונות, אז לפני שאני מתחילה לפרוס פה את העלילה והתחנות שעברנו בדרך במשך שלושה ימים קצרים ונהדרים – קדימה למסקנות:

אין הרבה טבעונים באמסטרדם. אם יש, הם כנראה עדיין עמוק במזווה או לחילופין אנשי raw food בריאותנים ואדוקים (פחות הסגנון האישי שלי) או מקרוביוטים, שעשו עוד צעד עד לטבעונות מלאה. אומרים שיש בה הרבה צמחונים, שעדיין ממשיכים לאכול גבינה כאילו אין מחר (ומשלמים על כך ביוקר בבריאות, אגב), אבל הטבעונים הם ככל הנראה קהילה קטנה למדי. לא פלא שרוב המקומיים לא יודעים ממש מה זה אומר להיות veganist (את ה-gמבטאים כמו ח'). בחלק מהמקומות ישתמשו במילה vegetarian גם לגבי אוכל טבעוני, חובת הבדיקה כמובן עליכם.

יש הרבה אוכל טבעוני באמסטרדם. אבל ממש לא כדאי לחפש אותו במסעדות טבעוניות או מאד ידידותיות לטבעונים, לפחות מהניסיון העגום שלי. זה אולי משעשע, מעניין והרפתקני, אבל מוצלח – זה לא. המקומות שאתם הכי רוצים לאכול בהם הן מסעדות זרות – אינדונזיות נהדרות, שיש להן תפריט צמחוני שהוא גם טבעוני; תאילנדיות שמלכתחילה יותר מתאימות לטבעונים; יפאניות, אתיופיות, מרוקאיות ובקיצור, כל מה שמתרחק ממטבח מקומי או מתגלה כמיש-מש פיוז'ני של מנות לא קשורות בעליל. כמובן שיש יוצאי דופן, אבל אם תשמרו על העיקרון הזה, סביר שתיהנו מאוכל נהדר, גם אם המסעדות לא מגדירות את עצמן כידידותיות. העיקר שהן כאלה, לא?

בשל רוחב היריעה החלטתי לחלק את המיני-מדריך לחלקים, כל יום בחלק אחר, שונה ומסעיר מקודמו! הישארו איתנו.

עוד מדריכי מסעדות וקניות לערים נחשקות:

המדריך לטבעונים בפריז
המדריך לטבעונים בברלין
המדריך לטבעונים בלונדון
המדריך לטבעונים בהאג

יום ראשון
החוויה היפאנית או: מכאן יש רק לאן להידרדר

הכל טבעוני! אפשר להזמין גם דרך האתר

הכל טבעוני! אפשר להזמין גם דרך האתר

ההתחלה היתה מבטיחה מאד. אחרי המפגש בנקודת היעד והתמקמות במלון (מומלץ ומקסים במיקום מושלם), יצאנו לחנות הטבעונית היחידה בעיר שבמקרה נמצאת במרחק הליכה קצר, על התעלה הראשונה. בחנות יש בעיקר נעליים ובגדים (וחגורות!) וגם קצת מוצרים קוסמטיים, ספרים (בעיקר בהולנדית) וחטיפים (אל תוותרו על השוקולד-קוקוס). כולם כמובן טבעוניים לחלוטין ונמכרים גם ברשת. המוכרת הנחמדה סיפרה לנו קצת על הסצנה הטבעונית האמסטרדמית (טוב נו, תיאור קצת מוגזם) וציידה אותנו במפה של המקומות הידידותיים לטבעונים (vegamap). זאת אולי לא אפליקציה דיגיטלית עם אלפי מנות כמו go vegan הישראלית, אבל גם זה משהו. מדדנו נעליים, התחבטנו והתלבטנו ובסוף יצאנו עם הכאילו-באונטי והבטחה לביקור חוזר.

ויש גם חגורות. המצאי הטבעוני, כולל אוכל לכלבים

ויש גם חגורות. המצאי הטבעוני, כולל אוכל לכלבים

Vega-life
Singel 110, Amsterdam
טל. 020-6204097
פתוח שבת 10:00-17:00, שלישי-שישי 10:00-18:00, ראשון ושני סגור

בהמשך ההסתובבויות נקלענו לאחד מסניפי Ekoplaza (יש 6 כאלה בעיר אם אני לא טועה) – עשו לעצמכם טובה והיכנסו לאחד מהם! אם אסף, שמגיע מפורטלנד שופעת המוצרים הטבעוניים, התלהב כל כך מההיצע במקררים – כנראה שיש סיבה טובה להגיע. זה אמנם לא סופר טבעוני אלא אורגני ובריאותני, אבל יש בו שפע של תחליפי חלב, יוגורטים טריים, גבינות, סלטים, תחליפי בשר ומדפים טבעונאיים עם ממתקים ואפילו פולי קקאו נאים. לא בדיוק הסופר שהייתי בו בברלין, אבל גם לא ממש רחוק מזה. ה-מקום להצטייד בנשנושים למלון, אוכל לפיקניק וגם כמה אריזות לשים במזוודה ולהביא הביתה.

אפילו האיש שלנו בפורטלנד התפעל. רק היזהרו - המוצרים מעורבבים על המדפים

אפילו האיש שלנו בפורטלנד התפעל. רק היזהרו – המוצרים מעורבבים על המדפים

יוגורטים מעולים וחלב סויה שחבל שאין אצלנו. וממתקים!

יוגורטים מעולים וחלב סויה שחבל שאין אצלנו. וממתקים!

ארוחת הערב הראשונה נקבעה מבעוד מועד במסעדה יפאנית יוקרתית במלון יפאני יוקרתי שממוקם מעט דרומית למרכז העיר (לא בעיה להגיע בטראם או במונית). ב-Yamazato מתמחים באוכל יפאני מסורתי וממש לא טבעוני, אבל המקור שלי בעיר סיפר לי שגם אצלם יש טבעונים (יותר נכון טבעוניות) אוהבי אוכל, שיודעים לחלץ מהמסעדות המקומיות מנות טבעוניות מקוריות ומשובחות.

ככה זה כשטעים. המסעדות הזרות מצטיינות גם בטבעונית

ככה זה כשטעים. המסעדות הזרות מצטיינות גם בטבעונית

לא ידענו עד כמה ארוחת הטעימות האלגנטית והמרשימה ב- Yamazato תהיה בלתי נשכחת. כנראה שלא במקרה היא המסעדה היפאנית האירופאית הראשונה, שזכתה בכוכב מישלין כבר ב 2002. המקום עצמו כיפי וניחוח ולא מעונב וחונק, כמו שניתן לצפות לעיתים ממסעדות ברמה כזאת. כמה שולחנות של אורחים יפאניים רק חיזקו את התחושה שהגענו למקום הנכון. אני לא רוצה להרוס לכם את כל ההפתעה (לא היה לנו שמץ של מושג מה הולך לקרות כשהתיישבנו), אבל בין היתר היו שם צלחת סושי מעולה שנראתה כמו גן פרחים מצויר (לא האמנתי בעצמי כמה אפשר להתפעל מאספרגוס מושלם שעשוי בדיוק במידה ומשורש לוטוס שנפרס, אודה ונחתך לפרחים לבנים), סלט אצות טריות ופריכות עם אבוקדו ברוטב שומשום, חציל ונצרי במבוק שספגו לתוכם באהבה שמן וטריאקי מתובל ומתקתק, טופו מטוגן עם פטריות שיטאקי ושימאג'י בציר שחום, שלל ירקות בטמפורה ועוד הברקות נהדרות. אחרי ארוחה כזאת קל היה להבין למה המסעדה לא נלהבת לספר על התפריט הטבעוני שלה לעולם. ההשקעה בכל פרט פשוט אדירה – חומרי גלם טריים שבארץ רק אפשר לחלום עליהם ומגע של אומן בכל פינכה וקערית. זאת גם בדיוק הסיבה שאני ממש לא מסוגלת לשתוק, במיוחד כשהמחיר ביחס לתמורה הוגן בהחלט: 67.5 יורו לארוחה של 8 מנות, לא כולל שתיה ותשר. ברור שאתם חייבים להודיע מראש שאתם טבעונים ולקבל אישור על ההזמנה.

יימין: סלט אצות, מרק עם טמפורה, גינת סושי

מימין: סלט אצות, מרק עם טמפורה, גינת סושי

מימין: ירקות טמפורה, טופו מטוגן ופטריות, דואט של חציל ובמבוק

מימין: ירקות טמפורה, טופו מטוגן ופטריות, דואט של חציל ובמבוק

Yamazato
Ferdinand Bolstraat 333, Amsterdam
Tel. +31 (0)20 – 678 74 50

בחלק הבא: ניתוח חירום משנה את התכניות, אומץ לב נדרש גם במסעדות, וארוחה בחממה ולא בלב שדות.

לחלק השני של המסע

עוד מדריכי מסעדות וקניות לערים נחשקות:

המדריך לטבעונים בפריז
המדריך לטבעונים בברלין
המדריך לטבעונים בלונדון
המדריך לטבעונים בהאג

 

Print Friendly

9 תגובות לפוסט

  1. מאת נועה:

    איזה יופי של תיאור , תודה! במרק הטמפורה פשוט יש ירקות בטמפורה בתוך המרק?
    אהבתי מאוד. מגרה. גם החנות נראית נפלא.

    • מאת אורי:

      תודה נועה!
      במרק יש פתיתי טמפורה ועוד כל מיני דברים שהם לא בטמפורה. אה! אטריות. בטוח.

      • מאת נועה:

        נחמד, אולי באמת רעיון טוב להכין פתיתי טמפורה בלי מילוי . יאם .

  2. מאת רנה:

    הייתי בבודפשט והסתדרתי מצוין בתור טבעונית.

  3. מאת ברק בלוך:

    אז חזרתי מביקור שני באמסטרדם כטבעוני (ובכלל). הפעם זה היה קצרצר (סופ"ש ארוך עם קרניסטים).
    דברים חדשים שגיליתי:
    באיזור ה leidseplein שבו לנו (בדירה מ airbnb ממש שווה אגב), היו כמה אופציות במרחק הליכה ממש שוות:
    – wagamama – זו רשת של אוכל אסיאתי ממש טובה. תחשבו על זוזוברה, רק מוצלח וידידותי יותר לטבעונים.
    בזמנו אכלתי בסניף בלונדון וממש נהניתי בו.
    תגידו שאתם טבעוניים והם יביאו לכם תפריט (קטן יחסית אבל נחמד וכולל מנה אחרונה!) מתאים ותהיו מרוצים. הלימונדה שם ממש טעימה אגב 🙂

    – wok to walk – כשאמרתי שאני טבעוני היה נראה שהעובדת שם מבינה על מה אני מדבר בכל מקרה וידאתי לגבי מה שאני מזמין. היה טעים ברמות על וזול. יש להם גם סניף באזור של הדאם. הדרך הכי טובה לאכול על הדרך או אפילו לשבת ולאכול על צלחת כמו בנאדם.
    בכל מקרה, ממש ממש טעים. ואל תתקמצנו ותשלמו בתוספות גם על אננס 🙂

    – מעוז פלאפל – כן, אני יודע מי אוכל פלאפל בחו"ל וזה. אז זהו, שלא אכלתי פלאפל שם. כן אכלתי צ'יפס (הם עושים אותו בשיטה המסורתית הבלגית, אז אני מעדיף לתמוך ברשת צמחונית וכמעט טבעונית במקרה הזה). כמו כן, בסניף הזה (שנמצא ממש קרוב לכיכר – כן ידעו מה זה "vegan".
    וֹיש להם שם סמבוסקים (סוג של, לא יודע מה השם המדויק שהם נותנים לזה, וזה עם בצק מתקתק ממה שאני מכיר) נחמדים מאוד ממולאים בחציל בחצי יורו האחד.

    וקרוב לוונדלפארק יש סופר מרקט ענקי (lbert heijn).
    שם אפשר למצוא מעדני יוגורט מצוינים של אלפרו, חלב שקדים טרי של אלפרו (וואו, זה כל כך טעים) וכו'.

    מהצד השלילי:
    – אכלתי בצלחת פלאפל/צ'יפס/סלט (זה מה הקרניסטים רצו) – אי שם ליד הכיכר באיזה מקום שהתגאה בפלאפל טרי (ומופעל על ידי מהגרים כנראה מאחת ממדינות האזור, לא שאלתי) – הפלאפל היה ממש ממש מעפן, מהסוג הקפוא וזה. בקיצור, איכס, אם בא לכם פלאפל ממש לכו למעוז (אכלתי פעם בסניף שלהם בניו יורק, כשהכל היה סגור בקריסמס והיה נחמד מאוד).

    – שיטוט בחיפוש אחר מסעדה טבעונית פריינדלי בראשון בערב העלתה כמה כשלונות צורבים. מסעדה מכסיקנית (!!!) שלא היה בה דבר טבעוני, מסעדה איטלקית שלא ידעו הלגיד לגבי הפסטה (אבל הפיצה בוודאות עם ביצים בבצק) וכו'.

  4. מאת יוד:

    יצא לי להיות לפניי כיומיים באמסטרדם וקפצתי למסעדת Yamazato כדיי לחוות את המקום ובעיקר את האוכל שהומלץ כאן. אז ככה, 8 המנות עולות נכון להיום 75 יורו ולא 67.5 ואף מנה שצולמה כאן בכתבה לא ממש הוגשה בארוחה שהוזמנה. השירות נפלא וחווית המקום דיי טובה, אבל האוכל רחוק מלהרשים.

    • מאת אורי:

      היי יוד, תודה על העדכון, הכתבה אכן מלפני כמה שנים כך שהגיוני ששינו את התפריט. אני בזמנו מאד נהניתי, מצטערת לשמוע שהחוויה לא היתה מסעירה. האם הודעתם על הגעתכם מראש?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט