המבורגר טבעוני: קציצה אדמונית של אורז, עדשים וסלק
מי צריך הנדסה גנטית כשאפשר להכין המבורגר טעים, מזין ומספק על טהרת הצומח? מנה נהדרת להכין משאריות של אורז ועדשים שנשארו (אפילו אם הם מתובלים). את ההמבורגרים אפשר להקפיא ולחמם.
לפי מתכון של הבלוג post punk kitchen
עברית והתאמות מתבקשות: אסף מבורך, ילדים טבעונים
חומרים ל-4 המבורגרים ענקיים או 12 המבורגרים בגודל לביבה ממוצעת
1/4 1 כוסות אורז עגול מלא מבושל (בערך 3/4 כוס לפני הבישול)
1 כוס עדשים חומות או ירוקות מבושלות לריכוך ומסוננות היטב מנוזלים (בערך 3/4 כוס לפני הבישול)
1 כוס (3-4 סלקים) סלק לא מבושל ומגורד
1/2 כפית מלח, פלפל שחור גרוס
3 כפות בצל קצוץ דק מאוד
2 שיני שום כתושות
2 כפות חמאת שקדים או חמאת שומשום
1 כפית טימין (לא חובה)
1/2 כפית זרעי שומר טחונים (לא חובה)
מעט שמן זית
+ מניחים במיכל במעבד המזון את האורז, הסלק והעדשים וטוחנים גס באמצעות "פולסים" 15-20 פעמים. התערובת המתקבלת צריכה להראות כמו בשר טחון.
+ מעבירים את התערובת לקערה ומוסיפים את שאר המרכיבים. מערבבים ביד עד לקבלת עיסה אחידה. מניחים במקרר למשך כחצי שעה להתגבשות.
+ מניחים נייר אפייה על גבי משטח העבודה, משטחים עליו בשכבה עבה את התערובת שהתגבשה ויוצרים קציצות – כל קציצה מ-1/2 כוס תערובת (רצוי להשתמש ב"רינג" או בכוס כדי לקבל צורה אחידה).
+ מלהיטים מחבת לטמפרטורה גבוהה מאוד (עדיף מחבת ברזל או נון סטיק). מברישים כל קציצה במעט מאוד שמן זית וצורבים במחבת במשך בערך 5 דקות מכל צד, תלוי בגודל הקציצה. הופכים רק כשהצד צרוב וחרוך מעט. מגישים לצד תוספות או בלחמניה עם מיונז סויה, קטשופ, חרדל, חסה, עגבניה וטבעות בצל.
+ להכנה בתנור: מחממים תנור ל-200 מעלות. מניחים את הקציצות על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים במשך 10-15 דקות, עד שהקציצות משחימות ומקבלות מעטה פריך.
תגיות: אורז, אסף מבורך, סלק, אורי שביט, עדשים, המבורגר טבעוני
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, אורז, כריכים, ממרחים והברקות, קטניות
נראה יאם! האם אפשר להחליף את חמאת השקדים\שומשום במשהו… נפוץ יותר?
אפשר לשים קצת פחות טחינה (כי היא דלילה יותר), זה קצת ניסוי וטעייה – תלוי בדביקות האורז ורכות העדשים, כדי שלא יתפרק. בתנור יש פחות סיכון, בכל מקרה הכמות לא גדולה.
האם אפשר לנסות עם חמאת בוטנים לא ממותקת במקום חמאת שקדים?
לטעמי כן, להפחית כמות כי היא נוזלית יותר ולקחת בחשבון שיש לה טעם דומיננטי למדי.
אפשר להחליף את החמאת שומשום/שקדים ב2-3 כפות צ'יה מושרים במים?
הי ליאור,
לא ניסיתי, אבל יש לי הרגשה שזה לא קריטי. התערובת של ההמבורגר הזה מאוד גמישה לשינויים, והוא כנראה יצליח גם ללא חמאת שקדים\טחינה בכלל (התוצאה תהיה מעט שונה אבל)
ההמלצה שלי – אם אין לך התנגדות עקרונית לטחינה\חמאת שקדים, נסה פעם אחת כמו המתכון בדיוק והחל מהפעם שאחר כך תעשה שינויים 🙂
שלום אורי,
האם אפשר להקפיא את הקציצה?
תודה וחג שמח
בהחלט כן!
הפעם הראשונה שאכלתי את ההמבורגר הזה היה בשוק אוכל בלונדון עם חומוס למעלה וסלט ירקות וקטניות בצד! איזה טעים היה!
מאוד אשמח לנסות . (:
השאלה היא אם אפשר להחליף את העדשים החומות בעדשים שחורות ( נתקעתי עם סיר של עדשים רכות מדי…): )
יום נפלא
לדעתי לא תהיה בעיה 🙂
היי,
אפשר להשתמש בסלק מבושל, אין לי סלק לא מבושל.
תודה!
כן, אני מניחה שכן, אבל הייתי משתמשת בכמות יותר קטנה ליתר ביטחון, כי המבושל מכיל יותר נוזלים.
תודה!
כבר הכנתי, הכל חוסל 🙂
אבל הורדתי בכמויות גם של האורז והעדשים והן ממש התפרקו לי.
הגיוני.. גם הסלק היה יותר מימי וגם החומר הקושר (אורז) בכמות קטנה מדי. לומדים 🙂
חמאת שומשום את מתכוונת לטחינה, כן? תודה רבה
יש כמה מוצרים כאלה, שנקראים חמאת שומשום. אני שמה טחינה 🙂
הי אורי, ילך גם עם אורז בסמטי לבן?
תודה מראש!
היי טליה, בסמטי יעבוד פחות – הוא אורז דקיק ופחות עמילני. אם את מעדיפה אורז לבן, אז עגול עדיף – האורז הוא חלק ממה שנותן יציבות לתערובת.