לחמניות טבעוניות רכות ומתקתקות
אם כבר להכין לחמניות טריות בבית, כדאי שאלה יהיו לחמניות ממש טעימות, רכות ומפנקות, שגם נמנעי הגלוטן הנחושים ביותר (אהמ אהמ) לא יוכלו לעמוד בפניהן. הייתי אומרת שהן אידאליות לקחת לבית ספר, אבל נראה לי שאתם תחסלו אותן עוד לפני שיגיעו לתיק של הילדים. ראו הוזהרתם!
הנגלה הראשונה של הבצק שהכנתי הספיקה בדיוק ל-6 לחמניות ואיך שסיימתי לצלם אותן, אחת כבר היתה בתוך הבטן שלי. מיד הבנתי שיש כאן בעיה רצינית – אין שום היגיון להכין מהן כל כך מעט! נכון שלחמניות ביתיות, שלא מכילות כל מיני חומרים משמרים ומאריכי חיים, מומלץ לאכול ביום ההכנה, אבל אין סיכוי יישאר מהן משהו אם כל אחד מבני המשפחה ישאב לעצמו אחת חמימה כזו, רכה ומתוקה ואז עוד אחת ו… מה, כבר נגמר?? במילים אחרות, הכפלתי את הכמויות.
המקור למתכון של הלחמניות האלה (שאפשר להכין גם בצורת כיכר שלמה ואפילו בצורת חלה) נטוע אי שם באסיה, עם זרועות ששלוחות גם לסין וגם ליפן. לי הוא הזכיר גם בריוש צרפתי, בזכות השומן שמוטמע בבצק, הרכות והטעם המתקתק (אבל לא מאד מתוק, כזה שלגמרי מאפשר למלא אותן בממרחים ותוספות מלוחים). הסוד בהצלחה של הבצק הוא הכנה מקדימה של רביכה סמיכה, שמסייעת לקמח לספוג נוזלים ולהפוך את המרקם שלהן לרך במיוחד. גם הרידוד והקיפול, שעושים לגלוטן סדר בעניינים, עוזרים ללחמניות להיות אווריריות יותר.
כדי לשמור על מתקתקות עדינה כמו שאני אוהבת, השתמשתי במשקה סויה במתיקות מופחתת של תנובה ALTERNATIVE. מי שמעדיף אותן מתוקות יותר, יכול להשתמש במשקה סויה רגיל. המתיקות של משקה הסויה מסייעת גם בשלב החשוב של התססת השמרים היבשים – החום והמתיקות של המשקה עוזרים לשמרים להתפתח במהירות (לחות, מתיקות וחום הם חומרי המזון האהובים עליהם) ולנו לוודא שהם אכן פועלים ולהימנע מאכזבות.
אם אתם קצת חוששים מעבודה עם בצק שמרים אני חייבת לומר שהמתכון הזה לטעמי ידידותי במיוחד דווקא בגלל השלבים המקדימים האלה. הם מאד עוזרים לבצק להיות נוח לעבודה ולהתנהג כצפוי, כך שאני מקווה שתתפסו אומץ ותאמצו את היפהפיות האלה אל ליבכם וכרסכם כמוני.
ההרשמה לסדנת הבישול הבאה בעיצומה!
לחמניות טבעוניות רכות ומתקתקות
הלחמניות האלה יגנבו את ההצגה בכל ארוחת שישי או חג וייעלמו ברגע שתניחו אותן על השולחן. מצד שני, אני לא מכירה ילד (או מבוגר) שיסרבו לכריך שתכינו מהן, עטוף כדי לקחת ללימודים או לעבודה. המון רעיונות וגיוונים מחכים לכם בסוף המתכון!
רוצים למלא אותן בממרחים טעימים? לחצו כאן
חומרים ל-12 לחמניות
לרביכה:
1/2 1 כוסות משקה סויה במתיקות מופחתת (אני השתמשתי בתנובה ALTERNATIVE)
1/2 כוס קמח לבן*
לבצק:
1 כוס משקה סויה במתיקות מופחתת (אני השתמשתי בתנובה ALTERNATIVE)
4 כפיות (20 גרם) שמרים יבשים
4 כפות קמח תפוחי אדמה*
מעט מלח
כ-4 כוסות קמח לבן (ועוד קמח לקימוח)
4 כפות שמן קוקוס מזוכך* במרקם רך
להברשה:
1 כפית סירופ מייפל
1 כף מים
+ מכינים את הרביכה: יוצקים משקה סויה לסיר קטן ומנפים אליו את הקמח. טורפים היטב ומחממים מעל להבה בינונית-נמוכה במשך כ-5 דקות, עד שהמשקה מסמיך ומתקבלת רביכה רכה ומבריקה שמסמיכה פודינג. זה קורה בבת אחת אז שימו לב, לא לייבש אותה ולא לשרוף. מסירים מהאש ומעבירים לקערת המיקסר (אין מיקסר? אפשר בהחלט להשתמש בידיים).
+ מתסיסים את השמרים: מחממים מעט משקה סויה (שימו לב, הוא צריך להיות חמים ולא רותח, אחרת תהרגו את השמרים. קרה לי!). מסירים מהאש, מוסיפים את השמרים ומערבבים היטב. משהים למשך 5 דקות עד שהשמרים מתחילים לתסוס ונוצר מעין קצף על פני הנוזל.
+ מעבירים את תערובת השמרים לקערה עם הרביכה וטורפים לקרם חלק. מוסיפים קמח תפוחי אדמה ומעט מלח וטורפים שוב.
+ מוסיפים 1/2 כוס קמח ומתחילים ללוש בעזרת וו לישה במהירות איטית, עד שהקמח נטמע לחלוטין בתערובת. ממשיכים להוסיף בכל פעם חצי כוס, עד שמתקבל בצק אחיד, מעט דביק אבל נוח לעבודה. יכולים להיות הבדלים בין קמחים, אז אולי תצטרכו להוסיף עוד 1/4-1/2 כוס.
+ ממשיכים ללוש את הבצק במהירות איטית במשך 5 דקות נוספות, עוצרים ומניחים לבצק לנוח כ-10 דקות. מוסיפים בכל פעם כף אחת של שמן קוקוס וממשיכים ללוש עד שהוא נטמע בבצק. בסיום התהליך יתקבל בצק רך ושמנוני.
+ מעבירים את הבצק לקערה נקייה, מכסים במגבת לחה ומשהים לתפוח במשך כשעה במקום חמים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
+ מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח מחלקים את הבצק ל-12 חלקים שווים (אם אתם רוצים לדייק ממש, היעזרו במשקל). מקמחים את המערוך ומרדדים כל חלק לעלה מעט מוארך. מקפלים שליש מהעלה פנימה, עליו שליש נוסף ומהדקים מעט – ראו צילום. מגלגלים את העלה לצורת כדור חלק (היכנסו לסטורי שלי כדי לראות איך עושים את זה) ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה. ממשיכים כך עם כל חלקי הבצק ומניחים אותם על התבנית באופן מרווח.
בא לכם עוד? נסו לאפות לחם ממולא בתרד או פטריות
+ מכסים את הלחמניות במגבת לחה ומשהים במקום חמים למשך 45 דקות, עד שהן מכפילות נפח.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות (אם התנור שלכם חזק במיוחד, כדאי קצת פחות).
+ מערבבים היטב את המייפל והמים ומברישים בעדינות את הלחמניות שתפחו. אופים כ-20 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות יפה ונקישה על תחתיתן משמיעה צליל חלול. כשהלחמניות יוצאות מהתנור מומלץ להבריש אותן שוב בתערובת המייפל ולהגיש.
שינויים וגיוונים:
- אין לכם מיקסר? כאמור זו לא בעיה, אפשר להכין את הבצק בשיטת הלישה הטובה והישנה – בעזרת הידיים.
- אפשר להשתמש במשקאות אחרים כמו משקה שקדים, אבל מומלץ להשתמש במשקאות צמחיים סמיכים מעט ובעלי "גוף" ופחות מימיים. אם אתם משתמשים במשקה לא ממותק, תצטרכו להוסיף סוכר לבלילה אחרי איחוד הרביכה והשמרים, בערך 1/4 כוס.
- לא ניסיתי לאפות עם קמח כוסמין לבן, סביר להניח שזה יצליח. אפשר גם להשתמש בקמח ייעודי לאפיית לחם. לא מומלץ להחליף לקמח מלא, זה יפגע משמעותית במרקם.
- קמח תפוחי אדמה הוא עמילן שמשמש כאן כתחליף ביצה. אפשר להחליף אותו למשל ב-6 כפות מי חומוס (כן, מקופסת שימורים. וותרו על המלח אם אתם עושים את זה), אפשר גם לערבב 2 כפות פשתן טחון טרי עם 4 כפות מים.
- שמן קוקוס מזוכך קשה אמנם יותר למצוא בחנויות, אבל כדאי להתאמץ כי הוא נייטרלי לחלוטין (משווקים בין היתר צ'צ'יק, אגס ומשק לין, אפשר לחפש אותם ברשת – ראיתי למשל שיש בויקטורי). שימוש בשמן קוקוס לא מזוכך יוסף ללחמניות ארומה קוקוסית. אפשר להחליף את השמן בחמאה טבעונית (יש ל VEGA).
- במקום במייפל אפשר להבריש את הלחמניות בתערובת חלקה של 2 כפות שטוחות קמח תפוחי אדמה ו-1/2 כוס משקה סויה במתיקות מעודנת.
- בא לכם לקשט את הלחמניות? פזרו עליהן זרעי פרג או קצח לפני האפייה.
- אפשר ליצור מהבצק צורות שונות! אפשר לאפות לחמניות קטנות יחד בתבנית קפיץ עגולה ולייצר לחם קופים נתלש, אפשר לקלוע לחלה, לייצר כיכר אחת גדולה או לאפות בצורת גליל באופן הבא: לחלק את הבצק ל-6 חלקים. אחרי שקיפלתם כל חלק כמו בתמונה ל-3 שכבות, לרדד אותו שוב לעלה צר וארוך ולגלגל אותו לרולדה צרה ושמנמנה. את הגלילים שיתקבלו מומלץ להניח ב-2 תבניות אינגליש, לרוחב התבנית.
בואו לעקוב אחרי גם באינסטגרם ולתייג אותי אם הכנתם!
המתכון בשיתוף תנובה ALTERNATIVE
מנסה את זה עם קמח כוסמין. בנתים ניראה טוב. עכשיו בהתפחה שניה. הקישור לסטורי לא עובד. ואין גם בהייליט
אשמח לשמוע איך יצא! זה פוסט ישן אז הסטורי לצערי כבר נעלם.. אחפש ואנסה להעלות היילייטס.