קציצות אזוקי ברוטב בצל ובירה
מאת אבישג בננה
"אזוקי היא מלכת הקטניות", הכריזה בפניי אבישג והתחילה למנות את היתרונות התזונתיים של השעועית האדמדמה הקטנה הזאת (בין היתר היא עשירה בברזל ובחלבון ומסייעת באיזון רמות הסוכר בגוף). שווה להשתמש בה אבל גם שעועית אדומה רגילה תעשה את העבודה. רוטב הבירה המתוק-מריר מוסיף לקציצות טעם עמוק נהדר. מומלץ לטגן אותן לפני הבישול כדי שיתמצקו וישחימו, אבל ניתן בהחלט לבשל אותן ישירות ברוטב (רק בעדינות, כי הן רכות). מגישים על גבי אורז לבן או מלא.
חומרים ל 4 מנות
לקציצות
250 גרם שעועית אזוקי, מושרית במי ברז לפחות 8 שעות, מסוננת
1 בצל סגול
3-4 שיני שום
1 כף טחינה
4-5 כפות פירורי לחם
1/2 צרור קטן פטרוזיליה
1 כף שמן זית
1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש גרוס (לא חובה)
מלח, פלפל לבן
לרוטב
3 בצלים לבנים פרוסים לטבעות
1 בקבוק (330 מ"ל) בירה לבנה בטמפרטורת החדר
1-2 כפות סוכר חום
עלים מ-5 גבעולי טימין
2-3 עלי דפנה
שמן זית
מלח
שמן חמניות או תירס, לטיגון
+ מניחים את השעועית בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל מעל להבה גבוהה 30-40 דקות, עד שהשעועית רכה לחלוטין (זמן הבישול תלוי בטריות ובמשך ההשריה). חשוב לא להמליח את המים כי המלח מונע מהקטניות להתרכך. מסננים היטב כדי לא להוסיף נוזלים לתערובת.
+ מכינים את תערובת הקציצות: טוחנים יחד את כל המרכיבים במעבד מזון, עד לקבלת תערובת אחידה, סמיכה ודביקה. מתבלים במלח ובפלפל לבן. אם התערובת רכה מדי ולא מספיק יציבה לטיגון מומלץ להוסיף עוד פירורי לחם או קמח (חומוס, עדשים, חיטה, שיבולת שועל וכדומה). לחילופין, ניתן לאפות הקציצות עד שהן מתייצבות.
+ מכינים את הרוטב: מחממים בסיר שמן זית ומאדים את הבצלים תוך כדי ערבוב 15-20 דקות, עד שהם מתרככים אך לא נצרבים. מוסיפים את עלי הטימין ועלי הדפנה ואת הסוכר וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות, עד שהבצלים מתקרמלים. מוסיפים בזהירות את הבירה (רצוי להטות את הסיר ולמזוג באיטיות, על מנת שהבירה לא תקציף) וממשיכים לבשל לרתיחה עדינה.
+ מטגנים את הקציצות: יוצרים מתערובת הקציצות כדורים או קציצות שטוחות קטנות. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את הקציצות 1-2 דקות מכל צד, להשחמה. הופכים בזהירות כי התערובת רכה.
+ מעבירים את הקציצות לרוטב הבירה הרותח ומבשלים אותן כ-5 דקות, לספיגת טעמים. (ניתן להפוך אותן בעדינות במהלך הבישול על מנת שיספגו רוטב משני הצדדים).
תגיות: בצל, אורי שביט, אבישג, אזוקי, בירה, בישול טבעוני, מנות עיקריות, שעועית, קציצות
קטגוריות: קציצות טבעוניות, קטניות
אפשר לבשל את הקציצות בתנור? או לטגן? האם ייצא טעים?
הייתי מנסה לאפות ולא לטגן, הן עדינות יחסית ואני חוששת שיתפרקו.
ניסית את המתכון כלשונו, התערובת יצאה רכה מדי ולא ניתנת לטיגון. הוספתי מעט קמח חומוס ובישלתי ישירות בתערובת. עדיין יצא רך מדי. הטעמים מעולים אבל הקציצות נהיו מחית. מה אפשר לעשות אחרת?
היי מלי, אני מסכימה שהקציצות האלה עדינות באופן יחסי לאחרות. לפעמים גם יש הבדל בעסיסיות של חומרי הגלם כך שקשה יותר לגבש אותם. הוספת קמח/פירורי לחם/שיבולת שועל וכדומה אמורה לייצב אותן. לחילופין ניתן להכין את הרוטב, לצקת אותו לתבנית ולאפות את הקציצות בתוכו בתנור, אולי זה יעבוד טוב יותר. תודה על ההערה!
טעם הקציצות מעולה!
גם לי הן התפרקו פעם ראשונה לכן הוספתי קצת זרעי פשתן ובישלתי את השעועית כמעט עד הסוף ואז הן יצאו יציבות יותר.
ניסיתי עם בירה לבנה וגם עם בירה כהה, אני אישית אהבתי יותר עם בירה כהה.
תודה על הבלוג המעולה!!!
טל
כמו לקודמי יצא זוועה. מין מחית שרופה ומלאה בשמן.
ברמה של אני מתלבט אם להשחית חומרים על הרוטב.
יש כל כך הרבה מתכונים טובים, נראה לי מיותר ומתסכל לפרסם בכלל דבר כזה.
🙁
היי אביחי, מצטערת לשמוע על החוויה – אבל לא ראיתי שאנשים הגיעו כאן למצב של מחית שרופה ומלאה בשמן. כן, הקציצות עדינות אבל כמו שרואים בתמונה שלהן מתקבלות עגולות ונהדרות. יכולים להיות הבדלים מבחינת הבישול, הנוזלים (מספיק שלא מסננים היטב את הקטניות) וכדומה – בכל מקרה תודה על ההערה אני אוסיף הבהרה בגוף המתכון
סליחה אורי, אבל המתכון מתאמץ מדי..
אזוקי לא נועדה לקציצות..
אפשר פשוט לקחת את חומרי הגלם ולא לטחון,
לערבב בעדינות בצל קצוץ,שום,טחינה,פטרוזיליה,צ'ילי וכו'
עם שעועית אזוקי מבושלת ומסוננת.
לאכול בכפית. יאמי…
אפשר לפזר למעלה אבקת שמרי בירה,זה נותן טעם פרמזני לתבשיל.
אני תמיד מוסיפה לאזוקי מרכיב מתוק, כדי להדגיש את טעמה המתקתק הטבעי-
סילאן,סירופ אגבה,בטטה או משמשים אורגנים חתוכים דק דק.
מצטרפת לתגובות המאוכזבות. יצא מרקם חולי ומתפרק, לא משנה כמה קמח הוספתי..אין ספק שהטעם של הבלילה , בשילוב עם הרוטב, היה מעולה!- אבל חבל על חומרי הגלם המעולים..בקיצור- המתכון כמו שהוא מפורקסם כרגע צריך שיפור ותיקון…
תודה על ההערות. אסיר את המתכון ואבדוק אותו שוב.
ואני כאן לא בגלל הקציצות אלא בגלל הרוטב (הגעתי דרך המתכון של קציצות הטופו ברוטב עדשים לימוני). מעודי לא שמעתי על רוטב בירה! מה זה? איך זה? זה אלכוהולי? זה טעים? מי ניסה ורוצה לספר?
היי יסמין, רוטב בירה זה מדהים! זה רוטב בצלי מתוק-מריר ובעל טעמים עמוקים, האלכוהול מתפוגג בבישול. אני מאד אוהבת, עשית לי חשק להכין! הקציצות לעומת זאת לא מושלמות לצערי, הייתי מחזקת אותן בקמח עדשים או חומוס כדי שיהיו יותר יציבות.
תודה אורי! אנסה את הרוטב הזה עם הקציצות טופו 🙂
הקציצות התפרקו לגמרי בבישול בתוך הרוטב
היי יפעת, מצטערת לשמוע! הן אמורות להיות ברוטב ממש קצת, לא להתבשל בו.