מרק שעועית שחורה
אורנה ואלה
שעועית שחורה, זאת יודע מי שטייל באזור דרום-מרכז אמריקה, היא ה-דבר. ומי שכבר טעם את המרק הזה אצל "אורנה ואלה" (המקור שלו במטבח הקובני) יודע שהוא לא דומה לשום מרק שעועית אחר. הצבע שלו שחור מבריק, הוא קרמי וסמיך ובעל טעמים עמוקים חרפרפים. בבית מכינים לפי המתכון (שמופיע גם בספר המתכונים של המסעדה) אבל אם אתם שם – אל תשכחו לבקש אותו בלי שמנת.
חומרים ל 8-10 מנות
1/2 ק"ג שעועית שחורה (רצוי אורגנית, להשיג בחנויות טבע), מושרית במי ברז למשך לילה
3 ליטר מים
2 עלי דפנה
1 כוס (240 מ"ל) שמן זית משובח
2 בצלים, קצוצים
2 פלפלים אדומים, קצוצים
2-3 בצלי שאלוט, קצוצים
8 שיני שום, קצוצות
3 כפות אורגנו טרי, קצוץ
2 כפות אורגנו מיובש
1 פלפל חריף אדום טרי חצוי, מנוקה מגרעינים וקצוץ
2 כפיות כמון טחון
1/2 1 כפות סוכר
2 כפות מלח
להגשה:
גבעולי בצל ירוק ובצלצלי שאלוט קצוצים
2 לימונים חתוכים לאורך לרבעים
+ מבשלים את השעועית: מניחים את השעועית ועלי הדפנה בסיר גדול, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים בבעבוע עדין בין 45 דקות לשעתיים, עד שהשעועית רכה (משך הזמן תלוי בטריות שלה).
+ מחממים את השמן במחבת רחבה. מוסיפים בצל, פלפלים ובצלי שאלוט ומאדים מעל להבה בינונית כ-15 דקות, עד שהירקות מתרככים אך לא משחימים. מוסיפים שום, אורגנו טרי ומיובש, פלפל חריף וכמון ומטגנים כדקה נוספת. מעבירים לבלנדר וטוחנים עד לקבלת מחית חלקה.
+ מוסיפים את מחית הירקות לסיר עם השעועית הרכה. מתבלים בסוכר ובמלח, טועמים ובמידת הצורך מוסיפים אבקת צ'ילי. מבשלים כחצי שעה, עד שהנוזל הופך מחום עכור לשחור ומבריק והשעועית רכה לחלוטין ומתפרקת מעט. אם המרק סמיך מדי מוסיפים מעט מים בזמן הבישול.
+ מעטרים בבצל ירוק ובבצלי שאלוט קצוצים ומגישים עם פלח לימון.
תגיות: חורף, תל אביב, מנות טבעוניות, שעועית שחורה, אורנה ואלה, בישול טבעוני, מרק טבעוני
קטגוריות: מרקים
0.5 קג שעועית – המשקל לפני או אחרי ההשריה במים?
היי מירי, לפני ההשריה.
היי אורי
שקלתי לאחר השרייה. אני צריכה להתנהג אחרת מבחינת כמויות ?
ומה יקרה אם אוותר על הפלפלים… אני רגישת סילונים שפוט..
ושאלה אחרונה. אפשר נגיד פחות מים בשביל לקלב יותר מרקם של תבשיל ?
ואם פחות מים אז פחות תבלינים ?
היי שירי, נראה לי שהשינויים לא יהיו אדירים. המרק מתקבל די סמיך כי טוחנים אותו, אבל אפשר כמובן להפחית מהנוזלים ובמידת הצורך להוסיף עוד קצת מים אחכ.
אפשר לוותר על הפלפלים אבל זה כמובן ישפיע על הטעם, הייתי מוסיפה יותר בצל ואולי ירק נוסף (גזר?) כדי להעשיר.
טעים!!! תודה רבה. 😀
היי אורי, האם אפשר להחליף את השעועית השחורה באדומה?
היי איתן, אני מניחה שאפשר לבשל באותה טכניקה עם שעועית אדומה, כמובן שיתקבל מרק שונה 🙂
טעים מאד, תודה!
הולך טוב גם עם עדשים ירוקות במקום שעועית (למי ששכח להשרות את השעועית… :wink:)
טוב לדעת! 🙂
הכנתי ויצא נפלא ! לא חשבתי ששעועית שחורה יכולה להיות כל כך אטרקטיבית 🙂
מתי מוסיפים את הכוס שמן זית?
מחממים את השמן ומאדים בו את הירקות – זה השלב השני.
ילך גם עם פחות שמן זית? נגיד רבע כוס?
ילך אבל לא יתן את אותה תוצאה.. כמות המרק די גדולה כך שהשמן למנה לא בכמות עצומה.
יצא מעולה. אבל-
לטעמי, שתי כפות מלח זה מוגזם מאד.
שמתי כף ועדיין קצת מלוח.
אפשר לוותר על הסוכר??
כן, למרות שלטעמי הוא נדרש לאיזון הטעמים.
הכנתי בדיוק לפי המתכון ויצא מרק תפל ומבאס. איך אפשר לשפר את הטעם ולהציל את שעות העבודה שהושקעו במרק? 🙁
היי חן, מצטערת לשמוע, זה מרק שהכנתי בהצלחה רבה כמה פעמים.. ומוגש שנים אצל אורנה ואלה. יכול להיות שזה עניין של מינון תבלינים. עוד אפשרות זה להניח לו להתבשל יותר זמן ולהצטמצם, אולי יצא מעט דליל מדי.
היי לכמה זמן המרק נשאר? תודה
לטעמי יומיים שלושה בלי בעיה
האם הפלפלים האדומים זה מבות? ובנוסף עוד פלפל אדום חריף?
מכינה עכשיו רסה משלי, אבל בעתיד אשמח ללכת עם המתכון המלא 🙂
כן, פלפל אדום מתוק.
היי אורי,
לאחר טחינה הירקות למחית,כתבת שצריך להוסיף את המחית לשעועית הרכה. האם הכוונה היא להוסיף לשעועית עם המים בהם היא בושלה, או שצריך קודם לסנן את השעועית?
הוספתי לשעועית עם המים,והמרק נראה כרגע בצבע מאוד כתום.. 😯
מוסיפים למים וממשיכים לבשל יחד, לא יודעת איך יצא כתום 🙂
גם לי יצאה תוצאה בדיוק כמו סופי וחן. המרק יצא דליל וכתום-חום. האם הכמות מים לא גדולה מדי? אני מנסה להציל את המרק ולצמצם אותו. אבל הוא אחרי כמה שעות על האש, עדיין רחוק מהצבע השחור מבריק.
מוזר, אני הכנתי אותו כמה פעמים ויצא מצויין. מה קרה בסוף? בטח שלא צריך לצמצם כמה שעות..
שלום,
לגבי הטיגון, האם לטגן עם כל כוס השמן?
תודה רבה
ראיתי את התשובה באחת התגובות
תודה רבה
לעבודה
שבוע טוב
הכנתי לפי המתכון אחד לאחד!!
השמן השתלט על התבשיל!!!!!!
כל כף שאכלתי הורדש השמן בטרוף.
חבל…..
היי איציק, מצטערת לשמוע.. הכנתי את המרק מספר פעמים ולא הרגשתי שום בעיה. מעניין למה זה קרה.
השקעתי המון אנרגיה ויצא לא אכיל… דליל, חום כתום עכור
היי אפרת, ממש מצטערת לשמוע, יש לי ניסיון טוב עם המתכון הזה.. הוא נבדק לא מעט פעמים, יכול להיות שכמות המים היתה גדולה מדי?
הי אורי, תודה על המתכון נשמע מבטיח. האם אפשר להחליף את הסוכר במשהו בריא יותר כמו סילאן אולי? וגם, האם פפריקה מתוקה יכולה לתרום בגזרת המתיקות?
היי, פפריקה מתוקה לא באמת מתוקה 🙂 היא פשוט לא חריפה.. בהחלט אפשר להשתמש בממתיקים אחרים (לסילאן יש טעם מובחן, מייפל לטעמי יותר עדין) או לוותר לגמרי.