רולים ברזילאיים
מאז שנכנסתי לקדחת הבישול הטבעונית, כל מיני דברים נותנים לי השראה. זה קורה הרבה אצל הירקן הרמתגני שלי – פתאום צרור מנגולד קורץ אלי או ערימה של ברוקולי טרי מפתיעה אותי. אני אוהבת את זה שהוא מוכר פטריות טריות בתפזורת ושיש לו עגבניות הכי אדומות ועשבי תיבול נהדרים (לפחות שני צרורות כוסברה חייבים לחזור איתי הביתה, לא משנה מה). לפעמים זה קורה בסופר, ככה קרה שלקחתי הביתה קופסת שימורים של שעועית שחורה איכותית (לא אדומה, שחורה ממש) וגם עלי אורז עגולים, שעוד לא ידעתי בכלל מה אני אעשה איתם. שברי רעיונות, שאי אפשר לדעת אם ומתי יפלו למקום הנכון ויתחברו בצלחת.
והנה, פתאום זה קרה בביקור עבודה בבר חדש בשם Pavella בקינג ג'ורג' (את הביקורת שכתבתי עליו תוכלו לקרוא בגיליון הטרי של "על השולחן"). אמנם מדובר בסביצ'ה בר, ככה שרוב המנות מחוץ לתחום, אבל למרבה השמחה הם נתנו דעתם על הקהל הצמחוני-טבעוני עם שתי מנות מוצלחות. לאחת הם קוראים סביצ'ה צמחונית, כשאת הדג מחליפות קוביות של חציל מאודה. המנה השנייה היא כיסוני פיג'ואדה צמחוניים – כיסוני בצק ממולאים בתבשיל שעועית שחורה ובצל (תזכרו לבקש בלי רוטב יוגורט). המנה הזאת סידרה לי את חלקי הפאזל במקום ושלחה אותי למגרש המשחקים במטבח הביתי שלי. וכך התחברו השעועית השחורה מהסופר, העגבניות האדומות מהירקן ועלי האורז המלוכסנים למנה מרנינה אחת. קבלו.
מזרח מערב: רולים ממולאים בפיג'ואדה ברזילאית טבעונית זריזה
פיג'ואדה (Feijoada) היא תבשיל קדרה של שעועית שחורה ובשר חזיר. היא נחשבת למאכל הלאומי של ברזיל ויש לה גרסאות רבות, כמו שראיתם גם צמחוניות. המתכון שלי לא מחויב לאף אחת מהן (במקור, למשל, לא מדובר בתבשיל חריף והילד רצה בלי בצל. אז מה?). בדרך כלל מגישים אותה על גבי אורז, אבל כאן עטפתי אותה בעלים מקמח אורז, שמקורם בכלל במטבח האסייתי. כדאי להכין כמות גדולה – זה נחטף!
חומרים ל 15-20 רולים
כ-250 גרם שעועית שחורה מבושלת (אפשר לרכוש קופסת שימורים של שעועית שחורה מבושלת, לסנן ולשטוף, או להפשיר שעועית אדומה קפואה אם ממש אין ברירה)
3 עגבניות בשלות, קצוצות גס
2 פלפלים אדומים, קצוצים גס
1 בצל לבן או סגול, קצוץ דק
2-3 שיני שום קצוצות
1 פלפל צ'ילי מנוקה מגרעינים, קצוץ
2-3 כפות רסק עגבניות
1 כפית סוכר חום
1/2 כוס מים רותחים
1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה
עלים מ 2-3 ענפי טימין (לא חובה)
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
15-20 דפי אורז
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק מעורבבות במעט שמן זית, להברשה
+ מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים את הבצל במשך 2-3 דקות עד שהוא מתרכך מעט, מוסיפים את השום והצ'ילי ומאדים 1-2 דקות נוספות. מוסיפים את רסק העגבניות והסוכר החום ומערבבים היטב.
+ מוסיפים את הפלפלים והעגבניות, מבשלים במשך כ-5 דקות ומתבלים במלח ובפלפל.
+ מוסיפים את השעועית המבושלת וחצי כוס מים רותחים ומבשלים יחד כ-5 דקות נוספות. מוסיפים את הפטרוזיליה והטימין, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
+ משרים עלה אורז בקערת מים קרים למשך מספר שניות, עד שהוא מתרכך (אבל לא סמרטוטי) ומניחים על משטח עבודה. מניחים כף גדושה של תבשיל השעועית בשליש התחתון של העלה. מקפלים את הפאה התחתונה כלפי מעלה, מקפלים פנימה את הצד הימני והשמאלי של העלה ומגלגלים לרול. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. חוזרים על הפעולה עד שהמילוי נגמר.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מברישים את העלים בתערובת של רוטב צ'ילי ושמן זית ומכניסים לתנור לכ-5 דקות, עד שהחלק העליון של הרולים מתקשה ומשחים מעט.
עוד מתכונים, טיפים, שיגועים והפתעות בעמוד הפייסבוק של הטבעוניות
תגיות: אסיאתי, בישול טבעוני, שעועית שחורה, אורי שביט, עגבניות, צ'ילי, מנה ראשונה, מתכונים טבעוניים, עלי אורז, דפי אורז, רול, ברזיל
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
בדיוק כשכבר השתעממתי מכל המילויים הרגילים לדפי האורז באת עם ההפתעה הזאת 🙂
מזמן לא התגריתי ככה מתמונות!
מזמן לא התגריתי ככה מתגובה!
מממממ אני רעבה
יאמי. הייתי רק מחליפה את הפטרוזיליה בכוסברה…
ודפי אורז זה באמת נפלא. עם גואקמולי צ'אנקי זה להיט למשל… 🙂
כפי שהבנת מהפתיח, אני הכי מסכימה לגבי הכוסברה! ניסיון נואש ומיותר להישאר קרובה למקור 😳
נשמע טעים! ובדיוק קניתי קילו שעועית שחורה והתלבטתי מה לעשות איתה. תודה!
גלגול דפי אורז זה ממכר!תודה על הרעיון החדש והמפתה מה לשים בהם הפעם 🙂
אני מייררת, די!
השבת על שולחן הקידוש!
איזה רעיון מעולה!
דפי אורז זה חומר גלם מצוין לשלל מנות בריאות, טבעוניות ונטולות גלוטן, שכולם יכולים לאכול.
אני כבר די הרבה זמן מכורה לדפי האורז הללו כמעטפת לרולים ויטנאמים בשלל מילויים (ורוטב חמאת בוטנים-סויה יאמאסה-צ'ילי בצד, כמובן), בעיקר מאז שגיליתי שקל למצוא אותם גם בסופרים הרגילים (במחלקת ללא גלוטן). המתכון הזה נשמע כמו גיוון מבטיח במיוחד.
ערכון – הכנתי יצא מצוין. ממש ממש טעים (ולא רק לדעתי).
מה שכן, הגלגול הזה הוא קצת פצ'קעריי, כך שיש מצב שבפעם הבאה אלך על הגירסא המסורתית עם אורז רגיל, ואוותר על הרולים המעוצבים.
נהדר! שמחה שאהבתם 🙂 לדעתי שווה להתעקש עוד טיפה על עלי האורז, קצת תרגול וזה רץ..
ינוסה לאלתר!
כמה זמן מבשלים שעועית שחורה?
היי לילי, אם את קונה שעועית שחורה יבשה משך הבישול תלוי במידת ה"טריות" שלה. בדרך כלל בין שעה לשעתיים.
עשיתי אתמול את הגרסה העצלנית למנה. פחית של שעועית ברוטב חריף, בצל קצוץ, 3 שיני שום, המון פסטרוזילה ופלפל שחור. גם לא היה רוטב צ'ילי מתוק אז עירבבתי קצת סילאן ושמן. ב-10 דקות של עבודה יצא אחלה מאנץ' לעוד ערב של ליגת האלופות 🙂
פסטרוזילה זה פטרוזיליה.
הכנו בבית ויצא ממש טעים, אבל כמעט כל הרולים התפרקו ונשפכו במידה כזו או אחרת. מה אפשר לעשות כדי שיחזיקו חזק יותר?
היי אבישי, שמחה שיצא טעים! מוזר, לי הם לא התפרקו בכלל.. כמה דברים שכדאי לבדוק: שלא שמים יותר מדי מילוי, שלא מרככים מדי את דפי האורז (לרכך רק עד כדי קיפול, ממילא הם רטובים וימשיכו להתרכך אחכ) ושהמילוי לא נוזלי מדי. בהצלחה בפעם הבאה! 🙂
אני שוקלת להכין מראש ולקחת לפיקניק. זה יחזיק מעמד או שחבל על המאמץ?…
לדעתי לא צריכה להיות בעיה לקחת אותם לפיקניק, רק שתאכלו אותם קרים, אני מניחה 😛
תודה, זה נהדר!
הי רציתי לשאול האם אחרי ההכנה ניתן לשם במקרר ולאכול במשך השבוע לאחר חימום בתנור/ מיקרו? תודה!!
אולי לא שבוע שלם, אבל יומיים שלושה אני מאמינה שכן, גם אם המרקם טיפה ישתנה.
הכנתי עם שעועית שחורה מושרית שבושלה בסיר לחץ. הוגש בארוחת חג. הצליח מעל המשוער. תודה והמון שנה טובה.
מתכון נפלא! תודה רבה!!
כנראה שסוג דפי האורז מאוד משמעותי, כי גם אצלי זה קצת נדבק לנייר האפייה והתפרק.
אבל זה לא שינה כלום. טעים נורא!
תגידי. יש לך מושג אם יש דפים טבעוניים לספרינג רול/ אגרול
במקום הדפי אורז?
ממ בא לי משהו קצת יותר קריספי ושיכול להחזיק יותר. כמו הסיגרים ממולאים תפוחי אדמה שנורא אהבתי כשהייתי קטנה.
היי, בטח! יש דפי אגרול למשל. יש בצק פילו, בצק עלים על מרגרינה (או על שמן קנולה אם קונים במאפיות מסויימות), בצק פילאס (גם מרגרינה לדעתי).. בקיצור אין בעיה להכין מאפים טבעוניים 🙂