ממולאים אפויים: עלי מנגולד במילוי כוסמת ירוקה
אוכל של בית זה ממולאים והפעם – מנגולד! העלים הטריים מקבלים באהבה מילוי עדין של כוסמת ירוקה מזינה וטעימה ונכנסים לתנור עם רוטב-בזק לימוני. הכינו כמות גדולה, הסיר נטרף
אני לא סתם ממציאה כשאני אומרת שלפעמים רעיונות למנות נולדים לי בראש לפי צבעים. ככה למשל נולד המתכון לרוסט דלורית צלוי בתפוזים או המתכון האהוב עלי במיוחד לסלט צבע מגולגל בדפי אורז, שזאת ה-עונה להכין אותו. איכשהו, מניסיון, מנות שנולדות מתוך חיבורי צבעים בדרך כלל גם מייצרות טעמים נהדרים וזה מה שקרה הפעם שוב.
הכל התחיל כשהגיע אלי בארגז השבועי של נדב, החקלאי האורגני מגבעת אולגה שאני מזמינה ממנו ירקות, צרור יפהפה של עלי מנגולד סגלגלים. רשמית קוראים להם "מנגולד אדום" והם בעצם די ירוקים אבל עם גבעולים ועורקים סגולים יפהפיים. הירוק-עמוק-סגול הזה פשוט קרא לי להכין ממנו ממולאים וכשחשבתי במה אמלא אותם היא הופיעה לי מיד בראש – כוסמת ירוקה, יפהפיה, עדינה ועשירה בטעמים אגוזיים (ומאד רחוקים מאלה של אחותה הקלויה). מה אומר, זה התברר כשידוך משמיים.
את הסיר עם העלים הממולאים הכנסתי לתנור משתי סיבות – גם בגלל העדינות של העלים שפחות אוהבים בעבוע ואש חזקה וגם בגלל שפשוט משגרים אותם ושוכחים, הם ישתו לאט לאט את הנוזלים ויצאו חזרה לעולם כשהם רכים ושמנמנים. מה שגם אומר שהם נחטפים מהסיר במהירות שיא, לכן אני ממליצה להצטייד בכמה צרורות מנגולד ולהגזים בכמויות.
הירשמו עכשיו לסדנת הבישול הבאה!
עלי מנגולד ממולאים בכוסמת ירוקה
ההכנה קלי קלות, הגלגול לא דורש דיוק מוגזם והתוצאה הלימונית טעימה לעוף. לא אוהבים כוסמת ירוקה? אין לכם מנגולד? גללו למטה להצעות וגיוונים.
חומרים ל-20 יחידות
10-12 עלי מנגולד גדולים ויפים, שטופים היטב
למילוי:
1 כוס כוסמת ירוקה, שטופה
1 כרישה, קצוצה (את החלקים הקשים שומרים לציר ירקות משאריות)
1/4 כוס צנוברים
1/4 כוס חמוציות קצוצות
חופן נדיב פטרוזיליה קצוצה
חופן נדיב עלי נענע קצוצים
1 כוס עגבניות מרוסקות, רצוי מבקבוק
1/2 כפית בהרט
מלח, פלפל שחור גרוס
2 כפות שמן זית
לרוטב:
מיץ וקליפה מגוררת מלימון אחד
1 כף סילאן
1 כף רכז רימונים
מלח, פלפל שחור גרוס
2 כוסות מים (אפשר ממי החליטה של המנגולד)
+ מרתיחים שפע מים בסיר גדול.
+ טובלים את עלי המנגולד במים הרותחים בסבבים, בכל פעם לכמה שניות, לריכוך קל. מעבירים למגבת נקייה לייבוש. שומרים שתי כוסות ממי החליטה להכנת הרוטב.
+ חותכים כל עלה לאורך בצד השדרה המרכזית, כך שיתקבלו שני חצאי עלה והגזע המרכזי בנפרד. קוצצים כמה מהגבעולים, את היתר שומרים לציר או לתבשיל אחר.
+ מכינים את המילוי: מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים בה את הכרישה 2-3 דקות מעל להבה גבוהה, תוך כדי ערבוב מדי פעם. מוסיפים את גבעולי המנגולד הקצוצים, צנוברים וחמוציות וממשיכים לטגן עוד כ-2 דקות. מוסיפים כוסמת, עשבי תיבול, עגבניות מרוסקות ותבלינים, מערבבים וממשיכים לבשל עוד כ-2 דקות, עד שהנוזלים נספגים. מסירים מהאש.
+ מחממים תנור ל-170 מעלות.
+ ממלאים את העלים: מניחים כפית גדושה מהמילוי במרכז של כל מחצית עלה ומגלגלים – מקפלים פנימה את הקצוות משני הצדדים, מהדקים קלות (חשוב לא להדק יותר מדי, כי המילוי יתנפח) ומגלגלים. מניחים בצפיפות (שוב, בלי להגזים) על צד התפר בסיר כבד שמתאים לתנור או בתבנית שאפשר לאטום היטב.
+ מערבבים את חומרים הרוטב ויוצקים על העלים שבסיר. מניחים עליהם צלחת הפוכה עמידה לחום וסוגרים בעזרת המכסה. אופים בתנור החם במשך כשעה, עד שכל המרכיבים רכים מאד והנוזלים נספגים לחלוטין. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.
גיוונים ושינויים:
אין לכם מנגולד? אפשר להשתמש בעלי קייל יפים ושטוחים. גם אותם צריך לחלוט לפני הגלגול אבל לא חייבים לחלץ את השדרה האמצעית.
לא משתגעים על כוסמת ירוקה? מניסיון, תנו לה צ'אנס! אבל אפשר בהחלט להשתמש במתכון הזה באורז עגול או בורגול גס. אם משתמשים באורז מלא, מומלץ לבשל אותו חצי בישול מראש.
תגיות: לימון, ממולאים, כוסמת, כוסמת ירוקה, מנגולד, חמוציות
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני