קפונטה דרומית: שיר אהבה לירקות הערבה
מה עושה טבעונית רעבה שזוכה במשלוח ירקות משוגעים משדות הערבה?
תקראו לי רוחניקית, לא אכפת לי, אני מודה שאני מאמינה במשהו ערטילאי שאני קוראת לו ביני לביני "הקארמה הטבעונית". אחרת קצת קשה לי להסביר איך מתוך הפחד הנורא שהרגשתי ברגעים הראשונים להחלטתי לעבור לטבעונות – פחד מלאבד את היכולת ליהנות מהחיים ובעיקר מאוכל – צמחה הנאה כל כך גדולה משניהם, יחד עם הרבה יותר שמחה, עשייה, אהבה והמון אנשים טובים שנכנסו לחיים שלי. וכשזה קורה בבת אחת ובכזאת עוצמה, אין ברירה אלא לעשות את הקשר בין הדברים, גם אם הוא נשמע כמו סטיקר רוחניקי מסוג "רק אהבה תביא אהבה" או משהו בסגנון.
כל זה היה פתיח כדי לתאר את התחושה שלי כשהשפע חזר לביקור נוסף אצלי במטבח. נמרוד ונגה המקסימים החליטו לפנק אותי במשלוח אישי של שלל ירקות משגעים ומשוגעים, הישר מהשדות של אבא של נמרוד, מיכאל עופרן, שנמצאים בערבה. מיכאל מגדל שם כבר שנים מיני עגבניות, פלפלים וחצילים מיוחדים ומוצלחים במיוחד, חלקם פיתוחים וזנים לא שגרתיים שמגיעים משדותיו הישר אל מטבחי המסעדות המובילות בארץ. לקבל משלוח כזה בהפתעה, נו, זאת חייבת להיות הקארמה הטבעונית שלי.
כשכל הטוב הזה הגיע למטבח שלי, לא ידעתי את נפשי. מה עושים עם שפע של עגבניות צבעוניות בכל מיני גדלים וצורות, חצילי נחש לבנים וחצילים ביצה מנומרים, פלפלים צרים אדמדמים ואחרים צהובים ושמנמנים? מיד פניתי לעזרת חבריי הבשלנים וההשראה לא איחרה להגיע – דנה חברתי הנפלאה הציעה שאבשל מהם קפונטה, תבשיל חצילים ועגבניות סיציליאני עשיר, ארומטי ונפלא. פשפשתי במתכונים, קצת שיניתי, קצת אלתרתי והנה מה שיצא. אל דאגה – גם אם לא הנחתם יד על ירקות ערבה מופלאים, גם אלה שתביאו מהירקן השכונתי יעשו את העבודה.
מה שאתם אוכלים יכול לשנות את העולם – ההרצאה של אורי שביט ב TEDx
קפונטה: תבשיל ירקות שמש איטלקי
אמנם כולו עשוי ירקות, אבל העושר המתפקע שלהם הופך את המנה הזאת לסעודה של ממש.
חומרים ל 6-8 מנות
3-4 חצילים בינוניים (רצוי בהירים או מפוספסים) מוצקים ועם כמה שפחות גרעינים, חתוכים לקוביות
6 עגבניות בשלות מכל מיני סוגים, פרוסות
1 כוס עגבניות שרי מכל מיני צבעים, פרוסות
3-4 פלפלים מתוקים מכל מיני סוגים, חתוכים לקוביות
1 זוקיני גדול, חתוך לקוביות
1 בצל סגול, חתוך לטבעות
2 גבעולי בצל ירוק, פרוסים דק
3 שיני שום פרוסות
1/2 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק
1/2 פלפל ירוק חריף, פרוס דק
8 עגבניות מיובשות (רצוי בשמן), קצוצות
3 כפות זיתים שחורים או ירוקים, מגולענים וקצוצים
3 כפות חומץ בן יין לבן או חומץ אורז
1 כף סוכר חום
מלח אטלנטי, פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה:
1 כוס תערובת עשבי תיבול קצוצים (נענע, בזיליקום, פטרוזיליה)
חופן צנוברים (לא חובה)
+ מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים בו את קוביות החצילים (אפשר בכמה סבבים) במשך 5-10 דקות מכל הצדדים, לריכוך קל והשחמה. מוציאים לנייר סופג ושומרים בצד.
+ יוצקים עוד שכבה דקה של שמן זית לסיר ומטגנים את טבעות הבצל, הבצל הירוק, הפלפלים החריפים ופרוסות השום כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד לצריבה קלה וריכוך.
+ מוסיפים לסיר את הזוקיני, הפלפלים המתוקים והעגבניות וממשיכים לטגן-לבשל יחד כ-5 דקות נוספות. מחזירים את החצילים המטוגנים לסיר, מערבבים ומבשלים מעל להבה בינונית-גבוהה כ-5 דקות נוספות.
+ מוסיפים את העגבניות המיובשות, הזיתים, החומץ והסוכר ומתבלים במלח ובפלפל. ממשיכים לבשל 5-10 דקות נוספות, עד שכל הירקות התרככו והטעמים נספגו. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מסירים מהאש, מוסיפים את עשבי התיבול והצנוברים ומערבבים. מגישים חם על אורז לבן או מלא או בטמפרטורת החדר כסלט מבושל או מנה ראשונה.
זה נראה נפלא, וענייני הקראמה משחקים כאן תפקיד נוסף, כי יש משהו בערבה הזאת, שגורם לי עונג (ואני מאמינה שגם לך). איזה כיף לבשל עם חומרי גלם כאלו, הלוואי וגם לי היו משלוחים מהסוג הזה אי שם מתישהו… 🙂