על נהרות השוקולד
קשה למצוא חטיפי שוקולד שלא דוחפים למרכיביהם, בגלוי או במסווה, מוצרים מן החי. הסניקרס הנפלא של "המעורב" ז"ל היה אחד מהם. קבלו סוף סוף מתכון
"בואי, יש סניקרס!" צהלה אלי מיכל ושלחה תמונה שאי אפשר היה לעמוד בפניה. ברור שהגעתי עוד באותו ערב, רק כדי לחסל כמה חטיפי שוקולד קפואים במילוי בוטנים מתקתק וללא שום מרכיב מן החי. זה קרה ב"מעורב", לא בדיוק מסעדה טבעונית, שבמשך שנת חייה הקצרה הפכה לגשר חשוב וטעים בין נהנתנים חובבי בשר לטבעונים אוהבי אוכל טוב. מעל שיתוף הפעולה הייחודי הזה ריחפה חברות יפה שנרקמה ביני לבין מיכל, מנהלת המקום, שדאגה לעדכן אותי בכל מנה טבעונית חדשה, הדליקה את הגריל הצדדי לכל מי שרצה לאכול פאנלה, וידאה ששפים אורחים יכינו תמיד אופציה טבעונית, ואירחה את בני ליפשיץ ואותי לערב מיוחד שכולו על טהרת הצומח.
אבל ה"מעורב" נסגר, ומאות טבעונים נשארו עם צורך בלתי מסופק לאותו חטיף שוקולדי נפלא, מעשה ידיו של הטבח המוכשר דור פלד, שעובד במסעדת האם הסמוכה "הבסטה". הקרייבינג הלך והתעצם במיוחד לנוכח העובדה שקשה מאד למצוא על המדפים ממתק שוקולדי שלא הוחבאו בו מרכיבים כל שהם מן החי.
אני פותחת רגע סוגריים לא שוליים בכלל.
חשוב לי להסביר משהו למי שחושב שטבעונים הם דתיים וקטנוניים, כשהם מקפידים לקרוא את האותיות הכי קטנות על כל מוצר. לטעמי זה די מחריד לגלות שכל מיני מרכיבים שמופקים מבעלי חיים, משתרבבים למאכלים שהם ממש לא נחוצים בהם. למה לדחוף לשוקולד אנזים שמופק מרוק של פרות, להכניס למסטיק ג'לטין מעצמות בקר (שבאופן נורא נוח הרבנים מאשרים אותו כ"פרווה") או להצליל יין עם ביצים ולא לספר על זה לאף אחד? גם אוכלי בשר לא מתים על הרעיון הזה, אגב. ההימנעות ממאכלים כאלה לא מונעת מ"איסור" רבני, אלא מכיוון שאני ורבים אחרים מתנגדים לניצול הבלתי פוסק של בעלי חיים כלאחר יד, לצרכים נהנתניים ובלתי נדרשים בעליל – הרי ברור שאפשר למצוא פתרון אחר להכנת המאכלים האלה (עובדה, יש רבים שכבר מצאו), אבל למה לטרוח כשיש חיות שאפשר לייצר מהן הכל ובזול?
בחזרה לשוקולד.
מאז נסגר "המעורב" כבר תפסו אותי בשרוול כמה אנשים נואשים שעוד הספיקו לנגוס בחטיף השוקולד של דור, וטעמו הבלתי נשכח נשאר לנצח על לשונם. הם הביטו בי עם מבט מטורף בעיניים ובפיהם תחינה – נו כבר, תשיגי את המתכון! אז הנה, הרגע הגיע.
הגעתי לביתו של דור המקסים חמושה במצלמה ועם אותו מבט מטורף בעיניים, של מי שיודעת שעוד רגע תזכה לטעום מהפלא השחום. בזמן שליטפתי את דניאלה, נסיכת הבית, דור סיפר לי שאת המתכון למד משחף, חברו הטוב, אחרי שנחשף לעולם הטבעוני דרך חברה אחרת בשם יהודית, שגם גילתה לו איך להכין תחליף גבינה מושלם לפיצה (מתכון בונוס בסוף הכתבה!). מאז המתכון המתוק השתכלל והפך ללהיט, שהיום מוגש לעיתים כחלק מקינוח ממתקים של "המעורב". מה פתאום טבעוני? ככה זה כשהבסיס הוא חמאת בוטנים ושוקולד מריר. מה יותר מזה אנחנו צריכים?
סניקרס טבעוני
אחרי שראיתי איך מכינים הבנתי שהמתכון ממש פשוט. רק תקפידו על המרכיבים והכללים:
- כדאי להצטייד בשפכטל שיעזור לנקות ולהיפטר מעודפי השוקולד, או לפחות בסכין מריחה גדולה.
- הכינו מגש שקעים גמיש (מסיליקון) – כזה של פרלינים או אפילו של קוביות קרח.
- חשוב שחמאת הבוטנים תהיה מהסוג המוקשה, עם שבבים, לא רכה מדי ולא מתוקה מדי. דור משתמש בזאת של "תומר", אפשר גם להכין חמאת בוטנים ביתית ממש בקלות. לידיעתכם, הטבעית שיש בחנויות לא מוצלחת מבחינת המרקם.
- אל תתפתו להשקיע בסירופ מייפל אמיתי – למתכון הזה צריך סירופ בטעם מייפל!
- כדאי ורצוי להכין יחד עם הילדים.
חומרים ל-20 אצבעות (או 40 פרלינים)
300 גרם שוקולד מריר פרווה, קצוץ או במטבעות
כ-500 גרם חמאת בוטנים ממותקת מעט, עם שברי בוטנים
150 מ"ל (כ-3/4 כוס) סירופ בטעם מייפל
+ מכינים את המילוי: מערבבים נמרצות את חמאת הבוטנים וסירופ המייפל בקערה, עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. מעבירים למקרר ל 20-30 דקות להתייצבות והתמצקות. את התערובת הזאת ניתן להכין מראש, היא תישמר עד 4 ימים במקרר.
+ מכינים את ציפוי השוקולד: מחממים מים בסיר להמסה בשיטת "בן מארי". מניחים מעל הסיר קערה ובה שברי או מטבעות השוקולד. מערבבים מדי פעם עד שכל השוקולד נמס.
+ מניחים את תבנית הסיליקון על גבי משטח עבודה (רצוי להרטיב מעט את המשטח ולרפד בנייר אפייה, כדי להימנע מלכלוך) ויוצקים לשקעים את השוקולד המומס. הופכים את התבנית חזרה לקערה ומניחים לשאריות השוקולד לזלוג ממנה – המטרה היא שכל שקע בתבנית יהיה "משומן" בשכבת שוקולד דקה על כל הדפנות. אם רואים "חורים" זה הזמן לסתום אותם בעזרת האצבעות. את השוקולד שזלג מהשקעים מנקים בעזרת השפכטל בחזרה לתוך הקערה.
+ מניחים את התבנית על מגש ומכניסים למקפיא ל-20 דקות עד שהשוקולד מתקרר ומתקשה בחזרה. את השוקולד שנותר בקערה לא נותנים לילדים ללקק! מחזירים לבן מארי (מניחים מעל סיר האדים), נחזור אליו בהמשך.
+ מוציאים מהמקרר והמקפיא את המילוי ואת תבנית השוקולד. מוודאים שלא נוצרו "חורים" בציפוי השוקולד ואם יש צורך, ממלאים בעזרת האצבע במעט שוקולד מומס שנשאר (הקור ימצק אותו מיד).
+ ממלאים את החטיפים: מכינים ממילוי הבוטנים כדורונים בגודל הדרוש למילוי השקעים (אם התערובת מתרככת מדי אפשר להרטיב את כפות הידיים). מניחים כל כדורון בשקע שוקולד, לוחצים בעדינות ומיישרים עד שהשקע מתמלא. ממשיכים כך עם יתרת השקעים ולבסוף מיישרים את כולם בעזרת השפכטל.
+ יוצקים על גבי מילוי הבוטנים את שארית השוקולד המומס, עד שכל השקעים מכוסים בשכבת שוקולד. מיישרים ומסירים שאריות בעזרת השפכטל.
+ מכניסים את התבנית למקפיא לפחות למשך חצי שעה, רצוי לכמה שעות. למי שמעדיף את החטיף קר ולא קפוא – ניתן להכניס למשך כמה שעות למקרר. מחלצים את החטיפים מהתבנית הגמישה, אוכלים ונהנים.
מתכון בונוס: "גבינה" לפיצה
דור טוען שמדובר בפתרון המושלם ליצירת פיצה טבעונית עבור החברים שלא נוגעים בגבינה. ותודה ממני ליהודית החברה הטבעונית שהכירה לו אותו!
200 מ"ל מים
1 קוביה (50 גרם) שמרים טריים
2 כפיות חרדל (חלק, ללא גרגירים)
1 כפית מלח
4 כפות שמן קוקוס נייטרלי (במקור השתמשו במרגרינה)
4 כפות קמח
+ יוצקים למחבת את המים. מפוררים פנימה את השמרים ומוסיפים את החרדל והמלח. מחממים ובוחשים עד שכל המרכיבים מתמוססים.
+ מוסיפים את השמן (או המרגרינה) והקמח ובוחשים דקות אחדות, עד להיווצרות רביכה. יוצקים על גבי הפיצה ומכניסים לתנור.
תגיות: סניקרס, איתי הרגיל, חטיף טבעוני, הבסטה, סירופ מייפל, מיכל לויט, שוקולד, אורי שביט, קינוח טבעוני, חמאת בוטנים, ממתק טבעוני, דור פלד, מעוז אלונים, המעורב
קטגוריות: פוסט נבחר, שפים מבשלים
אהבתי את המתכון של ה"סניקרס"
ככה אני מכינה פרלינים.
מתכון קל וכיפי במיוחד(=
לא הבנתי איזו חמאת בוטנים קונים. כזאת עם שומנים מוקשים?
לגבי מתכון הגבינה, זה חרדל רגיל כזה, כמו ששמים על נקניקיה טבעונית?
היי יעל, הכוונה היא שחמאת בוטנים טבעית שקונים בסופרים (100 אחוז בוטנים) רכה ודלילה מדי (דור ניסה אותה וזה לא עבד). האופציות הן או לקנות חמאת בוטנים שמכילה סוכר ומלח ושבבי בוטנים (עדיף לא של סקיפי כי היא מתוקה נורא) ואז בטח גם יש בה חומרים מקשים. או להכין או לקנות ממקום שמכין מבוטנים – תכלס זה נורא קל. תקני בוטנים, תקלי אותם עם מעט מלח גס בתנור לכמה דקות (לשחרור השומן הטבעי) ותטחני במעבד מזון או בלנדר. לדעתי זה ייצא ממש סמיך ואין סיבה שלא יעבוד.
והחרדל זה חרדל רגיל?
כן, חרדל חלק (בלי גרגירים)
באיזה שוקולד הוא משתמש?
לא הצלחתי למצוא שום שוקולד מריר פרווה ב**מטבעות**. משתמשת בעיקר בפרה 60% לצערי.
יש שוקולד פרווה במטבעות בשם פרוייבל (דור קונה במשקל בשוק לוינסקי) אבל בהחלט ניתן להשתמש בשוקולד פרה.
הייתי בטוחה שפרוייבל גם חלבי. אבדוק שוב.
http://www.lachef.co.il/198707/%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%99%D7%91%D7%9C
😛
הכנתי בתבנייות קרח סטנדרטיות.
תובנות:
1. לשתי תבניות קרח הספיק לי כל השוקולד ונשאר קצת אקסטרא, אבל מהמלית נוצלו רק 50% בערך.
2. אולי בגלל התבנית בה השתמשתי, התקשיתי לנקות את השולים של הריבועים, אז בסופו של דבר הם קצת התחברו.
3. השחרור קל יותר אחרי כמה דקות מחוץ לפריזר.
4. שורה תחתונה – אלוהי, גרר הצעת נישואין מעלם חמודות והרבה הרבה עילפונות. אפשר גם מתכון לבאונטי? 🙂
ולגבי מתכון הגבינה – קובייה אחת היא 50 גרם אז 60 גרם זה קוביה ו-1/5. רחוק מאד מ-2 קוביות.
לא ברור לי מה תפקיד השמרים, הרי בחימום יתר הם ממילא מתאים…
צודקת, טעות שלנו, תיקנתי לקוביה אחת.
לגבי השמרים – הם פעילים בחום, לא צריך לשרוף אותם אלא רק ליצור רביכה. זה המתכון של דור והוא נשבע בהצלחתו המסחררת 😉
תודה, ינוסה בהקדם 🙂
וואו, נראה טעים אש. אולי אצליח להמיר את אחי לטבעונות עם כמה סניקרס כאלה. ואולי נראה בקרוב גרסאות טבעוניות לכל החטיפים המוכרים? בטוח לא בריא, אבל לפחות בלי לנזק לפרות המסכנות.
זה בגדול הרעיון 🙂
את הסניקרס האלו אפשר למצוא בבודהה בר בשם "מוקש חמאת בוטנים". טעמתי את הסניקרס המיתולוגיים של המעורב וגם את המוקשים של בודהה. אותו טעם וטעים! 🙂
למה לא מייפל אמיתי?
הסירופ בטעם מייפל די "רעיל"….
היי יעל, נכון שזה לא הדבר הכי בריא (בדרך כלל מתוקים זה לא שיא הבריאות), הסיבה היא המרקם ואחוזי הסוכר. מייפל אמיתי פשוט לא יצליח כאן.
מלאתי בקרם אגוזים עם לוזים קלויים ויצא מאד טעים אבל היצירות לא נחלצו מהתבנית עם השוקולד אלא השוקולד נשאר למטה ורק המילוי עם שכבת השוקולד העליונה יצא. איפה טעיתי?
שאלה טובה.. אני אשלח את השאלה לדור, אבל בכל מקרה, ייתכן ששכבת השוקולד בקרקעית היתה עבה וכבדה מדי והתנתקה בקלות מהשוליים הדקים.
ההיפך…לא התנתקה…נשארה למטה ורק המילוי יצא עם השוקולד העליון כמו תחתית של קרמבו
הנה דבר השף:
כנראה שהשכבה שהייתה למטה אכן הייתה כבדה, אבל יותר מכך אולי השוליים היו דקים מדי, ודבר אחרון – השוקולד נמזג מיד לאחר החימום ? והאם קרם האגוזים היה קריר בזמן המילוי ??
תודה על המאמץ להשיג לי תשובה.השכבה למטה אכן היתה עבה והקרם היה קר כשנמזג.השוליים לעומת זאת היו דקים ולא ברור איך אפשר לעשות אותם עבים אל מול כוח המשיכה של כדור הארץ 🙂
איפה משיגים תבנית כזו יפה כמו אצלך בתמונות?
בחנויות לבישול ואפייה.. יש כל מיני דוגמאות. ואפשר גם להזמין ברשת.
הכנתי ויצא מעולה!! שני שינויים שעשיתי:
1. השתמשתי בחמאת בוטנים של "מגה" עם שברי בוטנים (יש אחת בלי) – והיא ממש מתאימה: סמיכה, לא מתוקה מידי ועם הרבה שברי בוטנים.
2. לא היה לי מייפל, ולא היה לי כח לחכות עד שאקנה, שמתי במקום ממרח תמרים עם קצת מים, ויצא ממש טוב! יכול להיות שעם המייפל זה הרבה יותר טעים, אבל גם עם התמרים זה שווה.
הצלחה מסחררת! המשפחה חיסלה את התבנית בהתלהבות אדירה. אני צריכה להשיג עוד תבניות כדי להכין כמות גדולה ולנסות לשמור.
לא מצאתי סירופ "בטעם מייפל" אז ערבבתי מייפל אמיתי עם "golden syrup" הידוע לשמצה, ויצא פשוט מושלם.
תודה!
😀
היי
אז ככה , כבר הרבה זמן אני בחיפוש אחר סירופ מייפל , אבל במקום בו אני גרה יש רק סירופ מייפל אמיתי , מצאתי מעיין סירופ שעשוי מתירס והוא בעל צמיגות דומה לזו של הסירופ מייפל מהארץ. השאלה שלי האם זה יעבוד ? או שהטעם של מייפל הכרחי?
טעם המייפל חיוני, שמעתי כבר על הצלחות עם מייפל אמיתי, זה אולי ישנה את המינון – חשוב שחמאת הבוטנים תהיה סמיכה ככל הניתן והתערובת תוכל להתגבש היטב.
זה ממתק קפוא?
כתוב שאפשר גם במקרר, זה דורש קירור או שזה כמו פרלינים שמחזיקים טוב גם בארון קריר?
תודה 🙂
הכי טעים קפוא, אפשר גם מקרר. לא הייתי מאחסנת בארון.
היי אורי,
הכנתי ויצא מעולה!!! החברים הטרם טבעונים שלי ליקקו את התבנית:) אז תודה!
אני עכשיו בארה״ב והשוקולד היחיד הנטול חלב שמצאתי הוא שוקולד של הרשיז 100% קקאו לא ממותק. נראה לך שזה יעבוד לי אם אוסיף סוכר?
לא בטוחה.. זה מאד מאד מר ה 100%. מוזר כי יש שוקולדים מרירים טבעוניים למכביר בארה"ב..