שישי חופשי: ארוחת שישי מן הצומח אצל הילה ואיציק
גם במשפחות "מעורבות", שיש בהן צמחונים, טבעונים וכאלה שלא, אפשר וצריך ליהנות פעם בחודש מארוחת "שישי חופשי" – חופשי מצער בעלי חיים (שאסור גם בתורה), חופשי ממזון מכביד ועתיר כולסטרול, חופשי מהוצאות גבוהות (כן!) וחופשי מפגיעה מיותרת בסביבה. פעם בחודש, ביום שישי הראשון של החודש, כל המשפחה נהנית מארוחת שבת שעושה טוב
לפני כמה שבועות קראתי פוסט שכתב בפייסבוק שי גולדשטיין (האיש, הרדיו והאגדה) על ארוחות שישי. הוא סיפר על הבריזה שמביאה לחלונו בערב שישי את הריחות שעולים מהמטבחים של השכנים ואיך לומר, אלה לא בדיוק ריחות שעולים בקנה אחד עם אורח החיים הטבעוני שלו ושל משפחתו. הוא תהה מה יקרה אם גם משפחות לא טבעוניות יאמצו הרגל חדש – להתנסות בארוחות שישי מהצומח. כשקראתי מה כתב, מיד שמעתי באזניי צליל מהדהד של נפילת אסימון (או שאולי צריך לומר בכלל כרטיס זיכרון) – זה נשמע לי כמו רעיון נפלא! הרי בכל בית היום יש כבר מישהו צמחוני או טבעוני או כזה שרק מפחית או חבר של.. בן דוד.. בן זוג.. כולם בעצם צריכים ורוצים ללמוד איך לבשל מהצומח, גם ובמיוחד בארוחות המשפחתיות הגדולות. אני הרי נתקלת בצורך הזה בכל סדנת בישול שאני מעבירה, כשאני מגלה שרוב המשתתפים בעצם בכלל לא טבעונים ופשוט רוצים להרחיב את הידע ולקבל עוד כלים (רוצים לבוא לסדנה כדי ללמוד איך מכינים אוכל טבעוני טעים? כל הפרטים על הסדנאות הקרובות כאן).
מיד הצעתי לשי לשתף פעולה ולהקים יחד מיזם כיפי וטעים בשם "שישי חופשי" – ארוחת שבת שעושה טוב. כן כן, ארוחות שישי משפחתיות, חגיגיות וניחוחיות, שיש בהן מכל טוב תוצרת האדמה הפוריה שלנו. ארוחות שהן חופשיות ממזונות מכבידים ועתירי שומן רווי וכולסטרול, חופשיות מהוצאות גבוהות (כן, המוצרים מהצומח הרבה יותר זולים ברוב המקרים ממזון מן החי), חופשיות מפגיעה בבעלי חיים (שגם התורה מצווה עלינו לא לפגוע בהם) וחופשיות מפגיעה בסביבה. בקיצור – ארוחות משפחתיות שעושות רק טוב, ועל הדרך גם לילד או לדודה הטבעונים, שישמחו לחלוק סוף סוף את הארוחה שלהם עם כולם.
רכשו במבצע את רב המכר "המטבח הטבעוני שלי" – מתנה נהדרת ליום האהבה 🙂
אז מה בעצם הרעיון? לאפשר ולעזור לכל משפחה שתרצה לערוך ביום שישי הראשון של כל חודש ארוחת "שישי חופשי", שכולה על טהרת הצומח. לפרסם כלים ומתכונים, רעיונות וסיפורים, המלצות וטיפים איך לעשות את ארוחת "שישי חופשי" לא פחות חגיגית, טעימה ומגוונת מהארוחות שמגישים בבית בימי שישי אחרים. זה אתגר כיפי, מהנה ומלמד שכולם מרוויחים ממנו. כדי שנצא לדרך בנחת ובתחושת ביטחון, נתחיל כבר עכשיו ללמוד יחד איך לעשות את זה נכון ונתכונן ל"שישי החופשי" הראשון שיתקיים ב-3.8.18 (בינינו, אוגוסט הוא גם ככה חודש די חשוב אצלי בחיים, אז למה לא להתחיל עוד משהו נהדר באותה הזדמנות?). כאן באתר וגם בעמוד הפייסבוק הייעודי ובקבוצה שתיפתח ובכל מקום שאפשר, יתפרסמו ארוחות שישי טבעוניות של משפחות שונות מרחבי הארץ (וכמובן גם מתכונים שלי), ייערכו סדנאות בישול מיוחדות בנושא ארוחות שבת (לא רק שלי, גם של עוד מורות נהדרות ומוכשרות) ותוכלו לשאול שאלות וללמוד איך לעשות את זה הכי כיף, טעים, בריא ומזין שאפשר. מוכנים לצאת לדרך?
את הילה לידרמן המקסימה והמוכשרת הכרתי כששימשה כסו-שפית שלי בסדנאות בישול לפני כמה שנים. ה"קליק" היה מיידי והדדי, היה לנו ממש כיף לעבוד יחד ובאופן טבעי, השיחות שלנו נדדו בין אוכל, מתכונים וטבעונות. גם כשדרכינו המקצועיות נפרדו המשכנו להיות בקשר בעיקר בפייסבוק (הילה המוכשרת יודעת לחבר קולאג'ים מטריפים ומעוררי מחשבה של תמונות שהיא מוצאת ובכלל, נו, אישה מוכשרת) וכעבור זמן למדתי שהזרעים שנטמנו בליבה באותן שיחות נבטו והיא הפכה לטבעונית בעצמה. לא ידעתי מה הבאתי על עצמי! התמונות של המטעמים שהיא מכינה ומעלה לרשת פשוט הטריפו אותי עד שכתבתי לה שאני פשוט חייבת לבוא אליה לאכול. יצא כך שאת הארוחה הכיפית הכנו יחד בבוקר יום שישי, כשמסביבנו שלושת הילדים הנהדרים שלה ובן הזוג איציק, שלקח על עצמו את התפקיד החשוב של מביא התרד. התוצאה לפניכם – שלושה מתכונים קלים מאד להכנה וטעימים במיוחד, שאני באופן אישי מתכוונת לאמץ מיד. שישי חופשי לכולם!
ירקות מוחמצים בקארי וקינמון
אני לא מאלה שמכינים חמוצים, לא יודעת למה, זה מסוג הדברים שעדיין מרגישים לי כמו אוכל של מאמות – הצנצנות הגדולות, אדן החלון, הידיים הטובות – ואני, בכלל מרגישה עדיין ילדה. אבל החמוצים של הילה זה סיפור אחר לגמרי, שמתאים לי בול. הם כל כך טעימים והכי חשוב, לא דורשים דחיית סיפוקים ארוכה. יהנו מאד להשתתף גם כרובית או לפת.
2 קולרבי, מקולפים וחתוכים לרצועות בעובי כ-1 ס"מ
2 פלפלים אדומים, חתוכים לרצועות בעובי כ-1 ס"מ
3 גזרים, חתוכים לרצועות בעובי כ-1 ס"מ
1/2 כרוב לבן, חתוך לרצועות עבות
5 שיני שום, מעוכות ופרוסות
5 כוסות מים
1/2 2 כוסות חומץ תפוחים
3 כפות סוכר
2 כפות מלח
10 גרגירי פלפל אנגלי
3 עלי דפנה
3 מקלות קינמון
2 כפיות תבלין קארי
+ מניחים את הירקות החתוכים בצנצנת גדולה או קופסא עם מכסה תואם.
+ יוצקים לסיר את המים והחומץ, מוסיפים סוכר, מלח, פלפל אנגלי, עלי דפנה ומקלות קינמון ומביאים לסף רתיחה. מסירים מהאש.
+ מוסיפים לירקות שבצנצנת את תבלין הקארי ויוצקים עליהם את הנוזל החם עם התבלינים. סוגרים ומנערים היטב.
+ מניחים לנוזלים להתקרר לטמפרטורת החדר ומאחסנים במקרר. כעבור מספר שעות כבר אפשר לזלול!
פקיילה של סבתא מגי
כשהריח של התבשיל הטוניסאי הנהדר הזה מילא את המטבח, העיניים של הילה הבריקו והיא סיפרה לי שהמנה הזו, שאכלה אצל סבתה זיכרונה לברכה בגרסה לא טבעונית (ועם הרבה יותר שמן), היא בשבילה טעם של ילדות ובית. אחרי ביס אחד גם אני הרגשתי בדיוק אותו הדבר. מה שמיוחד במתכון הזה הוא הטכניקה – מתחילים בלצרוב/לשרוף את העלים, ממשיכים עם השמן והמים ורק בסוף מוסיפים את הבצל, שמתבשל עם הנוזלים עד משחתיות מתקתקה. ברגע שתתפסו את העניין נכונו לכם ניסיונות מרתקים, כמו הגרסה האשכנזית שלי עם מה שהיה לי בבית: קייל, ארוגולה, שעועית לימה ובצל סגול. יצא נהדר! במקור מגישים את המנה עם קוסקוס אבל גם תוספות אחרות כמו בורגול או אורז יתקבלו בברכה.
חומרים ל-4 מנות
500 גרם (או יותר, אף אחד לא יתלונן) תרד שטוף היטב
1/4 כוס שמן צמחי רגיל (אני הכנתי עם זית)
2-3 מקלות קינמון
2 כוסות שעועית לבנה מבושלת (כוס אחת לפני השרייה ובישול)
1/2 2 כוסות מים
1 בצל, חתוך גס
צרור קטן נענע, קצוץ גס
מלח
+ מניחים את עלי התרד בסיר רחב ויבש וצורבים אותם מעל להבה גבוהה במשך כ-5 דקות, בלי לערבב בכלל. ממשיכים לצרוב ולערבב מדי פעם, אם צריך מגרדים עם כף עץ מתחתית הסיר, עד שהעלים משחירים.
+ מוסיפים שמן ומקלות קינמון וממשיכים לערבב ולטגן עוד כ-5 דקות. מוסיפים שעועית מבושלת ומלח ומטגנים-מערבבים 3 דקות נוספות.
+ יוצקים לסיר את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מוסיפים את הבצל ומערבבים.
+ ממשיכים לבשל מעל להבה נמוכה לפחות חצי שעה ואפשר גם שעתיים, ככל שהתבשיל יסמיך ויתבשל כך יהיה טעים יותר. מניחים לנוזלים להצטמצם אבל אם צריך, מוסיפים מעט מים.
+ בסיום הבישול מוסיפים את הנענע הקצוצה ומערבבים. מגישים על קוסקוס, בורגול או אורז לצד החמוצים מהמתכון הקודם.
עוגת שקדים ומשמשים מיובשים
עוגה קלאסית לשבת, שכמה שפחות תתעסקו איתה – ככה היא תצא יותר טעימה. הבלילה תקבל באהבה פירות מיובשים אחרים או נוספים, כמו שזיפים או צימוקים.
חומרים ל-2 תבניות אינגליש קייק או תבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ
20 משמשים מיובשים
2 כוסות (280 גרם) קמח (אפשר גם כוסמין)
200 גרם שקדים טחונים
1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
קורט מלח
3/4 כוס (150 מ"ל) שמן צמחי
200 גרם רסק תפוחים ללא תוספת סוכר
1 כוס (200 גרם) סוכר (אפשר סוכר קנים)
400 מ"ל (1 פחית) קרם קוקוס
1 כוס (240 מ"ל) מים רותחים
לציפוי:
200 גרם אבקת סוכר
קליפה מגוררת ומיץ מלימון או ליים עסיסי אח
1 כף מים
+ מניחים את המשמשים בסיר קטן, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים עוד כ-10 דקות עד שהמשמשים רכים ותפוחים. מניחים להתקרר לטמפרטורת החדר.
+ מחממים תנור ל-175 מעלות.
+ מנפים לקערה גדולה את הקמח ומוסיפים שקדים טחונים, אבקת אפייה ומלח. מערבבים היטב.
+ מוסיפים לקערה שמן, רסק תפוחים, סוכר, קרם קוקוס ומים רותחים ומערבבים מעט בעדינות.
+ מסננים את המשמשים ממי הבישול וחותכים גס. מוסיפים לקערה ומערבבים רק עד לקבלת תערובת אחידה (אם יש פה ושם התגבשות של שקדים, לא קרה כלום, עדיף לא ללוש יותר מדי).
+ משמנים מעט תבניות אינגליש או תבנית עגולה ומעבירים אליהן את הבלילה. אופים בתנור החם כ-40 דקות, עד שהעוגה תופחת מעט ופניה מזהיבים ומתבקעים. העוגה צריכה להישאר לחה ופירורית מבפנים. מוציאים ומניחים להתקרר.
+ מכינים את הציפוי (אייסינג): מערבבים את כל החומרים בקערה לקבלת קרם סוכר סמיך. מעבירים לשק זילוף (גם שקית סנדביץ' תעשה את העבודה) ומזלפים על העוגה. כדאי להמתין עד שהעוגה קרה לגמרי לפני שפורסים ויום אחרי במקרר היא בכלל נהדרת.
תגיות: חמוצים, עוגה טבעונית, עוגה, שישי חופשי, תרד, שעועית
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
הי אורי, היית משתמשת במקום במים רותחים במי הבישול של המישמישים?
היי, נראה לי שאין בעיה, צריך רק להרתיח אותם 🙂
מתי מוסיפים את הסוכר?
את מתכוונת בטח לעוגה, באמת הסוכר נשמט! מתקנת, תודה.