לאפה הודית: דוסה ביתית במילוי ים תיכוני
נמצאה המנה שעונה על כל הדרישות – היא מעוררת תיאבון וטעימה שאין דברים כאלה, מקבלת באהבה טעמים וגיוונים ויחד עם זאת בריאה ומזינה למהדרין. קבלו את הלאפה ההודית שכבשה את ישראל בגרסה ביתית קלה להכנה
"אז מה את רוצה להכין?" שאלה אותי רחלי קרוט, הבלוגרית המובילה והמוכשרת שמג'נגלת באופן פלאי בין ארבעה אתרים מצליחים (אתם בטוח מכירים את הבלוג שלה קרוטית, יש שם גם לא מעט מתכונים טבעוניים), תכניות טלוויזיה ומדור מתכונים בידיעות אחרונות. לקראת הקורס החדש שלי "עוברים יחד לאורח חיים בריא" שהמחזור הראשון שלו נפתח בחודש הבא (מי אמר להתחיל שנה חדשה עם תזונה בריאה יותר?), רחלי הזמינה אותי להתארח במדור שלה בעיתון והיה לי ברור שאני צריכה להביא רעיון שיצליח לתפוס את הכל יחד – גם טעים אש, גם מצטלם יופי, גם עדכני ופופולארי וגם מזין ובריא. "אני יודעת!!", עניתי לה די מהר. וכך נפל הפור על הדוסה אהובתי, שכבר הרבה זמן אני מתכננת להכין בבית ומה שנקרא טרם הספיקותי.
למי שלא מכיר עדיין את החביתית ההודית המופלאה הזו, אספר שמדובר באוכל רחוב נפוץ בדרום הודו המבוסס על אורז ואוראד דאל (שעועית מש שחורה), שעברו השרייה. בהודו מכינים אותה בגרסה דקיקה וענקית שמזכירה קרפ פריך, על פלנצ'ות לוהטות ובמיומנות ובמהירות מעוררות התפעלות. ממלאים במילויים שונים, מגלגלים או מקפלים ומגישים לסועד המאושר. בצילומים אצל רחלי (שבנוסף גם מצלמת נפלא, תראו את הבוק שהרימה לדוסה) הכנתי את חביתית הפלא מאורז מלא במקום לבן ומעדשים כתומות, שיחד הופכים לבלילה נטולת גלוטן שהיא גם חלבון מלא. כדי לקצר תהליכים החלטתי לוותר על ההתססה המסורתית (כמה מכם באמת היו משאירים את הבלילה בחוץ ל-12 שעות?) למרות שהיא הופכת את התערובת לבריאה אפילו יותר, אבל ברור שאם בא לכם לנסות אתם יותר ממוזמנים – הבלילה תקבל ריח חמצמץ כזה שמזכיר אינג'ירה (גם היא עוברת התססה) ותועשר בחיידקים טובים.
מה שמים בתוך הדוסה? אפשר כמובן לשדך לה תבשילים הודיים קלאסיים עם תוספות ואפשר להתפרע לכל מיני מחוזות כמו שאני החלטתי לעשות. המילוי הראשון, שאצלנו בבית פשוט עפים עליו, מאד דומה לקארי ההודי המהיר הזה, רק בלי הטופו ועם תוספת של צ'אטני כוסברה (סוג של פסטו עם עגבניה טרייה, מיץ לימון וג'ינג'ר). המילוי השני שהכנתי הוא סלט טרי בסגנון מקסיקני, עם שעועית שחורה, תירס, פלפלים ועגבניות כשבתפקיד הממרח איולי צ'יפוטלה פיקנטי (אני קניתי את זה של VEGA, הוא מצוין! ואפשר כמובן להכין על בסיס המיונז שכאן). המילוי השלישי הוא בסגנון ים תיכוני – מדובר בתבשיל בשם מנזלה, שיש בו בדרר כלל חצילים וגרגירי חומוס ואני הוספתי לו גם זוקיני. אפשר להכין אותו רק עם חצילים וחומוס או להחליף את כל הירקות בתפוחי אדמה, מה רע.
איזה מילוי אתם מעדיפים? ספרו לי בתגובות ובואו לעקוב אחרי גם באינסטרם, זה כדאי! 🙂
דוסה הודית ים תיכונית במילוי מנזלה של חצילים וקישואים
לא מתים על חצילים? החליפו את כל הכמות בקישואים, רצוי בכמה צבעים. גם תוספת פלפלים תעבוד פה יופי ואם אתם מעדיפים תפוחי אדמה, אפשר לתת להם לככב במנה במקום כל הירקות האחרים. שימו לב – הדוסה עצמה מהווה חלבון מלא, ככה שאפילו סלט ירקות פשוט וטחינה כבר הופכים אותה לארוחה שלמה. רק שימו לב שאתם מתחילים בהשרייה יום לפני ההכנה.
חומרים לכ-10 חביתיות
לדוסה:
1 כוס (כ-200 גרם) אורז בסמטי מלא
1 כוס (כ-200 גרם) עדשים כתומות
כ-2 כוסות מים
מעט מלח
תיבול ים תיכוני (לא חובה):
1 כפית חוויאג' למרק
חופן זעתר או אורגנו טרי קצוץ
למנזלה:
2 חצילים בגודל בינוני, חתוכים לפרוסות בעובי כ-2 ס"מ
3 זוקיני או קישואים מוצקים, חתוכים לפרוסות בעובי כ-2 ס"מ
חופן עלי זעתר או אורגנו טריים, קצוצים
שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
700-800 גרם (בקבוק או קופסא גדולה) עגבניות מרוסקות
1/2 1 כוסות חומוס מבושל (אפשר קפוא, שטוף ומסונן)
1 כוס ציר ירקות או מים
1 בצל, קצוץ
2-3 שיני שום כתושות
1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית בהרט
1/2 כפית חוויאג'
1/4 כפית פפריקה מעושנת
מלח, פלפל שחור גרוס
להגשה:
רוטב טחינה מוכן
פטרוזיליה קצוצה
+ מתחילים יום לפני ההגשה: שוטפים היטב את האורז ואת העדשים ומשרים כל סוג בקערה נפרדת למשך 8-12 שעות (לילה).
+ ביום ההגשה מכינים את המילוי: מחממים תנור ל-250 מעלות.
+ שמים את פרוסות החצילים והזוקיני בקערה, מוסיפים מלח, פלפל ועלי זעתר, יוצקים מעט שמן זית ומערבבים בידיים נקיות עד שהירקות מתובלים היטב. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים כ-15 דקות, עד שהם רכים וזהובים.
+ מבשלים את הרוטב: יוצקים שמן זית לסיר רחב ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים את הבצל והשום במשך 2-3 דקות, מתבלים ומטגנים דקה נוספת. מוסיפים עגבניות מרוסקות, חומוס וציר או מים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-10 דקות.
+ מוסיפים לרוטב את הירקות האפויים ומבשלים עוד 5-10 דקות. טועמים ואם צריך מתקנים תיבול. מסירים מהאש שומרים חם.
+ מכינים את הדוסה: מסננים את האורז והעדשים ומעבירים למיכל של בלנדר. מוסיפים כוס מים וטוחנים עד לקבלת בלילה אחידה. ממשיכים להוסיף מים בהדרגה רק עד שמתקבלת בלילה דלילה יחסית, קצת יותר דלילה מטחינה. אם רוצים, מוסיפים את חומרי התיבול וטוחנים מעט.
+ מחממים היטב מחבת קרפ או נון-סטיק מעל להבה גבוהה (ממש לא צריך שמן, אפשר לשמן מעט אם רוצים). יוצקים מהבלילה למחבת ומשטחים לצורת פנקייק. מטגנים 2-3 דקות (תלוי בעובי) עד שהחלק התחתון משחים ומתנתק בקלות מהמחבת. הופכים, ממתינים כמה שניות ומעבירים לצלחת. ממשיכים לטגן מעל להבה גבוהה עד שהחלק התחתון מזהיב וניתק בקלות מהמחבת. הופכים, ממתינים כמה שניות נוספות ומעבירים לצלחת. ממשיכים כך עד שמסתיימת הבלילה. מומלץ לכסות את הדוסות המוכנות כדי שיישארו רכות וגמישות.
+ להגשה: מורחים מעט טחינה על הדוסה, מניחים עליה מהתבשיל המוכן, מזלפים מעט טחינה, מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגלגלים או מקפלים לצורה שרוצים.
נלמד להכין עוד המון מנות בריאות, טעימות ומזינות בקורס החדש – ההרשמה בעיצומה
תגיות: עדשים כתומות, דוסה, אורז מלא, חצילים, חומוס, הודי, זוקיני
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
נראה טעים.האם אפשרי להשתמש באורז בסמטי רגיל ולא מלא?
כמובן, בהודו מכינים מאורז לבן 🙂
למה האורז והעדשים מושרים בנפרד?
לדעתי כי עלולה להיווצר התססה, אני לא בטוחה בעצמי אבל נצמדת לשנים של מסורת הודית 🙂