פיתות כיס ביתיות
מתכון של חברי הטוב אסף מבורך. עד שלא ניסיתי לא הבנתי כמה זה קל, ואיזה אושר יכולה לגרום הצפייה בהן כשהן מתנפחות בתנור. שילובי הקמחים באחריותכם – אפשר רק קמח לבן ואפשר לשלב סוגי קמח בריאים יותר (קמח כוסמין מלא עם קמח חומוס או קמח מלא, קמח לבן וקמח עדשים). מהבצק ניתן להכין גם פיצה וגם פיתות מחבת דקות, אם רוצים.
חומרים לכ-15 פיתות קטנות
5 כוסות קמח (אני הכנתי מ-3 כוסות קמח כפרי כהה ו-2 כוסות קמח פיצה לבן)
500 מ"ל מים חמימים
1/3 כוס שמן זית (אפשר גם פחות)
1 כף מלח
2 כפות סוכר חום
1 כף שמרים יבשים
עלי זעתר או אורגנו מיובשים (לא חובה)
+ ממיסים את הסוכר והמלח במים החמימים ויוצקים לקערה גדולה. מוסיפים את השמן, הקמח, העלים (אם מוסיפים) ולבסוף את השמרים. מערבבים ולשים לבצק מוצק וגמיש. אם הוא דביק מדי אין מה להיבהל, זה משתנה לפי סוגי הקמח ואפשר להוסיף קמח עד שהבצק נוח לעבודה (אבל לא יבש מדי). אל תלושו יותר מדי, רק כמה שצריך.
+ מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח לפחות שעה בטמפרטורת החדר ועד לילה במקרר.
+ מחממים תנור לחום המקסימלי (לפחות 250 מעלות).
+ מוציאים את הבצק מהקערה למשטח גדול ומקומח בנדיבות. מרדדים במערוך לעלה דק ואחיד, בעובי 3-4 מילימטר (שוב, לא להתעסק איתו יותר מדי). קורצים עיגולים בעזרת כוס גדולה, רינג או טבעת להכנת פנקייק (קחו בחשבון שהבצק אלסטי ומתכווץ מעט). מניחים על תבנית שטוחה ומקומחת.
+ מאחדים את השאריות לכדור בצק, מניחים בקערה מכוסה בניילון למשך דקות אחדות, מרדדים שוב וקורצים פיתות נוספות.
+ מכניסים את הפיתות לתנור החם ואופים 5-10 דקות עד שהן מתנפחות (ככה רואים שנוצר ה"כיס") ומשחימות מעט. מוציאים מהתנור ומכסים במגבת למניעת התייבשות. אחרי שהפיתות מתקררות, ניתן להקפיא.
ומה עם חומוס, לא תכינו?
תגיות: פיתה, מתכון לפיתה, חומוס, פיתה ביתית, אסף מבורך, מאפים טבעוניים, יום העצמאות, פלאפל, פיתות ביתיות, פיתות, לחם
קטגוריות: מאפים
יצא נחמד!
אבל הבצק יצא מאוד גמיש הוספתי עוד קמח וזה לא עזר ולא הוספתי יותר כי המלצת להתעסק עם הבצק כמה שפחות…(לא ללוש יותר מידי)
היי בת מלך, לי אישית לא יצא להכין את הפיתות האלה אבל בצק שמרים יצא לי דיי הרבה וזה שהוא דביק זה בדר"כ טוב כי זה אומר שיש בו הרבה מים אז הוא לא יצא יבש ודחוס.
איך יצאו לך הפיתות בסוף?
כאחת שמכינה פיתות על בסיס קבוע, יש לי מספר הערות לתיקון, את הבצק אני לשה לפחות 15 דקות, מהבצק אני קורצת עיגולים בגודל פינפונג ומניחה לנוח 7 דקות, מרדדת עם מערוך ואפשר גם עם האצבעות הבצק נפתח בקלות
מה עושים עם העלים? זעתר ואורגנו?
כתוב בשלב הראשון – לא חובה אבל אפשר להוסיף לתערובת הבצק.
היי אורי 🙂 רציתי לדעת אם יש אפשרות להשתמש בשמרי בירה במקום השמרים היבשים.? ובכלל אם את יכולה להסביר קצת על שמרי בירה מה ההבדל שלהם משמרים רגילים. המון תודות
היי סאן, שמרי בירה למיטב ידיעתי לא מתפקדים כ"שמרים" במובן הרגיל. באנגלית הם נקראים "שמרים תזונתיים" – יש להם ערכים תזונתיים גבוהים והם מתפקדים בעיקר כמשפרי טעם, כשרוצים להוסיף טעם "גבינתי" למאכלים מוקרמים או פסטה למשל (קצת כמו פרמז'ן למרות שלדעתי הם יותר מזכירים צ'דר).
שמרים רגילים – טריים או יבשים – פועלים כמתפיחים. שני דברים שונים לגמרי 😆
אהא.. הבנתי, ושוב תודות 🙂
המתכון מעולה, פשוט צריך להבין שכדי שהכיס יווצר צריך לחמם את התנור לחות חצי שעה מראש, לפני הכנסת הפיתוח. אפילו שעה ואז ורק אז להכניס. הבנתי תוך כדי הכנה. השתמשתי רק הקמח מלא, ורק בסוף התחיל להיווצר כיסים בפיתות. הכנסתי כל פעם אחת כי גיליתי שהתנור חם מאוד רק בצד מסוים אחד, זו הבעיה בתנורים הבעייתיים, הם פשוט לא מספיק מקצועיים.
מה שנותר לי לומר זה – תודה, למדתי ומעכשיו זה המתכון
היי ענבל, שמחה שהצליח!!
פיתות מחבת ותנור – לכל מי שרוצה כיס ולא הצליח
כדי שיווצר הכיס הבצק צריך לםגוש חום גבוה מאד משני הכיוונים. אחת השיטות לעשות זאת (ללא קניה של סיר גריל) היא לחמם את התנור על גריל, לחמם מחבת (ריקה) על אש גבוהה, כששניהם חמים, להניח את הבצק על המחבת ולהכניס לתנור, הדלת של התנור יכולה להשאר פתוחה והידית של המחבת יכולה להיות בחוץ.
לבהות בבצק ולהתלהב כשהו תופח ונוצר הכיס
תודה על הטיפ!
היי האם אפשרי לערבב קמח כוסמין מלא עם קמח לבן רגיל? ואם כן האם יש הוראות אחרות לשימוש בהם?
היי שירה, אין בעיה לערבב ביניהם, ההוראות הן אותן הוראות. 🙂
שרה (מחליפה את אורי בזמן שהיא בחופשה)
היי אורי, יש לי טוסטר אובן. יש מצב לעבוד איתו להכנת הפיתות? (אין תנור)
היי, אני מניחה שזה תלוי בטוסטר ובטמפרטורה שהוא יכול להגיע אליה.. אם החום גבוה מאד (חיוני ליצירת ה"כיס") אז יש סיכוי!
היי, תהיתי אם יש דרך להפוך את המתכון הזה ל-ללא גלוטן
לא בטוחה, יש קמחים ייעודיים לאפייה ללא גלוטן, אולי שווה לנסות..
הי!
כתבת אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקמח כוסמין מלא עם קמח חומוס. יש לך הצעה ליחס ביניהם?
תודה!
היי, מכיוון שהטעם של קמח החומוס דומיננטי לא הייתי עולה על שליש מהכמות, אולי אפילו רבע. לא ניסיתי, זו הערכה 🙂
הכנתי היום את הפיתות שיצאו מעולות!
נפלא!! איזה כיף
חייב לשים שמרים או שיש תחליף (יש לי קמח תופח ) בל כמובן אם אני שמה קמח תופח אני מורידה את השמרים?
היי ציפי, כדי להכין פיתות עם קמח תופח (אפשר) את צריכה מתכון אחר. בטוחה שגוגל יעזור 🙂