לזניה לבנה של פטריות ותרד עם רוטב בשמל
תנו מקום של כבוד לאחות הצחורה של הלזניה האדמונית הקלאסית ותתענגו על שכבות של בצק, תרד ופטריות ברוטב בשמל סמיך, כמובן בלי טיפת חלב. פינוק אמיתי, לא בשבועות בלבד
כבר הרבה זמן שאני מתכננת להכין מנה עם רוטב בשמל – רביכה רכה של חלב צמחי וקמח, שמייצר את הסמיכות הנהדרת שלו. הרוטב הזה מתאים לכל מיני מתכונים שדורשים הקרמה נעימה ולא משתלטת ולהחליף שמנת לבישול כמעט בכל מנה. בינתיים המשיכה להציק לי העובדה שבאופן יחסי לאהבה שלי אליהן, עדיין אין באתר מספיק מתכונים עם פטריות, שמה לעשות, למרות שהן לא עונתיות הן לגמרי מתחברות אצלנו לחורף. ככה נולדה המנה הכיפית הזו – שכבות של בצק עם רוטב בשמל, עלי תרד טריים ופטריות טריות, שקשה לסרב לתוספת ממנה. בין לבין מרחתי גבינת טופו ושום, שמוסיפה גם נפח, גם קרמיות וגם חלבון. למרות שיש בה הרבה שכבות, ההכנה שלה לא קשה בכלל והתוצאה נראית כאילו השקעתם בה את הנשמה. אל תגלו לאף אחד שזה לא היה סיפור גדול להכין אותה.
נפתחה ההרשמה לסדנת הבישול הבאה – לחצו כאן לשריין מקום
לזניה לבנה עם תרד ופטריות
איך יודעים שמתכון הצליח? מביאים תבנית כזו לאירוע ומגלים שהיא התחסלה עוד לפני שהספקתם להגיד לזניה לבנה. שימו לב להצעות ולשינויים בסוף המתכון.
חומרים לתבנית בגודל 20X30
כ-15 דפי לזניה
לפטריות:
2 בצלי שאלוט, פרוסים דק
3 שיני שום, פרוסות דק
עלים מ-3 גבעולי תימין
1 סלסלה פטריות שמפיניון, פרוסות
1 סלסלה פטריות פורטובלו קטנות, פרוסות
8 פטריות שיטאקי מיובשות
חופן קטן פטריות פורצ'יני מיובשות
מלח ים, פלפל שחור גרוס
2 כפות שמן זית
300 גרם עלי תרד טריים
לקרם טופו:
450 גרם טופו
1/2 כוס חלב סויה ללא תוספת סוכר
3 שיני שום
1 כפית שמרי בירה
1 כף מיץ לימון
קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
2 כפות שמן זית
מלח
לרוטב בשמל:
1/4 כוס קמח
1/4 כוס שמן זית
3 כוסות חלב סויה ללא תוספת סוכר
1/4 כוס יין לבן יבש
1 כף שמרי בירה
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
מלח לפי הצורך
+ מניחים את הפטריות המיובשות בקערה ויוצקים עליהן מים רותחים לכיסוי. שומרים בצד.
+ מכינים קרם טופו: מעבירים את כל החומרים למעבד מזון וטוחנים לקרם חלק.
+ מכינים את הפטריות: מחממים את השמן במחבת ומטגנים יחד בצל, שום ותימין. מוציאים את הפטריות המיובשות ממי ההשרייה (לא שופכים אותם), מסירים את הרגל הקשה של השיטאקי, קוצצים גס ומעבירים למחבת. שומרים בצד חופן של פרוסות של פטריות לקישוט ואת היתר מעבירים למחבת. ממשיכים לטגן 2-3 דקות, יוצקים למחבת 1/2 כוס ממי ההשרייה של הפטריות ומתבלים במלח ובפלפל. מוסיפים את עלי התרד, מבשלים שתי דקות נוספות ומסירים מהאש.
+ מכינים רוטב בשמל: יוצקים לסיר בינוני שמן זית ומוסיפים קמח. מבשלים אותם יחד תוך כדי טריפה במטרפ ידנית, עד שמתקבל קרם אחיד. מוסיפים את יתר החומרים מלבד המלח וממשיכים לבשל לרתיחה קלה, תוך כדי טריפה, עד שמתקבל רוטב חלק וסמיך. טועמים ואם יש צורך מוסיפים מלח.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מרכיבים את הלזניה: משטחים בתחתית התבנית שליש מרוטב הבשמל ומניחים עליו דפי לזניה. מורחים עליהם מחצית מקרם הטופו ומשטחים עליו שליש מתערובת הפטריות. מסדרים שכבה נוספת של דפי לזניה, יוצקים עליהם שליש מרוטב הבשמל ועליו עוד שליש מתערובת הפטריות. מניחים מעל עוד שכבה של דפי לזניה ומורחים עליהם את המחצית הנותרת של קרם הטופו. עליו משטחים את יתרת הפטריות והתרד ושכבה אחרונה של דפי לזניה. יוצקים מעל את רוטב הבשמל שנותר ומעטרים בפרוסות הפטריות הטריות ששמרנו ומפזרים עלי תימין.
+ בשלב זה מומלץ להמתין כ-15 דקות לפני שמכניסים את הלזניה לתנור – זה מאפשר לדפי הלזניה להתחיל להתרכך ולטעמים להתאחד.
+ מכסים היטב את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים בתנור החם כ-35 דקות. מסירים את הכיסוי וממשיכים לאפות עוד 5-10 דקות, להזהבה קלה (היזהרו לא לייבש אותה). מוציאים וממתינים כ-10 דקות לפני שפורסים ומגישים.
גיוונים ושינויים:
אפשר להכין את הלזניה הזו ללא גלוטן אם משתמשים בחלופות מתאימות לדפי הלזניה ולקמח – יש כאלה בחנויות הטבע.
מעדיפים חלב שקדים ללא תוספת סוכר? אין בעיה.
אם לא בא לכם להכין קרם טופו, עקרונית אפשר להשתמש בגבינות טבעוניות מוכנות למריחה – בחרו כאלה שהן סמיכות ועשירות טעם.
עוד מנות עם בצק שבטח תאהבו:
תגיות: בשמל, טופו, לזניה, תרד, שבועות, לזניה טבעונית, גבינה טבעונית, ממרח קשיו, פטריות, גבינת קשיו
קטגוריות: פסטה, מהיר וטבעוני, מאפים, פוסט נבחר
״ מכינים את הפטריות: באותה מחבת מחממים את השמן…״
ייתכן שחסר שלב במתכון?
כמו כן – מה עושים עם התרד?
היי, אכן שיניתי משהו וזה היה משפט שלא הוסר בעריכה, תוקן! לגבי התרד זה מופיע באותו השלב בסוף, מוסיפים אותו לפטריות.
הי, האם מדובר בטופו רגיל, מהסוג הקשה? או טופו משי רך?
טופו רגיל, רצוי רך יחסית (לא משי!). באופן כללי – כשזה משי אני תמיד מציינת משי 🙂
עשינו בשבועות ויצא נפלא!
מס' הערות לשיפור: לוותר על שכבת עלי הלזניה האחרונה ופשוט לצקת את רוטב הבשמל מעל שכבת הפטריות. באופן הזה הלזניה פחות תתפרק בחיתוך ותהיה יותר עסיסית.
בהכנת הפטריות שווה לנסות להוסיף מעט א. מרק פטריות, או לחליפין כף קמח ורוטב סויה כדי להעניק לשכבת הפטריות יותר טעם ומרקם שיאחד.
היי עמית, שמחה שאהבתם ותודה על ההצעות! 🙂
האם חייבים ברוטב בשמל יין לבן?
במקום הקרם טופו אפשר לשים גבינת קשיו?
יש לי רק סוג אחד של פטריות ( שמפיניון) חושבת שיש למה לנסות איתם?
תודה רבה
היי
לא חייבים אבל מאד מוסיף
כן אפשר גבינת קשיו
בטח שאפשר עם שמפיניון
בהצלחה!
היי, שאלה קצת טיפשית אולי, אבל במה ניתן להמיר את הפטריות? לטובת כאלו שלא אוכלים פטריות אבל התלהבו מהקונספט של לזניה לבנה 🙂
באמת משעשע אבל אפשר לגמרי לנסות! למשל להכין משהו דומה על בסיס קוביות קישואים ועשבי תיבול ומלמעלה לסדר עיגולי קישואים. או משהו מגניב ביותר גם זה על בסיס תחתיות ארטישוק בקוביות או פרוסות דקות.. אפשר גם להסתפק בירוקים – אבל כמות נאה מהם ולשלב כמה סוגים כמו מנגולד וכדומה. עדכני מה עשית ואיך יצא!
1/4 כוס קמח על 3 כוסות חלב סויה?? איך יצא לך סמיך? :')
זה באמת פלא 🙂 כשמבשלים נוזל עם קמח או חומר מסמיך אחר, הוא הופך לסמיך מאד. שווה לנסות!