מתכונים סוף, בלי עוף
חושבים שאי אפשר לחיות בלי לאכול תרנגולים ותרנגולות? לשמחתי גיליתי שזה אחד הדברים שהכי קל לוותר עליהם, ולהכין אחלה אוכל טעים ללא נפגעים. אוסף מתכונים טבעוניים עם מעוף
אישית, לא הייתי צריכה לחכות לתחקיר על זוגלובק בשביל לדעת שהדרך לשחיטה, כמו גם השחיטה עצמה, היא לא בדיוק לונה פארק כיפי לבעלי כנף (או לכל בעל חיים אחר לצורך העניין). אין דבר כזה "תרנגולות שמחות" בתעשיית המזון מן החי, באף משחטה ובאף מפעל, כי מה לעשות – מדובר בעסק שפרנסתו על המתה שיטתית והמונית של עשרות אלפי יצורים חיים ביום. הם הפכו בעיניו למספרים, למוצרים, ללא שם וללא פנים. הצער והכאב של בעלי החיים העדינים והמקסימים האלה (כאן אתם יכולים להציץ לחייה של פרוחי, תרנגולת שיצא לי להכיר באופן אישי), 200 מיליון בשנה רק בישראל יש לציין, נארזים מאחורי עטיפות מרשרשות וציורים נאים ומונחים על המדף בסופר, רחוק מהקולות, הריחות והצלילים הלא נעימים שצפינו בהם במשחטה הממוכנת של המפעל.
אחד הדברים הראשונים שגיליתי אחרי המעבר לטבעונות הוא, שאנחנו יכולים ממש בקלות לוותר על "חומר הגלם" הזה. כי בואו נשים את זה רגע על השולחן הוירטואלי – למה שמכונה "עוף" אין ממש טעם. אנשים יכולים לצחוק על טופו כמה שהם רוצים, תכלס הוא משמש במטבח בדיוק לאותה פונקציה כמו בשרם של בעלי הכנף. יש לו טעם עדין עד אנמי, הוא מצטיין בעיקר בלספוח אליו טעמים ורטבים, יש לו מרקם נגיס מצוין ובניגוד לעוף, יש לו גם כמה יתרונות תזונתיים לא מבוטלים (למשל, הוא חלבון מלא). אבל בעיקר, מבחינתי, אף אחד לא צריך לקפח את חייו בעינויים, בשביל שאני אוכל ליהנות מאוכל טעים.
אגב, טופו הוא לא היחיד שמתפקד כבסיס מצוין למנות שגם "עוף" מככב בהן – ישנם פתיתי סויה שרק לאחרונה התחלתי להתיידד איתם, והם מזכירים אותו מאד גם במראה וגם במרקם, וכמובן שפע ירקות נהדרים ונגיסים, שאפשר להכין מהם מנות אהובות, מספקות ומנחמות – משיפודים ועד שניצל. כדי שתראו שאני באמת מתכוונת למה שאני אומרת, אספתי יחד עם השותפות שלי לדרך הקולינארית כמה מתכונים מצטיינים וטעימים, שיעשו קצת יותר שמח גם לבעלי החיים.
טופו ברוטב מולה
דוגמא למנה שממש התגעגעתי אליה וכמה קל וטעים להכין אותה עם טופו, כאילו הוא ממש נולד בשבילה. אפשר להגיש על אורז במקום בטורטיה.
חומרים ל 10-12 טורטיות
2 חבילות (600 גרם) טופו, חתוך לרצועות
1 צנצנת (200 גרם) רוטב מולה
3 עגבניות בשלות, מגורדות
50-100 גרם שוקולד מריר איכותי, קצוץ
1-2 כוסות מים
1 בצל לבן, חצוי וחתוך לרצועות
2 כפות שמן זית
1-2 כפות שמן קוקוס (לא חובה)
מלח ים
להגשה: טורטיות, שומשום קלוי
+ יוצקים שמן זית ושמן קוקוס לסיר רחב ומחממים. מוסיפים את הבצל ומאדים כ-5 דקות, עד שהבצל מתרכך והופך שקוף. מוסיפים את הטופו וממשיכים בטיגון-ערבוב כ-5 דקות נוספות, מעל להבה גבוהה.
+ מוסיפים עגבניות מרוסקות, רוטב מולה כוס מים ומעט מלח, מערבבים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את השוקולד ומערבבים עד שהוא נמס לחלוטין. מבשלים בבעבוע עדין וללא מכסה 15-30 דקות, עד שהרוטב מסמיך.
+ מניחים טורטיה על גבי צלחת, עליה יוצקים ממילוי הטופו והרוטב ומגלגלים. מגישים עם סלסת עגבניות או גווקאמולי.
עוד מתכונים בלי תרנגולים:
מתכון הבית – אורז עם טופו וירקות מוקפצים
תבשיל סויה עם עגבניות, פלפלים וחומוס
שניצל ארטישוק אפוי
שרה הורניק, משחקת באוכל
שניצל קישוא
סיון מאירי, סיו-פוד
שניצל פורטובלו
נופר יערי, לא על החסה לבדה
קציצות טופו
בישול בריא עם עינת שגיא
שניצלוני סויה
נעה וגאנסקי
מאפה לחם ממולא סויה עם ירקות
נטלי הולדינג
תגיות: טופו, סויה, אורי שביט, שותפות למטבח, עוף, זוגלובק
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
ב"ה
זה מדהים כמה צריכת בשר ועוף יש, טוב להיות במיעוט הצודק
ולהימנע מזה, זה מלא הורמונים, חיידקים וכל מיני דברים שלא יודעים מה מכניסים
ושלא לדבר על כלובי סוללה רעילים, וטוב שפרסמת כדי שיחסוך מאיתנו
אני מפרסם את הקישור בבלוגי 😕