מאפי אפונה פריכים
"אמא, תכיני משהו מיוחד שעוד לא הכנת אף פעם!". כשהבקשה הזאת מגיעה מהילד אחרי יום מייגע ומעצבן, באמצע אוגוסט, בתשע בערב וכשהמזווה הביתי לא מבשר טובות – ספק רב אם משהו טוב יכול לצאת ממנה. אבל הנה, בזכות האלתור הזה נולד עוד להיט בראנץ' ביתי. אפשר וכדאי לשחק עם עשבי תיבול שונים (למשל נענע במקום טימין) או להחליף את הבצק בבצק עלים. אגוזי הברזיל מעניקים לאפונה טעם אגוזי-חמאתי עשיר.
1 חבילה (500 גרם) עלי פילו טריים או מופשרים
800 גרם אפונה קפואה (ברור שיהיה תענוג להכין מאפונה טרייה, כשיבוא האביב)
2-3 כפות שמן קוקוס (או שמן זית)
עלים טריים מ 5-6 גבעולי טימין
2-3 אגוזי ברזיל
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
להברשה ועיטור:
שמן קוקוס (או שמן זית)
שומשום
+ מכינים את המילוי: מבשלים את האפונה במים רותחים בהתאם להוראות היצרן, עד שהיא רכה לחלוטין. מסננים. מעבירים למעבד מזון, מוסיפים את שמן הקוקוס וטוחנים את האפונה עד לקבלת מחית גסה (אפשר להיאבק איתה גם במועך פירה). אם יש צורך מוסיפים עוד מעט שמן או מעט מים כדי לסייע לטחינה.
+ מוסיפים לאפונה טימין טרי ומגרדים פנימה בפומפיה דקה את אגוזי הברזיל. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ידנית, טועמים ומתקנים תיבול.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ ממלאים את הבצק: פורסים את עלי הפילו המופשרים על משטח נקי ויבש. מניחים עליו עלה אחד, מברישים אותו במעט שמן קוקוס או שמן זית ומניחים עליו עלה נוסף. שוב מברישים ומניחים עלה שלישי (בינתיים מכסים במגבת לחה את יתר העלים, שלא יתייבשו ויישברו).
+ כעת ניתן להחליט אם מכינים מאפה אחד גדול – מניחים "שורה" ממלית האפונה, סוגרים את הבצק לגליל ומגלגלים אותו לצורת שבלול, למשל. או חותכים את שכבות הבצק לרבעים ליצירת מלבנים או משולשים קטנים יותר.
+ מהדקים היטב את שולי המאפה שיצרתם (אם צריך מרטיבים במעט מים), מברישים את החלק העליון במעט שמן קוקוס או שמן זית ומפזרים מעט שומשום. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וממשיכים כך עם יתרת המילוי והבצק.
+ אופים כ-5 דקות, עד שהבצק פריך וזהוב.
תגיות: אפונה, אורי שביט, בורקס, בורקס טבעוני, בצק עלים, בראנץ' טבעוני, מאפי אפונה, בצל פילו