בורקס טבעוניים בשלל מליות
מעיין נדיר
יצירתיות היא שם המשחק ולמעיין יש הרבה ממנה. אני בטוחה שזאת רק ההתחלה של השילובים הנהדרים שהיא יכולה לחשוב עליהם (אבל לפני כן קבענו פוסט לקינוח בצקי נפלא, ועוד אחד עם הלחמניות הסיניות של אורן לוקסנבורג, שנאדה כשהן כבר ממולאות מראש. שיגעון!). אגב, ההכנה כל כך פשוטה שאני בטוחה שגם הקוראים הלא טבעוניים (נשארו שם כאלה?) ישמחו לאמץ אותן.
חומרים לכ-10 בורקס בינוניים
1 חבילה בצק עלים צמחי/בצק פילו
למלית כרובית:
1 כרובית מחולקת לפרחים קטנים וגזע חתוך לקוביות
1 פחית נוזל קוקוס
1 בצל גדול חצוי ופרוס
1 כפית מחית קארי ירוק
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
למלית תפוחי אדמה וקונפי שומר:
2 תפוחי אדמה גדולים מבושלים במיקרו כ-10 דקות (כך הם לא סופגים מים ושומרים על הטעם)
2 פקעות שומר חצויות ופרוסות
1/2 כפית פפריקה מתוקה מעושנת
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
למלית חציל, ארטישוק, טחינה וצנוברים:
1 חציל קלוי, ה"בשר" בלבד (או 3 כפות חציל קנוי טבעי)
2 ארטישוקים כבושים (להשיג במעדניות)
חופן צנוברים
2 כפות טחינה גולמית
1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
לעיטור:
שומשום/פרג/קצח/מלח גס/גרעינים
+ מכינים את מלית הכרובית: מניחים את הכרובית בסיר, יוצקים את חלב הקוקוס ומבשלים מעל להבה בינונית 15-20 דקות, עד שהכרובית רכה. מסננים ומועכים למחית.
+ מטגנים את רצועות הבצל בשמן זית 5-10 דקות, עד שהן משחימות.
+ מוסיפים את מחית הקארי ואת הבצל המטוגן למחית הכרובית, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.
+ מכינים את מלית תפוחי האדמה והשומר: מחממים שמן זית במחבת ומאדים את רצועות השומר מעל להבה נמוכה כ-10 דקות, עד שהשומר מתרכך.
+ מועכים את תפוחי האדמה, מוסיפים את השומר יחד עם השמן שבמחבת ומתבלים בפפריקה מעושנת, מלח ופלפל.
+ מכינים את מלית החצילים: קוצצים גס את הארטישוקים, מערבבים עם יתרת החומרים ומתבלים במלח ובפלפל.
+ מחממים תנור ל-170 מעלות.
+ ממלאים את הבצק ואופים: בעזרת סכין או גלגלת חותכים את יריעת הבצק למלבנים או לריבועים, מניחים את הכמות הרצויה מאחת המליות, מקפלים ומהדקים היטב את שולי הבצק מסביב (בצק פילו ניתן לגלגל סביב המלית כמו נחש ולקפל לספירלה). מברישים במעט שמן זית, מפזרים שומשום (או קצח או גרעינים או מלח גס) ואופים כ-20 דקות, עד שהמאפים משחימים.
תגיות: מעיין נדיר, תפוחי אדמה, בצק עלים, ארטישוק, בצק עלים טבעוני, בצק פילו, פפריקה מעושנת, חלב קוקוס, טחינה, צנוברים, מאפים טבעוניים, אורי שביט, אפייה טבעונית, שומר, בצק, כרובית, בורקס, חצילים
קטגוריות: מאפים
אני כבר המון זמן מחפשת מילויים טבעוניים לבורקס, ופתרת לי את הבעיה! 🙂
ובכלל: מה ההבדל בין נוזל/מי/חלב/קרם/השד 👿 יודע מה של קוקוס?
ומכאן השאלה: במה מהם ממליצות להשתמש למלית כרובית?
היי מרב, באמת יש בלבול שלם עם העניין הזה! אני אנסה להסביר. חלב/נוזל קוקוס זה אותו הדבר. אלה לא המים שבתוך אגוז הקוקוס אלא מיצוי של הבשר של הפרי במים (אפשר להכין גם בבית אגב, מקוקוס יבש). עכשיו – יש כמה דרגות של מיצוי שמייצרות רמות שונות של שומן וסמיכות (יש בזה גם תוספים אז ייתכן שיש גם חומרים מסמיכים). מהמיצוי הראשון יתקבל נוזל סמיך ושמן יותר, אחכ ממצים שוב – וכן הלאה. קרם קוקוס הוא הסמיך והשמן (טוב לקינוחים וכד') וחלב קוקוס הוא הדליל יותר והשומני פחות ויש גם גרסה רזה אפילו יותר, מעין "דיאט". אפשר לראות בקלות את האחוזים על הקופסא. למתכון הכרובית – נוזל/חלב/מי קוקוס (זה אותו דבר). מקווה שעזרתי
ברור שעזרת! כבר לא נעים לי 😳 להחמיא לך כל הזמן ולציין כמה אני נעזרת בבלוג שלך (אף מורלית: כפי שציינתי בעבר, עברנו מצמחונות לטבעונות, וזה עדיין לא פשוט וזורם)…
ושוב הנודניקית (אני פשוט בהשבתה מהעבודה בשל חילוקי דיעות בין שתיים מכלבותינו, שתוצאתן נשיכתי, ולכן אני מנצלת הזמן להתנסויות קולינריות מן הסוג הטבעוני): מניחה שאם משתמשת בבצק פילו, רצוי לנקוט השיטה בה השתמשת במאפי האפונה הפריכים (דהיינו: 3 עלים ועליהם המלית)?
אם את עושה בורקס גדולים אז נראה לי שכן, דף אחד יהיה דק מדי ולא יכיל את המלית. למאפים קטנים ועדינים, כמו סיגרים שמגלגלים, בגלגול עצמו נוצרות יותר שכבות. בקיצור כן 🙂
ובאותו הקשר של חלב/מי/קרם קוקוס (ושוב, מתנצלת על ההטרדה, אך איש מהנשאלים על-ידי לא ידע להמציא תשובה): במידה ואני מעוניינת "לטבען" מתכון של דבר מתיקה המכיל חלב, אני מניחה שעדיף להשתמש בקרם קוקוס? ובמידה שאכן, ההמרה מתבצעת 1:1?
המון תודות מראש, ושוב סליחה.
היי מרב, זה בסדר, תשאלי חופשי! האמת שזה מאד תלוי במתכון ולמה הוא משמש. לחלב קוקוס גם יש טעם יחסית דומיננטי. יותר מלחלב סויה ללא סוכר או חלב אורז וכד'. אם תגידי מה בדיוק חשבת להכין אומר לך מה דעתי. הקרם קרוב יותר לשמנת מאשר לחלב.
כמה מקסימה אפשר להיות? 😆
שקלתי להכין "פינוקי שוקולד" על-פי מתכון שמצאתי של עלמה בשם קיצי אלפר, והאמת שהוא די מזכיר במרכיביו כדורי שוקולד (רק מועשרים…). המרכיבים הבלתי טבעוניים בו הם: 200 גרם חמאה, ו- 1.25 כוסות חלב. מכיוון שאיננו טבעוניים מטעמי בריאות (לא שיש לי משהו נגד….), נתגבר על הזוועה והבושה ונחליף החמאה במחמאה (אלא אם כן יש לך רעיון נעים יותר). מה ממליצה לגבי סוגיית החלב? חשבתי על קוקוס, ולא על חלב סויה, שדווקא יוסיף את טעמו לשוקולד…?
http://www.kisi.co.il/128033/%D7%A4%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%A7%D7%99-%D7%A9%D7%95%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%93
ובכן, הייתי מחליפה את החמאה בחצי שמן קוקוס חצי שמן חמניות (או שמן זרעי ענבים), רק לא מרגרינה.. לגבי החלב קוקוס – אם ככה זה נשמע לי סבבה, אבל הכדורים יקבלו טעם קוקוסי. אם רוצים אפשר שוב לחלק בין החלב קוקוס לחלב סויה כדי לאזן או להשתמש בחלב אורז שהוא עדין יותר (אבל הייתי מפחיתה את הכמות). לגבי הגנאש, לגמרי אפשר עם קרם קוקוס לדעתי. בהצלחה! 😆
שוב, תודות רבות.
הבן שלי מסתבר חובב מאכלים שאני מוציאה מהפוסטים שלך למרות שהוא לא טבעוני מוצהר.
המתכונים שלך נראים פיצוץ.
בקשר לעלי פילו לא מכירה ולא עבדתי איתם אף פעם. תוכלי קצת הסבר? איזה חברה את ממליצה והאם זה חבילה גדולה שצריך לגמור אותה מיד או איך? ממש מצטערת על כמות השאלות, הבצק לא מוכר לי והמתכון שלך נראה כאמור פיצוץ.
איזה כיף לשמוע, תודה!
לגבי פילו – אני הכי אוהבת את "שחף" אבל החברה לא קריטית. מפשירים (רצוי יום במקרר אבל אפשר גם שעתיים בחוץ) ומה שחשוב לדאוג שלא יתייבש. שהעלים יהיו מכוסים ולהבריש בשמן.
אם לא השתמשת בכל החבילה, בדרך כלל אם תעטפי חזרה תוכלי להחזיק עוד כמה ימים במקרר (לפעמים כתוב על האריזה)
הי, אפשר להכין את המליות יום קודם ואת הבורקסים עצמם למחרת?
נראה לי שכן, מקסימום יהיה צריך לסנן מנוזלים שישתחררו. בהצלחה~!