סוד ההמבורגר של רביד
רביד גילה לי בסוד איך הוא מכין המבורגר טבעוני מושלם, והנה מיד אני רצה לספר לחבר'ה. לך תסמוך על טבעוניות
ההודעה של רביד חיכתה לי בתיבת ההודעות בפייסבוק בלי שום מילת אזהרה. ככה פתחתי אותה ברגע של רעב (טוב, נו, על מי אני עובדת. כל רגע אצלי הוא רגע של רעב) והתמונה שהסתתרה בפנים כמעט גרמה לי לנגוס במסך. אף פעם לא הייתי חסידה גדולה של המבורגרים, צמחיים או אחרים, אבל המבורגר טוב יכול להיות ממש ממש טעים. ומאז הטבעונות, איזה אושר, הוא גם יכול להיות ממש בריא.
כמו הרבה מתכונים שנולדו במקרה והפכו ללהיט, ככה גם המתכון של רביד להמבורגר מושלם – עסיסי, בריא, מזין ונטול גלוטן. הכל התחיל בארוחת ערב תמימה של מג'דרה מאורז פרא ועדשים שחורות לצד המבורגר טבעוני קנוי. רביד הבחין שבעצם הוא אוכל שתי מג'דרות אחת ליד השניה – כי גם ההמבורגר היה עשוי מתערובת של אורז פרא ועדשים! וכמו כל בשלן ברגע של השראה, הוא עזב הכל ורץ לנסות להכין אחד כזה בעצמו. וזה מה שהוא כתב לי על מה שיצא: "התוצאה הפילה אותי מהרגליים! קציצה פריכה מבחוץ ועסיסית מבפנים שטפטוף טחינה מעליה הפכה אותה לחוויה שמיימית (אולי אני מגזים, אבל זה היה ממש טעים!!)". אני קיבלתי את המתכון וכמובן שמיד רצתי לכתוב אותו בשבילכם.
המבורגר טבעוני של רביד פטל
רביד: הטריק של המתכון הוא שבסיס המג'דרה נשמר – מכינים את המג'דרה ומשתמשים בחצי ממנה לתערובת הקציצות. ככה בסופו של יום יש לכם 2 מנות להתענג עליהן – מג'דרה וקציצות שהן גם נטולות גלוטן. כאן ההמבורגר בגרסה אפויה, ניתן לטגן או לצלות על הגריל.
חומרים ל 8-10 קציצות
למגד'רה:
1 בצל גדול
2 כוסות אורז פרא
1 כוס עדשים שחורות שטופות
4.5 כוסות מים
שמן זית
1 כף סוכר חום
1 כפית פלפל שחור
1/2 1 כפיות מלח (לפי הטעם, אני משתמש במלח ים אטלנטי שהוא פחות מלוח)
1 כפית כמון (או לפי הטעם)
לקציצות:
לפחות חצי מכמות המג'דרה המוכנה
2 חבילות פטריות טריות – שמפיניון או שמפיניון ופורטובלו
1 בצל בינוני
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה (או צרור פטרוזיליה או עלי תרד)
תערובת תיבול לקציצות
תמצית עישון* או טבסקו מעושן
מלח, פלפל
שמן זית
1/2 כוס קמח אורז (אני מעדיף קמח מאורז מלא)
* תמצית עישון מגיעה בבקבוקון שניתן לרכוש בחנויות המתמחות ובטיב טעם. אלה בסך הכל מים שלכדו את הארומה של העשן ומהווים מעין "תיבול". אפשר להחליף גם בפפריקה מעושנת.
+ מכינים את המג'דרה: מאדים בצל קצוץ בסיר עם כף סוכר חום, מלח ופלפל (עדיין בלי שמן). כשהבצל מתחיל להיות שקוף מוסיפים שמן זית ומערבבים. מוסיפים כוס עדשים שחורות ומערבבים. מוסיפים את האורז, מערבבים ומוסיפים את המים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 30-35 דקות (כדאי לבדוק מדי פעם), עד שהמים נספגים והאורז מוכן. מכבים את האש ומשאירים מכוסה למשך 10 דקות נוספות. למי שלא מכיר את האורז הזה, התוצאה הסופית אמורה להיות אורז בצבע סגול יפהפה.
+ מכינים את הקציצות: קוצצים דק את הפטריות, הבצל ועשבי התיבול ומניחים בקערה. מתבלים בתערובת תיבול לקציצות, מלח, פלפל ותמצית עשן. מוסיפים לפחות חצי מכמות המג'דרה ומערבבים היטב עם מעט שמן זית. מוסיפים בהדרגה את קמח האורז תוך כדי ערבוב, עד שמתקבלת עיסה אחידה ודביקה (מעט מדי יגרום לקציצות להתפרק ויותר מדי יעשה את הקציצות יותר כמו לחמניות).
+ מחממים תנור ל-250 מעלות.
+ יוצרים קציצות המבורגר שטוחות ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן במעט שמן זית. אופים 10-15 דקות, הופכים וממשיכים לאפות 10-15 דקות נוספות, עד שהקציצות פריכות ושחומות מבחוץ ועדיין עסיסיות מבפנים. מברישים או מרססים מעט שמן זית. מניחים בלחמניה עם בצל סגול, חסה, עגבניות, מלפפון חמוץ וקטשופ ונותנים ביס גדול גדול.
תגיות: אורז בר, עדשים שחורות, רביד פטל, המבורגר טבעוני, המבורגר צמחוני, אורז פרא, מג'דרה, פטריות, אורי שביט
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
נשמע ונראה מעולה!!!!!!
ממש עושה חשק לנגוס את המסך :))
שאפו על היצירתיות! הולכת מיד לנסות
תמצית עשן? איפה משיגים את זה? מחפשת בנרות טעמים מעושנים ,רוצה להכין נקניקי סיטן בבית מגלוטן וזה בדיוק מה שמחפשת. ממה זה עשוי ?
מתכון ההמבורגר נקרא מופלא!
8)
הוספתי הסבר
תודה 🙂
למי שמחפש טעמי עישון הפפריקה המעושנת מאוד מומלצת. יש בספייסס ובעדן.
נראה מעולה! ממליצה לא לצלם על VIVID (צבעים חדים ובוהקים) בצילום אוכל,
זה נראה קצת לא אמיתי
נראה נפלא , תודה לרביד ולך וכל הכבוד על העשייה הנמרצת !! רק … מה זה "תמצית עשן" ?? ( נשמע לי יצירתי כמו שמן אתרי בריח של "אדמה רטובה מגשם" שקניתי בהודו לפני יובלות ( והריח בדיוק כמו אדמה רטובה מגשם אגב 🙂 – ריח נהדר ) )
אוי לעזאזל – צריכה לרפרש יותר … ראיתי שהסברת – תודה רבה וסליחה 😛
נראה יאמי!!!
ובהחלט פתרון עדיף על המבורגר vegan קנוי ומתועש מאוווד
בהחלט ינסה את המתכון
תודה:)
מה זה תערובת תיבול לקציצות?
יש אפשרות להחליף את קמח האורז בקמח רגיל/קמח תירס?
תודה!
תערובת תיבול לקציצות יש במדפי התבלינים בסופר – היא מורכבת מכמה תבלינים ואני אישית מעדיפה לתבל בעצמי. כורכום, פפריקה, הל, קינמון, פלפל – איך שאת אוהבת לתבל קציצות.
לגבי הקמח אני מאמינה שאפשר להחליף (לא ניסיתי), אולי עדיף ערבוב של קמח רגיל וקורנפלור בשביל העמילניות שעוזרת בקשירה.
תודה! ובלי שום קשר – הבלוג שלך משובח ונפלא!
גם אני עברתי (ובעקבותיי גם כל המשפחה) לטבעונות, ממקום של בשלנות ותרבות קולינרית מפותחת…ונאבקתי (ועדיין נאבקת) להפיח באוכל הטבעוני את אותו השפע המוכר שהיה מנת חלקנו בבית.
הבלוג שלך עזר ועוזר לי המון!
תודה רבה!
תודה לך, כיף לשמוע, תמשיכו ליהנות! 😆
בהסבר המתכון לא מצויין עם אילו פטריות להשתמש. אני אשמח לדעת עם אילו פטריות מומלץ או חייב להשתמש. תודה.
נכון! סליחה. בעקרון רביד עובד עם שמפיניון אבל אפשר להעשיר עם חצי שמפיניון וחצי פורטובלו.
תודה על התשובה אורי יהיה מעניין באמת לשלב בין השניים.
הייתי שמח אם היית רושמת גם כמות לתמצית העשן. אני אומנם מכיר את התמצית הזאת אבל אף פעם לא השתמשתי בה ולכן איני יודע אם צריך להיזהר מלשפוך יותר מדי או זה לא דבר שמורגש.
אני חייב להגיד גם שאני לא מבין את הטרנד של הסוכר החום, לא משנה איפה תחפשו, סוכר חום וסוכר לבן עושים את אותו הנזק לגוף, אולי הבדל מיזערי בין השניים כך שזה ממש לא משנה.
לגבי נזק הסוכר לגוף, אתם יודעים שיש חומר שפותח במשך שנים שכאשר מוסיפים אותו יחד עם הסוכר הוא מנטרל את כל הדברים הרעים שלו ומשאיר רק את הטעם המתוק. אפשר לקרוא לזה סוכר לא מזיק. הבעיה היא שהמחיר שלו נורא יקר.
היי משה,
תמצית עישון היא מאד דומיננטית. כדאי להשתמש ממש בחצי כפית/פקק של הבקבוק ולא יותר. תמיד עדיף לשים פחות ומקסימום להוסיף קצת אחרי שטועמים את התערובת.
ברור שסוכר הוא לא מוצר בריאות, לגבי הסוכר החום – אני חושבת שהטעם שלו מעט שונה ואולי הוא אפילו פחות מתוק. אבל יכול להיות שזאת רק אני 😉
תודה רבה על התשובה.
אז ככה,
וואוו! נורא נורא טעים. טעמתי אותם פשוט ככה יש מהתנור והם יצאו לי מדהימות!! נתתי להם להשחיר טיפה מסביב והקציצות יצאו קריספיות וטעימות כל כך. לצערי אני לא רעב אז אני לא יכול להכניס לתוך פיתה ולאכול 🙁
במקום בתמצית עשן השתמשתי בפפריקה מעושנת שיש לה ריח מדהים. בתבלין הקציצות השתמשתי ב"ראסאלחנות", תבלין לקציצות מרוקאיות.
אני חייב להוסיף תיקון קטן במתכון. רשמת בחומרים להכנת המג'דרה שצריך להוסיף כמון, אבל בהסבר המתכון שכחת להוסיף את הכמון לחלק מהתבלינים שצריך להוסיף 😀
כשאני עכשיו חושב על זה, מעניין אם אפשר להכין את הקציצות האלה למנגל.
היי משה, אני מאוד שמח שאהבת את המתכון! הרעיון של הפפריקה והראסאלחנות מעולה! עושה לי חשק לנסות את זה במתכנון בצורת קבב (ד"א, במתכון הזה שמיועד לקבב אני מוסף 1-2 כפות עמבה – מומלץ!). ד"א, מניסיון – הקציצות על הגריל יוצאות מעולה ממש! שוב תודה! רביד 🙂
נשמע שילוב מעניין להוסיף עמבה 🙂
תודה לך ולאורי ששיתפתם אותנו במתכון היצירתי הזה.
אורי שלום,
המתכון נראה מעולה.
אני פשוט לא אוהבת פטריות… את חושבת שאולי אפשר להחליף את זה במשהו אחר?
לפטריות אין ממש תחליף.. אולי לבבות ארטישוק טחונים יעבדו, בטח אפשר גם טופו. צריך לנסות..
מיכל,
אורי צודקת, לפטריות אין ממש תחליף.. אבל בגלל שגם אשתי לא משוגעת עליהן, ניסיתי פעם להחליף אותן בקוביות חצילים מטוגנים. יצא מגניב ממש. (צריך רק לזכור ליבש את השמן מהחצילים, אחרת הקציצות יתפרקו).
רביד 🙂
ארטישוק אני מאוד אוהבת אז אולי שווה לנסות.
רביד, תוכל להסביר לי איך אתה מכין את החצילים למתכון?
ואם הטעם והמרקם של הפטריות הוא לא ממש דומיננטי אז אולי אני אוכל להתמודד עם זה
במקום אורז פרא שילבתי כוס אורז מלא+כוס אורז אדום, שמתי עדשים ירוקות במקום שחורות, ויתרתי על התמצית עישון (לא היה לי וגם זה נשמע לא בריא בכלל..), השתמשתי בקמח מלא והוספתי ביצה (אני לא טבעונית..). והוספתי צ'יפס אפוי בתנור
יצא מעולה!!
נטלי, תמצית עישון היא בסך הכל מים שספגו ארומת עשן.. אפשר להחליף בפפריקה מעושנת.
לגבי ביצה – אין בה צורך, הקציצות מתאימות וטעימות כשהן לגמרי טבעוניות. בהצלחה 🙂
אני חושבת שצריך לשיר שיר הלל ליוצרת המתכון.
בזכותך, בעלי ואני הרגע סיימנו לאכול את ארוחת הצהריים המזינה והמשביעה שלנו,
התמוגגנו מהריחות שהטוסטר הפיץ ומהטעם במיוחד.
הכנתי עם אורז מלא, ללא תמצית עישון, קמח + קורנפלור ( על פי המלצתך ) וראס אל חנות, השאר אותו דבר.
אני בשמחה מאמצת את המתכון ומעבירה אותו למחברת המתכונים המומלצים שלי.
תודה רבה לכן,
רינת
כל הכפיים לרביד! שמחה שנהניתם 🙂
אנא עצתכם הטובה: איפה משיגים עדשין שחורוצ לחא גלוטן? בעדשים האורגניות הארוזות בניצת הדובדבן מצויין שעלול להכיל עקבות, לא מצאתי מוצר "בטוח"..
היי אור, אני באמת לא מכירה הרבה עדשים שחורות ארוזות.. צריך לחפש או להתייעץ עם עמותת הצליאק.
היי העדשים לא צריכים השרייה לפני?
ובהמבוגר פטריות לא צריכות טיגון לפני ?
תודההה וזה פשוט נראה טעים ונפלאה ותודההההה על במתכון
היי ילנה, לא צריך להשרות את העדשים ולא לטגן את הפטריות 🙂 בהצלחה!!
התערובת יצאה טעימה, אבל לא הצלחתי להדביקה,נאלצתי להוסיף שלושה ביצים וגם אז יכולתי רק לאפות כי בטיגון זה היה מתפרק. אציין שפעלתי במדוייק לפי ההוראות,למה כוונתך בצרור פטרוזיליה, צרור שלם?
היי, מצטערת לשמוע, יכול להיות שהתערובת לא היתה טחונה מספיק? כי בהחלט אין צורך להוסיף ביצים.. צרור שלם, כן.
עד כמה חשוב להשתמש באורז פרא? סתם אורז מלא או אורז בוסמטי לא מתאים ?
לדעתי אורז מלא ארוך יעבוד!