קציצות סייטן ביתיות

דצמבר 15, 2011 מאת:

אם תשקיעו בתיבול מוצלח, תקבלו קציצות נהדרות וניחוחיות. העיסה דווקא נדבקת היטב (ממש לא צריך ביצה!) אבל אחרי הטיגון נוטה קצת להתפרק, אז הפכו את הקציצות בזהירות. כדאי לטגן היטב (לא לשרוף, אבל כמעט) כך שיתקבלו קציצות פריכות מבחוץ ועסיסיות מבפנים. צריך להיזהר מהשפריצים של השמן (זה בגלל הנוזלים), אבל מצד שני הקציצות האלה עושות הרבה פחות ריח של טיגון בבית (עוד יתרון!). הכמות שמתקבלת לא עצומה, אז אם מתכננים ארוחה משפחתית כדאי להכין כמות כפולה. קדימה, לעבודה.

**בעקבות תגובות הגולשים: בכמה ניסיונות שלי התערובת התאחדה ונדבקה היטב. אבל כנראה שסמיכות הסייטן לא תמיד זהה. במקרה שאתם מרגישים שהתערובת לא נתפסת ומתפרקת, ניתן להוסיף טחינה גולמית ו/או פירורי לחם.

חומרים לכ-15 קציצות

1 חבילה (350 גרם) סייטן קצוץ בסגנון טבעי

1 קישוא מגורד (לא חובה)

3-4 שיני שום כתושות

1/2 צרור כוסברה קצוצה

1/2 פלפל חריף מנוקה מגרעינים וקצוץ דק (אפשר טבסקו במקום)

מיץ מחצי לימון

1-2 כפיות תרכיז רימונים (מעט סילאן גם יעבוד. אני מצאתי בבית סירופ סיגליות)

1 כף חרדל דיז'ון

1 כף שמן זית

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

שמן קנולה לטיגון

+ מערבבים את כל חומרי התערובת בקערה ומתבלים לפי הטעם במלח ובפלפל.

+ מחממים שמן לטיגון במחבת רחבה. יוצרים מהתערובת קציצות קטנות ושטוחות (מעט יותר רחבות מכדור פלאפל, נניח) ומהדקים מעט. מניחים את הקציצות בשמן ומטגנים 4-5 דקות עד שהצד התחתון משחים היטב. הופכים בזהירות (רצוי עם תרווד בתמיכה של כף) ומטגנים 2-3 דקות נוספות.

+ מוציאים את הקציצות המוכנות אל צלחת מרופדת בנייר סופג ומגישים.

Print Friendly, PDF & Email

אורי שביט |

אורי כותבת ועורכת ראשית בבלוג "טבעוניות נהנות יותר". בשאר הזמן היא מנחה סדנאות בישול, מרצה ומייעצת למסעדות.

25 תגובות לפוסט

  1. מוני הגיב:

    אגב, כשתערובת הקציצות שהכנתי לא נדבקה, טיגנתי ושמתי מעל חומוס. מאד מאד טעים!

  2. אביטל הגיב:

    היי,
    האם זה יעבוד באפייה במקום טיגון?

    • אורי הגיב:

      היי אביטל, לא ניסיתי אבל לדעתי אין סיבה שלא. הבעיה היחידה היא המרקם – חשוב שהתנור יהיה על החום הכי גבוה (במילא דורש בישול קצר יחסית) כדי לתת פריכות חיצונית וגם הייתי מוסיפה לתערובת טחינה ופירורי לחם כדי לעזור בהדבקה. אם את מנסה – דווחי, מקווה שיצליח 😆

  3. רוני הגיב:

    יוצא טוב מאוד גם אפוי!
    לא אותו דבר, אבל לא פחות טוב. 🙂

  4. מירי בן מלכה הגיב:

    בוקר טוב ומבורך
    הכנתי את הקציצות ןהן טעימות אך לא כל כך נדבקו לי
    האם אפשר להוסיף איזה חומר מדביק ללא לפגןע בטעם
    לא שמתי קישואים כי אין לי בבית כרגע
    בתודה מראש ויום נפלא 🙂 🙂

  5. אלון הגיב:

    היי אורי, הכנתי את הקציצות ויצא לי אש!
    כמה שינויים קטנים:
    – לתוך התערובת הוספתי 2 כפות של פירורי לחם
    – ויתרתי על חצי לימון
    – שמתי 5 שיני שום (אין מה לעשות, שום זה טעים)
    – לפני הטיגון, שמתי את התערובת במקרר לשעה, זה עוזר לה להידבק יותר
    – התמזל מזלי ויש לי ידידה עם 2-3 תרנגולות בחצר, שמנפקות להם מדי פעם כמה ביצים – אז הוספתי ביצה אחת פנימה – אין ספק שזה שיפר את דביקות העיסה
    – לפני הטיגון טבלתי את הקציצות בפירורי לחם

    אגב, חבל שאין כאן אופציה להוסיף תמונה, רציתי להשוויץ!

    • אורי הגיב:

      היי אלון, תודה על כל רעיונות השיפור, על הביצה אני מוותרת – זה ממש לא טבעוני.. שבת נהדרת 😉

      • אלון הגיב:

        מסכים איתך שזה לא טבעוני מבחינת ההגדרה היבשה.

        הסיבה בה אני בחרתי בטבעונות היא התנגדות לתעשייה האכזרית של חקלאות בעלי-חיים.
        ועם זאת, אני סבור שברגע שיש לאדם בחצר תרנגולת שחיה ברווחה ובכיף שלה, ומדי פעם מטילה איזה ביצה (אחרי הכל, ביצה היא מחזור של תרנגולת ולכן מן הסתם אין לה צורך בה), אהיה שלם לחלוטין עם אכילת הביצה הזו. תחשבי על זה כאילו הכלב שלך היה מטיל מדי פעם איזה ביצה… בכל אופן זו התפיסה שלי ואני מניח שניתן להתפלסף עליה לא מעט.

        המשיכי לנפק מתכונים מעולים! שבת מצוינת שתהיה.

        • אורי הגיב:

          תודה אלון, שבת נפלאה 😆

        • נטע הגיב:

          היי אלון,
          רציתי להגיד שאני ממש ממש מסכימה איתך!
          התחלתי בתהליך של טבעונות לפני כשבוע כמו שאמרת כהתנגדות לתעשיית חקלאות בעלי החיים האכזרית. וכאדם רציונלי, בחנתי שוב את עניין הביצים וחשבתי לעצמי שאם מגדלים תרנגולת ברווחה ובחיים טובים והיא מטילה ביצים שאינן מופרות, אני לא רואה סיבה מדוע לא לאכול אותה (ההחלטה אם לאכול מחזור של תרנגולת היא זכותו של כל אדם..) כמה שהדבר לא מקובל באופן "טבעוני".
          אם מישהו יכול להאיר לי אחרת את הנושא, אשמח לשמוע. 🙂

          • אורי הגיב:

            היי נטע, אנסה להשיב לך בקצרה – כמובן שזה לשיקול דעתו של כל אחד. כמה סיבות עיקריות לכך שטבעונים לא אוכלים ביצים, מעבר לעובדה שזה מוצר מן החי שלא נועד עבורנו (ויש טוענים שעצם לקיחת הביצים מכניסה את התרנגולות לסטרס) – כמעט כל המטילות בארץ מגיעות ממדגרות בהן משמידים כל שנה ארבעה וחצי מיליון אפרוחים זכרים בדרכים אכזריות וקוטמים לתרנגולות את המקור ללא הרדמה כדי שלא ינקרו זו את זו. כך גם אלה המגיעות ללולי ה"חופש" – שהם צפופים וכולאים רק מעט פחות מהלולים הרגילים. התעשייה הזו בעייתית ואכזרית כמו התעשיות האחרות, ביצים ממקור אחר שלא עבר את המסלולים האלה והתרנגולות באמת מסתובבות באחו ומוסרות את הביצים שלהן לאדם בשמחה – מאד מאד נדירים אם בכלל קיימים בארץ. אלה בכל מקרה הסיבות שלי להימנע מצריכה של ביצים לחלוטין. בהצלחה רבה בדרך, אורי

  6. אחיעד הגיב:

    נשמע טעים 🙂
    כמה דק צריך לקצוץ את הסייטן?

    • אורי הגיב:

      היי אחיעד, אני השתמשתי בסייטן קצוץ מראש, אני מניחה שאפשר לקצוץ גם סייטן שמגיע בגוש, כמה דק שאתה מצליח כדי שזה יתאחד לקציצה ולא יתפרק לשבבים.

      • מורן הגיב:

        אפשר גם לקנות אבקת גלוטן ("קמח גלוטן") – שהיא פשוט גלוטן מיובש וטחון, במקום לקצץ גוש סייטן מוכן. כך גם קצת יותר קל לעבד את התערובת.

  7. מוטי הגיב:

    שאלותי.
    לגבי הסייטן, כיון שזו פעם ראשונה שקניתי:
    1 . האם שומרים אותו במקרר או במקפיא?
    כיון שראיתי שבעדן מרקט היה במקרר הרגיל.
    2 . לאורך כמה זמן ניתן לשמור במקרר? מאחר ויש לי אותו כשבועיים.

    • אורי הגיב:

      היי מוטי, את הסייטן מהסוג הזה שומרים במקרר רגיל אבל נראה לי שאין בעיה גם להקפיא. לגבי התפוגה – אמור להיות על המוצר תאריך תפוגה, זה תלוי בתאריך הייצור שלו (נדמה לי שזה בערך חודש אבל אני לא בטוחה). בהצלחה!

  8. פאינה הגיב:

    ניסתי עכשיו ויצא מדהים!!!! 🙂

  9. עדן הגיב:

    אורי, בחיי… אלו הקציצות הכי טעימות שאכלתי!!!!!!

    עשיתי עם גוש שגירדתי, לדעתי הקישוא דיי הכרחי בשביל מרקם מאורר. אולי כדאי לציין שצריך לסחוט אותו כדי שהקציצות לא "יפלו".

    טיפ אחרים- אל תתקמצנו בשמן, הן מתבשלות יותר טוב וככה לא מתפרקות, אפשר לספוג אח"כ.

    תודה:):)

  10. עדן הגיב:

    הכני פעם ראשונה עם הגוש סייטן של טבע דלי ויצא מעולה (קשה קצת לגרד…)
    עכשיו הגנתי עם הטחון של טבע דלי (להקפאה, 500 גר') ויצא רטוב מידי, מה שגרם לקציצות "ליפול" בבישול. למי שמכין איתו ממליצה להוסיף קמח לגיבוש סופי. וכן, סחטתי היטב על הקישוא 🙂

    אורי- את מבשלת על להבה גבוהה? מה הצבע של הקציצה מבפנים?

  11. מיכל הגיב:

    הכנתי והראשונות לגמרי לא נדבקו. אז הוספתי קמח וטחינה.
    יצא נחמד בסוף.

    אני מאוד מאוד אוהבת את המתכונים שלך.
    מכינה מלא מלא מהם. ומאכילה את כל סביבתי גם.
    אז תודה ענקית, את ענקית.
    זה ספציפית לא מתתי עליו. אבל זה היחד שלא.

השאר תגובה

סדנת בישול טבעונית
המטבח הטבעוני שלי
אורי שביט בהרצאה TEDX
אתגר 22+

מתכוני וידאו

במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי

זכויות יוצרים © 2019 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games
שינוי גודל גופנים
ניגודיות