מתכונים טבעוניים: להגיש בטמפרטורת הקיץ
כשאוגוסט רותח בחוץ, אני מעדיפה טמפרטורות עדינות יותר בצלחת. שלושה מתכונים טבעונים גם חמים וגם קרים, לימים הלוהטים של השנה
בימים שעוד שתיתי קפה (כן, נגמלתי. לא יודעת איך זה קרה, אבל כאבי הגמילה עוצרים אותי מלהתפתות, למרות הגעגוע) הצעתי קפה לסבא מיכה, שהגיע אלינו מהקיבוץ לביקור משפחתי. "לא תודה", הוא ענה לי מיד. "אני לא מוסיף לגוף שלי קלוריות של חום בזמן שכל כך חם בחוץ". זה היה מובן אפילו יותר, בהתחשב בכך שהקיבוץ נמצא אי שם בעמק הירדן הרותח, היכן שהיציאה מהרכב הממוזג לאוויר הדחוס והמהביל שבחוץ גורמת להשתנקות וקפיאה במקום לפני שמצליחים בכלל לפלס דרכו את הדרך.
ובכן, כמו בדרך כלל עם סבאים מלאי חוכמה וניסיון חיים, גם במקרה הזה אין ספק שסבא מיכה צדק. אני יודעת שיש אנשים שלא יוותרו על המרק החביב עליהם גם כשבחוץ משתוללת סופת לחות וחום של 40 מעלות, אבל נדמה לי שרובנו מעדיפים את האוכל שלנו קל יותר וגם קר יותר, מרגע שהטמפרטורות מתחילות לטפס.
אמצע אוגוסט הישראלי הוא הזמן המושלם להיצמד לעיקרון הזה – אבל איך עושים את זה בלי לוותר על תחושה של אוכל אמיתי, טעים ומשביע? כי בינינו, עם כל הכבוד לסלטים, הם אף פעם לא מרגישים כמו ארוחה מלאה, בטח שלא שלוש פעמים ביום. הפתרון שלי נמצא אי שם באמצע – בעונה הזאת אני אוהבת להכין וגם לאכול מנות שהן חצי-חצי, גם חמות ומבושלות אבל גם משלבות מרכיבים קרים ומרעננים, שמאזנים את הטמפרטורה ומשיבים את הנפש. באופן טבעי, הכוכבים הראשיים של המנות הללו הם ירקות העונה הצבעוניים והמפתים שגודשים את השווקים והירקניות: חצילים בוהקים, עגבניות סמוקות, במיה מתפצחת וקישואים ננסיים. וזה מה שיצא מהם ממגרש המשחקים הפרטי שלי.
מדריך קייטרינג טבעוני מורחב: אוכל מוכן הביתה, קייטרינג לאירועים וגם מאפים ומתוקים
מיני-קישואים צלויים בפסטו נענע וקרם סלק נא
קישואי אצבע צעירים וקטנטנים קרצו אלי מהדוכן של "עלה עלה" בשוק האיכרים החדש בדיזנגוף סנטר (ימי חמישי מהצהריים) – אפשר כמובן להשתמש בקישואים או בזוקיני רגילים, חתוכים לאורך לפלחים דקים. מניסיון, הרטבים ישמשו אתכם במתכונים רבים נוספים.
חומרים ל-4 סועדים
20 מיני קישואים שלמים או 5 קישואים/זוקיני צעירים, חתוכים לאורך לפלחים דקים
עלים טריים מ-4 ענפי טימין
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
לפסטו נענע:
1 כוס עלי נענע טריים
חופן עלי כוסברה טריים (לא חובה)
1/2 כפית זרעי כוסברה כתושים
1/4 כוס קשיו טבעי
מיץ מ-1/2 ליים (או לימון קטן)
1/3 כוס שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
לקרם סלק נא:
1 סלק בינוני, קלוף וחתוך לקוביות
1 שן שום
2 כפות חמאת שקדים טבעית
1/4 כוס מים
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מניחים את הקישואים בקערה. יוצקים מעט שמן זית, מפזרים עלי טימין טריים ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים בידיים כך שהקישואים ייעטפו בשמן ובתבלינים.
+ מניחים את הקישואים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים בתנור במשך כ-15 דקות, עד שהקישואים מתרככים ומזהיבים קלות. בינתיים מכינים את הרטבים.
+ מכינים פסטו נענע: מניחים במיכל קטן של מעבד מזון את כל חומרי הפסטו ומעבדים עד לקבלת ממרח סמיך. טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לקערית הגשה.
+ מכינים קרם סלק: מרסקים בבלנדר את כל החומרים, עד לקבלת קרם סמיך וחלק. טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לקערית הגשה.
+ מגישים את הקישואים הצלויים לצד הרטבים, כמתאבן או מנה ראשונה מרהיבה.
במיה מוקפצת עם טופו על אטריות סובה
את אטריות הסובה הנהדרות שעשויות מכוסמת (ללא גלוטן) ניתן כמובן לאכול גם כשהן חמות, אבל בימים החמים האלה הן לא פחות נעימות בטמפרטורת החדר בתוספת ירקות וטופו שהוקפצו תוך דקות. מומלץ להוסיף להן מעט שמן שומשום ולערבב, כדי שלא תידבקנה זו לזו בזמן שהן מתקררות. טופו שומשום, למתעניינים, רכשתי אצל בועז צאירי בשוק האיכרים החדש בדיזנגוף סנטר.
חומרים ל 2-3 מנות
400 גרם אטריות סובה, מבושלות לפי הוראות היצרן
200 גרם במיה תאילנדית ארוכה, שטופה וקטומת גבעול
300 גרם טופו טבעי או מתובל (אני השתמשתי בטופו שומשום שחור)
2 שיני שום קצוצות דק
1-2 פלפל צ'ילי טרי, קצוץ
1/4 כוס רוטב סויה בהיר
מעט מלח ים אטלנטי
1/4 כפית סוכר
מיץ מ-1/2 ליים או לימון קטן
שמן צמחי להקפצה
להגשה: עלי כוסברה טריים, שומשום שחור
+ מחממים מעט שמן בווק או במחבת רחבה. מקפיצים את הבמיה בשמן מעל להבה גבוהה במשך 3-4 דקות, עד שהצבע שלה מעמיק והיא מזהיבה מעט. מוציאים ושומרים בצד.
+ מחממים שוב את הווק או המחבת ומקפיצים יחד את הטופו, הצ'ילי והשום במשך 2-3 דקות. מוסיפים רוטב סויה, מלח, סוכר ומיץ ליים וממשיכים להקפיץ כ-2 דקות נוספות.
+ חותכים את הבמיה לשלישים או לחצאים אלכסוניים ומחזירים למחבת לדקה נוספת. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מגישים על אטריות הסובה המבושלות או מעבירים את האטריות למחבת לחימום קל וספיגת חומרי הרוטב. מעטרים בכוסברה ושומשום שחור ומגישים.
ניוקי בקרם חצילים קלויים ורוטב עגבניות טרי
מנה שנולדה מתוך רעיון ויזואלי – הניגוד בין קרם החצילים בהיר לעגבניות הטריות התגלה גם כמושלם גם מבחינת הטעם, שנע בין מתקתקות לחמצמצות עדינה. כמובן שאפשר להכין ניוקי טרי, אבל עצלני המטבח יכולים בכיף לרכוש ניוקי איכותי מוכן וטבעוני.
חומרים ל 2-3 מנות
500 גרם ניוקי, מבושל לפי הוראות היצרן
לקרם חצילים:
2 חצילים בינוניים, רצוי בלאדי
1/4 כוס שמן זית
1 כפית שמן קוקוס נייטרלי (לא חובה)
1/4 כוס חלב סויה לא ממותק (או טופו משי או מים)
1 כף מיץ לימון
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
לרוטב עגבניות:
3 עגבניות בשלות, מרוסקות על פומפיה
2 שיני שום מגורדות
חופן עלי אורגנו טריים
מלח ים אטלנטי
+ קולים את החצילים: מחממים תנור ל-250 מעלות. מניחים את החצילים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וקולים בתנור במשך כשעה, עד שהחצילים רכים (בודקים בנעיצת סכין). אפשר כמובן לקלות על אש גלויה, מה שיגביר את הטעמים המעושנים.
+ מחלצים את בשר החצילים למסננת פלסטיק ומניחים אותה מעל קערה להגרת נוזלים במשך כ-15 דקות.
+ מכינים את קרם החצילים: מעבירים את החצילים לקערה קטנה, מוסיפים את יתר חומרי הקרם וטוחנים בעזרת בלנדר מוט עד לקבלת קרם סמיך וחלק. במידת הצורך מוסיפים מעט נוזלים. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מכינים את רוטב העגבניות: מערבבים בקערית את חומרי רוטב העגבניות. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מבשלים את הניוקי במים רותחים ומומלחים, לפי הוראות היצרן. מסננים היטב.
+ מעבירים את הניוקי המוכנים לצלחות הגשה. יוצקים מעל הניוקי מקרם החצילים, יוצקים עליו מרוטב העגבניות הטריות ומגישים.
תגיות: טופו, חצילים, ניוקי, אורי שביט, קישואים, קיץ, אטריות סובה, במיה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
הטלתי על בעלי להכין את מנת הניוקי בקרם חצילים. יצא מהמם! (הוא בשלן מתחיל)
איזה כיף 🙂
הי אורי, תודה על המתכונים המצוינים. היכן בת"א ניתן לרכוש ניוקי טבעוני מן המוכן?
היי מיה, תודה 🙂 ניוקי מוכן טבעוני יש כמעט בכל סופר, באריזת ואקום – רוב הסוגים אינם מכילים ביצים.
מעולה תודה רבה!
הכנתי את הקרם סלק לבד (טחינה במקום חמאת שקדים), ואכלתי עם ירקות טריים (גמבה, גזר, מלפפון). טעים!!! יצא מעט גושי אבל יכול להיות שזה בגלל הבלנדר שלי שלא כ״כ חזק. יכול להיות שאם מבשלים את הסלק יוצא יותר חלק, אבל אז חלק מהיתרונות התזונתיים נעלמים. בכל אופן טעים!!! תודה אורי:) עשית לי חשק גם לניוקי;)
איזה כיף לשמוע יסמין! אני אוהבת שזה צ'אנקי אבל כמובן שאפשר לבשל או לצלות בתנור אם רוצים 🙂