מתאילנד באהבה: לביבות טבעוניות
עדיין מחפשים אחרי תחליף לביצה? כל מה שאתם צריכים זה לבחור ירק טרי ולשים יד על קמח טמפורה. עדי עליה מהבלוג "סאנוק" עם מתכון לביבות מושלם
בחודש האחרון ביקרה בישראל חברתי הותיקה עדי עליה, שהיא בשלנית-על שמתמחה במטבח תאילנדי (יש לומר "תאי"). ההתמחות והאהבה הגדולה שלה למטבח הזה מסתדרים מצויין עם העובדה שהיא ובן זוגה חיים כבר שמונה שנים בתאילנד. בתקופה הזאת עדי הספיקה לערוך מסע קולינארי מקיף במדינה הססגונית, שאת תוצאותיו וגילוייו אספה לספר הבישול התאי המקיף והאותנטי ביותר בעברית, שנקרא גם הוא "סאנוק" (שזה "כיף" בשפת המקום). את הביקור הנוכחי ניצלנו כדי לערוך יחד סדנאות בישול של המנות האהובות על עדי, בגרסה המתאימה לטבעונים. בין היתר כיכבו בהן תבשיל קארי ירוק, טופו מוקפץ עם פלפל, בצל וקשיו, פאק בונג על הלהבות, סום טם – סלט הפפאיה הירוקה המסורתי ועוד מטעמים. עכשיו כשעדי בדרך הביתה לתאילנד ואני נותרתי עם הגעגועים והטעמים הבלתי נשכחים, אני חולקת איתכם את אחד המתכונים הפשוטים והקסומים שהביאה איתה לסדנה.
לביבות תירס ברוטב צ'ילי ובוטנים
היפה הוא, שאת הלביבות האלה אפשר להכין גם מגזר, זוקיני או תפוחי אדמה, חתוכים לז'וליינים דקיקים (רצוי בעזרת קולפן מיוחד) או אפילו משעועית ירוקה טריה, חתוכה לטבעות דקות. לקבלת לביבות פריכות חשוב להקפיד על בלילה דלילה למדי, הרבה שמן ואש גבוהה. כן, הלביבות האלה מטוגנות – ככל שהשמן עמוק יותר הן סופחות פחות שמן וחוץ מזה, ככה בדיוק מכינים אותן בתאילנד. מי אני שאתווכח (רק אל תספרו לעדי שהוספתי כוסברה לבלילה! זה ממש לא נהוג והאמת, ממש לא הכרחי).
חומרים לכ-10 לביבות:
2 כוסות גרגרי תירס צעיר טרי (בערך 2 קלחים) או כמות דומה של רצועות גזר דקות
¾ כוס קמח טמפורה
¾ כוס מים
¼ כפית מלח
½ כפית פלפל לבן
לרוטב:
1 כוס סוכר (לבן או דקלים)
½ כוס מים
2 כפות בוטנים קלויים, ללא הקליפה הדקה, מרוסקים גס
2-3 כפות צ'ילי אדום קטן כתוש
1 כפית מלח
כמה עלי כוסברה
1-2 כוסות שמן לטיגון עמוק
+ מכינים את הרוטב: מחממים את הסוכר, המים והמלח בסיר קטן מעל להבה נמוכה. מביאים לרתיחה ומבשלים במשך כמה דקות, עד שהסוכר נמס. מעבירים לקערה ומניחים להצטנן לטמפרטורת החדר. אפשר גם להכין גרסה דלילה יותר עם חצי כמות הסוכר
+ מערבבים היטב את כל חומרי הלביבות עד לקבלת בלילה אחידה ודלילה למדי. מחממים שמן לטיגון עמוק.
+ דולים את הבלילה בכף גדולה ויוצרים לביבות שטוחות. מטגנים כמה דקות מכל צד ומוציאים לנייר סופג.
+ מוסיפים לרוטב הסוכר את הצ'ילי והבוטנים ומערבבים היטב. מקשטים בעלי כוסברה ומגישים עם הלביבות.
תגיות: סאנוק, אוכל תאילנדי, תירס, לביבות טבעוניות, מתכון לביבות, תאילנד, מתכונים טבעוניים, אורי שביט, עדי עליה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, ירקות, קציצות טבעוניות
שלום,
מה זה קמח טמפורה? אפשר להכין לבד?
היי אלי, מדובר בתערובת קמחים מוכנה. הבסיס הוא קמח חיטה ועמילן תירס, בטוחה שאפשר למצוא מתכונים ברשת, אך הם לא תמיד טבעוניים.
היי לכם,
האם יש סדנאות ערב או בימי שישי?
תודה
היי מגדה, יש סדנאות ערב – ראי בעמוד עדכונים https://vegansontop.co.il/vegan-culinary-consultant/
לגבי שישי – אני מחפשת מקום מתאים, מקווה שבהמשך יהיו.
תודה!
בתמונה ששמת יש משהו ירוק בחביבות אבל במתכון זה לא מופיע- שכחת מרכיב?
לא שכחתי – עשיתי משהו אסור וזה להוסיף כוסברה לתערובת, מאד לא תאילנדי מצידי! לכן לא כתבתי במתכון 🙂
הי הכנתי ויצא מעולה וגם לקח רק כמה דקות 🙂 אגב ראיתי שבתמונה שהעלית יש משהו ירוק בלביבות אבל במתכון זה לא מצוין. אשמח לדעת אם יש משהו כזה שיכול לשדרג תודה!
אה! כוסברה :))
הי
האם קמח חומוס יכול להוות תחליף לקמח טמפורה?
תודה,
גיל
לא בדיוק, אני לא בטוחה שזה יתפוס באותו אופן.. למרות שמנסיון לצפות ירקות בתערובת של ק'מח חומוס ומי סודה (כן!) זה מצליח. צריך לנסות 🙂
האם אפשר להחליף בקמח טפיוקה או שחייב טמפורה?
כמה זמן לדעתך ניתן להכין מראש אם אין מספיק זמן ביום המתוכנן להגשה?
לא ניסיתי אבל לקמח טמפורה יש תכונות אחרות, כך שאני מניחה שלא יתקבל אותו המרקם. בכל מקרה אלה לביבות שרצוי לאכול מיד, אחרת הן עלולות לאבד פריכות. אם את רוצה לנסות, הייתי מכינה עד יום מראש ומחממת בתנור להשבת הפריכות (לא ניסיתי).
היי אורי
הצלחתי בסוף להשיג קמח טמפורה.
אבל הלביבות לא יצאו טוב 😥
הן לא הפכו להיות שחומות ויפות כמו בתמונות שלך, הן לא היו פריכות והטעם והמרקם של קמח הטמפורה היה מאוד מורגש, כמו דבק מלאכותי. מה השתבש? אולי סוג הקמח לא היה טוב?
היי מיכל, אולי באמת זו אשמת הקמח, אולי השמן לא היה חם מספיק?
היי אורי,
את יודעת אולי אם יש תחלי; נטול גלוטן לקמח הטמפורה, או שנועדתי, כמו בנרות החנוכה, לראות את הלביבות בלבד אך לא לגעת? 😛
היי נילס, האמת שאני לא מכירה תחליף כזה, אבל יש כל מיני סוגים של לביבות שאני בטוחה שיכולות להתאים! שלא צריך בהן דווקא קמח טמפורה. למשל קמח תפוחי אדמה
האם אפשר להשתמש בתירס מקופסת שימורים? וברוטב – האם אפשר להשתמש בחמאת בוטנים? תודה 🙂
כנראה שכן.. את התירס לסנן ממש ממש טוב
הי,
נראה מתכון טעים מאד 🙂 מתכננת לנסות בסופ"ש.
רציתי לשאול לגבי כמות הצ'ילי הכתוש… הכוונה לכפיות או שלא לתבלין צ'ילי החריף אלא למשהו אחר?
תודה רבה!
היי רוני, כן כן זה חריף.. כמובן שאת יכולה להפחית את הכמות.