מקלובה תאילנדית
המארחת שלי היא טבעונית מסיבות אידיאולוגיות, וכדי לשמור על העקרונות האלה לא אכפת לה אפילו לאכול אוכל בריא. אצלי זה להיפך: אני קרניבורית רצינית, אבל בשביל הבריאות אני מוכנה לאכול אוכל טבעוני. המשותף לשתינו הוא שזה חייב להיות טעים, אחרת אין שום טעם – לא באידיאולוגיה ולא בבריאות
עדי עליה, תאילנד
בשבע השנים האחרונות אני חיה בתאילנד, והפחמימה העיקרית שאני צורכת היא אורז לבן. זה לא יכול להיות יותר מדי בריא, אבל כאן אורז חום הוא משהו שאוכלים רק בבתי הכלא. תאי נורמלי לא יבחר מרצונו לגעת במוצר בעל תדמית כה ירודה, למרות שאובייקטיבית, איכות האורז החום התאי היא משובחת ביותר. הטרנד הבריאותי הנוכחי במסעדות היוקרה התאיות הוא אורז אדום מונבט (Gaba). מחוץ למסעדות, אצל משפחות מבוססות עם מודעות לבריאות, אוכלים מדי פעם אורז יסמין מעורב אדום-לבן (האדום לא משויף). הסוג הזה בריא יותר מאורז לבן, אבל אם מדברים על תוספת משמעותית של ערך תזונתי וסיבים, אין ספק שהאורז החום עדיף. הבעיה היא שהוא פשוט לא משתלב טוב עם אוכל תאי – לא סופג כמו שצריך את הרטבים ולא מרכך מספיק את עושר הטעמים – יש לו יותר מדי נוכחות עצמאית, אם אפשר להטיח האשמות כאלו באורז.
בחיפושי אחר דרך נוחה לשלב אורז חום בתפריט התפלק לי המתכון שבהמשך, שמשלב לא פחות משלוש טכניקות בישול: שתיים מהמזרח התיכון (פילאף ומקלובה) ואחת מתאילנד (קאו מן גאטי – אורז מבושל בחלב קוקוס). התוצאה הסופית (שדי מזכירה ריזוטו) מצליחה להשיג שלוש מטרות חשובות: להפוך את האורז החום היבשבש למעדן, לחסוך בישול של מנות נוספות לידו, ולכלול מספיק ירקות בצורה כה ערמומית שאם בעלי היה יודע, הוא לא היה נוגע.
[showad]
מקלובה תאילנדית
התהליך בקצרה: משחימים כרובית, שמים בצד. מטגנים ביחד אורז חום ודלעת מגוררת, מניחים את הכרובית בתחתית הסיר, שמים מעליה את האורז והדלעת, ומוסיפים כמות שווה של חלב קוקוס ומים. מבשלים 45 דקות עד שעה. לגרסה עם טוויסט פרסי, החליפו את הכרובית בפרוסות תפוחי אדמה. השתדלו להתגבר על הפיתוי להוסיף נוזלים לקראת סוף הבישול, כשנראה שכל הנוזלים התאדו אך האורז עדיין לא מבושל לגמרי. בכרובית ובדלעת חבויים נוזלים ושמן שימנעו ייבוש מוגזם. אם בישלתם 45 דקות והאורז עדיין לא ממש רך, כבו את האש והשאירו את הסיר סגור לכ-10 דקות. אם תשרו את האורז לכמה שעות במים קרים לפני הבישול, הוא יתרכך מהר יותר. בעת ההגשה, מומלץ לתחוב את הכף עד תחתית הסיר כדי לתת לכל הסועדים ליהנות מהכרובית.
חומרים ל 4-5 מנות
700 גרם כרובית, מופרדת לפרחים גדולים למדי
6 כפות שמן צמחי ( למשל חמניות או תירס)
1 כוס אורז חום
2 כוסות דלעת מגוררת (או גזר)
2 כפיות מלח (או לפי הטעם)
1 כוס מים
1 כוס חלב קוקוס
+ מחממים 3 כפות שמן בסיר או במחבת גדולה ומטגנים את פרחי הכרובית 5-7 דקות, עד שהם נצרבים ומשחימים מעט. מוציאים ומניחים בצד.
+ מחממים את השמן הנותר, מוסיפים את הדלעת ומאדים עד שהיא משחימה קלות. מוסיפים את האורז והמלח, מערבבים ומטגנים כ-5 דקות מעל להבה גבוהה.
+ בסיר נפרד מניחים את הכרובית המטוגנת ומהדקים היטב, כך שכל תחתית הסיר תהיה מכוסה. מוסיפים את האורז המטוגן עם הדלעת, מיישרים ומהדקים קלות. מוסיפים את המים וחלב הקוקוס ומביאים לרתיחה ללא כיסוי.
+ מנמיכים את הלהבה, מכסים במכסה ומבשלים כ-45 דקות, או עד שהאורז רך לגמרי.
[showad]
תגיות: אורי שביט, כרובית, טבעונות, אורז צמחוני, מנות עיקריות, עדי עליה, סאנוק, גזר, אוכל תאילנדי, אורז מלא, תאילנדי טבעוני, דלעת, אורז חום, תאילנדי, מקלובה, טבעוני, בישול תאילנדי, חלב קוקוס
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אני כל כך הולכת להכין את זה
בצדק!! ספרי איך יצא 😛
האם הכוונה באורז חום לאורז מלא?
אכן 🙂
לא כל כך הבנתי איך למעוך את הכרובית שעדיין קשה לאחר הטיגון, שתכסה את תחתית הסיר
רק שכבת פרחי כרובית – לא צריך למעוך.
זה נשמע וניראה מדהים!
אני מתכוונת לגמרי להכין את זה בעיקר שזה עשוי ממרכיבים שאני אוהבת.
תודה!
דינה – בתכל'ס לא צריך כלום חוץ ממלח, אבל אפשר לאלתר לפי החשק. נראה לי שעדיף להשתמש בתבלינים טריים ולא במיובשים, למשל שום ובצל (לטגן ביחד עם הדלעת ולערבב עם האורז) או עשבי תיבול קצוצים (לערבב עם האורז והדלעת אחרי הטיגון). אפשר גם להשתמש בתבלינים יבשים כמו כורכום, אבקת קארי, כמון, זרעי כוסברה, אבל לדעתי יש כבר מספיק טעם במרכיבים עצמם.
נשמע מצויין. דלעת לצערי הרב לא חביבה על הטף אבל עם גזר (ובצל ושום) זה יהיה להיט אצלנו. תודה על המתכון!
המילה קרניבורית היא לא מדוייקת.. לא מבטאת בעצם את מה שאת מתכוונת.
קרניבור מעיד על היכולת הפיסית של כולנו – לאכול ולעכל בשר.
מי שבוחר לאכול בשר הוא קרניסט. זו המילה (אני חושבת שהחדשה) לעניין.
יש על זה חומר מעניין, גם בכתב:
http://www.carnism.com/what-is-carnism-hebrew.pdf
וגם בוידאו:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cJB2ZnhIXjM
בכל אופן המנה שלך נראית מעולה וללא ספק גם אטעם אותה בקרוב, תודה.
סיגל, את צודקת ואני דווקא אוהבת ביטויים שממחישים את העובדה שיש לנו חופש בחירה. מעתה אכנה את עצמי "קרניסטית", למרות שזה נשמע לי כמו שילוב של קרניז וקרחאנה (ואולי בגלל זה נרתעתי מהשימוש בו למרות שהמושג מוכר לי היטב).
אוי איך בא לי…ועכשיו אכלתי 😛
איך אני אוהבת את המתכונים שאת שמה, הם תמיד נראים כאלו קלים לעשיה וכאלו טעימים לחך…
ואפשר לדעת מאיפה הצלחת המדליקה? הבת שלי ראתה ונדלקה…
דפנה, הצלחת משוק בעיר טראט שתאילנד. ללא ספק אחת הפייבוריטיות שלי.
הכנתי השבוע עם דלעת ערמונים, יצא נהדר לגמרי.
תודה על המתכון!
נראה באמת מפתה ומשמח, אבל שאלה קטנה: מה בדיוק בריא בירקות מטוגנים ובחלב קוקוס?
היי מיכל, הכל כמובן יחסי, אני מניחה שיש מתכונים בריאותיים יותר.. יש במתכון מעט שמן זית, אלה לא ירקות מטוגנים בשמן עמוק אלא מטוגנים קלות. גם חלב הקוקוס הוא חצי מכמות הנוזלים ואורז מלא בטח נחשב בריא נ אני מניחה שזה מה שעדי חשבה עליו, זה לא "מזון בריאותני".
ניסיתי. האורז הושרה 8 שעות לפני הבישול. האורז לא התרכך אחרי בישול של שעה. בשלתי עוד כשעה עד שהתרכך וזה אחרי שמתי מלכתחילה פי 1.5 כמות של נוזלים. בסוף אחרי הבישול הממושך יצא מאד טעים. האם יש טעם לבשל את האורז קצת לפני. אני משתמשת באורז בשמתי מלא ולא אורז רגיל. תודה.
היי חנה, נשמע מוזר – אין צורך להשרות את האורז המלא כלל, ודאי לא שמונה שעות. בעיקרון הוא נשאר נגיס מעט ולא הופך ממש רכרוכי גם אחרי בישול ממושך, לכן אולי היה נדמה שאיננו מוכן. לדעתי אין צורך בבישול נוסף, הייתי מנסה לעקוב אחר ההוראות שוב. המתכון ממש מוצלח בעיני 😆
אני לא חנה, אבל היום הכנתי וקרה לי אותו דבר: האורז עבר השרייה ארוכה של לילה, ולקח כשעתיים עד לריכוך. בדקתי כעבור שעה והוא היה לא נגיסי אלא ממש קשה. הכנתי בסיר רחב והנוזלים לא הספיקו לכסות את האורז, הוספתי עוד כוס של נוזלים. אולי בסיר צר יותר כמות הנוזלים הייתה מספיקה, אבל מצד שני אז התערובת הייתה גבוהה יותר, כך שלא בטוח…
בכל פעם שאני רוצה לעשות רושם על האורחים אני מכין את זה, לא קרה עדיין שנשאר פירור אחרי הארוחה. תודה על מתכון מצוין!
הי אורי,
עשיתי בדיוק לפי המתכון אבל כמות הנוזלים לא כיסתה לי את האורז. זה אמור להיות ככה?
תודה ושבת שלום
מזמן לא הכנתי את המתכון הזה אבל לדעתי הנוזלים כן מכסים או כמעט מכסים. הצליח? הוספת מים? אשמח לשמוע מה קרה בסוף 🙂
הכנתי עם גזר, והוספתי קצת תבלין קארי וכוסברה קצוצה טריה בסיום. יצא מאד טעים וקל. תודה!
יצא מעולה! הילדים טרפו בהנאה. עשיתי עם דלעת ואורז עגול מלא שהושרה במים יום קודם. אני הוספתי תיבול קצת הודי – קארי, כמון, כורכום, שום כתוש, כוסברה וקצת פטרוזיליה, מלח ופלפל.
נשמע מעולה!
רוצה להוסיף שהמתכון הועבר לאמא שלי שהתלהבה והעבירה לחברתה הצמחונית ומאז הוא להיט אצל כל מי שמנסה אותו 😀
איזה כיף!! 🙂
הי אורי נראה טעים לאללה
יש לי רק בטטה… אפשרי לדעתך?
מאמינה שכן, פשוט יהיה פחות עשיר
היי,
המתכון נראה מעולה!
האם יש אפשרות להכין אותו עם אורז אחר – עגול\בסמטי רגיל?
כן, הייתי משתמשת באורז ארוך כמו בסמטי. זמן הבישול מתקצר בהתאם.