שיפודים טבעוניים ליום העצמאות

עצמאות לכולם: שלושה שיפודים טבעוניים

אפריל 14, 2018 מאת:

למי שנמנע מפגיעה בבעלי חיים, יום העצמאות הוא חג לא פשוט. הנה הזדמנות להיזכר שאפשר לעשות את זה אחרת, בלי לוותר על הנאות המנגל והנפנוף

בימי העצמאות האחרונים אנחנו ננעלים בבית. מצהלות השמחה של אחרים גורמות לנו לצער ולכאב. אנחנו גרים ממש ליד פארק הירקון – בערב החג מגיפים את החלונות ומחבקים את הכלבים המבוהלים מפיצוצי הזיקוקים, וביום החג מגיפים את החלונות מפאת ריח שריפת בעלי החיים שעולה כענן של סבל וייסורים מעל העצים והמדשאות הסמוכים. רק לפני שבע שנים גם אני חגגתי בדיוק באותו אופן והיום אני מצטמררת מהמחשבה על כמויות הבשר האדירות שאנשים רוכשים לפני החג, כאילו אי אפשר לשמוח ולזלול בלי לעשות זאת על חשבון עצמאותו וחייו של מישהו אחר. זה קשה שבעתיים כשמביטים לבעלי החיים שמשלמים בחייהם על המסיבות שלנו, בעיניים. כשמבקרים ברפת או בלול, כשנוסעים בכבישים ונתקלים במקרה במשאית דוהרת, מלאה בטלאים או עגלים שלא יודעים שזה יומם האחרון. זה נכון כל השנה, וקשה מתמיד בימים בהם חגיגת האכילה של בעלי החיים מתעצמת שבעתיים.

מצחיק לחשוב שדווקא המנהג הזה, של צליית בשר על האש, בכלל לא קשור לעצמאות המדינה שלנו אלא הועתק מחגיגותיה של האם הרוחנית של ישראל, ארצות הברית. ומעודד לגלות שבשנים האחרונות, עם העלייה במודעות לסבלם של בעלי החיים ולהשלכות הבריאותיות של אכילתם, אפילו ביום העצמאות כבר לא נרשמות רכישות שיא של בשר כפי שהיו בעבר. עוד משמח למצוא השנה הרבה יותר מוצרים מוכנים ברשתות השיווק ובמסעדות הטבעוניות (כמו גודנס או 416), שיכולים בקלות להחליף את המוצרים מן החי למי שלא רוצה להיפרד מהנקניקייה, ההמבורגר וכן, אפילו הסטייק.

השנה אנחנו חוגגים את יום העצמאות ממש בסמיכות לאחד האירועים החשובים, שנועדו לצמצם משמעותית את סבלם של בעלי החיים – צעדת ענק נגד המשלוחים החיים. אף אחד לא מצליח להישאר אדיש אחרי צפייה בתחקיר המחריד ששודר השבוע בחדשות, שחשף את הזוועה של המסעות האיומים שעוברים בעלי החיים במשך שבועות על גבי שבועות בלב ים, עד שהם מגיעים לישראל – רק כדי לעלות כאן על המנגל. ב 28.4.18 יש לכולנו הזדמנות להביע עמדה ציבורית חד משמעית, ולקרוא להפסקה מוחלטת של המשלוחים הללו.

לקראת הצעדה וכדי להעלות את המודעות הציבורית לנושא, החלטתי להכין מנה חדשה, שמורכבת משלשת שיפודים מנצחת – כל אחד מהם בטעם ובצבע אחר, שיעשו לכם את חגיגות העצמאות הרבה יותר שמחות, מהנות וטעימות. ואם זה לא מספיק (ברור שלא!) איגדתי עבורכם עוד כמה מתכונים מעולים שמתאימים במיוחד לחגוג את יום ההולדת ה-70 של מדינת ישראל.

סדנת בישול טבעונית עם אורי שביט במעדניה של משק ברזילי

טיפים ורעיונות לחגיגת יום העצמאות

עוצרים את המשלוחים החיים

כשאוכל וקולינאריה נפגשים – הכיתוב עשוי ממיונז טבעוני 🙂 בואו לצעדת הענק!

אדום, ירוק, שחור: שלושה שיפודים טבעוניים
הגיעה השעה לרענן את מלאי המרינדות שאתם מטבילין בהם את שיפודיכם. כמובן שאפשר לשחק עם מרכיבים נוספים, לפי מה שאוהבים, ואת המרינדה שנשארה אל תשליכו – השתמשו בה לירקות בתנור, מוקפצים ועוד. השיפודים מתאימים לצלייה על הגריל, על מחבת פסים וגם בתנור. מומלץ להשרות את שיפודי העץ במים לפחות חצי שעה, כדי שלא יישרפו.

סה"כ יתקבלו כ-12 שיפודים

1 חציל מוצק ומבריק, חתוך לקוביות גדולות
600 גרם טופו, חתוך לקוביות גדולות
1 גבעול ברוקולי גדול

לרוטב טריאקי:
1/3 כוס רוטב סויה
1/3 כוס רוטב מירין
3 כפות סוכר חום בהיר
2 שיני שום כתושות
2 כפות שמן
1/2 כפית שמן שומשום

לרוטב פלפלים:
1 פלפל אדום קלוי (אפשר קנוי), מנוקה מגרעינים
3 פלפלי צ'יפוטלה במרינדה (להשיג במעדניות)
4 עגבניות מיובשות
2-3 שיני שום
3-4 גבעולי בצל ירוק
2 כפות שמן זית
מלח ים, פלפל שחור גרוס

לרוטב ג'ינג'ר לימון:
1 כף גדושה ג'ינג'ר מגורד
3 שיני שום כתושות
1/2 צרור כוסברה, קצוצה
2 כפות שמן זית
קליפה מגורדת מ-1/2 לימון
מיץ סחוט מ-1 לימון
מלח ים

להגשה:
שומשום טבעי או קלוי
חופן פטרוזיליה קצוצה
קליפת לימון מגורדת

שיפודי חצילים, טופו וברוקולי

שלושה שיפודים, שלושה סוגי מרינדה

+ מכינים רוטב טריאקי: מניחים את הסויה, המירין והסוכר בסיר קטן, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לקטנה ביותר וממשיכים לבשל כ-20 דקות. מסירים מהאש ומניחים להתקרר.
+ כשהרוטב קר, מוסיפים שיני שום כתושות ואת השמנים ומערבבים.
+ מניחים את קוביות החציל בקערה ויוצקים עליהן את הטריאקי. מערבבים בידיים ומשהים 10 דקות בטמפרטורת החדר ועד לילה במקרר.
+ טוחנים במעבד מזון את כל מרכיבי רוטב הפלפלים, עד לקבלת תערובת אחידה. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מניחים את קוביות הטופו בקערה, מוסיפים כמה כפות מרוטב הפלפלים ומערבבים בידיים כך שהקוביות ייטפו ברוטב. משהים 10 דקות בטמפרטורת החדר ועד לילה במקרר. אם נשאר רוטב, מעבירים לצנצנת ושומרים במקרר עד שבוע.
+ חולטים את הברוקולי: מרתיחים שפע מים מומלחים בסיר ומכינים קערה עם מי קרח. מפרקים את הגבעול לפרחים בגודל בינוני. את הגזע מקלפים וחותכים למקטעים באורך 3-4 ס"מ. חולטים את הפרחים והגבעול במים הרותחים 1-2 דקות, עד שהם מעמיקים צבע ומתרככים מעט ומעבירים מיד למי קרח. מניחים להתקרר לחלוטין ומסננים. מעבירים לקערה.
+ מערבבים בקערית את החומרים של רוטב הג'ינג'ר ומוסיפים לקערה. מערבבים בעדינות בידיים ומשהים 10 דקות בטמפרטורת החדר ועד לילה במקרר.
+ מכינים גריל פחמים או מחממים מחבת פסים משומנת מעל להבה גבוהה וצולים את השיפודים מכל הצדדים במשך דקות אחדות (הברוקולי והטופו ייצלו מהר יותר מהחציל) עד שהם צרובים ורכים. לחילופין, מניחים בתבנית, מכסים בנייר אלומיניום ואופים כרבע שעה ב-200 מעלות.
+ מניחים את השיפודים המוכנים על מגש, מפזרים על החצילים שומשום, על הטופו פטרוזיליה קצוצה ועל הברוקולי קליפת לימון מגורדת ומגישים חם.

עוד מתכונים מצוינים ליום העצמאות

 

Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

סדנאות בישול עם אורי שביט
המטבח הטבעוני שלי
אורי שביט בהרצאה TEDX
אתגר 22+

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש

זכויות יוצרים © 2018 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games
שינוי גודל גופנים
ניגודיות